icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

vroni
21. apr 2015

@xlolax80, beries doplatok alebo cely rodicak z AT? A bola si zamestnana?

xlolax80
21. apr 2015

@vroni doplatok. A hej, bola som zamestnana v at. Ale zda sa mi to hrozne malo...

mimajo
21. apr 2015

@ivka484 nie rakuske urady su povine kontrolovat kolko zarobi manzel ale on - takze ak si poziada o tych 6 mesiacov a oni potom zistia, ze zarabal viac , musi vratit. - tyka sa to aj rakusanov, nielen zahranicnych. kvoli tomu na to upozornuju pred poziadanima vsade mas napisane, aku sumu mozno popritom zarabat. je to tvoja povinnost si to skontrolovat, nie ta uriadov!!!! nie vzdy su rakusania ti hrozni, co nikomu nedopraju!!!!!

vroni
21. apr 2015

@xlolax80, oni ti zrejme vyplacaju "zalohu" a po styroch rokoch doplatia zvysok (rataju s vychcanymi Slovenkami, ktore kasirovali maximalny rodicak z Rakuska a potom do troch rokov slovensky, takze niektore kasy to robia takto). V kazdom pripade ten list sa ta nijako netyka

marcah
21. apr 2015

@mimajo no len napriklad mne nevzali E411 pokial som tam nemala vyslovene napisane ze nemam narok. Najprv som tam mala totiz uvedene ze som si nepoziadala a aj ked som vedela ze narok nemam, aj tak som si musela poziadat, pockat na zamietnutie a tak potvrdit e411. Takze myslim ze ivka484 postupovala dobre ked si poziadala aj ked vedela ze narok nema.
Myslim ze nikto neuviedol ze su rakusaci hrozni, skor len to ze teraz je asi idealne vychodisko aby to rakusaci nejak zamietli.

dominiqa24
21. apr 2015

Awojte...idem si po radu...mame cast rodicaku,ktory am schvalili,vyplatenu...tu druhu cast mi napisali ze do 4tyzdnoch uhradia...ae uz to su dva mesiace....pisem im maili...a na tie mi neodpovedaju...po nemecky plynulo nvm takze sa neodvazim tam zavolat...co mam robit?dakujem za rady

sirinka
21. apr 2015

@dominiqa24 nerozumem, z akého dovodu vam to rozdelili? nepotrebuju k tomu este nejake doklady?

dominiqa24
21. apr 2015

Nic tam nebolo napisane....mam ten papier v mojom fotoblogu....ani ja to nechapem....

sirinka
21. apr 2015

@dominiqa24 tak v prvom rade to vymaz, mas tam citlive data zverejnene a v druhom rade ta posledna veta sa netyka vyplatenia davok ale o maximalnu vysku mozneho zarobku aby ste narok na rodicak mali, je v podstate iba informatívneho charakteru, pokial poberas rodicak na seba a nemas ziadny prijem. no pokial je to cez manzela narok a zaroven pocas poberania pracuje a prekroci hranicu, tak je mozne, ze vam davku ponizia....

dominiqa24
21. apr 2015

Teraz nechapem...nasa situacia bola taka...ja som nepracovala vobec....ani v mibulosti...manzel pracoval v rakusku...a poslali sme i vypovednu zmluvu....ae oni sa neozyvali ani po novom roku az teraz...poslali mi polovicu za to obdobie co tam je...co je tam pitom spominane tie 4tyzdne?

dominiqa24
21. apr 2015

@sirinka zaudnem vas furt oznacit🙂

dominiqa24
21. apr 2015

@sirinka takto poslem vam este vetu ktora bola na druhej strane

dominiqa24
21. apr 2015

@sirinka takze:Eine Information über Ihre Zuverdienstgrenze erhalten Sie nach der automatischen Verarbeitung aller vorliegenden Daten innerhalb der nächsten 4Wochen.

sirinka
21. apr 2015

@dominiqa24 to nema suvis s nejakym doplatkom, ale s maximálnou hranicou zarobku za rok. narok na rodicovsky mate teda len v obdobi, kym tam manzel pracoval. trvaly pobyt na sk? za ake obdobie vam chybaju peniaze?

marcah
21. apr 2015

@dominiqa24 a si si ista ze ste nedostali uz celu sumu? pretoze ako pise sirinka, ta posledna veta iba hovori, ze vam do 4 tyzdnov poslu info tej maximalnej hranici zarobku, ktory mozes mat pocas poberania rodicaku.... a podla toho co mas vo fotoblogu vam tu informaciu uz poslali

dominiqa24
21. apr 2015

Od narodenia 3.4.21014 -15.7.2014...hej hej byvame na sk len manzel tam pracovalod do....a peniaze nam dali od 15.7.2014-29.10.2014 tym dnom i skoncil

dominiqa24
21. apr 2015

@marcah nic nam okrem toho papiera neprislo ...a preco by sme nemohli dostat celu sumu,pol rok by sme mali dostat....pridavky nam uznali vpohode...a manzelov plat nepresiahol13000

sirinka
21. apr 2015

@dominiqa24 vam chybaju prve tri mesiace? podali ste ziadost vcas?

dominiqa24
21. apr 2015

@sirinka hned ako nam stopli na sk rodicak...myslimze v maji...no vsetko co chceli sme poslali...ved mi uznali 33€ na den.....a az tihto roka pravdaze kus pochybili urady sk ....tie tri mesiace nam musia uznat....najprv som ziadala na dceru lenze to som sa este vtom neotacala tak...mi pisali ze mam urychlene poslat ziadost na syna a tak som urobila...a te tri mesiace chcem poriesit

sirinka
21. apr 2015

@dominiqa24 od prvého podania ziadosti vyplacaju spatne 6 mesiacov. pokial to je v poriadku, manzel oficialne pracoval, tak narok mate. pokial si ty v tom case poberala rodicak na sk, treba dokladovat cez tlacivo kolko a oni doplatia zvysok. neostava ti nic ine, len ich osobne kontaktovat a zistit, kde to viazne. podla papierov, co ste dostali uz sa vasim pripadom dalej nezaoberaju.

dominiqa24
21. apr 2015

@sirinka nie...lebo ja som nedostala na sk ani cent ked zistili ze manzel pracuje v rakusku....lebo ja som nepracovala v minulosti tak mam narok na vyplatenie rodicaku v rakusku....aspon by mohli byt taky dobry a odpisat mi na mail...lebo oni to riesili neskoro zaco ja nemozem....a aj na sk uradoch mi povedali ze mam narok za cele obdobie..ved vpodstate je to presne pilrok od narodenia syna po ukoncenie prace v rakusku....

marcah
21. apr 2015

@dominiqa24 ja nevravim ze vam nemaju poslat celu sumu, jasne ze ano ....
Ja by som este overila k akemu datumu si tu ziadost NA SYNA posielala a kedy ste im poslali definitivne vsetky papiere zo slovenska - pretoze ako pises, najprv si poslala na dceru, potom na syna, takze pre nich sa ale rata az datum ked dostali vsetky podklady k ziadosti na syna - a od toho datumu 6 mesiacov spatne

marcah
21. apr 2015

@dominiqa24 no teraz som este raz pozrela na tvoj fotoblog, tak bohuzial to vyzera ze ozaj ide o tych 6 mesiacov. Podla toho co pisu oni dostali na konci novembra vasu ziadost o rodicak na dceru Sandru, ale spravne mala byt podana ziadost na syna. Toto vam prislo 22.12. takze predpoladam ze novu ziadost ste poslali niekedy v Januari a tym padom 6 mesiacov spatne vychadza ze vam to uznali od Jula....
Podla mna tie prve 3 mesiace uz bohuzial prepadli....

maci118
21. apr 2015

Ahojte...chcem poprosit o radu,alebo postup ako to vlastne funguje..V r.2012 sa mi narodila dcerka,priatel sa koncom r.2013 zamestnal v AT na tpp a aj tam stale pracuje. Bola som na upsvr si pre papiere nakolko chcem dostavat rodinne pridavky z AT.Na urade mi povedali,ze som mala narok poberat rodicovsky prispevok z AT. Chcem sa spytat teda,ked mala mala v decembri 2?5r. do vtedy vyplacaju oni mam narok na nejake doplatenie rodicovskeho prispevku? A co je vsetko k tomu potrebne?

marcah
21. apr 2015

@maci118 tak jednoznacne zacni tymi pridavkami - bez uznania pridavkov ti neuznaju ani rodicak. Pridavky vyplacaju 5 rokov spatne a vychadza to cca 170eur mesacne na dieta. Tam budes potrebovat formular c.38 na differenzzahlung. Posiela sa to na prislusny finanzamt. Budes urcite potrebovat nejake potvrdenie od manzelovho zamestnavatela ze tam pracuje a formular E411 a E401 zo slovenskeho UPSVR.
Co sa tyka rodicaku, ten vyplacaju matke do 30.mesiaca a vyplacaju to 6 mesiacov spatne, ALE neviem ci tych 6 mesiacov plati aj vtedy ak ziadas iba o doplatenie rozdielu, pretoze minule jedna mamina v skupine rakusko pisala ze jej uznali doplatenie rozdielu v rodicaku za dva roky, takze za pokus to stoji. Tam potrebujes formular Kinderbetreungsgeld a tiez E411 a E401 a neviem co este - niekedy si kazda krankenkassa vyziada nieco ine - a tato ziadost ide na manzelovu krankenkassu.
Vies nemecky? Najlepsie je totiz rovno poslat mail na konkretny finanzamt/krankenkassu a oni ti presne vypisu co vsetko mas poslat.

mata.g
21. apr 2015

@mimajo @ivka484 aj mna napadlo, ze asi to ziadatel musi vediet dopredu, ze to urady neoveruju a musi si byt toho vedomi ziadatel, ale na druhej strane vas k tomu donutili slovenske urady...

sirinka
22. apr 2015

@dominiqa24
@marcah tak aby som to upresnila, dolezity je datum, kedy si podala ziadost o pridavky na mladsie dieta. dolezita je ta ziadost, to, ci si potom neskor este dodavala nejake dalsie doklady nema vplyv na vyplacanie, ale iba datum podania ziadosti. od toho dátumu ti rodicovsky vyplatia spatne iba 6 mesiacov. pri detských prídavkoch je to ine, tam vyplacaju spatne tusim az 5 rokov. ale krankenkassa nie. takze myslim, ze vy uz nedostanete nic.

sirinka
22. apr 2015

@maci118 cim skor posli ziadost o KBG na prislusnu krankenkassu. v podsatte ale rakuska strana vyplaca KBG do ukonceneho druhého roku, narok zanika presne v den narodenin a dalsi pol rok vznika narok iba pokial sa na karenzurlaub vystriedate s manzelom. take mam ja informacie. no za pokus to stoji, ale aj tak by uz slo len o nejake 2 mesiace. ty si poberala RP na SK? potom treba vybavit detske pridavky tiez dorovnanie, pokial mate narok aj na SK, tie su tiez podmienkou na priznanie KBG.

ivka484
22. apr 2015

@mimajo to sme aj vedeli ze je to nasa povinnost, my sme to aj tej pani povedali pri okienku ked sme si podavali ziadost. ALE ona povedala ze sak oni si to budu preverovat a pravdebodobne vam to zamietnu, taky bol aj povodny plan ....

ivka484
22. apr 2015

@mata.g to sme aj vedeli ze je to nasa povinnost, my sme to aj tej pani povedali pri okienku ked sme si podavali ziadost. ALE ona povedala ze sak oni si to budu preverovat a pravdebodobne vam to zamietnu, taky bol aj povodny plan ....