Rodičovský príspevok a práca v roku 2013
Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?
@evita68 no lenze na socialke jej tvrdia, ze ked pobera rodicak, tak stat za nu plati odvody a keby bola SZCO, tak by si tiez musela platit odvody a to nie je mozne. tak som ju teda pochopila. ze keby bola normalne zamestnana, tak by to bolo OK, ale v pripade SZCO to nie je mozne,.... 🙄
@sunshine85 RP by jej nezobrali kôli tomu, že bude szčo.. ten jej zostáva..
ak má pri obnovení živnosti hneď povinnosť platiť odvody, tak štát za ňu ich prestáva platiť a musí sa odhlásiť ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov..
ak ale povinnosť platiť odvody ako szčo nemá, tak štát ich za ňu ďalej platí
Holky toto ste citali?
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/02/09/sexy...
Este to asi uplne neschvalili, ale ako to chapete? Ze ak nastupim v maji do prace a mala ma v septembri tri roky, tak si budem musiet januar-april doplatit sama positne zdravotne?
@nsoci Ak zarobis viac ako tych 2918,70 € a budes pracovat len v niektore dni v mesiaci (napr. vyplnas nejake tlaciva v urcite dni a v ostatne dni nerobis), tak za dni, kedy budes vykonavat pracu (bud vopred dohodnute dni alebo dni podla tvojho pracovneho vykazu) - plati za teba zamestnavatel. Ale asi nebudes pracovat kazdy den a v tie dni, kedy nepracujes, neplati za teba poistenie stat, ale budes si ho platit sama. To plati v pripade, ze zarobis viac 2918,70 € a mas nepravidelny prijem (tzn. mzdy dostavas tak raz za tri mesiace).
Ak zarobis menej, tak ziadne odvody neplatis. Ak mas pravidelny prijem (kazdy mesiac), tak odvody neplatis.
Je to taky bic napr. na mamicky na rodicovskej. Lebo ak prekrocis tu ciastku (co je pod 300 € v hrubom a to teda nie je ziadne umenie prekrocit), tak musis platit. Ak sa da, tak sa mozes so zamestnavatelom dohodnut, aby si si mohla vykazovat svoju cinnost kazdy den na hodinu (vratane vikendov) a v podstate to takto mozes oklamat a neplatit naviac.
@nsoci Hovoria o zamestnancovi, lebo teraz od januara schvalili dohodarov ako kvazi zamestnancov (napr. budu mat narok na prestavku na obed, na PN z dohody a pod.).
To nechape nikto, preco hadzu polena zenam, ktore sa snazia pocas rodicovskej nejako prezit. Ale aku vladu si ludia zvolili, taku maju 😠
Tymto opatrenim netrestaju tych, ktori zarabaju nacierno, ale tych, ktori sa snazia oficialne zarobit. A horsie je to, ze ked je dohoda na smiesnu sumu (napr. ja mam dost malu ciastku len na inkaso), tak sa z toho rataju aj odvody a pripadne davky.
Ak nastupis do prace na plny uvazok, tak teba sa nic z tohoto tykat nebude.
@hajajanka nie je pravda, že to platí len pri pravidelnom príjem, platí to pri každom.. a dokonca aj pri príjme z trvalého pracovného pomeru, pretože aj tu sa môže stať, že bude na skrátený úväzok napr, tri dni v týžni... a sme doma.. 😒 alebo matka pred MD zarobí na TPP do nástupu na materskú 3000 eur, sama si musí doplatiť poistné... alebo počas RD ti prerušia na deň RD, vyplatia ti odstupné 3000 a matka prestáva byť poistenom šťátu.. na hlavu postavené
to vazne ze zvysil prispevok? nejak som to nezistila ked mi prisla materska
zdravim vsetkych, ktory maju problem, ci budu v tomto roku moct poberat alebo nepoberat RD a zaroven budu chciet pracovat - tiez som si to preverovala, nakolko do prace nastupujem od aprila, tak ci onak, cokolvek ste poculi - nic sa nedeje, vsetko ostava po starom ako vlani, mamicka po nastupe do prace pocas cerpania rodicovskeho prispevku neprichadza o nic, bude dostavat tento prispevok aj nadalej - az normalne do dovrsenia 3.roku dietata, bez ohladu na to, ci zacala pracovat, alebo je doma s dietatom, nikde nic netreba hlasit - cize netreba hlasit uradu, ze ste zacali pracovat, prispevok Vam automaticky prestane byt vyplacany vtedy, ked dieta bude mat 3 roky - je to na stranke UPSVaR, takze tam nie je co riesit... ako je to s prispevkom do 6 rokov, to som uz nezistovala, to sa ma momentalne netyka, majte sa, Jana
ano, to hej, myslela som, ze netreba hlasit UPSVaR, ze ste zacali pracovat pocas poberania rodicovskeho prispevku, vdaka za dolezitu pripomienku, Jana
@janie100 dík za info,tiež nastupujem do práce koncom apríla a nebola som si istá či dostanem RP ako pred 5 rokmi,ale ešte nerozumiem tomu že keby sme sa s manželom vymenili a on by isiel na materskú tak aký je v tom finančný rozdiel ked rodičovský mi zostáva,náhodou nevieš? a dieta dávaš do jasiel či doma?
ziadny, ak sa bavime o rod. prispevku, nie o vyske mareskeho prispevku- tam neviem, ako to funguje, keby ste sa vymenili - to si treba zistit kdesi inde. Cize co sa tyka rod. prispevku - je to jedno, ci ti manzel zostane doma na rodic. dovolenke, alebo pojdete do prace obaja, cim budete mat vyssi prijem, alebo len jeden z Vas, prispevok dostanes tak ci tak len jeden, vyska je nezmenena, cca 200 EUR/mesiac, moje dieta ide do skolky, vlastne uz chodi od februara, aby si navykla skor, teraz ma 2,5 roka, takze prispevok budem dostavat kym nedovrsi vek 3 roky, maj sa
maminky, môžem aj ja jednu otázku???? 🙂 chcela by som TERAZ založiť živnosť a získať príspevok na podnikanie z úradu práce. no od septembra nastupujem na materskú dovolenku - resp. budem poberať len ten rodičovský príspevok 199 eur. keďže som nepracovala a bola som doteraz študentkou. chcem sa opýtať, či môžem požiadať o tento príspevok, tým pádom min. dva roky nepretržite podnikať a zároveň súbežne poberať od septembra rodičovský príspevok???
Ahojte, chcela by som si ujasnit jednu vec, myslim ze uz som tu nieco o tom citala, ale predsa. Dcerku mi zobrali od septembra do skolky (31. okt. bude mat tri roky) a ja by som chcela nastupit od 1. oktobra do prace. Mozem mat dieta umiestnene v skolke a byt este cely september doma na rodicovskej dovolenke? Viem ze rodicovsky mi vyplatia posledny krat v novembri, ide mi o ten september ci sa to da takto riesit. Dakujem.

@fedor tak to potom nič ... záleží na príjme.