Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

luckalucka83
2. nov 2012

@peta78
Mutter Kind pass je nieco take ako nasa tehotenska knizka, zapisuje tam gynekolog povinne prehliadky pocas tehotenstva a potom zase poradne s babatkom.
Skus odovzdat vsetky doklady a opytat sa na urade, myslim, ze nahradou by malo byt nejake ich talcivo , ktore potvrdi slov. lekar, ze boli absolvovane vsetky potrebne prehliadky a navstevy lekarov.
Vela stastia pri vybavovani, ja zacinam turu po uradoch prave v tej istej veci buduci tyzden 🙂

peta78
autor
3. nov 2012

To sme si s manzelom aj tak vysvetlili, ze je to ako nasa tehotenska knizka, len ta je uz vyse roka v porodnici, kedze mala ma uz 13 mesiacov...manzel pracuje az od 1.9.tohto roku v Rakusku, dovtedy robil v Nemecku...potrebovala som vediet na akom urade mi daju nejake tlacivo na potvrdenie, ci na urade prace alebo na socialnej poistovni, lebo ma budu rozhanat ako splasenu....ale v podstate mi chyba uz iba toto a dufam sa mi to podari co najskor vybavit...dakujem za odpoved a tiez prajem vela stastia pri vybavovani 😉

luckalucka83
5. nov 2012

@peta78
Zrejme na Kranskenkasse sa skus opytat, ta vyplaca matersku, Finanzamt pridavky a Krankekasse zvysok

peta78
autor
5. nov 2012

Inak som sa dozvedela ze najprv sa musia vybavit rodinne pridavky a az ked ich schvalia, tak sa vybavuje rodicovsky prispevok....a k rodinnym pridavkom vyplacaju aj danovy bonus, a o ten sa tiez zevraj musi ziadat...tak som zvedava...zajtra idem na socialku pre potvrdene tlacivo E001, tak sa opytam aj na MutterKindPass a aj na ten danovy bonus...

luckalucka83
6. nov 2012

@peta7no ano, bez pridavkou nepiznaju matersku,
pridavky ale nie je poblem vybavit, treba sice kopec veci ale nam sa to rychlo podarilo 🙂

monikakovarik
28. nov 2012

@peta78 Ahoj chcem sa ta spytat je to formular na vybavenie prispevku v Rakusku -Antrag auf Kinderbetreungsgeld a este aka je najlepsia varianta na prispevok a co ktomu vsetko potrebujem mooc dakujem 🙂

peta78
autor
28. nov 2012

Ano, aj ja mam pripraveny tento formular, no este som to nepodavala, pretoze ako som pisala, najprv musim vybavit rodinne pridavky a s potvrdenim o tom ze ich mam schvalene mozem zacat vybavovat rodicovsky prispevok...mam pripraveny sobasny list v nemcine, rodny list malej v nemcine, pracovnu zmluvu manzela, povolenie na pobyt v Rakusku - manzelove, tlaciva 401 a 411 potvrdene uradom prace na Slovensku a prefotenu tehotensku knizku a zdravotny (ockovaci)preukaz malej - toto zatial nemam v nemcine, neviem ci to budu pozadovat. Najlepsiu variantu neviem poradit, ale na nasom urade prace mi povedali ze si mam dat najkratsiu...lenze nasa mala ma uz 14 mesiacov, takze ja si dam tu najdlhsiu. Skus sa opytat pracovnicky na nasom urade prace.

luci112
11. dec 2012

@peta78 baby aj ja mám taký problém, ja mám v rakúsku všetko podané, ja dostávam tu RP tých 194,... a oni mi majú doplácať ten diferenciál, čiže vyrovnávaciu dávku, dnes mi volala pani z krankenkasse, že mi to vyplatia, až keď doberiem tu na SK RP. Veď na žiadosti je polročná lehota, tak som ju požiadala, nech mi to napíše, že sa chcem nato odvolať, ona mi povedala, že oni nič také nepíšu, to akože mi chce po 3 rokoch veku dieťaťa vyplatiť RP, veď som si požiadala o najkratšiu variantu. Takže idem písať sťažnosť ☹ Lebo podľa nariadení 883/2004 máme nato nárok, veď manžel tam pracuje už pekných pár rokov , nasštvali ma dnes ☹

kristintie79
13. dec 2012

ja cakam, kedy mi pride konecne rozhodnutie o priznani rodic.pridavkov,kedz to je jedna z podmienok priznania rodic.prispevku. Tiez mam tie dva formulare, prihlasenie k pobytu, rodny list malej v nemcine. Som zvedava kolko im to bude trvat, my patrime pod Eisenstadt. Baby ak ste tam nahodou uz boli co mi este treba dokladovat? staci ked tam poslem muza,lebo ja neovladam moc dobre nemcinu. Ja som si zvolila ten variant 20+2. Mne koncila na konci augusta materska, tak uvidim kedy mi doplatia ten rozdiel, dufam,ze to bude rychlejsie ako s pridavkmi,lebo nechapem naco maju zakonnu lehotu 90 dni na R...hajzli!

peta78
autor
2. jan 2013

Takze rodinne pridavky mame schvalene...od 1.9.2012 muz pracuje v Rakusku a odvtedy nam ich aj schvalili, s tym ze 2 mesiace sa vyrovnavali so slovenskymi, pretoze sme brali este aj zo svk a november a december uz mame v plnej vyske....v najblizsich dnoch by mali prist na ucet, len teraz neviem ako budu vyplacat tie tohtorocne...dufam ze nie iba raz rocne ☹ a ked uz mame schvalenie, tak ideme ziadat rodicovsky prispevok, snad aj ten bude ok a tak rychlo 🙂))

lubike80
18. jan 2013

Ahojte, mala dcerka ma 10 mesiacov a teraz sme sa prestahovali do Rakuska, takze zacinam vybavovat doklady.
Chcela by som poprosit o radu, ako ste pochodili na uradoch, ked ste namiesto Mutterkindpass dali v slovencine kopiu tehotenskej knizky a kopiu ockovacieho preukazu malej? Treba to prekladat. alebo pripadne este doplnit nejake tlacivko?
Petka,ako si sa dostala k tehotenskej knizke,mala ju nemocnica v archive a dovolili ti ju prefotit? Petka, ty si v takej istej situacii ako ja, ze si sa nahlasila na urady, ked uz tvoja dcerka mala 14 mesiacov, tak si nakoniec dala najdlhsiu variantu vyplacania? Je potrebne, aby dcerka chodila k rakuskemu lekarovi, alebo mozme kludne zostat u pediatricky na Slovensku. Pytam sa len kvoli tomu, ci nebudu potrebne lekarske potvrdenia z Rakuska, ze mala absolvuje vsetky kontroly, ci ockovania v Rakusku. Este jedna otazka formular E 411 uz mam, ale E401 mi odmietla pani na UPSVaR vydat, ze to vydava institucia v mieste trvaleho bydliska, takze teraz v Rakusku. Vam vydali tento formular na vyziadanie a bol potrebny na Finanzamte?
Vopred dakujem za pomoc.

kristintie79
28. jan 2013

to lubike : formulare 411 a401 ti vyda bud slovensky urad prace v mieste trvaleho bydliska, alebo ti ich da v nemcine prislusny finazamt,mne to potvrdili este na slovensku,ale moje susedky si to dvali potvrdzovat na obecnom urade myslim.Ziadnu tehotensku knizku nepotrebujes,ak budu ziadat budes potrebovat len potvrdenie od tvojej gynekologicky,ze si absolvovala predpisany pocet predporodnych vysetreni,to iste od slovenskej detskej lekarky. My sme okrem rodneho listu davali vsetko v slovencine-prislusne rakuske urady su povinne to akceptovat. Neviem ci uz mas schvalene pridvky na dieta,lebo to je alfa a omega pri vybavovani rodicovskeho pridavku,bez toho ti to socialna poistvona neschvali. my sme tam davali okrem tychto formularov aj nase rodne listy,potvrdenie o ukonceni materskej, aj kolko platime mesacne najomne sa mi zda. spatne sa vyplaca 6 mesiacov ku dnu podania ziadosti, ja som si dala variantu 20mesiacov,lebo chcem ist o 7 mesiacov do prace.vela stastia!

peta78
autor
28. jan 2013

@kristintie79 a ako casto ti vyplacaju rodinne pridavky? rocne? alebo dvojmesacne?

daskak1985
29. jan 2013

Prosím vás, ja mám z toho úplny guláš :-/. Manžel pracuje už druhý rok v rakúsku, rodinné prídavky som dostala už za rok 2011 boli mi priznané. Až dnes na úrade práce mi povedali že si môžem požiadať o vyrovnavaciu dávku k rodičovskej dovolenke dcéra má 2 roky. Prosím vás ešte raz na ujasnenie aké tlačivo mám vypísať (žiadosť??) a čo ešte budem k tomu potrebovať - áno sme pripoistené s manželom v rakúsku a má tam aj prechodný pobyt, ja som na SR zamestnaná na dohodu. A za aké obdobie mám dávku žiadať, a kde tú žiadosť odovzdať. Ďakujem vám veľmi pekne.

peta78
autor
29. jan 2013

@daskak1985 tlacivo "ziadost o rodicovsky prispevok" najdes na nete aj s informaciami co k tomi treba...najprv musite mat schvalene rodinne pridavky co uz mate...takze k ziadosti prikladas 401, 411 potvrdene uradom prace, sobasny list, rodny list, pracovnu zmluvu - manzelovu, povolenie na pobyt v AT, a spominany Mutterkindpass...teda aspon toto dokladam ja, kedze u nas neexistuje ziadna materska knizka ktoru ma zena aj po porode, mam prefotenu tehotensku knizku a ockovaci preukaz malej....AT vacsinou pozaduju mat vsetko prelozene do nemciny a prikladas k tomu este rozhodnutie ze vam schvalili rodinne pridavky...ziadat sa moze zevraj 6 mesiacov spatne, to by ti mala povedat aj pracovnicka na urade prace...k tym rodinnym pridavkom, ako casto vam ich posielaju? rocne?

daskak1985
29. jan 2013

@peta78 ..Áno raz ročne za rok 2011 sme ich dostali niekedy apríl-máj 2012. A tu žiadosť o rodičovský príspevok-to klasické tlačivo zo SR? či takéto som našla Antrag auf Kinderbetreuungsgeld - žiadosť o rodičovský príspevok alebo Antrag auf Beihilfe zum pauschalen Kinderbetreuungsgeld - príspevok k rodičovskému príspevku. A ta 401,411 ta sa týka rodinných prídavkov nie,..na úrade mi povedali, že ked už mám rodinné prídavky schválené že tam netreba veľa toho dokladovať, že si mám len vypísať žiadosť o vyrovnavaciu dávku k rodičovskému príspevku a že to je na internete-také sú ochotné ...a kde alebo ako treba tieto dokumenty poslať alebo dať...?..

daskak1985
29. jan 2013

...aha už chápem ☹ rakúske dobre a ešte mohla by si mi objasniť tie varianty?...
🙄

peta78
autor
29. jan 2013

@daskak1985 ja mam prichystane toto tlacivo Antrag auf Kinderbetreuungsgeld, snad bude dobre, muz to bude osobne podavat, ale neviem presne na akom urade...zistim a dam vediet...no a k tym uradnikom asi len tolko, ze kazdy povie inak, ci slovensky, ci rakusky, niektori dokonca neziadaju ani MutterKindPass, ale ak to nedoslozi tak sa ti potom krati denny limit rodicovskeho prispevku na polovicu...my to este nemame podane, keby sme mali, som mudrejsia a poradila by som viac, takto neviem na 100% potvrdit info...

peta78
autor
29. jan 2013

@daskak1985 myslis varianty vyplacania? ja si davam najdlhsiu, kedze mala ma uz 16 mesiacov

lubike80
30. jan 2013

Dakujem za pomoc a informacie. Petka, Kinderbetreungsgeld vybavis na Neusielderi, alebo Eisenstadte. Ja som bola na Neusiedleri, lebo tam som vybavovala policiu. Je to kusok od policie na hlavnej ulici Hauptstrasse 27, oznacene ako BGKK. Neochotny chlapik ti prevezme doklady, pripadne dopise, co musis este dokladovat. Mne povedal, ze dolozit treba Mutterkindpas a doklad o vyplateni davok na Slovensku, tak na to sluzi formular E411-rodicovska a zo socialky som dolozila mesacny vypis kolko mi bolo na ucet poukazane. Najskor musim ale vybavit Finanzamt, boli ste niektora vybavovat Finanzamt aj v Brucku?
Ja mam este otazky na Vas. Ja mam situaciu skor opacnu, ze sme sa prestahovali do Rakuska (ja som na rodicovskej a muz pracuje na Slovensku) a preto sa mi bude vyplacat len Differenz. Ja s dcerkou mam hlavny pobyt nahlaseny, muz zatial vedlajsi pobyt. Neviete poradit, ci na doplateniu rozdielu v davkach je potrebne, aby muz mal hlavny pobyt? Stale sa tocim okolo otazky, ci mala tiez nebude potrebovat zdravotnu strarostlivost tu v Rakusku, tiez ako podmienka na vyplacanie differenzu.
Stretla som sa s jednou pani, ktrora cakala na UPSVaR so mnou a videla, ze mam vyplnene tlaciva na Finanzamt a Krankenkasse a povedala, ze na vyplacanie Differenzu su ine formulare, ako sa tu uz spominali. Ci tiez nahodou neviete poradit, ze kde stiahnem. Uz som sa dostala ku kopii tehotenskej knizky a ockovacieho preukazu malej, treba aj potvrdenia od pediatra a gynekologa, alebo mam pockat ci si to vobec vyziadaju k tlacivkam?
Opat velka vdaka za akukolvek pomoc a informaciu.

daskak1985
30. jan 2013

@peta78 ĎAKUJEM zatiaľ velmi pekne ujasnili ste mi situáciu...no dúfam že v prípade otázok sa na vás možem ešte obrátiť. ešte raz dík 😀

kalinka25
15. feb 2013

mam otazocku.kde zistim prislusnu adresu na zaslanie ziadosti o prispevok??🙂dakujem

duska88
15. feb 2013

@kalinka25 ahoj myslíš na rodičák? treba zaslať na príslušnú poisťovňu v mieste bydliska kde je manžel poistený.. napr. my máme vo Viedni WGKK.

kalinka25
16. feb 2013

a co vsetko ste prikladali ku ziadosti?prekladali ste aj potvrdenie od doktorov?ja som sa snazila vypisat ziadost ale mam z toho gulas:((((asi nie je nikde na nete nejaky vzor na vyplnenie,ci?🙂dakujem krasne 😉

kalinka25
16. feb 2013

aj manzel je poisteny vo viedni,nasla som tuto adresu WIENERBERGSTRASSE 15-19. 1100 Wien. 😒

duska88
18. feb 2013

@kalinka25 od nás chceli k žiadosti na rodičovský potvrdenie z finanzamtu, že nám priznali rodinné prídavky, ďalej môj rodný list, malého rodný list, potvrdenie o trvalom pobyte mňa a dieťaťa na sk a to je všetko, potvrdenia od lekárov nechceli vôbec, ale ono záleží aj od určitého prípadu a asi aj úradníka čo všetko si vyžiada.. 😖 Myslím, že vzor na vyplnenie asi nenájdeš 😒 , a čo presne nevieš vyplniť? No tak to je potom tiež WGKK

kalinka25
18. feb 2013

ja som tam ani nevolala ani nebola 😒 len z toho co som vycitala kade-tade. ☹ uvidim ci mi to uznaju.kazdy mi vravi ze ked tam nemam aspon prechodny pobyt a niesme pripoisteny k manzelovi tak nemame narok na prispevok ☹ pridavky nam uznali hned,tak dufam ze nebude problem ani s prispevkom.ja som tu ziadost vyplnala s google prekladacom 😒 neviem po nemecky ani slovo,a manzel take nazvy odborne nepozna.je tam naprikladam kolonka o zamestnani mimo Rakuska.manzel je zamestany len v Rakusku a ja som uz od augusta 2011 nezamestnana.takze som skoro rok pred porodom nerobila nikde.takze neviem co tam vypisat a celkovo mam z toho chaos.som uz zufala lebo sa to vlecie,a maly ma uz 7 mesiacov a ja som len teraz dostala prve eurace.tazko sa to vyabvuje ked o tom nemam ani sajnu. 😢 musim to este nejak dotiahnut ,kazde euro je teraz dobre 🙂

noemka2006
18. feb 2013

Ahoj@kalinka25..ja som oberala matersku z AT..a u nas na sk..som bola nezamestnana..cca 6mesiacov..ja som to vobec netusila..len,ked som sla na urad prace tam mi to takto povedali..ale zase na druhej strane je pravda,ze deti uz davno vtedy boli poistene cez manzela..tak asi musis cakat len na odpoved..vela stastia🙂

kalinka25
18. feb 2013

takze ked je manzel poisteny vo Viedni,a byva na favoriten tak je to WGKK? ta adresa moze byt? dakujem 🙂

kalinka25
18. feb 2013

@noemka2006 ved to ze ja som s malym poistena tu na SK a mame tu aj trvaly pobyt,zatial co manzel ma trvaly pobyt aj poistenie v AT.ale nechapem to aj tak,ak mi neuznaju prispevok v rakusku daju mi ho tu na sk??mne uz z toho pere 🙄