icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

miriam001
23. mar 2018

Tak este raz 🙂, 2x mi vratili E401... Moja poradkyna mi vravela, ze "v tomto pripade" - (v pripade ziadosti o rodicovsky prispevok, nie pridavky na deti) sa poklada E401 ako potvrdenie o pobyte a staci mi to potvrdit na mestskom urade v mieste bydliska a vyplnit prve 2 strany z formulara... A kedze mi to uz 2x vratili, tak mi to nejak nesedi... a mimochodom velmi pekne dakujem kazdej za spravu...

balkica
23. mar 2018

@miriam001 cize otazka znela: kde si mate dat potvrdit formular E401 ano? E401 je vzdy a za kazdych okolnosti formular o zlozeni rodiny, cize to potvrdzuje iba UPSVAR. Ked od Vas budu chciet potvrdenie o pobyte, tak si to od Vas pisomne vyziadaju a to Vam potom bude treba ist na mestsky/obecny urad za poplatok. Poslite mi v sprave ten formular, mozno budem vidiet kde tam mate chybu..Odpovede o mestskych a obecnych uradoch boli zmatocne, treba citat otazky s porozumenim, aby ste neodpovedali na nieco, co sa nikto nepyta..Lebo ked potom z toho bude mat niekto zbytocne behacky po uradoch tak Vam to moze byt jedno, ale ten dotycny bude len stracat cas, preto, ze niekto nechape polozenu otazku

balkica
23. mar 2018

@dada200 Tak ste odpovedali na nieco na co sa nikto nepytal ale v pohode 😂😂😂

bosorkabb
23. mar 2018

@balkica ja som tiež pochopila že sa pýta na potvrdenie o pobyte. Moja chyba.

miriam001
23. mar 2018

@balkica super, dakujem pekne. Keby sa vas nespytam, tak donekonecna budem chodit s E401 na mestsky/obecny urad. dnes nie som doma, ale rada to poslem cez vikend. vopred pekne dakujem (tych 50E za poradkynu som mohla radsej splachnut do zachoda 🙂)) )

dada200
23. mar 2018

@balkica asi tak ako si nepochopila otázku v predchádzajúcich príspevkoch o tom či má nárok nemanželské dieta , ktoré nežije v AT na dávky a asi tak isto ako si nepochopila, že oznamovať zmenu bydliska úradom ak už v AT niekto nepracuje a všetky žiadosti má pozastavené je zbytocne . To som sa vrátila len o dve strany naspäť, takze čítaj aj ty s porozumením a netvár sa , že si tu najmúdrejšia. Ja papiere a dávky z AT vybavujm a poberam už 11 rokov a čo to ovládam, nikdy som na vyplatenie nečakala viac ako 4 .tyzdne a nikdy som nemala problémy na úrade a dokonca má Rakúšania ani nikdy nepreháňali 100x že by im niečo chýbalo😉. Nebudem sa s tebou doťahovať, kedze tebe všetko aj tak vybavuje mama.

balkica
23. mar 2018

@dada200 to je take smutne takto utocit 👏👏👏👏 a vytahovat co som niekedy niekde napisala..Viem, ze je tazke priznat si chybu ale toto si teraz dala 👏👏 Stacilo napisat aha, sorry nepochopila som otazku, ale takyto prispevok plny zloby je silna kava..Dakujem 👍👍A je rozdiel nepochopit otazku a napisat vlastnu skusenost..popozeraj este zvysnych 99 stranok mozno tam este nieco najdes o mne a nezabudni mi to potom napisat 👍 a este raz dakujem ze si ma upozornila ak som nieco napisala nespravne, stane sa mi to niekedy, vsak som iba clovek 🤔

balkica
23. mar 2018

@bosorkabb stane sa aj mne niekedy, dakujem za normalnu ludsku odpoved a reakciu 👍😊

balkica
23. mar 2018

@dada200 a vobec netusis co a ako si ja vybavujem, tak k tomu sa prosim nevyjadruj..dakujem

balkica
23. mar 2018

@miriam001 mozno ste sa len zle pochopili s tou poradkynou 🤔 a nemate za co 🙂

dada200
23. mar 2018

@balkica dostala si rovnaku odpoved ako si reagovala na začiatku ty 😉. Tiež si mohla napisat, že sme to asi zle pochopili a pani sa pýta na potvrdenie papierov a nie hneď z nas urobiť hlupane , čo preháňajú ženy zbytočne a davaju zmätočne odpovede a že mame čítať s porozumením, lebo nechápeme otázke .

peta28
25. mar 2018

Ahojte maminky. Syn bude mat pomaly 3 a3/4 roka a my stale cakame na vyplatenie rodicovskeho prispevku. Priblizne po polovice mojej md ma prepustili z prace takze mi prestali zo Slovenska vyplacat aj tych 203 eur, ze to Rakusko dorovna ked bude mat syn 3 roky. Povodne sme ziadali len o dorovnanie, potom sme oznamovali zmenu ze uz nedostavam zo Slovenska nic. Bola som ozaj trpezliva, neskor uz menej, tak som to urgovla na Krankenkase a v decembri som dostala odpoved, e zaslali na Slovensko formular SED F001 a cakaju na odpoved. Od januara takmer tyzden co tyzden volam na urad, ci sa uracili poslat vyplneny formular spat do AT, ved nie je to malo penazi. A kazdy tyzden dostanem odpoved od kompetentnej pracovnicky, ze nie nestihla, mala toho vela, bola chora, mala dovolenku, ze uz si ten moj pripad vytiahla z kopy, pripadne ze sa im menil personal atd. Vzdy sa mi slusne ospravedlni a mne je blbe jej aj vynadat. Minuly tyzden uz akoze konecne ho pani vyplnila, ale este neodoslala, lebo to musi skontrolovat veduca. Povedzte je toto normalne? Mozem sa ja stazovat na nejake prietahy? Co je ten formular tak zlozity, ze jeho vyplnenie trva 5 mesiacov?

1975renca
26. mar 2018

Ahojte kočky,mala otazocka,mala som variantu 20+4,dostala som vyplateny paušál v 20.mes.z wgkk za predosle obdobie,na sk poberam rodicak do 3.rokov dcérky,co mam po dovrseni 3.rokov a skonceni materskej na sk vydokladovatco poslat,aby mi boli vyplatene eura na zariantu 20 mes?je to stale tak,ze sa čaká do 3.rokov ak poberam rodicovsky na sk?vďaka za každú odpoved 😉

peta28
26. mar 2018

Len tak pre zaujimavost, kedy sa vyplaca pausal? My sme tiez ziadali 20+4 a nevyplatili nam ani cent ze az medzi 3-4 rokom. To zalezi od pobocky wgkk? Alebo od uradnika ktory to chyti? Zatial stale cakame, aktualne som sa dnes dopatrala ze nase papiere stoja u posudzovatela na urade prace...

1975renca
26. mar 2018

@peta28 no ja som dostala po 20.mes ked mi skoncila varianta vyratane 2,90€ na den,ale to som uz pisala ombudsmanovi,ze za cele tie mesiace ani bu,ani mu...

ewell13
28. mar 2018

Ahojte kočky neviem či to patrí priamo sem ale snáď mi poradíte. Dnes som bola zaviesť DP spolu s formulárom E9 avšak pani úradníčka mi povedala že musím podať žiadosť o potvrdenie a až potom mi to potvrdia. Takže neviete kde by som nasla túto žiadosť?niekde na internete??
Ďakujem

jessennykvet
28. mar 2018

@ewell13 ja som ju napisala rukou ze ziadam o potvrdenie formulara za ucelom danoveho priznania v rakuskutej a prosim ho, zaslat potvrdeny postou

majuska77
31. mar 2018

Viem ze sa tu diskutuje o rodicsku a materskej,ale chcela by som sa spytat ci mi viete poradit co vsetko treba pri vybaveni rodinnych pridavkov.Dakujem

mmmmn
31. mar 2018

@majuska77 Familienbeihilfe? Na prislusny Finanzamt posielas prelozeny RL dietka a prelozenu spravu o rodicke z porodnice.

tmonika
1. apr 2018

Baby je este niekto ako ombudstelle sva na koho sa viem obratit za dorovnanie rodicovskeho?

siiisi
9. apr 2018

Ahojte, aj preplatok na daniach v AT dlho trva, kym poslu na ucet?

1975renca
9. apr 2018

@siiisi to netrva nikdy dlho,mesiac,dva...

siiisi
9. apr 2018

@1975renca fakt? lebo som sa docitala, ze AT ma na to pol roka az 🤷🏻‍♀️😩

1975renca
9. apr 2018

@siiisi ano ma,ale dane vracaju celkom rychlo

jessennykvet
9. apr 2018

@siiisi nam z finanzamt salzburg aj 5mesiacov

siiisi
10. apr 2018

@jessennykvet tohto som sa bala, ze zas sa aj na toto caka 😩

jessennykvet
10. apr 2018

@siiisi no maju nato pol roka🙂

siiisi
10. apr 2018

@jessennykvet hej to som sa docitala ze az pol roka 😩

drobcek88
11. apr 2018

Ahojte ,ked nam predĺžili prídavky, prisiel papier z finanzamtu, mame automaticky predĺžený aj rodičovský?

marcah
11. apr 2018

@drobcek88 preposli to na krankenkassu, nezvyknu to predlzovat automaticky, vacsinou cakaju