icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

edmi
19. jún 2018

@jessennykvet ok dakujem

littleslovak
27. jún 2018

ahojte, citala som starsie prispevky (nie vsetky, a aj na FB skupine) ale nedozvedela som sa uplne vsetko co by som potrebovala vediet. Chcem si z AT ziadat iba FBH = Familienbeihilfe = prídavok na dieťa (po starom rodinné prídavky), vzhladom na to ze tu mam trvaly pobyt aj partner a aj dieta bude mat. Bude narodene v Rakusku a teda prvy rodny list bude tiez rakusky (nez vybavime slovensky). Ja ani otec dietata ale nepracujeme v AT. Tzn ze matersku budem poberat zo SR kde pracujem. O pridavky na slovenskom UPSVaRe ale ziadat ani len nechcem. Mozem teda ziadat plne FBH? Formular Beih1. Vo formulari su ako dokumenty (ktore sa nas tykaju) ziadane iba RL dietata. Nebolo tam nic o prehliadkach ani Anmeldebesch. ani pase. Budu nieco z toho chciet dodatocne po podani ziadosti? Ak ano, uznavaju lekarske prehliadky aj zo slovenska? (uvazujem zatial nad slovenskou pediatrickou) (poisteni sme na slovensku momentalne ale mame e-cards cez E106 vybavene, na poistovni mi povedali ze na slovesnku bude dieta poistene normalne a v AT ho mam poistit pod jeho otca, pod ktoreho s aneskor mozem pripoistit aj ja). Dakujem za akekolvek rady

martuska00
27. jún 2018

Chcem vedieť či E401 a E411 musím mať najskôr potvrdenú z Rakúskeho úradu

martuska00
27. jún 2018

Stále mi to vracajú späť slovenské úrady že to nemám potvrdené

martuska00
27. jún 2018

Prosím vás o radu

jessennykvet
27. jún 2018

@martuska00 musíte poslať tlačivá vyplnené do rakúska a oni si to sami pre pošlú na potvrdenie na sk

steinbock
27. jún 2018

@littleslovak ked tomu dobre rozumiem ti chces rodinne pridavky len preto ze sa ti narodi dieta v at kedze pracujes v sr

meca
27. jún 2018

@littleslovak nemas narok na pridavky

littleslovak
27. jún 2018

@steinbock nie preto ze sa narodi v AT, ale preto ze tam zijeme a budeme zit vsetci spolu. vsetky info som rozpisala.

meca
27. jún 2018

@littleslovak lenze nepracujete tam ani jeden Nehnevaj sa na mna to je vyuzivanie..

littleslovak
27. jún 2018

@meca narok uricte mam. vznika trvalym pobytom mna a dietata v krajine. ale chcela som vediet ci sa da vyhnt dvojitemu vybavovaniu... pride mi od veci to vobec ziadat na SR ked mozem poziadat rovno v AT...

jessennykvet
27. jún 2018

@littleslovak my sme opačný prípad. Mame trvalé pobyty na sk a muž pracuje v at a mame nárok iba odtiaľ, tu nie aj napriek trvalému pobytu. Tiež si myslím, že nárok nemate

littleslovak
27. jún 2018

@jessennykvet ano lebo jedny uz poberate cez otca dietata, tak druhe zo sR nemate narok. ja ale nechcem poberat dvoje davky, len jedny. ale dakujem za snahu.

jessennykvet
27. jún 2018

@littleslovak aj keď by som chcela poberať na seba ja, nemôžem. Pretože som ako nezaopatrena osoba a manžel odvádza dane z príjmu tam. To nie je tak ze sa môžeme rozhodnúť kde chceme poberať dávky. Nato je zákon.

steinbock
27. jún 2018

Narok mas s tej krajiny v ktorej pracujes pretoze je tvojim primárnym vyplacatelom dávok a trvaly pobyt môžeš mat sorry aj na honolulu

leily1
27. jún 2018

@littleslovak na FBH narok nemate. Na jeho ziskanie je podmienka mat aktivne socialne poistenie=byt zamestnany v AT. To nesplnate. Z akeho titulu by si teda chcela dostat pridavky?

meca
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
27. jún 2018

@littleslovak tak ako píše
@steinbock

lula313
Autor odpoveď zmazal
lula313
27. jún 2018

@meca prečo by to bolo využívanie? Keď tam má hlavný pobyt, tak kupila nehnuteľnosť, kde iste percento tvorili dane, poplatky za kataster a pod, rovnako plati v obchodoch, za smeti, gis, energie, takze prídavky si tým na niekoľko rokov “predplatila”. Mne zas príde nelogického, že napr. Žena pracovníka v at sedí na Slovensku doma a poberá z at pridavky(nikoho sa tým nechcem dotknúť, len logiku to až tak podľa mna nemá), lebo rodič žijúci v at s dietatom má oveľa vyššie náklady na život v at ako rodič žijúci s dietatom na Sk.

@littleslovak my sme rovnaký pripad. Trvalý pobyt tam už mám nahlásený, ale fyzicky tam ešte nebývame. Keď sa prestahujeme, tak si to budem zisťovať, ale mari sa mi, že aspoň na diferenz nárok bude.

alenka100
27. jún 2018

Nárok nemáš na nič,pokiaľ jeden z vás nepracuje v at, trvalý pobyt nie je podmienkou na vyplácanie dávok. Neviem odkiaľ máte také info, ale pokiaľ ste zamestnaný na Slovensku,dávky žiadate tu.plan dobrý,ale papier nepustí.

littleslovak
27. jún 2018

@lula313 pisem spravu

dada200
27. jún 2018

@littleslovak ako už bolo spomenuté viac krát nemas narok absolútne na nič 😊 na žiadne prídavky na dieta pokial ani jeden z rodičov nepracuje v AT aspoň na 30 hodín 😉. Trvalý pobyt ti k tomu tiež nepomôže ani ti že sa dieta narodí v AT . Obidvaja pracujete na SK , tak rodinne budeš dostavať zo Slovenska . Presne na takéto špekulácie sú v AT už zvyknutý a preto posudzujú veľmi precízne a podrobne všetky žiadosti .

steinbock
27. jún 2018

presne kvoli takym ľuďom rakúšania robia take opatrenia od r.2019 ake robia ze pridavky budu vsade rovnake

marcah
2. júl 2018

@littleslovak noo, dostala si pomerne vela zavadzajucich odpovedi ale ano, mas pravdu. Na pridavky mas narok - ale na differenzzahlung. Tj musis si vybavit pridavky na SK a AT ti doplati rozdiel. Prvotna krajina vyplacania je totiz ta, kde ste s manzelom ekon.aktivni - rakusko je az druhotna krajina vyplacania na zaklade pobytu....

marcah
3. júl 2018

@jessennykvet vy by ste mali narok na doplatok z SK (ak by boli davky na slovensku vyssie ako v rakusku)

littleslovak
3. júl 2018

@marcah dakujem za odpoved. medzicasom som si to uz zistila, a je to ako pises. zial tu som sa velmi rady nedockala a este som bola za zneuzivatelku systemu... co rozhodne nie som, riadne si platim co treba na slovensku a riadne si platim co treba aj v rakusku. o co mi slo je, ze ci sa neda vyhnut dvojitim papierovackam, lebo na konci dna dostanem tu istu sumu, len zial neda a musim ju ziadat z dvoch krajin 🙂

marcah
3. júl 2018

@littleslovak noo, ja som si takto musela podat ziadost ked som pracovala v CR (a to som v CR na pridavky narok ani nemala, lebo tam to zavisi od prijmu) - napriek tomu som si musela podat ziadost, ktoru mi v CR zamietli a az tak som si mohla ziadat v AT....
Ale inac pozor, ono ide hlavne o to ze v AT mate tzv Centrum zivotnych zaujmov - a na zaklade toho sa vyplaca ten rozdiel. Tj napriklad deti by mali chodit v AT do skolky/skoly (idealne ak je aj pediater v AT) - ak budete mat v AT ozaj iba pobyt a vsetko ostatne na SK tak Vam to mozu komplikovat... Ja som v tom case deti este v skolke nemala, tak k nam prisli osobne na kontrolu.
Potvrdenia od lekara k pridavkom nepotrebujes (to sa doklada pri KBG, tj pri rodicaku, na ktory budes mat tiez narok - teda na ten doplatok)

littleslovak
3. júl 2018

@marcah centrum zivotnych zaujmov mame v AT. sme sice ekonomicky aktivny v inej krajine, ale to nevadi. zial ine deti nemame co by uz chodili do skolky/skoly, ale toto nase urcite bude chodit do skolky a do skol prave v AT. Mame e-card, platime si vsetky veci suviciace s byvanim ako aj napr. GIS a pod. Nech na kontrolu kludne pridu, uvidia ze nezijeme nikde inde 🙂 a susedia by nam to tiez dosvedcili, keby sme sli do extremu, ze tam nie len zijeme ale aj sa spolocensky angazujeme (ja som napr. clenkou jedneho Verein-u u nas).
Zaujalo ma to KGB, tam sa ten rozdiel ako ziada? kedy? a ako zistim ci mam narok? (predpokladam, ze tam je nieco ako pri tych doplatkoch na pridavky kde je jedna suma ako zaklad, plus ak muz neprekroci prijem taky a taky tak ti doplatia cca este 50 eur navyse k tej sume...) Dakujem.

marcah
3. júl 2018

@littleslovak narok mas akonahle mas centrum zivotnych zaujmov v AT. Nie je na to specialny formular ako na pridavky, podava sa klasicky Antrag na kinderbetreunsgeld (podava sa na krankenkassu), akurat sa tam uvedie ze mas narok a poberas tolko a tolko v SK (to bude smozrejme aj uvedene v E411, ktore budes musiet tiez prilozt, ako aj k pridavkom). To znamena ziadat si budes akonahle budes mat vybaveny rpdicak na SK. A samozrejme aj tu plati (ako vzdy u KBG), ze musis mat schvaleny doplatok na pridavky v AT aby si mala narok na KBG.... tu potom bude treba prikladat aj potvrdenia od gynekologa aj od pediatra (ale uznaju aj slovenskeho). Nie je to zavisle od muzovho prijmu (btw, neviem odkial mas to info ale ani pridavky nie su na tom zavisle). V AT je akurat obmedzenie tvojho prijmu pri KBG, nie manzelovho prijmu.