Rodičovský príspevok pre matku žijúcu v Španielsku

elfamystic
8. júl 2011

Chcem sa s vami poradit ohladom rodicovskeho prispevku (RP) pre matky prechodne zijuce v zahranici v ramci EU. Ja vypisujem na vseliake fora tykajuce sa tejto problematiky, ale nikto mi neodpoveda. Tu ste mi vzdy dobre poradili! 🙂Chcela by som vediet, ci niekto nema podobnu skusenost. Moj syn sa narodil v Spanielsku a ma slovensku narodnost. Momentalne sme v procese vybavovania jeho slov. rodneho listu na osobitnej matrike SR. Jeho otec je Kubanec zijuci v Spanielsku. Ani jeden z nas nepobera ziadne socialne davky tu v Spanielsku! Ja mam trvale bydlisko na Sk a tam si aj platim zdrav. poistenie. Ziadost o RP som si bola podat osobne na Sk este pred zavrsenim 6teho mesiaca veku dietata a mi bolo povedane, ze mam narok. Uz cakam druhy mesiac na peniaze (RP) a nic! Som im volala a oni, ze to musia este prekonzultovat a potom mi daju vediet! A stale nic! Zevraj problem je, ze sa momentalne zdrzujem v Spanielsku a nie na Sk! Ma niekto podobnu situaciu a ako ste to riesili? O peniaze nechcem prist, lebo na internete citam, ze mam narok, ak sa zdrzujem v ramci EU! Mam napisat dake odvolanie sa? Ale co ked mi este nedali ani rozhodnutie! Ale zasa dokedy cakat? Dakujem za reakcie 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elfamystic
autor
8. júl 2011

@fidka79
A kolko su pridavky na SK??? Tu v Spanielsku nedostavam nic!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elfamystic
autor
8. júl 2011

@fidka79
Fidka, ja aj moj partner sme nezamestnani! Ja tu v Spanielsku nemam odpracovane nic!!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elfamystic
autor
8. júl 2011

@fidka79
V pondelok sa pojdem popytat ... ked je to vsetko tak zlozite tu v Spanielsku ... ale vidim, ze aj na Sk - ja som sa spoliehala na RP zo Sk, ale ked sa to teda neda, tak idem pytat zo Spanielska! Ja lenze tu v Spanielsku som len prechodne a trvale bydlisko mam na Sk, kde si aj platim zdravotne poistenie! Takze to vsetko je mi na figu, hmmm...

zara1234
8. júl 2011

kazda krajina ma ine zakony, niekde dostavas rodinne pridavky automaticky, niekde na to potrebujes preukazat prijmy a podla vysky prijmu ti bud uznaju pridavky alebo nie, takze ani tie ti automaticky nepatria 😒 opytaj sa priamo v spanielsku, ake maju zakony oni tam....a podla toho kde si pracovala, kde mas vazby socialne, zdravotne atd....trvaly pobyt nie je vsetko..

elfamystic
autor
8. júl 2011

@zara1234
Ja som nezamestnana a zdravotne poistenie si platim na Sk ako dobrovolne nezamestnana osoba (teda mama mi plati :( )

estterka
26. júl 2011

@elfamystic ahoj,tak ja zijem tiez v spanielsku a aj sa mi tu narodila dcera. po prve,nechcem ta strasit,ale kedze si rodila v spanielsku,znamena to,ze mas poistenie v spanielsku,nie? pretoze v EU mozes mat zdravotne poistenie iba v jednej krajine a je jedno,ci si to platis sama alebo nie,ak ti na to pridu,budes mat problemy a platit vela. viem to,chcela som si platit doma dobrovolne,ale kedze zijem tu a mam tu poistenie,musela som odovzdat karticky a bolo.
RP sa po novom v zahranici nepobera. jedine na co mas narok,je "porodne". ja som ho nedostala,kedze som rodila minuly rok a oplatilo sa mi zobrat v spanielsku 2500euro,ale to je uz od januara zrusene,takze si to mozes vybrat na slovensku. inak nedostanes nic,mam to zistene,kontroluju to napriklad podla navstev u lekara,teda pravidelne prehliadky s babatkom,prisli by ti na to asi casom tiez,ze nie si na slovensku.
v spanielsku je materska 4 mesiace,v pripade,ze sa zamestnas,do veku troch rokov dietata mas narok na 100 euro mesacne,potom uz nic.
ak nemas odpracovane nic,tak nedostanes matersku,to je jasne.aj na ayuda familiar musis mat dopracovane.ziadne ine socialne davku tu nie su.
ak by si este neico potrebovala vediet,tak sa ozvi.
a zas,uprimne,co by tych 20 euro RP vyriesilo tuto?
@fidka79 vsak to,ze na slovensku stale nieco platia a stazujete sa🙂 v tejto situacii nema narok v spanielsku na nic. a zo slovenska len to porodne.

kisasonka83
28. nov 2011

@fidka79 ahoj ja na slovensku zijem s dietatom a stejne mi slovaci RP nechcu vyplatit a odvolavaju sa ze ked mam pracovnu zmluvu v cechach tak ma maju platit tam kde mam zmluvu cize cesko.Oni ma tiez nechcu vyplacat lebo zijem na slovensku a ja som ostala v zacarovanom kruhu a nikto ma vyplatit nechce takze asi tak EU 😠 😠 😠