icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

dada200
10. jún 2018

@jessennykvet veď ja viem, len som nevedela ako @marcah mysli ten koment “ POKILA SI UPLATNIL DAŇOVÉ ÚĽAVY NA SK,TAK NEMÔŽE UPLATNOVAT V RAKÚSKU .....”

marcah
10. jún 2018

@jessennykvet
@siiisi my sme minuly rok vracali co sme si roky predtym uplatnovali dvojmo ... upozornila nas na to danova kontrola v manzelovej firme

marcah
10. jún 2018

@jessennykvet ono to ze to vyplacaju este neznamena ze to je povolene..... na to clovek pride vacsinou nahodou. skus sa na to priamo spytat na finanzamte....

dada200
10. jún 2018

@marcah ale daňový bonus na dieta nieje daňová úľava . Ako rezident si ani žiadne daňové úľavy na SK nemôžeš uplatnit , ak podávaš nulové daňové priznanie . Ale zo zákona si môžeš uplatnit daňový bonus na dieta aj na SK ak si aj rezident .

siiisi
10. jún 2018

@dada200 presne toto iste som si citala dnes aj ja. Pani, ktora robila muzovi danove, tak mi dnes odpisala, ze v danovom bol aj bonus na dieta. takze bonus nam bol vyplateny na SK a teda je aj na danovom v AT

dada200
10. jún 2018

@siiisi presne. ak by to bolo nezákonne , tak by daňový úrad rezidentom s nulovým daňovým priznaním s príjmom iba zo zahraničia nic nevyplatil . A taktiež sa dokladá k daňovému v AT formulár E9 potvrdený slovenským daňovým úradom.

dellfi
10. jún 2018

Mutter-Kind Pass je niečo ako tehotenská knižka, kde potom pediater potvrdzuje jednotlivé preventívne prehliadky. No proste zbieraš pečiatky. A tie potom musíš predložiť v poisťovni. To ti nikto nevystavi na počkanie, to zbieraš postupne. Len neviem či to potrebuješ ak bývaš na SK.

siiisi
10. jún 2018

@dada200 ano aj muz a aj ja sme dolozili E9

dada200
10. jún 2018

@dellfi neviem komu si teraz odpovedala ale ak zakladateľke tejto diskusie , tak ta tuto otázku položila ešte v novembri 2012 😊

dellfi
12. jún 2018

@dada200 vidíš, to som si nevšimla. Tak sa ospravedlňujem. Bola to téma ktorú mi to ponúklo na tej úvodnej stránke a tak som si ten dátum nevšimla.

edmi
14. jún 2018

Ahojte,vedel by mi niekto poradit? Poberame z At rodicovsku,manzel tam je zamestnany,a zijeme na Slovensku.Teraz v july nam konci,ja aj deti sme pripoisteny k manzelovi a chcem sa spytat? Kedze nam rodicovska konci tak viem ze si mame zrusit aj pripoistenie k mamzelovi.Neviete ? Musime podat nejsku ziadost na odhlasenie z pripoistenia? Alebo to automaticky zrusia s rodicovskou.dakujem

jessennykvet
14. jún 2018

@edmi ostavate pripoistení až kým sa ty nezamestnas. Kým ste nezaopatreni, ste pos
Isteni na manžela.

bosorkabb
14. jún 2018

Stretla ste sa niektorá z tým žeby chceli potvrdenia o absolvovaní vyšetrení? Žiadala som o rodičovský príspevok a oni mi poslali že žiadajú kópiu vyšetrení dieťaťa. Ale aké to nenapísali. Očkovací preukaz majú. Tak ja neviem čo zase špekulujú.

xlolax80
14. jún 2018

@bosorkabb no myslia asi tie mutter-kind-pass vysetrenia. Tvoje poradne v tehotenstve plus poradne s dietatom

ajvy66
14. jún 2018

@bosorkabb hadam pomoze

bosorkabb
14. jún 2018

@xlolax80 to nebude možné ja mam dieťa v adopcnom procese čo vedia lebo som im poslala rozsudok v nemčine.

bosorkabb
14. jún 2018

@ajvy66 ďakujem

peta28
14. jún 2018

Ahojte, neviete mi prosim povedat kolko tych vysetreni dietata im treba dolozit? Dakujem.

edmi
19. jún 2018

Ahojte,manzel pracuje v At a poberal na syna rodicak ktory nam konci 29.jula,my zijeme na Slovensku.manzel si mna aj deti k sebe pripoistil.Neviete mi poradit,aky formular treba na odhlasenie mna aj deti z pripoistenia v At? Aby sme sa mohli prihlasit do zdravotnej tu na Slovensku? A este 1 otazka,rodicak sme poberali 2,5 roka a uradnicka mi povedala ze po skonceni mozem ja ten pol roka dopoberat este tu rodicak.len niekto zas ze nie.tak ako to je,koho pocuvat? Dakujem

jessennykvet
19. jún 2018

@edmi a preco sa chceš poistiť tu? Tu poistiť sa môžeš iba ak začneš pracovať. Co sa týka rodičaku, dobrat tu ho nemôžeš,lebo keby ti prídu nato v št, žiadali by si ten svoj naspäť. (overené z úradu v at)

edmi
19. jún 2018

@jessennykvet dakujem za odpoved,ak ti mam pravdu povedat,vobec neviem ako mam postupovat,uz som z toho zufala kazdy mi vravi inak,myslela som ze ak konci rodicak musim sa odhlasit aj z pripoistenia ved koli tomu ze sme zacali poberat rodicak tak nas manzel k sebe pripoistil

jessennykvet
19. jún 2018

@edmi ak si doma s deťmi ako nezaopatrena osoba, tak ostávaš pripoistenia s nimi v at. Treba ísť iba na sociálnu ohľadne dôchodkového, kde potrebuješ papier z at odkedy dokedy si brala rodičak, a dôchodkové už bude do 6 rokov veku dieťaťa platiť SR. Alebo kým sa nezamestnas. Do at neposielas nič. Neviem však, ako je to, keď sa zamestnás, ako sa odhlasuje z pripoistenia na manžela.

edmi
Autor odpoveď zmazal
edmi
19. jún 2018

@jessennykvet ak mi teraz skonci po 2,5 roku rodicak tak mam ist na urad prace?

edmi
19. jún 2018

@jessennykvet A neplanujem sa ani momentalne zamestnat chxem ostat s detmi doma .
Vobec netusim co je mojou povinnostou ani uradnicky sa mi neda opytat kedze ona mi povedala ze tu mam dopoberat rodicak do 3 rokov

jessennykvet
19. jún 2018

@edmi tu nepoberas rodičak, nemôžeš, to by bol ideál keby tu napr. Máš variant na rok a dva ešte poberá zo SR, ale to tak nefunguje. Rakúsky by si musela vrátiť. Pýtali sme sa nato v poisťovni v at. Co sa týka úradu prace, tam nepôjdeš. Štát za teba bude platiť sociálku, lebo sa staráš o dieťa do 6 rokov. Co sa týka zdravotnej, ostavate na manžela podľa zákona z r. 2009, je to povinné aj keď podľa mňa pre nás nevýhodné, lebo lekári nemajú radi rakúskych poistencov.

edmi
19. jún 2018

@jessennykvet ahaaa dakujem,takze sa v podstate po skonceni rodicovskej nemusim nikde hlasit.az ked sa zamestnam.len muz mi hovori ze teraz musel riesit jeho danove a pytali si moje danove ktore je 0 ,lebo som na rodicovskej,a buduci rok im dam ake potvrdenie kes nebudem nikde zahlasena nevies ?? A na konci roka vypisujeme ziadosti na rodiine a tam tiez vypisujem co som kde som

jessennykvet
19. jún 2018

@edmi ak chceš, vysvetlím po telefóne. Po skončení rodičaku z at ideš iba na sociálnu s potvrdením odkedy dokedy si ho poberala, aby ta už ny dôchodok poistili tu na sr

edmi
19. jún 2018

Momentalne cakam postarku co chvila by mi mala zvonit,a mohla by som vam brnkut? V podstate uz KONECNE tomu rozumiem.DAKUJEM

jessennykvet
19. jún 2018

@edmi áno, môžeme si tykat🙂 pošlem do IP číslo