Rodičovský príspevok od 1.1.2013
Ahojte, už dávnejšie sa objavila taká "fáma", že mamičky zarábajúce nad určitý príjem prídu o prídavky na dieťa a dokonca aj o rodičovský príspevok (tzv. rodičák). Vie o tom niekto niečo viac, viem že sa o tom dosť diskutovalo, ale či im to prešlo, tak to neviem nikde nájsť. Bola to časť Ficovho ozdravného balíčka. Ďakujem za každú info
@fuska A ty ním pokryješ mesačné náklady na dieťa? Ja nie. Jasné, že sa tým nezaplatí hypotéka, ale uznaj, otáčať každou korunou a žiť na dlh nie je žitie. Ale živorenie. Podotýkam, že manžel je zamestnaný a rozdiel medzi mojim platom ešte počas môjho zamestnania a terajším rodičovským príspevkom robí -220 eur.
@renata5 Nestačí! Žijeme skromne, nevyskakujeme si. Klobúk dole, že to zvládaš. Mali by tak žiť aj tí, ktorí sa o túto skromnosť postarali iným ľuďom na Slovensku. Nemáš potrebu niečo na tom zmeniť? Nemáš pocit, že si ako matka zaslúžiš viac. My žijeme len z nášho príspevku 4 ľudia. Plat môjho muža ide do mesačných výdavkov.
@cerez Ja mam rocneho syna. Minam na plienky, sem-tam oblecko, kase, minimum vyziv. Z rodicaku mesacne usetrim tych 50-100 eur. Na ostatne vydavky mame 300 eur. Byvame v malom byte, dlhy nemame, takze sme uplne v pohode. Ja som so zivotom spokojna, nemusim sa prilis obmedzovat. Viem, ze vacsina slovenskych rodin otaca kazde euro. Clovek proste musi ratat s tym, ze ked su deti, vypadne jeden prijem a su aj vyssie naklady. Ja som rada, ze tych 200 eur mam a ostanu mi, aj keby som sa nahodou vratila do prace...
@cerez tak to je zase o niecom inom ja som si myslela ze pises ze ty mesacane minies RP iba na tvoje dieta na ktore rodicovsky poberas...my tiez manzel sice slusne zarobi ale co s toho ked vsetko vyplatime ostane strasne malo niekedy musim velmi premyslat co uvarit co kupit beham po obchode a pozeram a kalkulujem a je mi smutno s toho ked vidim ako vsetci behaju s plnymi kosami ako su deti oblecene je mi do placu ale co uz my dve s tym nespravime nic nie ved kazdy mesiac nam ostava to iste a ked ze je troska naviac tak bud sa nieco pokazi alebo treba nieco vyplatit tak co ti poviem vzdy sa tesim na vyplatu a co z nej hned vecer vyplatime a uz len pozerame ako ubuda
@cerez To mi je uplne jasne z toho, co si pisala... Ja neviem, ci mate uver, my ideme kupovat pozemok a chceme stavat domcek, takze naklady sa nam dost zvysia. Trosku sa toho bojim, ale nejako bolo, nejako bude. A stale sa mozem vratit do prace.
Mne islo o princip, ze kazdy nacahuje ruku, ale nikto nechce platit dane, same danove podvody, uniky a podobne. Nemyslim teraz ziadnu z Vas. Viem, ze byt matkou je povolanie a v spolocnosti by mali byt viac ocenovane. Stat nie je oslik otras sa. Dalsia vec je korupcia, klientelizmus a podobne veci, z ktorych mi je na vracanie. Ak by toto nebolo, mozno by bol aj rodicak 3x taky velky.
Áno, máme úver na byt. Aj ja by som sa mohla vrátiť do práce, ale viem ako trpela staršia dcéra, keď som od nej odišla po roku a 4 mesiacoch. Syn je ešte viac na mňa fixovaný a nemám to srdce ho dať do jasličiek.
@cerez myslim, ze keby ste nic nesplacali, bolo by vam sveta zit. Asi kazdemu... Ja som rozmyslala o navrate po roku, ale este kojim a ten moj je tiez maminkin maznacik. A uprimne, neviem si to predstavit, odist od jeho. Ale keby bolo treba, nemala by som na vyber. Kedysi boli nenavratne pozicky a firemne byty, no po 4 mesiacoch hajde do prace...
Presne tak. Tiež som povedala, ako náhle to bude neúnosné, budem musieť ísť do roboty.
dievčatá a prídavky na dieťa sa vyplácajú jednému rodičovi ?
Jednému.
@och , mamicky, uz vam prisiel ten novy vyssi prispevok? Ja som si prave pozrela vypis, a 15.01.2013 mi prislo len tych "starych" 22,54e. Teda niee, zeby ma to z biedy vytrhlo, tych par centov navyse, len chcem vediet, ci je problem len u mna,alebo u nich "hore" v systeme. Takisto rodicak, uz vam prisiel ten vyssi? Dakujem 🙂
Mamičky a buduce mamičky ja sa chcem opýtať či možem byť popri rodičovskom (kedže na matersku ako studentka nemám nárok) pracovať?
takže budem dosťávať tieto príspevky čo je podla nového dokopy 222,70 a možem ist aj do práce k tomu? počula som že by mi rodičák zobrali len vtedy ak by som malu dala do jaslí, takže ked si ja sama nájdem nikoho kto s nou bude doma tak možem ist normálne do práce a všetky príspevky budem dostávať?
@ladyniki aj počas navštevovania jaslí možeš naďalej poberať rodičovský príspevok, ten ti bude náležať do 3 rokov veku dieťaťa bez ohľadu kto sa oň bude starať, prípadne ak ho umiestníš do jaslí a chceš požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý je vyplácaný maximálne do 230 eur a mesačne predkladáš faktúru, resp. dokladuješ túto výšku ako platbu za jasle vtedy musíš dať aj žiadosť o zrušenie poberania rodičovského, lebo len tieto 2 dávky sa navzájom vylučujú
@ladyniki musíš zvážiť čo sa ti oplatí, aké sú náklady na jasle, čiže ak ju dáš do jasiel máš 2 možnosti buď alebo
1. budeš poberať naďalej rodičovský príspevok do veku 3 rokov
2. zrušíš poberanie rodičovského príspevku a požiadaš o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý je maximálne do výšky 230€ a budeš mesačne dokladovať náklady na UPSVaR
Ono je to už len na Tebe
Ak sa mi drobec narodí do konca januára a vybavím si po pôrode rodičovský dostanem ho spätne aj za január alebo až za február?Nemám v tom jasno.dakujem
@blackcat8885 samozrejme, ze ho dostanes aj za januar, aj keby sa narodil 31.01. o 23:59
Na zaklade coho zvysili pridavky? "To je take zvysenie, ze sa nam oplati este dalsie dieta kvoli tomu". Ved staci, ze banka vyhne poplatky a ostane nam menej ako predtym. Najlepsie je, ako islo vsetko hore, najma potraviny. Kto ma dieta a rozum, tak na potravinach pri dietati rozhodne neusetri. Ja si mozem kupit aj biele rozky ale dieta potrebuje hodnotnu stravu, oblecenie, a aka je nezamestnanost... Dnes som bola na UP a normalne som sa skoro rozplakala kolko mamiciek s detmi tam bolo. Vsetko deti od 2-4rokov.
chcem sa opytat rodicovsky dostanem az ked sa maly narodi cize az po mesiaci ked bude zit som upllne bez primu a slobodna matka teda bez otca!!!mam narok aj na nieco viac ako rodicak?ked ze som pracovala na dohodu nemam narok namatersku!

Ja si myslim, ze rodicovsky prispevok je PRISPEVOK pre dieta, maju sa nim pokryt zakladne potreby dietatka. Jasne, ze z neho nikto nezaplati najom, hypoteku, atd. Ak to niekto ocakava, bude sklamany...