icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
25. jan 2016

@kovanka uz vybavia sami,preto sa caka na to aj rok

nikulka79
25. jan 2016

mne doteraz kazdy rok prisiel formular ktory som potvrdila a dodala E402 a poslala.do dvoch tyzdnov som mala peniaze.od oktobra robim tyzden v mesiaci a dookola predkladam papiere.za oktober mi vyplatili pekne a koniec.tiez povedali ze musim cakat,medzi tym mi prisiel od nich papier kde ziadaju 411a podpisat Beih38.volala som ze naco mi to posielaju ked to maju uz to maju len na sk odoslat no a odpoved ze sa k tomu este nedostali,no zaslat beih38 to vedeli 🙄

1975renca
25. jan 2016

No je to s nimi na dlhe lakte,cim dalej dlhsie to trva a kym nieco vyziadaju trva tiez,ale ako pisem,maju cas dva roky tak sa neponahlaju,pritom rok co rok tam clovek dava rovnake papiere,ale aspon doplatia,oproti SK je to slusne,co

balkica
25. jan 2016

Ano treba poslat vsetko do at a oni si to uz vybavuju mimo nas...pri mne im to trvalo dokopy 3tyzdne

iivuskaa
26. jan 2016

@balkica tak to super, ja nechapem co robia uz pol roka....a najhorsie je ze bez papiera od nich mi nazacnu vyplacat davky tu na SK...takze len cakam.... 😠

nikulka79
26. jan 2016

@iivuskaa ale ved na vyplacanie rodinnych vy tu na sk nepotrebujete papiere s at.ja som vypisala tu ziadost a dodatkovo som potom im doniesla ze kolko mi vyplacaju a teraz aby nebol v tom zhon nechala som prepisat rodinne na manzela tu a ja som a mam z at

iivuskaa
26. jan 2016

@nikulka79 bola som na Vazovovej BA uz asi 3x sa informovat kedy mi zacnu vyplacat davky tu na Sk a vzdy ma odbili tym ze pokial nemaju z rakuska papiere (prznanie pridavkov/alebo zamietnutie...(
tak mi nemozmu zacat výplacat davku tu s tym dovodom aby nedoslo k duplicitnemu vyplacaniu davok...co inac nechapem kedze maju paier s muzovou vzpovedou z rakuska....

balkica
26. jan 2016

@iivuskaa a Ty si pracovala v AT ci muz ? A na SK pracuje alebo pracoval niektory z Vas?

iivuskaa
26. jan 2016

@balkica muz pracoval...teraz uz robi na SK ja som na rodicovskej dov.

6mia6
26. jan 2016

@nikulka79 mne tiez hned vyplacali tu na sk ked manzel zimoval bez práce, nikto nic nechcel.

balkica
26. jan 2016

@iivuskaa a z Rakuska Vam maju na zaklade coho vyplacat ? Ci Ty si tam mala zivnost?

6mia6
26. jan 2016

@balkica z rakuska preto ze tam robi manzel a ako rodina spadaju pod system AT

peta28
26. jan 2016

@xlolax80 my cakame od juna a este sme stale nedostali ziadne vyrozumenie ohladom pridavkov

iivuskaa
26. jan 2016

@balkica muz tam robil na zivnost

balkica
26. jan 2016

@iivuskaa jaj tak iba spatne maju vyplatit za ten cas ked tam este robil ? No ale ked uz robi na SK tak by mali normalne platit Sk urad..lebo odtial mu vyplacat nemozu ked tam nerobi

balkica
26. jan 2016

@6mia6 pise ze ROBIL, cize uz nerobi a teda by im nemali uz nic platit, ked s Rakuskom nic nemaju

xlolax80
26. jan 2016

@peta28 a skusala si tam volat? Mna v lete odbili ze az po konci roka ale stale sa nic nedeje. Chcem tam buduci tyzden volat. Ale oni sa furt len vyhovaraju na nieco. Keby chceli tak to vybavia aj so slovenskou stranou rychlejsie

6mia6
26. jan 2016

@balkica pise ze uz pol roka na to čakajú. Teraz chce tu ale bez papiera z AT sa vraj nepohne

liana30
26. jan 2016

Ja som cakala na to rok kedy mi dali.... a to staletelefonovania naSVA .

balkica
26. jan 2016

@6mia6 no tak som to pochopila, ze len za ten cas, co tam este robil...Ale podla mna nema co zdrziavat sk urad..to s tym nema nic spolocne..bolo by asi treba zavolat rovno na riaditelstvo alebo ombudsmana..uradnicky si robia co chcu

6mia6
26. jan 2016

@balkica to som pisala aj ja,ze odo mna nič nepytali. Nechapem. Mozno staci ina teta,na urade.

peta28
26. jan 2016

@xlolax80 tento tyzden sa tam manzel chysta osobne. Cakali sme tiez ze do konca roka to vyplatia a nic.

edmi
26. jan 2016

Ahojte,vie mi niekto poradit? Vo februari sa nam ma narodit babo,muz pracuje v Rakusku,tak si chceme podat o rodinne a o rodicivske.ale nechapeme tomu:na 3,5 rocneho syna sme teraz poziadali o rodinne za rok 2015,a ked sa narodi maly a budeme ziadat o roddine co je aj jednou podmienkou aby nam vyplacali rodicak,ze to ako budu vyplacat,ked sa to vyplaca za rok spetne,dufam ze som to dobre napisala 🙂

1975renca
26. jan 2016

@edmi rodinne by mali vyplácať kazdy mesiac,lenze im to trva velmi dlho,aj rok kym to spracuju,preto to vyplatia spätne a treba poziadat kazdy rok,tak isto poziadate ked sa babo narodi,treba poziadat aj o rodinne aj o rodicovsky do pol roka od narodenia,ale rodicovsky doplatia az po troch rokoch ked vydokladujes prijem rodicovskeho na SK

balkica
26. jan 2016

@1975renca no ako komu, rodicovsky vyplacaju normalne kazdy mesiac tak isto ako na SK..len niekedy schvalia malicku sumu na den a potom to po troch rokoch prepocitavaju a mali by doplatit rozdiel..Ale zatial o kazdom co viem, tak dostava mesacne KBG...lebo rodicovsky na sk sa dokladuje formularom E411

1975renca
27. jan 2016

@balkica hej ako,komu,dobre by bolo mesačne ale nie je to isté,sú prípady kedy dajú raz ročne niečo,raz za pol roka alebo až dokonca po troch rokoch ako som písala,ved uvidím ako to budem dostávat ja kedže posielam ešte nejaké dodatky a uvidíme,koniec koncov som závislá aj tak na tom,kedy mi pošlú z Finanzamtu potvrdenie že som podala o rodinné,kedže som tam včera bola osobne všetko odovzdat a povedal mi pán že kým to spracujú potrvá a až potom mi môžu toto potvrdenie vystavit a pošlú mi ho poštou...čiže už tu sa to zdrží...oni majú na spracovanie až rok...takže asi mesačne velmi ťažko budem dostávat,už teraz to viem...možno po roku ked sa mi podarí vybavit tento základ

6mia6
27. jan 2016

@1975renca tiez mi posielaju rocne.

miriam05
27. jan 2016

ahojte, chcela by som Vás poprosiť o pomoc..vypisujem papiere na KBG, FBH už máme schválené a vyplácané..ja som do januára poberala materskú na SVK, manžel pracuje v AT na TPP...chcela by som Vás poprosiť, kto má skúsenosť, na žiadosť o KBG píšem seba ako žiadateľku, 2. Elternteil je manžel? pretože mi potom nejako nie je jasné, ako oni budú vedieť mňa niekam zaradiť, keď ja som poistená na SVK, nemám ich VSN??? seba píšem preto, že manžel zarobí viac ako 16200e na rok, ale ja už poberám na SVK len rodičák...a ešte by som sa chcela opýtať, ako tam označím, že chcem len doplatok ku rodičáku slovenskému? lebo tam to nikde nevidím takú kolónku, že poberám aj tu a žiadam len o dorovnanie, nechcem, aby mi schválili celú časť...a tiež mi nie je jasné, ak som ja poberala na SVK svoju materskú zo svojho platu, tak ak si vyberiem napr. variantku 12+2, tak mi to budú vlastne vyplácať len pol roka, kým malá nedovrší rok??? teda iba polovicu akokeby??? zrejme nemám nárok na celú časť, však?? a ešte jedna otázka, malá ma 6 mesiacov, potvrdenie od pediatra mámzaslať už teraz? či až keď bude mať tých 10 mesiacov, rok a 18mesiacov??? viem, že je toho veľa, ale nemá mi kto poradiť, muž hoci robí v AT nemecky nevie :( :( ak by sa našla nejaká dobrá duša, bola by som veľmi povďačná..poprípade ak niekto vie pomôcť, som ochotná aj zaplatiť..Ďakujem

1975renca
27. jan 2016

@6mia6 ročne Ti vyplácajú celý doplatok za rok či len jeho čast?

1975renca
27. jan 2016

@6mia6 Prosím Ta a ostatné veci k vybaveniu si posielala kedy? Mutterkindpass s pečiatkami a formulár kolko poberáš na SK,raz ročne?aký je to formulár vlastne kde ti potvrdia kolko poberáš rodičovský na SK?