Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@jessennykvet
@siiisi my sme minuly rok vracali co sme si roky predtym uplatnovali dvojmo ... upozornila nas na to danova kontrola v manzelovej firme
@jessennykvet ono to ze to vyplacaju este neznamena ze to je povolene..... na to clovek pride vacsinou nahodou. skus sa na to priamo spytat na finanzamte....
Mutter-Kind Pass je niečo ako tehotenská knižka, kde potom pediater potvrdzuje jednotlivé preventívne prehliadky. No proste zbieraš pečiatky. A tie potom musíš predložiť v poisťovni. To ti nikto nevystavi na počkanie, to zbieraš postupne. Len neviem či to potrebuješ ak bývaš na SK.
Ahojte,vedel by mi niekto poradit? Poberame z At rodicovsku,manzel tam je zamestnany,a zijeme na Slovensku.Teraz v july nam konci,ja aj deti sme pripoisteny k manzelovi a chcem sa spytat? Kedze nam rodicovska konci tak viem ze si mame zrusit aj pripoistenie k mamzelovi.Neviete ? Musime podat nejsku ziadost na odhlasenie z pripoistenia? Alebo to automaticky zrusia s rodicovskou.dakujem
@edmi ostavate pripoistení až kým sa ty nezamestnas. Kým ste nezaopatreni, ste pos
Isteni na manžela.
Stretla ste sa niektorá z tým žeby chceli potvrdenia o absolvovaní vyšetrení? Žiadala som o rodičovský príspevok a oni mi poslali že žiadajú kópiu vyšetrení dieťaťa. Ale aké to nenapísali. Očkovací preukaz majú. Tak ja neviem čo zase špekulujú.
Ahojte, neviete mi prosim povedat kolko tych vysetreni dietata im treba dolozit? Dakujem.
Ahojte,manzel pracuje v At a poberal na syna rodicak ktory nam konci 29.jula,my zijeme na Slovensku.manzel si mna aj deti k sebe pripoistil.Neviete mi poradit,aky formular treba na odhlasenie mna aj deti z pripoistenia v At? Aby sme sa mohli prihlasit do zdravotnej tu na Slovensku? A este 1 otazka,rodicak sme poberali 2,5 roka a uradnicka mi povedala ze po skonceni mozem ja ten pol roka dopoberat este tu rodicak.len niekto zas ze nie.tak ako to je,koho pocuvat? Dakujem
@edmi a preco sa chceš poistiť tu? Tu poistiť sa môžeš iba ak začneš pracovať. Co sa týka rodičaku, dobrat tu ho nemôžeš,lebo keby ti prídu nato v št, žiadali by si ten svoj naspäť. (overené z úradu v at)
@jessennykvet dakujem za odpoved,ak ti mam pravdu povedat,vobec neviem ako mam postupovat,uz som z toho zufala kazdy mi vravi inak,myslela som ze ak konci rodicak musim sa odhlasit aj z pripoistenia ved koli tomu ze sme zacali poberat rodicak tak nas manzel k sebe pripoistil
@edmi ak si doma s deťmi ako nezaopatrena osoba, tak ostávaš pripoistenia s nimi v at. Treba ísť iba na sociálnu ohľadne dôchodkového, kde potrebuješ papier z at odkedy dokedy si brala rodičak, a dôchodkové už bude do 6 rokov veku dieťaťa platiť SR. Alebo kým sa nezamestnas. Do at neposielas nič. Neviem však, ako je to, keď sa zamestnás, ako sa odhlasuje z pripoistenia na manžela.
@jessennykvet ak mi teraz skonci po 2,5 roku rodicak tak mam ist na urad prace?
@jessennykvet A neplanujem sa ani momentalne zamestnat chxem ostat s detmi doma .
Vobec netusim co je mojou povinnostou ani uradnicky sa mi neda opytat kedze ona mi povedala ze tu mam dopoberat rodicak do 3 rokov
@edmi tu nepoberas rodičak, nemôžeš, to by bol ideál keby tu napr. Máš variant na rok a dva ešte poberá zo SR, ale to tak nefunguje. Rakúsky by si musela vrátiť. Pýtali sme sa nato v poisťovni v at. Co sa týka úradu prace, tam nepôjdeš. Štát za teba bude platiť sociálku, lebo sa staráš o dieťa do 6 rokov. Co sa týka zdravotnej, ostavate na manžela podľa zákona z r. 2009, je to povinné aj keď podľa mňa pre nás nevýhodné, lebo lekári nemajú radi rakúskych poistencov.
@jessennykvet ahaaa dakujem,takze sa v podstate po skonceni rodicovskej nemusim nikde hlasit.az ked sa zamestnam.len muz mi hovori ze teraz musel riesit jeho danove a pytali si moje danove ktore je 0 ,lebo som na rodicovskej,a buduci rok im dam ake potvrdenie kes nebudem nikde zahlasena nevies ?? A na konci roka vypisujeme ziadosti na rodiine a tam tiez vypisujem co som kde som
@edmi ak chceš, vysvetlím po telefóne. Po skončení rodičaku z at ideš iba na sociálnu s potvrdením odkedy dokedy si ho poberala, aby ta už ny dôchodok poistili tu na sr
Momentalne cakam postarku co chvila by mi mala zvonit,a mohla by som vam brnkut? V podstate uz KONECNE tomu rozumiem.DAKUJEM
@edmi áno, môžeme si tykat🙂 pošlem do IP číslo

@jessennykvet veď ja viem, len som nevedela ako @marcah mysli ten koment “ POKILA SI UPLATNIL DAŇOVÉ ÚĽAVY NA SK,TAK NEMÔŽE UPLATNOVAT V RAKÚSKU .....”