Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@edmi mutterkindpass dostava tehula na zaciatku tehotenstva (to je ako nasa tehotenska knizka)... akurat ze v AT sa do tej istej knizky zaznamenavaju aj poradne a vsetky vysetrenia/ockovania dietata este niekolo rokov po porode. To nedostanes len tak hocikde.
Takze ak to nemas a mas lekarov na SK tak si musis poziadat potvrdenia o vysetreniach od tvojho gynekologa a pediatra
@1975renca rodičovsky sme vybavovali už ked mal syn asi 1,5 roka. tak kým sme tam všetko doposlali ako nováčikovia tak sme to už potom dostali naraz.
Prídavky vybavujeme už tretíkrát a raz prišli v októbri a raz v decembri. tentokrát ešte nedorazili od júla ani obraz ani zvuk.
Manžel by tam mal ísť.
ten mutterkindpass som nemala ja som len posielala vypis z tehotenskej knižky, (niektoré posielajú len prefotenú) lebo ja som ju už nemala, potom prehliadky od pediatra a kopec formulárov, rodne listy a sobášny list. a viem že na posúrenie sme im posielali to potvrdenie že mame priznane pridavky v at a potom už sa rozhupali aj s rodičovským.
Koľko sa poberá na SK by mali posielať na tej 411 tu z SK. Ale to už neviem lebo tento rok nám už na úpsvar nič do ruky nedala, že už to posielajú samy. a asi aj na socialnu poistovanu som jedenkrát išla pre potvrdenie o dávkach alebo niečo také.
@miriam05
@6mia6 na KBG je len jedno tlacivo, tam nie je samostatne tlacivo na doplatenie rozdielu. To je iba na FBH. Mala by tam byt niekde kolonka, kde proste len dopises ze poberas davky v SR, a ked prilozis potvrdenia z UPSVR tak im to bude jasne... neboj, oni ti to len tak raz dva neuznaju celu sumu 🙂. Potvrdenie od pediatra mozes zaslat ale aj tak ho budu chciet po tebe ked mala dovrsi 10 mesiacov.
No ano, ak si vyberies variantu 12+2 tak ti to budu vyplacat iba do roka (ale neviem v akej sume - to ti asi dopredu nikto nepovie, kazdemu uznavaju nieco ine)....
@6mia6 dakujem,no myslela som si že až potom ked budem mat v Mutterkindpasse všetky prehliadky od pediatra z AT tak to tam doložím aj s tou E411,čo sa týka rodinných,aj ked tam pojdete osobne nič nevybavíte nakolko Vás odbijú tým že máme toho moc,trpezlivost,mne včera povedal že zahraničným to potrvá aj rok kedže sa to vracia na SK na potvrdenie a spät do AT...tiež mi to chodilo raz ročne,po zmene zákona každé dva mesiace,v roku 2014 mi to z ničoho nič stopli bez akéhokolvek vyrozumenia pritom posielam všetko rok čo rok a to isté okrem potvrdenia o návšteve školy,to jediné sa líši...a vyplatili potom až za rok 2014 a pol roka 2015,čiže rok a pol naraz do konca roka 2015 mi to zas chodilo mesačne a včera som podala za rok 2016...pojdete tam zbytočne,nič nevybavíte a nepoženiete dopredu...žialbohu
ked začal chodit do školy potrebujete potvrdenie o návšteve školy,ja som si to prekladala sama,ale môžete to doložit aj v slovenčine,inak všetko ostatné je to čo ste potrebovali doteraz
@iivuskaa to je hlupost.ved chcela by som vydiet,ktora socialka by tu vyplacala 150euro mesacne.ved len ked mi mali vyplatitnedoplatok s rodinnych tak mi dali navedomie ze mozu len 3mesiace dozadu.ked budete cakat rok?tak co vam vyplatia.mali ste povedat ze papiere s at im posle finanzamt a pekne si vypisat ziadost na rodinne.ked maju problem dajte si ich na manzela ako som to spravila ja.od sk budete ajtak dostavat len tych 26euro a viac nie.keby vam zamietli ,tak si musite podat odvolanie a ste zasa na zaciatku
Ahojte, chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s rodičovským doplatkom z Rakúska? Ja som zamestnaná v At, momentálne žijeme na Slovensku. Takže dostávam rodičovský zo Slovenska a v Rakúsku som žiadala doplatok. V akej výške ste dostali doplatok? Mala som variant 12 mesiacov. Tak to malo byť poďľa informácií, čo som za dočítala 33 EUR na deň. Samozrejme do toho odpočítaná to, čo dostávam na SR. No vypočítali mi doplatok na deň 8,80 Eura. Môžete mi niekto napísať svoju skúsenosť. Veľmi pekne ďakujem a teším sa na Vaše odpovede.
@ddenaa alebo je este moznost ze ti spravia vyuctovanie na konci a doplatia ti zvysok. Uprimne, podla mna ti nikto nepovie aka je ta spravna suma, kazdemu vypocitaju nieco ine....
Inac, ked som sa na to mrkla tak aj ja dostavam vlastne 8,80 eur na den doplatok 😀, ale ja nemam rodicak zo SR
Ďakujem za odpovede, budúci mesiac mám ísť do Rakúska, tak sa tam skúsim priamo popýtať. Len ma zaujímalo, či máte s tým iné skúsenosti.
@marcah
Je to možné, že to počítajú na tri roky, len ja som znovu tehotná a na prvé dieťa nebudem na SR poberať ani dva roky rodičovský. Druhé dieťa by sa mi malo narodiť, keď bude mať dcérka rok a desať mesiacov. Len ma zarazilo, keď som dostala takú sumu, akú som dostala, keď mi dovtedy všetci tvrdili, že to má byť dorovnanie do tých 33 EUR. No uvidím, ako to nakoniec dopadne. Bola by som rada, ak by napísal niekto, kto má rovnakú situáciu, či sa tam niečo ešte neskôr dorovnávalo.
@edmi tak v prvom rade schvalene rodinne,pretoze bez nich vam kbg nedaju.potom ked vam pride papier o schvaleni prekopirovany ,rodny list,teh.knizku som dala aj sk a aj at no staci jedna kde mate min.5prehliadok,dok.o porode a narodeni dietata,sprava od pediatra kde dieta date a ja som v tom case davala aj e401 a 411 pre istotu.druhy krat ked som tieto formulare neposlala tak mi stali papiere v nedohladne.papiere musim posielat kazdy rok a myslim ze do roka aj prehliadky u pediatra
tehotenska nie ale doklad som dala prelozit pre istotu.

Baby a kde ziskam ten mutterkindpass????,potrebujem ho na schvalenie rodicovskeho,dakujem