icon

Rodičovský príspevok od 1.1.2013

och
24. sep 2012

Ahojte, už dávnejšie sa objavila taká "fáma", že mamičky zarábajúce nad určitý príjem prídu o prídavky na dieťa a dokonca aj o rodičovský príspevok (tzv. rodičák). Vie o tom niekto niečo viac, viem že sa o tom dosť diskutovalo, ale či im to prešlo, tak to neviem nikde nájsť. Bola to časť Ficovho ozdravného balíčka. Ďakujem za každú info

liz_lemon
21. jan 2013

@lea1333 RP - rodicovsky prispevok

lea1333
21. jan 2013

@liz_lemon 😀 aha a kedy najskor mozem o neho poziadat?mozno sa pytam kraviny ale fakt neviem 😅

liz_lemon
21. jan 2013

@lea1333 az po porode, ale musis mat najprv rozhodnutie zo socialnej poistovne, ze ti nebude vyplacane materske

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 moja pozri tu co vsetko treba vybavit, ja som sa riadila tymito info:
http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-pri-por...

ked budes potrebovat poradit s dacim tak sa kludne pytaj.

lea1333
21. jan 2013

@liz_lemon no teraz dostanem papier od gyn na matersku zanesiem ju na socialku a tam mi potom poslu ze nemam narok a hned s tym mam ist na UPSV ze?

lea1333
21. jan 2013

@monika2712 oki dakujem idem pozriet

liz_lemon
21. jan 2013

@lea1333 ano, presne tak

nifido
21. jan 2013

ja som isla odniest papier na matersku a ma sprdla ze ak viem ze nemam narok naco tam chodim ze oni uz maju dohodu s uradom prace tak neviem 🙂 netrebalo mi ten papier ale to bolo pri druhom babu .....

lea1333
21. jan 2013

@monika2712 pri narodeni dietata co je ten prispevok ako rychlo to vyplatia a je tam pisane ze potrebujem aj s poistovni ze som bola poistena je tak?aj ty si to mala?

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 toto myslis?
- potvrdenie zdravotnej poistovne, že matka dietata bola pred narodením dietata najmenej 270 dní povinne (alebo dobrovolne) verejne zdravotne poistená v SR

to som nedavala.

lea1333
21. jan 2013

@monika2712 hej to som myslela tak na co to tam vypisuju ja by som aj to vybavovala 😀 lebo uz mi kamoska hovorila ze ani ona to nemala!a inak ked porodim na antolskej kam si pojdem pre RL?

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 hned ako budes mat potvrdenie od pediatra, tak to zaniesies do technopolu na uspvar, ja som to dala tusim 30.10 a doslo mi to 15.11.

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 vsetko vybavis v technopole, aj rodny list aj trvaly pobyt aj upsvar tam sidli. iba do socialky ked bude treba daco posielat alebo ist, tak to na zahradnicku.

lea1333
21. jan 2013

@monika2712 len ja byvam v ivanke pri dunaji ja to nebudem musiet riesit v senci?mozem to riesit aj v petrzke?

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 rodny list sa riesi podla porodnice, cize technopol.. trvaly pobyt tym padom senec, ak tam mas trvaly pobyt aj ty.

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 a uspvar veru neviem, ale ten asi tiez v senci potom.

lea1333
21. jan 2013

@monika2712 hej tak ze len RL budem riesit v technopole a ostatne uz v senci!dakujem pomohla si mi!ja som s toho jelen inak neviem si predstavit ako to budem vybavovat aj s kocikom!!!a kolko ti cca prislo to je 800e?

levandulova85
21. jan 2013

@wiki20 materska sa vyplaca kazdemu,kto bol minimalne 270 dni za posledne 3 roky zamestnany, cize mal zaplatene odvody. Ak si studentka,tak to vsetko za teba platil stat,cize logicky matersku dostanes ;)

monika2712
21. jan 2013

@lea1333 jasne v pohode. no ja som bola tiez s kocikom ale tak ja som mala vsetko v technopole. hej daco cez 800 eciek. 830 alebo tak dako.

lea1333
21. jan 2013

@monika2712 mne to strasne pomoze sak komu nie!ale mne strasneeee aspon chvylu bude dobre!

duska87
29. jan 2013

kedy clovek nema narok na matersku?ja mam termin v auguste,robim uz vyse dvoch rokov ale mesacne mam na papieri len 80 euro.mam narok na matersku alebo nejaky prispevok?,som z toho na nervi...

tehulka2011
29. jan 2013

@duska87 ked robis na cierno tak na matersku urcite nebudes mat narok, iba na rodicovsky prispevok cca 200€ mesacne od porodu do 3 rokov

duska87
29. jan 2013

takze budem mat aspon narok na rodicovsky prispevok?ja budem mat prve dieta a vobec sa v tom nevyznam,bola som z toho na nervi ze nebudem mat ziadny prijem,mam priatela ktory pracuje ale aj tak...

liz_lemon
29. jan 2013

@duska87 dostanes rodicovsky prispevok 199,60 E, pridavky na dieta 23,10 E, prispevok a priplatok k nemu pri narodeni dietata 829,86 E a otec dietata si moze uplatnit danovy bonus, ak zaraba viac ako je 6-nasobok minimalnej mzdy a zije s dietatom v spolocnej domacnosti

duska87
29. jan 2013

@liz_lemon dakujem velmi pekne,velmi mi to pomohlo a upokojilo ma to

natfek
1. feb 2013

@liz_lemon ahoj vidím že sa vyznas... 🙂 môžem tá otravovat? Riešim asi niečo podobne ako
@blackcat8885 ...
Bola som študent denného studia keď som otehotnela, zamestnala som sa v Juli na jeden týždeň-potom som dostala výpoveď (najprv im nevadilo že som tehotná ale potom si to rozmysleli a vyhodili má kvôli tomu... ☹ ) takz opäť som šla na UP. Už som sa nezamestnala. Takze mi nevznikol nárok na materskú - ak som to správne pochopila 🙂
nevedela som že mám aj tak oficiálne žiadať, maly sa narodil 15.1.2013 a zhruba v tom čase priateľ odniesol aj papier od gynekologa na sociálnu poisťovňu že teda žiadam o materskú.
1. Čo bude nasledovať? Aký je další postup? Som z toho jelen vôbec nechápem čo kam odniest... ☹ tých žiadosti je strašne veľa... ☹
2. A čo príspevky? Tie už môžem odniest alebo najprv čakám na tých 28dni? Viem že je príspevok a príplatok k príspevku. Tie mám odniest kam, kedy...? A potrebujem nejaké potvrdenia aj od gynekologa a pediatra...?!

Pomoc... 😀 keby to bol jeden, dva papiere tak sa ešte zorientujem ale takto... A bez nároku na materskú neviem čo vlastne premna platí... 🙄

liz_lemon
1. feb 2013

@natfek dostanes rozhodnutie zo socialnej poistovne, ze ti nevznika narok na materske, a s tym potom treba ist na UPSVAR, a podat si ziadost o rodicovsky prispevok 199,60 + ziadost tiez na UPSVAR na rodinne pridavky 23,10
o prispevok pri narodeni 151,37 mozes poziadat hned, ale na priplatok k nemu 678,49 mozes poziadat az ked ma dieta 28 dni (potvrdzuje to pediater + ti to musi potvrdit gynekolog, ze si chodila na prehliadky)
ty davas vsetky ziadosti na USPVAR

natfek
1. feb 2013

@liz_lemon Dakujem... Este tu mam nejaku ziadost FO zo socialnej ale... To co je...?!

srnqqa
1. feb 2013

@ladyniki ahoj, pracovať môžeš, ale od 1.1.2013 už aj s dohôd idú odvody, takže - ak si na rodičáku, musíš sa prihlásiť na dôchodkové poistenie, to bude za teba platiť štát. Ale - ak budeš pracovať, musíš sa z neho odhlásiť, lebo odvodmi prestávaš byť zamestnancom štátu. Dohoda by sa oplatila jedine, ak by bola za zaujímavú sumu. Štát totiž platí na dôchodkové poistenie 60 % vymeriavacieho základu 🙂 Alebo práca na čierno 😅

liz_lemon
1. feb 2013

@natfek zrejme registracny list, to je kvoli tomu, ze stat za teba bude platit dochodkove poistenie, kym budes na RD (osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov), takze musis ist aj do socialnej poistovne