Rodičovský príspevok a práceneschopnosť
Moze byt priatel na rodicovskej a byt zaroven na PN? Dakujem
Ale moze...ja poberam RP a aj PN
Hej vazne.Ja marodujem uz 4 mesiace a dostavam RP a aj PN.
@cicuskam3 No neviem ako to má....ak v čase pracovného pomeru poberal RP a zamestnávateľ mu urobil prerušenie nemocenského postenia z dôvodu poberania RP a to prerušenie nemocenského poistenia trvalo až do končenia PP, tak podľa môjho názoru nárok na PN nevznikne......Ochranná lehota je 7 dní po ukončení PP a tá sa v takomto prípade počíta od 1. dňa kedy bolo prerušené nemocenské poistenie.......
Jasne,ze som zamestnana.
Myslim,ze to je jedno...ja som bola na RD a som sa zamestnala..potom som isla na PN a bez problemov.
@dena1973 jasne oki 🙂 takto aby som to uplne presne vysvetlila. Ja som momentalne na RD ale mam este nedoplatenu podporu 97 dni a chcem aby mi ju vyplatili takze musim prehodit RD na priatela a ja sa musim ist zaevidovat na Urad prace aby som podporu mohla dobrat a tym padom musim RD prehodit na priatela uz sme to mali aj vybavene ale skomplikovalo sa to tym ze priatel ma do 31.8.2014 zmluvu a nechcu mu ju predlzit takze bude bez prace ale aby sme nezostali bez penazi chce ist marodit aby mohol dostat nejake peniaze a od 1.9 idem na nho prehodit RD kedze podporu si mozem vycerpat iba do Februara 2015. Preto som sa pytala ci moze byt PN a zaroven byt na RD
@dena1973 ja by som potrebovala tvoju radu. Od decembra 2012 som na RD,PP stale trva. Teraz som tehotna,termin porodu mam v marci 2015 a mam moznost ist na PN. Pravdepodobne mi nevznikne narok na PN,no chcem sa poprosit o radu,ci sa s tym da nieco urobit. Napr. ak by som sa zamestnala inde,aku dobu musim odrobit aby mi ten narok na PN vznikol?Alebo mozem vycerpat v povodnom zamestnani par dni dovolenky a potom mozem byt PN?Vdaka za vsetky rady.
@mimiky26 Ak poberáš rodičovský príspevok, tak nárok na PN nemáš, pretože ak ti pracovný pomer trvá, tak zamestnávateľ ti dal v období poberania RP prerušenie poistenia z dôvodu RP a vtedy nárok na PN nevzniká. Musela by si znova nastúpiť do PP a niečo odpracovať (resp. dovolenka) a potom nastúpiť na PN. Ak by si pracovný pomer ukončila a nastúpila do nového PP, tak aby si mala platené z príjmu od nového zamestnávateľa musela by si odpracovať 90 kal. dní (bez PN, OČR, RP....).
No na MD by som mala nastupit az vo februari 2015,takze cerpat dovolenku by sa mi velmi neoplatilo:( A stacilo by mi u stareho zamestnavatela odpracovet napr. len jeden den?Neviem totiz ci vobec to bude mozne:( A ak by som u noveho zamestnavatela odpracovala napr. len tyzden, tak nemam narok ani na minimalnu PN?
@dena1973 momentalne riesim s povodnym zamestnavatelom moznost ,,nastupit" do prace a ist na PN,este raz sa chcem uistit: staci ak napr.ku 17.9.2014 zamestnavatel poziada o zrusenie mojej RD,cize v ten den sa mi obnovi nemocenske poistenie a 18.9.2014 hned budem PN?Vdaka za skoru odpoved🙂
Neviete či môžem ísť na PN opocas rodičovskej ak má čaká operacia a rekonvalescencia po operacii dlhodobejšie?
ok dakujem

@cicuskam3 Nemôže, pretože ak je zamestnaný a poberá rodičovský príspevok, tak má prerušené nemocenské poistenie z dôvodu poberania RP.....a tak v dobe poberania RP si PN uplatniť nemôže...