icon

Rodičovský príspevok a práca v roku 2013

luci2012
9. okt 2012

Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?

lulinka02
5. máj 2013

Ahoj, ja riesim presne to iste, volala som na UP a tam mi povedali, ze nahlasovat netreba nic, rodicak mi bude vyplacany az do 3 rokov veku dietata a potom automaticky zanikne.

linda000
5. máj 2013

Takze normalne podpisujem zmluvu na TPP a nic neriesim ano??

zalka
5. máj 2013

@linda000 no s UP nič, ale so SP musíš ... ak si dôchodkovo poistená štátom. Po podpise zmluvy do 8 dní sa treba odhlásiť z dôchodkového poistenia ... v SP

veronika2008
12. máj 2013

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť? Som na RD a mám možnosť zamestnať sa (nové zamestnanie a dcérka bude mať 3 roky až v septembri). Aké mám povinnosti, kde všade to mám nahlásiť???? UP? SP? ZP? )Dakujem za každú radu!!! 🙂

zalka
13. máj 2013

@veronika2008 zo SP sa musíš po zamestnaní sa odhlásiť z dôchodkového poistenia. Čo sa týka ostatných vecí tak to nahlási zamestnávateľ. A máš aj pôvodné zamestnanie?

veronika2008
13. máj 2013

@zalka nemám pôvodné. Som na RD a začínam v novom zamestnaní!

zalka
14. máj 2013

@veronika2008 no tak len sa odhlásiš zo SP z poistenia dôchodkového ... do ZP , SP ťa nahlási zamestnávateľ ... a čo sa týka UP tak RP ti budú vyplácať stále ...

zuzana2000
14. máj 2013

@zalka A môžem sa ťa aj niečo opýtať? Ja mám nastúpiť v pondelok do novej práce na polovičný pracovný úväzok....Adamko bude mať tri roky 13 júla, on nastupuje v pondelok do škôlky....ja o rodičovský prídem?? či nie??

zalka
14. máj 2013

@zuzana2000 nie neprídeš ....

zuzana2000
14. máj 2013

@zalka ďakujem za odpoveď....papa 🙂

tatata
1. jún 2013

Ahojte, uvazujem o tom ze by som si pocas rodicovskej hladala novu pracu. Mam vsak s tym niekolko problemov:
1. Ak nastupim do prace a z roznych dovodov v skusobnej dobe skoncim, mam narok brat znovu rodicovsky prispevok
2. Ak mi daju vypoved uz po par mesiacoch, budem mat narok na rodicovsky prispevok alebo dostanem nejake socialne davky? Predpokladam ze na podporu nebudem mat po par mesiacoch narok
3. Ak by som v novej praci skoncila a nasledne otehotnela, z coho sa mi bude pocitat materska? Este zo zamestnania v predchadzajucej praci alebo by som mala narok len na rodicak?

Vela otazok ale premyslam, ci sa mi oplati ist robit a hladat novu pracu . Dakujem za rady: @gapa alebo ine zienky co sa vyznaju

zalka
1. jún 2013

@tatata a si teraz zamestnaná?

tatata
1. jún 2013

@zalka No teraz som na materskej, ale uvazujem ze by som si neskor na rodicovskom hladala uz novu pracu.

tatata
1. jún 2013

@zalka Ale ano - predtym ako som isla na matersku tak som bola zamestnana

zalka
1. jún 2013

@tatata ja sa nepýtam či si bola zamestnaná ale či si zamestnaná , tj. či ťa v práci evidujú ako mamičku na MD a budú evidovať ako mamičku na RD ... či ti náhodou neskončil PP ... na to sa pýtam

tatata
1. jún 2013

@zalka Ano, eviduju ma ako mamicku na MD a potom mamicku na RD

zalka
1. jún 2013

@tatata teraz k otázkam, dúfam že neplánuješ dať v tomto zamestnaní výpoved z ktorého si na MD a RD .
Lebo môžeš mať viac pracovných pomerov . A dokonca to nemá vplyv na poberanie rodičovského príspevku .
1) ak nastúpiš do práce a skončíš , tak stále budeš brať RP .. a stále ťa pôvodný zamestnávateľ bude evidovať že si na RD.
2) aké sociálne dávky budeš chcieť? ved stále budeš aj počas práce RP.
3) ak by si otehotnela, tak nárok na MD by si mala z prvej práce ( reťazový pôrod, preto som sa pýtala či si stále zamestnaná , lebo to len zamestnané majú nárok ) a ak by si v druhej práci mala odrobené 270 dní tak by si mala nárok na MD aj z druhej práce .

rheia27
1. jún 2013

@tatata rodicovsky prispevok sa vyplaca do 3ch rokov dietata, bez ohladu na to ci si zamestnana alebo nie, len to vznika ohlasovacia povinnost, tj nahlasit na upsvar ze ides do prace, mala do jasly apod.

tatata
1. jún 2013

@zalka Dakujem ti velmi pekne. O tom ze mozem byt evidovana ako mamicka na RD v jednej praci a zaroven pracovat v druhej praci som fakt netusila. Mozem robit na plny uvazok? Nebude to predchadzajucemu zamestnavatelovi vadit? Som uplne v soku, vobec sa netusila ze takato situacia je mozna!? Dakujem velmi pekne za rady!!!

zalka
1. jún 2013

@tatata no bola by chyba dávať výpoved v pôvodnej práci. A samozrejme, že môžeš pracovať .... v podstate pôvodného zamestnávateľa to nemusí zaujímať ... len ak by si ostala v druhej práci a skončila by TI RD tak vtedy musíš riešiť prípadnú výpoved alebo sa tam vrátiť .

tatata
1. jún 2013

@zalka. Dakujem pekne za cenne rady

zalka
1. jún 2013

@tatata rado sa stalo

margotka_ja
3. jún 2013

Ahojte maminky, chcela by som Vas poprosit o radu. Som na MD a poberam rodičovsky prispevok. Syncek mal v aprily 2 roky a zacala som ho davat do skôlky. Chcem sa opytat ci aj nadalej budem poberat prispevok aj napriek tomu, ak nie som zamestnana? Dakujem

tamtam2011
3. jún 2013

Ahojte, chcem sa Vás spýtať, som na RD, dcérka má 2roky, o rok bude chodiť do škôlky, ale má nepriaznivý zdravotný stav, takže pred dovŕšením 3rokov chcem požiadať o predĺženie rodičovského, teraz mi ponúkajú prácu na dohodu na 4hod. , ale v inej firme, ako som pracovala pre materskou. To asi nevadí, že som išla na materskú z inej firmy, kde ma vlastne ešte stále evidujú ako zamestnanca, len som na RD, a ak by som sa chcela zamestnať niekde inde ale len na dohodu. A ešte to by som sa chcela opýtať, keby som odišla pracovať, a keď dcérka dovŕší 6rokov, a budem chieť požiadať o opatrovateľské, či na to bude mať nejaký vplyv, že som medzi tým bola zamestnaná. Ďakujem pekne za rady

tamtam2011
3. jún 2013

Aha, už som našla vyššie podobnú odpoveď 🙂

margotka_ja
4. jún 2013

@evita68 ahoj, chcela by som sa opytat lebo sa v tom nevyznam. Davam maleho do skôlky na cely den od pondelka a ja som na RP. Maly mal 2 roky. Moze byt maly v skôlke cely den, ked ja som doma? Nezoberu mi RP? Dakujem za odpoved a radu 🙂

evita68
4. jún 2013

@margotka_ja nezoberú.. pokial poberáš RP, môže byť v škôlke celý deň

margotka_ja
4. jún 2013

@evita68 áno, normálne poberám RP 199,60 € plus prídavky. Len mi kamarátka povedala, že vraj ak som doma, tak dieťa môže byť v škôlke max. 4 hodinky. Tak som nevedela čo robiť..Hľadám si prácu, ale zatiaľ nič.

evita68
4. jún 2013

@margotka_ja na 4 hod iba vtedy, keby malo dieťa nad 3 roky a nepoberala by si RP /čiže by si bola na tzv. neplatenej rodičovskej dovolenke/

terina25
4. jún 2013

Chcem sa len opytat jednu vec...syn bude mat 8.7.tri roky.ja som bola v tom ze nastup do prace je 9.7.ale v praci mi tvrdia ze nastup do prace mam 8.7.cize v den jeho narodenin.ako to vlastne je?nevie mi niekto poradit?dakujem

A este ma napadlo...ako je to s dovolenkou.kedy mam narok cerpat dovolenku?musim odpracovat napr.mesiac,dva a az potom mozem cerpat dovolenku?pytam sa preto,ze nemam kde dat deti,kedz skolka je zavreta..