icon

Rodičovský príspevok hneď po narodení dieťaťa. Aké doklady potrebujem vybaviť?

pretova
14. júl 2020

Ahojte, poradíte mi prosím? Čo konkrétne potrebujem (aké papiere) na vybavenie rodičáku a kedy od narodenia babätka môžem oň požiadať, viem že nebudem mať nárok na materskú , už som o ňu požiadala na sociálke.

9lf9
14. júl 2020

@pretova papier o tom ze bemas narok na matersku, ist na upsvar tam vypises ziadost + prilohy a dolozis kopiu rodneho listu...na podanie je 6 mes od naroku

meluela
14. júl 2020

@pretova socialka to da potvrdenie ze nemas narok a s tym pojdes potom na upsvar. mne sa zda ze som sla az po tych 28 dnoch aby som si rovno mohla poziadat aj o prispevok pri narodeni a priplatok k prispevku. alebo som to tusim spravila cele na dialku cez e-obciansky

pretova
autor
14. júl 2020

@meluela a to potvrdenie že nemám nárok si musím ísť ešte znova raz osobne vybaviť? Lebo ešte mi vyrozumenie ohľadom materskej neprišlo a myslela som že stačí to 🤔 a teda o rodičák môžem požiadať najskôr 28 dní od narodenia? (O tom príspevku pri narodení viem) a ďakujem za radu a ten príplatok k príspevku sa dáva za akých podmienok?

pretova
autor
14. júl 2020

@9lf9 ďakujem

9lf9
15. júl 2020

@pretova staci ti aj rozhodnutie ze nemas narok na MD alebo to potvrdenie ti daju na pockanie. Mozes aj o pridavky hned po narodeni s rodnym listom ziadat ale o prispevok pri narodeni sa da az ked dieta dozije 28dni takze budes mhsiet ist na urad zas alebo to mozes zaniest po 28dnoch vsetko naraz. Priplatok k prispevku pri narodeni uz nie je je to v jednej sume a priplatok k pridavku je ale tam sa musia splnit speci podmienky ze ani jeden z rodicov nemoze nema narok zo zakona na uplatnenie danoveho bonusu.

pretova
autor
15. júl 2020

@9lf9 ďakujem 🙂 a rodinné prídavky niesú až keď je dieťa školo povinné?

9lf9
15. júl 2020

@pretova nie od narodenia a od veku ukoncenia povinnej skolskej dochadzky sa dokladovavalo potvrdenie o tom ze nadalej studuje.

pretova
autor
15. júl 2020

@9lf9 ďakujem veľmi pekne za info 💐