Rodičovský príspevok a práca v roku 2013
Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?
@dudka1979 ja som bola vždy poctivka, mám odpracovaných 17 rokov, nikdy som nebola evidovaná na úrade práce, nikdy som nepoberala PN-ku, všetky choroby som prechodila, alebo predovolenkovala, vysokú školu som si spravila za vlastné peniaze popri robote a keď by mi mal štát na niekoľko mesiacov pomôcť prekonať ťažšiu finančnú situáciu počas doby, kedy sa starám o dieťa, tak sa na mňa vykašle. Vždy som bola za platenie daní a odvodov, pretože som bola názoru, že ak zo systému niečo budem chcieť čerpať, tak do neho niečo musím aj dať. Tak ale ja teraz začnem kašľať na štát a začnem hľadať kľučky a diery ako si ukrojiť. Bohužiaľ.
https://www.modrykonik.sk/skupina/2432/
pridajte sa
@hadassah presne tak to je, ja blbá som tu prispievala aj za roky ked som bola v cudzine 7 rokov do zdravotnej poistovne že pre istotu keby niečo aby nebol problém, robila som do 4 týždnov pred pôrodom aj to keby nebol akurát nový rok tak podľa mňa idem rodiť rovno poobede z práce. Bohužiaľ aj keď mám svojím spôsobom všetko prvé čo ma zaujímalo keď som pôrod rozchodila je ako to bude ďalej keď mi skončí materská...a našla som si vedlajšák náhodou a teraz som už nazad aj v starej práci takže robím pre dve firmy...a za odmenu toto ...okradnú len toho vždy čo sa snaží...bohužial nesplnam ani sa nestotožňujem s tým byť doma 3 roky a dalšie dieťa 3 roky , snažím sa robiť všetko preto aby som si zachovala nejakú úroveň a hlavne zázemie aj finančné ako matka hlavne keď mám drobca už...je pre mňa všetkým ale takto to chodí, nikde inde nie sú ženy toľko doma...ako na SK ...bohužiaľ..mňa už nasralo že nás hádžu do jedného vreca keby mi nechali tie moje odvody nie z malej výplaty nemusia mi posielať tieto almužny banda :D
@dudka1979 ja idem na materskú o 2 mesiace a už teraz riešim so šéfom home office a to, ako sa čo najrýchlejšie vrátiť aspoň na čiastočný úväzok a s rodičákom som rátala, pretože mesačne by som si privyrobila nejakých 250-280 Eur, čo by zodpovedalo práci 2-3 hodky denne, ale ak by som oficiálne robila na čiastočný a tým pádom mi rodičák zoberú, tak to som na tom istom a ešte sa nevenujem dieťaťu na 100%. A načo si mám porodiť dieťa, keď ho musím takmer okamžite strčiť niekomu do opatery?
@matax dakujeme za link, uz som ho sem chcela dat... 🙂 manzel podporil pripomienku, nasledujem okamzite ja. Nechapem fungovanie tohto statu. Bud mam zrusit firmu a mat rodicovsky prispevok, polovicne uvazky tu neexistuju, atd.... Takto sa na Slovensku podporuje zamestnanost... aj tak nam tento stat nic nepomaha, ked nemame kde dat dceru do skolky, kedze statna ju este nechce a sukromna v BA stoji vyse 400 Eur... takyto chory navrh mohol vzniknut iba v ubohej hlave...link rozposlem aj dalsim znamym.
http://www.beblavy.sk/2013/07/rodicovsky_prispe... este pre "nove" citajuce
@dudka1979 jasné, tak na tieto prípady vláda trošku zabúda.... na malé mestá a obce, kde napríklad nemusí byť možnosť súkromných jaslí, alebo nie každá opatrovatelka má živnostenský list....
neviem prečo poslanci niekedy nezájdu na MK a neotvoria tému, nespýtajú sa na reálne veci z praxe mamičiek, kým vytvoria nejakú koncepciu, ktorej vždy niečo chýba...
@hadassah presne takto posrate myslia, ked myslíš na budúcnosť a snažíš sa sa udržať niekde aj niečo pre seba a svoju rodinu robiť a vidíš, to aj tí posratí komunisti vedeli lepšie mám knihu z 50tich rokov o výchove dieťaťa iba spokojná žena na úrovni ktorá je zaradená do spoločnosti môže vychovávať zdravého jedinca :D, a nové som čítala niekde že ženy čo sú doma sú skôr či neskôr frustrované ako všetci nezamestatní a všetko to prenášajú na deti, neurobia o nič viac doma ako my lebo keď človek musí tak musí a ani sa nestihnú venovať im viac ako my hold to tak je :D vraj
@sharmana jaj veru presne tak komunisti aspon to vedeli pred 40-50timi rokmi že jasličky a školky treba stavať a vytvárať podmienky...sú ženy čo chcú niečo byť aj sú samostatné môj prípad nadobudli nejaké danosti vedomosti majetok a za 200e sa to spravovať nedá tak proste pracujú aby neničili tento štát dalej popri tom sa venujú drobcom a snažia sa všetko postíhať tak to funguje všade vo svete, posraté Slovensko :D
@dudka1979 nemusím síce komunistov, ale populáciu môžu naozaj podporiť len tak, že pracujúcim mladým párom dajú "istotu" do budúcnosti a podporu v rodičovstve v zmysle, "za tvoje odvody, odmena", "umožním ti umiestnit bez problémov dieťatko do zariadenia, pokial pracuješ a odvádzaš", "nebudem ti brať príspevky, prídavky len preto, že zarábaš viac, lebo aj viac odvádzaš, nie len že sa ti kráti odpočítatelná položka, ale nad určitý príjem ti zvyšujem aj dane".... "prispejem ti aj na ten poondiaty 2. kočík, lebo ten prvý sa ti rozbil pred tými 6. rokmi" 🙂 🙂 🙂
http://www.beblavy.sk/2013/07/rodicovsky_prispe............ toto som našla
@sharmana to si krásne napísala :D presne tak to je..tak nejako to aspoň predtým bolo matky sa nemuseli báť čo bude čo s nim s deťmi...skade peniažky zobrať peniažky všetko to bolo povedzme si slušne vymyslené teraz nefunguje nič...človek si láme hlavu pred pôrodom po pôrode..neplánovala som byť doma tri roky nikdy..ak samozrejme maličkému nič nebude...ale tu fakt človek môže plánovať :D, neuveriteľný štát všade sú ako také istoty ak si človek nadrobil tu buď ťa chcú alebo nechcú a keď chcú tak teraz za to budeš ešte potrestaná tým že tam naozaj budeš od rána do večera alebo čo...lebo ti zase ukroja z koláč...
dievcata a najsmutnejsie na tom celom je to, ze si nejaky poslanec povie, ze ved matka ked zarobi 500 Eur, nepotrebuje mat aj rodicak 200 Eur, lebo ved 500 je viac ako 200 ☹ ano matematika prudko logicka pre niekoho, kto nie je absolutne odkazany na posr..tych 200 Eur do rozpoctu, ma 4 platy ako poslanec, konatel v 3 sro a podobne, uctov v bankach viac ako dost, barak na kolibe a byt pod slavinom ☹ nemusi sa ani spoliehat na dochodok od statu, jeho deti nechodia do slovenskych statnych skolok a skol a nelieci sa v "beznych" nemocniciach ☹ takymto sa lahko pocita, princip o nas bez nas tu funguje dokonale ☹
@zalka uff, uz len aby to bola nakoniec aj pravda a huraaaaaaa do prace 😀 😀 😀
@cenculinka no ked si spomeniem ako mihál rýchlo zmenil zákon o DNp že sme sa nezmohli ani na slovo ... tak sa to môže stať aj teraz ... ale dúfam , že sa nestane...
Snad to zostane tak, ako to je teraz:
od augusta zacinam pracovat (dcera bude mat 3 roky v maji), v auguste len na polovicny uvazok, od septembra na plny. Nebude tam nejaky problem s tym rodicovským, ked budem pracovat jeden mesiac len na polovicny uvazok? treba to na socialnej hlasit? vdaka za radu
Niečo som si už prečítala, ale prosím Vás, napíše mi niekto, aké sú podmienky k tomu, aby som mohla súčasne popri práci aj brať RP. Ja sa vraciam do práce od 1.10. - malý pôjde na tri mesiace do jasličiek, budem brať ten príspevok od sociálky na jasle, akurát na stravu budem doplácať - čo bude cca 80 euro. V januári bude mať malý tri roky a mal by ísť do škôlky - môžem aj vtedy poberať RP alebo je tam podmienka, že musí byť malý napr. s babkou?
Toto mi ešte nie je celkom jasné. Keďže zarobím cca 320 euro v čistom, tých 200 euro mesačne k tomu, by mi náramne "bodlo", lebo keď si odrátam cestu do práce a výdaje ďalšie na jasle, či škôlku, tak by sa mi fakt lepšie oplatilo byť doma. Ale to ani nechcem a viac ako do januára mi miesto nebudú držať, takže by som prišla o prácu.
Prosím niekoho, kto mi to vysvetlí, ďakujem.
Čo a kde bude treba vybavovať? ĎAKUJEM PEKNE za všetky rady
@katkas1979 no nárok na RP je do veku 3 rokov dieťaťa, takže ak pôjde do škôlky ako 3ročný už nič nedostaneš.
@zalka ahoj všimla som si , že sa vyznáš. Poradíš mi prosím? V januáry 2014 sa chcem vrátiť do roboty, nárok na rodičovský mám do decembra 2015, budem ho aj naďalej dostávať ak sa vrátim do roboty? pokiaľ viem, tak dúfam, že áno a prosím ťa treba niečo na úrade práce nahlasovať, že sa vraciam do roboty? ďakujem za ochotu,odpoveď a tvoj čas 🙂
@luci2012 aktualne info 🙂 http://aktualne.atlas.sk/rezort-prace-si-zmeny-...

@zalka ďakujem za link na hromadnú pripomienku, idem sa zaregistrovať.