icon

Rodičovský príspevok a práca v roku 2013

luci2012
9. okt 2012

Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?

Strana
z14
empowering
5. jan 2014

@zalka ahoj chcem sa opytat som na predlzenej r.p.a popri tom som pracovala k 31.12.2013 mi skoncil prac.pomer na dobu urcitu kde som pracovala 16 mesiacov popri rodicovskom prispevku mozem ist do sedem dni na marodku?som v tej ochrannej dobe aj popri tom ze poberam r.p?. mam sa ist znova prihlasit na dochodkove alebo az po marodke?jednoduchsie povedane chcem este dostavat nejake peniaze kedze som pracovala ci sa to da alebo automaticky prechadzam na R.P.a nemam narok na nic chcela by som si to predlzit kym sa da dakujem

zalka
5. jan 2014

@empowering áno do 7 dní teda do 7.1. ked ti začne PN tak bude z OL .. aj ked poberáš RP . a prihlás sa hned na dôchodkové ... ako tam pôjdeš v utorok odniesť PN tak sa prihlás aj na to dôchodkové že si na rodičovskom.

empowering
5. jan 2014

@zalka takze ja pojdem zaniest pn uz soc.poistovni a nie zamestnavatelovi?momentalne som na o.č. s dietatom od 30.12.2013 mala by som ju mat do 8.1.2013.tak by som ju mala ukoncit k 6.1.2013 a siedmeho nastupit so sebou na pn lebo subezne to asi nemozem brat? a po mojej marodke mozem znova brat o.č. na dieta?a da sa brat o.č. na dieta aj dlhšie ako desat dní napr.na druhe alebo na to iste s inou diagnozou?

zalka
5. jan 2014

@empowering ak ti začne PN 7.1. budeš mať nárok na platenú PN ...
ak ti začne PN 8.1. už nárok na platenú PN mať nebudeš...
takže ani po skončení PN ... na dalšiu OCR nárok mať nebudeš... OL je 7 dní zo zamestnania , a ty si bez práce už 5 den ...
potom už budeš mať nárok len na OCR z DNP ak sa na neho pred očr prihlásiš...

a áno PN už rovno do SP treba zaniesť... nie k bývalému zamestnávateľovi

empowering
5. jan 2014

@zalka jasne uz rozumiem preto chcem ist od 7.1.aby som stihla teraz hladam kolko je dnp a ci sa oplati platit?deti su casto chore a potom by som mohla z jednej o.č. do druhej?kolko potom dostanem penazi na o.č.ked si budem platit dnp? 🙂 🙂

zalka
5. jan 2014

@empowering pred OCR sa prihlásiš na DNP z VZ 402,50 eur .. v posledný den OCR zrušíš DNP a tak stále dokola ... za 1 den poistenia sa platí cca 4,50 eur , počas OCR alebo PN sa neplatí ...

empowering
5. jan 2014

@zalka aha takto to funguje a to kolko percent z VZ mi daju nikde to nemozem najst...

zalka
5. jan 2014

@empowering OCR je 55% z VZ, z DVZ ...
PN 3 dni 25%, od 4tého dna 55% z DVZ

empowering
5. jan 2014

@zalka takze je to ako u zamestnavatela dakujem pekne ste mi pomohla 😀 😀

empowering
5. jan 2014

este ma napadlo mozem mat očr aj na11 rocne dieta?

zalka
5. jan 2014

@empowering na tak staré dieťa ak ti vypíše lekár tak rpečo by si nemohla mať ... hej presne ako zo zamestnania tak to isté platí aj pre DNP

empowering
5. jan 2014

@zalka citam tu te clanky http://www.socpoist.sk/osetrovanie-pribuzneho-a... príbuzného a nárok na ošetrovnéa spominaju tu vek 10 rokov ale je to asi myslene v inych pripadoch ... :D

zalka
5. jan 2014

@empowering pre staršie osoby a deti musí byť vážny dôvod... aj mng. by si mohla ošetrovať keby ti ho poslali domov z nemocnice s polámanými končatinami napr. ..

empowering
5. jan 2014

🙂 dik

empowering
6. jan 2014

@zalka a mozem si DNP zaplatit aj vyššie ako 402,50eu?napr.to najvyššie? ako citam z 4025eu a tym padom mam vyššiu pn a očr? 🙂

zalka
6. jan 2014

@empowering na max. PN, MD, OCR treba byť poistený na DNP 26 týždnov zo sumy 1207,50 eur .

empowering
6. jan 2014

@zalka dakujem uz som tomu pochopila 🙂 🙂

zalka
6. jan 2014

@empowering rado sa stalo

delilah1
27. jan 2014

Maminky prosim poradte mi ak viete. V january som si nasla pracu, nevratila som sa do tej z ktorej som sla na matersku tam ma vsak stale eviduju ako by som bola na rd. Syn ma 2 r a 8m a od januara sme ho dali do jasiel a poziadali o prispevok na jasle. Nova robota sa mi nepaci tak chcem ist spat do starej, tam to vsak musim mesiac vopred oznamit a tu vzika problem: ku koncu januara dam vypoved v novej robote ale do starej ma zoberu najskor az v marci, pridem o prispevok na jasle za februar ? Mozem sa zahlasit spat na rodicak? Dakujem

kjmj
7. feb 2014

Dobrý deň!mám na vás mamičky prosbu,ktoré ste zo Žiliny!neviete o niakej práce,hľadám prácu pre manžela na jednu smenu z rodinných dôvodov.Už neviem kde máme hľadať a na koho sa obrátiť.Už vyše roka hľadáme a nedarí sa nám a všetko je to o známostiach.a som z toho nešťastná.Máme dve detičky.Manžel momentálne pracuje,ale nevyhovuje nám pracovná doba,robí na dvanástky.ja som na materskej. ďakujem pekne

slimme
4. apr 2014

Mamicky prosim vas ak som na rodicaku a nezamestnana, a planujem babatko, nebude mi to nadvadzovat na druhe tehu, chcem len vediet narok na rodicovsky prispevok je az po narodeni dietata?

zalka
5. apr 2014

@slimme áno na RP je nárok až po narodení dieťaťa.

Strana
z14