icon

Rodičovský príspevok, keď je dieťa v škôlke

18. mar 2023

Môžem sa opýtať ak dám synčeka do škôlky skôr čiže ako 2.5 ročného na celý deň mám nárok na rodičovský príspevok alebo už nie?? Ďakujem.

Strana
z2
mogaa
19. mar 2023

Omyl, ty sa nemáš nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov na SZ ale na ZP......

autor
19. mar 2023

@mogaa no ale ja ani som netušila že to mám robiť...veď aj keď idem na úrad práce tak na ZP už neidrm... Tak isto keď som nastúpila na opatrovateľský príspevok tak som na ZP nebola. Takže ani pri dovŕšení 3 rokov by ma nenapadlo že musím ísť ..
Ja hľadám na všeobecnej ale tam to nie je úplne uvedené....je tam len že zanikaju odvody pre jedného rodiča ak druhý rodič súčasne poberá materské alebo rodičovské. A že to má rodič ohlásiť ..ale idem hľadať ďalej kde je to uvedené.

mogaa
19. mar 2023

čo s tým má UP? Up má na starosti len rodičovský príspevok a nezamestnaných, SP má na starosti len materskú a teda ostatné sú dávky z poistenia....ty ak chceš byť osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, musíš to nahlásiť na ZP, aby za teba štát platil odvody.....čo sa týka SP tam sa ani hlásiť nemusíš, oni s tým nič nemajú..opatrovanie je niečo uplne iné ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov.....

tiezjedna
19. mar 2023

@autorka veď som ti poslala tu foto, je to dôvera, ale to je jedno, to je zo zákona. Ty pletieš dokopy všetky úrady, ale konkrétne tato situácia je zalezitost ZP, voči ktorej mas ohlasovaciu povinnosť

autor
19. mar 2023

@mogaa ja viem že s tým nič nemá....ale že sa pri opatrovani tiež nehlásil na ZP lebo automaticky mi platili ďalej ZP nemusela som ísť tam to oznamovať...takže by som čakala že ani pri tejto veci nemusím ísť....proste že systém je prepojený. Ja viem že každý je samostatný úrad ale spolupracujú tak preto by ma to proste nenapadlo že v jednej veci musím ísť sa prihlásiť a v inej nie...

nikitta17
19. mar 2023

Ano aj na ZP vseobecnej je potrebné sa nahlasit ak chces mat do 6r. Ze si doma s dietatom, ale tam teda skolka max na 4 hodiny ako bolo spomínané ...na socialke toto vobec neriesia ked nie si zamestnana tam to automaticky posuvaju do 6r. alebo teda kym sa nezamestnas a co sa tyka toho čakať stále tu na SK, ze je nieco prepojene a posielaju si to je teda smiesne ocakavat🙈

autor
19. mar 2023

@nikitta17 no ale keď som bola pri dcérke ešte do 6 rokov tak som nemusela nič nahlasovať vtedy mi povedali že automaticky sa to preklopí .... Práve som volala s kamoškou že ona tiež pri prvej nemusela a až teraz jej kázali ísť na ZP ale aj tak bola doma mala starostlivosť do 6 r. A syn v škôlke že tiež ju vôbec neupozornili na to a pri tom sa rozprávala s pracovníčkou že musí byť doma lebo že dieťa stále choré a muž v zahraničí tak nemôže ísť do roboty lebo že do škôlky chodí týždeň a týždeň doma a nič jej nepovedali na to len že jasné to je normálna že deti choré ... A áno niekedy som nemusela ísť nahlasovať naZP ani keď som bola na opatrovateľskom...

nikitta17
19. mar 2023

Ale iny pripad je ak kamoska neviem teda ci poberala aj do 6r. Rodicak? Ze kvoli chorobe mala schvaleny? To uz je zase iny typ, ak nevznika narok na predĺžene poberanie rodicaku iba si to chces nastavit,ze nejdes do prace teraz a budes doma s dieťaťom tak su tam rozdielne podmienky ...vsetko si treba vzdy nastudovat aj na internete a oficiálnych strankach su tieto informácie dostupne...vela pracovnicok co tam sedi nema absolútne sajnu iba o nejakom type to je bezne, že oni aj posielaju kade tade a pritom to napríklad nie je potrebné najlepšie je si to dopredu nastudovat

mogaa
19. mar 2023

ale iné je opatrovateľský a iné osoba starajúca sa o dieťa do 6rrokov...ak sa chceš prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov tak si to vygoogli čo ti z toho vyplýva.....UP s tým nič nemá spoločné......Opatrovateľský rieši UP ale osobu starajúcu sa o dieťa do 6rokov rieši ZP aby za teba mal kto platiť zdravotku....ty splietaš 2rozdielne veci a 2 úrady.....1úrad rieši jedno, druhý druhé.....prepáč že ti to píšem takto, ale stále sa točíš dokola a opatrovateľský a osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov sú 2 rôzne veci....nemajú nič spoločné.....

zuzuliennka1
19. mar 2023

ty si nepleties nahodou dokopy predlzenu rodicovsku zo zdravot. dovodov, nahlasenie sa na urade ze sa staras o dieta do 6r a opatrovatelsky?
to su tri uplne odlisne situacie

michaella154
20. sep 2024

Ja som takto bola minulých rok vo všeobecnej zdravotnej, niečo som riešila a pani mi povedala že môžem byť s dcérkou na neplatenej rodičovskej, ja som povedala že nie, lebo chcem aby chodila celý deň a pracovníčka na to, oni to vôbec nekontrolujú kľudne s ňou môžete byť

zuzuliennka1
20. sep 2024

@michaella154 len aby ti to poistovna nezratala a doplatis si ZP za cele obdobie

luliu
20. sep 2024

@michaella154 ale kontrolujú a potom budeš musieť komplet všetko spätne zaplatit

Strana
z2