icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

maci118
22. apr 2015

@marcah dakujem pekne za info.pojdem vybavit najprv teda tie rodinne pridavky a potom si podam aj na to dorovnanie rodicovskeho

marcah
23. apr 2015

@maci118 podaj si obidva naraz a do ziadosti o rodicak iba zaskrtnes ze ziadost o pridavky mas podanu a oni pockaju kym ti priznaju pridavky, ale aby si mala datum podania ziadosti co najskor aby si dostala za co najdlhsie obdobie

iivuskaa
27. apr 2015

baby ako je to so zdravotným poistenim?? tie co poberate rodicak z AT zdrav. poistenie si platite na SK ci???tento mesiac mi upsvr zastavil poberanie rodic.prispevku aj pridavkov... stym ze priatel si to bude ziadat v plnej vyske z rakuska ale neviem ako je to s mojim zdr. poistenim ked tu mi ho automaticky platil stat ked mi bol vyplacany rodicak..?

mata.g
8. máj 2015

Dievcata, my sme podali v at ziadost o prispevok rok a pol po narodeni dietata a oni nam uznali len pol roka vopred od datumu podania. Takze nechala som si poradit na koniku ze prispevok staci ziadat az ked nam finanzamt uzna pridavky, co mimochodom trvalo rok od podania prvej ziadosti a takto sme prisli o cely rok prispevkov! Odporucam podat obe ziadosti naraz co najskor od narodenia, resp. najneskor pol roka po narodeni...... @lubike80

mata.g
8. máj 2015

@marcah skoda ze my sme to nevedeli a prisli sme zbytocne znacne o prispevky 😞

brichtinko
28. máj 2015

Ahojte maminy,ja sa chcem poradit...manzel pracuje v rakusku od septembra ako kuchar a ja som po skonceni md 6.4.2015 dostala vypoved a teda sa registrujem ako nezamestnana tu na slovensku.Byvame v ba a manzel dochadza denne do roboty a potrebujeme si vybavit prispevky na deti alebo teda tie doplatky.vobec netusim kde zacat,kam ist a co vyplnit...nevieme moc po nemecky a nerozumiem ani tlacivam.Viete prosim poradit?Dakujem moooc 🙂

marcah
28. máj 2015

@brichtinko ahoj, myslim ze v tvojom pripade ma vyznam riesit uz len pridavky (rodicak sa vyplaca matke iba do 30 mesiacov a iba 6 mesiacov spatne, predpokladam ze najmensie dieta ma uz viac ako 3 roky ked uz nie si MD). Pridavky sa vyplacaju aj 5 rokov spatne, takze v tvojom pripade od septembra, odkedy manzel zacal pracovat v Rakusku. Neviem kolko mas deti, ale na jedno dieta je to cca 175 eur mesacne.
Potrebujes vyplnit tuto ziadost http://formulare.bmf.gv.at/service/formulare/in.... A urcite budes k tomu potrebovat aj formular E401 a E411 - obidva tieto E formulare ti potvrdia na UPSVR v mieste vasho bydliska.
A potom budes asi potrebovat rodne listy deti a pravdepodobne sobasny list - nie kazdy finanzamt ma rovnake poziadavky, takze najlepsie je napisat na konkretny finanzamt na ktory budes posielat ziadost.
Ak by nieco, kludne napis

brichtinko
28. máj 2015

@marcah jej ahoj a dakujem aj ked este netusime kde je ten finazament 🙂 a ano mam dve decka 3 a 5r. je to pre nas nove a nerozumiem nicomu...povodne som mala poberat rodicovsky ja-mame ho predlzeny lebo mladsia dcera je dlhodobo chora a nastal problem ked ma vyhodili..nemozem poberat rodicak ak chcem poberat podporu v nezamestnanosti a potom zistili ze manzel robi v rakusku a tak to napisali na neho len to vsetko obehat a vypisat a najst co kde je,nikto nema zaujem nam to vysvetlit a v rakusku by mozno aj vedeli ale nevieme po nemecky...no hruza 🙂

brichtinko
28. máj 2015

ta ziadost sa prosim ta posiela postou?ci odniest osobne na konkretne miesto?moc dakujem za kazdu odpoved 🙂 uz teraz mam jasnejsie predstavi ako po 4 dnoch behania pouradoch 🙂 asi mam slabsie chapanie.....🙂

marcah
28. máj 2015

@brichtinko ak chces tak ti pomozem dat dokopy nejaky email, ale az vecer, prave sa mi maly zobudil a uz nestiham, napisem ti potom IP

brichtinko
28. máj 2015

@marcah budem ti moooc povdacna 🙂

meliska29
13. jún 2015

DOBRY DEN, POTREBUJEM POMOC.PRIDAVKY MAMSCHVALENE DO JUNA AJ ROD.PRISPEVOK VARIANTU MAM 20,4 ROD.PRISPEVOK SOM BRALA OD SEPTEMBRA AUSNAHME MAM TIEY DO JUNA VZBAVUJEM RODINNE OD JULA, ALE NEVIEM CO MAM POTOM POSLAT NA SVA VIEM , ZE SCHVALENE PRIDAVKY A POTOM SOM MIMO .PORADNE MI NIEKTO VELMI PROSIM

alena24
13. jún 2015

ahojte, baby, davali ste si niektora potvrdit E411 za posledny mesiac na UPSVaR,,? ja som tam bola v piatok a bola som nemilo prekvapena....od 7,5. mi nepotvrdia forlular kym na druhej strane nie je stempel of finanzamtu....takze najskôr to mam dat potvrdit tam a potom im to doniest na potvdenie na UPSVaR? stretli ste sa s tym?

a tiez na ake obdobie vam formular potvrdzuju na SR? daju vam potvrdenie aj do buducna tj napr do konca roka 2015? mne teda po novom nie... 🙄

@marcah
@mata.g neviete nahodou?

dakujem

anibas
13. jún 2015

@alena24 ahoj - podľa nového usmernenia ústredia ohľadom E formulárov - musia byť označené pečiatkou príslušného úradu, pretože komunikovať majú len úrady medzi sebou - ty si niečo ako sprostredkovateľ - doručovateľ 😉

mata.g
13. jún 2015

@alena24 ja by som ti rada poradila, ale ja som zrejme bola vybavovana este podla starych nariadeni. Mne zaciatkom roka 2015 potvrdil upsvar formular a plati mi cely rok 2015. Komunikujeme aj s finanzamt, takze uz to bolo na ich vyzvu. Ale aky formular ma ostemplovat finanzamt vobec pri prvej komunikacii? Nejaku ziadost o potvrdenie formularu - to ti na urade nepovedali? Lebo ja ked som davala prvy krat formular na upsvar, oni mi ho tam potvrdili a poslali na finanzamt, ale to bolo este v 2013. Ja by som tiez rada vedela, ako sa co pomenilo....
@marcah

espanola89
15. jún 2015

Cestujete, študujete alebo pracujete v zahraničí? Tak určite poznáte tú situáciu, keď sa vrátite domov a vidíte svoj účet za telefón. Už žiaden roaming v Európe! Zrušme nezmyselné poplatky za telefónne služby v zahraničí od decembra 2015. Podporte našu petíciu proti roamingu v Európe a zdieľajte: http://www.change.org/zero-roaming #zeroroaming. Nenechajme telefónne spoločnosti, aby rozhodovali za nás. Sledujte nás na twitteri: @zeroroaming2015 a na facebooku: Zero Roaming 🙂

peta28
19. jún 2015

Ahojte dievcata,
chcela by som Vas poprosit o info ci je potrebne k ziadosti o doplatok rodicovskeho prispevku prilozit prelozeny overeny preklad rodneho a sobasneho listu alebo ci staci len kopia overeneho prekladu. K ziadost o doplatok rodinnych pripavkov sme davali original preklad a mame teraz kopiu. Bude to stacit, ci je treba znova dalsi original overeny preklad rodneho a sobasneho listu? Dakujem.

mata.g
19. jún 2015

@peta28 ahoj, ten original preklad ste si mali ofotit a tu kopiu dat overit notarovi a to odovzdat. Aj do ziadosti o rod.prispevok treba odovzdat original preklad alebo notarsky overenu kopiu z toho prekladu, obycajna fotokopia nestaci, ale skusit to mozete ☺
(nepises ci mas len fotokopiu alebo overenu fotokopiu)

peta28
19. jún 2015

Dakujem za ino. My sme si to vsetko len nascenovali tak ako sme to dostali od prekladatela. To nas ani nenapadlo davat to este raz overovat. Ved uvidime ci to zoberu.

janinkad
19. jún 2015

@alena24
ahoj,aj mne sa to stalo.od maja to vraj nemožu potvrdzovat,az ked mas potvrdené od rakuskej strany.Tak ze ok,vybavim si to,zaniesla som to vypisané na Marxergasse vo Wien,a ze poprosim si potvrdit a ze hned si to potvrdené na SK.a ze haha,nie ,zobrali mi to na podatelni,polozili na stol a ze potvrdíme a posleme.Taka som zostala prekvapené,teraz dozvie kolko to bude trvat.Toto bolo pred mesiacom,inak vzdy mi tam dali datum a dalej laufend.Tak ked tam teraz maju Eckové formulare,poslem tam ziadaost ako kazdý rok,ved sa u mna nic nezmenilo,a uvidim.mali by aj tak uz vyplacat mesacne ,len pokial na to nabehnú.

marcah
19. jún 2015

@peta28 podla najnovsich informacii z finanzamt Wien ktore mam spred cca mesiaca uz preklady nie su vobec potrebne - ani rodne ani sobasne listy uz nie je treba prekladat, dvakrat som sa na to este pytala a vraveli mi ze nie, ze preklady uz nie su potrebne
- a ja by som im teda poslala iba kopie. Ja som na finanzamt bola osobne a vsetko si iba ofotili, na Krankenkassa som posielala postou, vsetko iba kopie neoverene a nebol problem...

marcah
19. jún 2015

@alena24 co sa toho potvrdzovania tyka, tak take cerstve info nemam, ale ja ked som bola na finazmant sa len informovat tak stale mi strcili do ruky prazdne formulare E401, E411, ze toto treba vyplnit a na druhej strane bola vzdy uz ich peciatka a datum.

mata.g
19. jún 2015

@marcah @peta28 my sme tam dali radsej uradne overene, ale som rada, ze aj ja sa dozvedam nove veci 🙂

mata.g
19. jún 2015

@marcah takze teraz je opacny postup? Ja som svojho casu davala formulare potvrdzovat nasmu uradu a oni to poslali do at, tak to je zas pekny gulas. A teraz s tymi vyplnenymi formularmi treba ist na finanzamt a na krankenkasse, oni to potvrdia a poslu na svk a na svk s tym co dalej spravia? Dik

peta28
21. jún 2015

@marcah
@mata.g dakujem pekne za info.
Este jedna otazocka, lebo sa tu neviem docitat od zaciatku ako ste to nekoniec riesili s tym Mutter kind passom. Lebo k tehotenskej knizke sa asi nedostanem a ako som si tu od niektorych dievcat precitala tak ani kopie neuznali. A zas mi pride uplne odveci aby som ja niekomu davala moje osobne lekarske zaznamy.
Nie je nejake tlacivo kde mi lekar potvrdi ze som chodila na kontroly a to by som dala prelozit?

peta28
21. jún 2015

No teraz som tu nasla ze treba dat ziadost do nemocnice o kopiu tehu knizky tak to by som sa nacakala z Ruzinova dlhsie asi ako vybavit tie pridavky..

mata.g
21. jún 2015

@peta28 Ahojky, mne krankenkasse uznala v ziadosti aj kopiu tehu knizky. Na Antolskej mi ju za poplatok ofotili. Treba poslat emailom pisomnu ziadost na sekretariat nemocnice.

sirinka
21. jún 2015

@peta28 aj mne uznali kopie zakazdym a bez problemov, aj ked raz mi pani tvrdila, ze pokial ide o slovensku tehu knizku, ma byt prelozena do nemciny, to som sa len zasmiala a nerobili s tym ziadny problem. do ruzinova chod a kopiu za poplatok ti vystavia, pripadne sa najrpv dohodni telefonicky na presnom case, kedy mozes prist.

peta28
21. jún 2015

@mata.g
@sirinka dakujem dievcata. Tak este toto ma caka. A to som si aj chcela odfotit tehu knizku akoze na pamiatku, lebo pri prvom porode som bola prekvapena ze mi ju vzali, ale nestihla som. A vlastne ani mi vtedy nenapadlo ze ju budem potrebovat, kedze manzel robil este na Slovensku.
Zajtra teda budem volat sekretariat hadam uz budu taketo nieco aj poznat, ved asi nebudem prva ani posledna ktora to bude pytat 🙂

marcah
22. jún 2015

@peta28 mne sice tehu knizka ostala ale aj tak som im poslala len kopiu, nebol problem