Rodičovský príspevok a práca v roku 2013
Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?
ahojte zienky, chcela by som sa opytat, ako to vlastne je, pokial chcem uzatvorit pracovnu zmluvu na tpp, ale ide o pracu na doma, cize budem stale s malinkou, ci mi zoberu rodicovsky prispevok,alebo ho mozem nadalej poberat.....jedny mi tvrdia tak a druhe onak, tak neviem. dakujem za odpovede 🙂 a pekny dnik zelam
@domkalaky
súhlsím so zalka, podla teraz účinných zákonov nie je v tom problém. Len treba dať odhlášku do 8dní na soc.poistovni, lebo počas práce na dohodu alebo prac.pomer nemôžeš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, lebo zákon nepripúšťa súbeh týchto dvoch dôchodkových poistení.
ahojte, zaujímalo by ma že 18.08. mi konči MD a nastupujem na RD. Zároven by som chcela aj pokračovať v práci na PZ. Môžem ??? Malý nebude v jaslách! Pracovala by som len na skrátený PP. A čo s dovolenkou zaostalou z minulého roka? Už ma bombardujú,že kedy si tp vyberiem!!! 😒
@wercsi83 budeš mať novú PZ alebo upravia starú? nesúhlasila by som osobne s úpravou starej ... zo starej by som zostala na RD ... a nastúpila by som na novú PZ do práce ... bude to lepšie pre teba pre prípad dalšieho tehu ...
a tým pádom aj dovolenka zo starého PZ by ti ostala ... a z nového by si ešte nárok nemala.
akurát teraz ide v správach že od nového roku sa ruší rodičovský pre maminy kt. pracujú??a to su ktoré?? nechápem..ved ked niekto chodí do práce, tak nemôže byť predsa doma s dieťaťom a brať rodičák, ked chodí do práce??nie?
dúfam že to nemyslia ten príspevok čo dáva štát na dieťa na jasličky v prípade ked mamina ide skoro pracovať..?
dakujem..
neviem, ci to uz sem niekto daval: http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...
Inak vie mi niekto vysvetlit tuto vetu?: "Rodičovský príspevok vo vyššej sume navrhuje ministerstvo poskytovať do dvoch rokov veku dieťaťa. " Co to znamena, ze po novom sa bude rodicovsky vyplacat do 2 rokov dietata? Po starom sa vyplacal do 3 rokov. To sa teraz akoze skrati? Alebo po uplynuti tych 2 rokov dietata sa bude vyplacat dalej, ale v nizsej sume? Dakujem
@zalka prosim ta, vies mi poradit ohladom toho retazoveho porodu? Ak som teraz na materskej od 15.4.2013, dokedy musim nastupit na dalsiu matersku, aby som poberala materske na zaklade platu u mojho posledneho zamestnavatela? Je to tak, ze na druhu matersku musim nastupit do troch rokov od zaciatku prvej materskej? Dakujem vopred
@zalka dakujem,,, no mala by som mať tu staru, ale nooo neviem... keď nastúpim na RD a nie do práce tak mi zostane ešte tá dovolenka a tiež platí že mi musia držať miesto? ako ma bude zamestnávateľ evidovať?
ale asi zase len štát oklameme. firma ma bude vyplá cať na čierno alebo na meno iného rodinného príslušníka na dohodu a ja zostanem na RD. 😒
Baby, idu to vracat spat, tak ako to bolo v minulosti, tak ze pre tie co mate nieco odpracovane (270 dni) bude rodicovsky do 2 rokov vyssi a to 260€ a potom do 3 roku 160€, cize nebude jednotny, teda ak to este vsetko prejde
Pokiaľ viem, RP matke zostáva aj v prípade, ak sa vráti na plný úväzok do práce a dieťa dá do kolektívu. Na RP má matka (rodič) nárok do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, v zvláštnych zákonom stanovených prípadoch najdlhšie do šiestich rokov. Navyše čas, ktorý si matka na rodičovskej dovolenka nevyčerpá, môže ešte kedykoľvek využiť ale najdlhšie do veku šiestich rokov dieťaťa. To znamená, že ak ideš do práce a tvoje dieťa má trebárs dva a pol roka, budeš rodičovský príspevok v plnej výške dostávať do troch rokov. Ak trebárs bude tvoje dieťa v kolektíve často choré, môžeš opätovne odísť na rodičovskú dovolenku aj v štyroch rokoch dieťaťa a dočerpať si ten zvyšný polrok. Zamestnávateľ by ti mal vyjsť v ústrety. Samozrejme, RP už potom nedostaneš, ale odvody sú riadne platené ako počas rodičovskej dovolenky.
Too fakt ked nabuduci rok chcem ist do prace po materskej tak mi nedaju rodicovsky koli tomu ze budem pracovat? 😠 😠

@evita68 ďakujem veľmi pekne za radu 🙂 pekný deň prajem 🙂