Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@tmonika áno ale na žiadosť O rodičovský sme dali do kolonky že sa rodinne vybavuju
@edmi Ak mozem este poradit, odporucam podat ziadost o KBG hned a necekat na rozhodnutie o pridavkoch - pretoze to moze trvat dost dlho a KBG vyplacaju iba 6 mesiacov spatne.
V ziadosti o KBG sa da zaskrnut moznost ze ziadost o pridavky bola podana. Oni Vam sice KBG neuznaju skor ako im poslete to rozhodnutie, ale vyplatia to potom spatne od datumu podania ziadosti.....
heh... a teraz pozeram ze sa to tu pred chvilou riesilo 😀, tak nic...
A chcem Vas este poprosit,keby mi niektora napisala a vysvetlila ako to je s tym pripoistenim k manzelovi s detmi,ked on pracuje v At a my zijeme na Slovensku,dakujem
Vypýta si tlačivo v zdr.poisťovni a pripoistí vas vsetkých za čo sa ale bude mesačne strhavat z platu urcita ciastka na osobu,dostanete karticky z AT a tu si vybavite kartičky EU
prosim vas formulare 411 a 401 na rodinne pridavky mi este vypise socialka a tak to poslem do At so vsetkymi papiermi co k tomu treba. resp co mam robit s tymi formularmi ked sa to posiela do at a potom oni spat a zase do at
@1975renca dnes som volala na urad prace a tam mi povedali ze ja si mam ziadost vypisat na pridavky a formulare mam len podat na potvrdenie v at ze si to vypisu oni a poslu na schvalenie na sk, ale nechapem aku ziadost. potom ze ak chcem mozem si vypisat vo frmularoch cast A to su tie zakladne udaje
@kovanka takto...žiadost je formulár beih38,tam si zaškrtneš či žiadaš o plné vyplatenie alebo doplatenie...predpokladám že doplatenie,treba vypnit prislúchajúce kolonky a všetko čo treba,takisto vo formulároch E401 a E411,niekto tvrdí že ich už netreba že si to potom vyžiadajú a blabla...ja dávam každý rok riadne vyplnené všetko a aj tak to trvá nekonečne dlho kým niečo vyplatia...treba to vyplnené poslat alebo podat priamo v AT,oni to oštemplujú,spracujú a oni sami posielajú na SK až potom,čiže s tým už ty nemáš nič...a SK to vráti potvrdené zase spät do AT...radím vyyplnit všetko riadne a nespoliehat sa na nič iné nakolko každý povie niečo iné a zbytočne sa to len natahuje a predlžuje...samozrejme k tomuto všetkému treba dodat všetky potrebné dodatky čo na vybavenie potrebuješ a odovzdat takisto so žiadostou ,E411 a 401 v AT...ja som tam bola minulý týžden osobne a kontroloval pánko pri okienku všetko,či mám riadne vyplnené...takže z mojej skúsenosti...a napriek tomu že som všetko mala povedal že to bude trvat pol roka až rok...
ak ti môžem poradit,daj si do googlu ,,opatrovanie v Rakusku,danové priznania v Rakusku,práca v Rakusku, vrátenie daní...potom vlavo formuláre na stiahnutie...tam nájdeš tlačivá aj v slovenčine...ak to pomôže...nájdi si tam beih38,E411,E401
@kovanka najjednoduchšie je poberat tu a oni nech doplatia,ja sa neviem dopatrat pravdy ked mi mali vyplácať cu sumu lebo na SK som mala stopnute kes e aj ja aj ex pracovali obaja v AT,napriek tomu ze som mala z uradu potvrdene ze na SK nepoberam,mi vyplatili len doplatok,potom ex zacal robit na sk,zase mi tu priznali a at len doplacaju,mne to vyhovuje takto,je to na tebe a na nich 🙂
Ak jeden pracuje v AT a druhy na SK,mali by ste poberat rodinne na Sk mesačne a zbytok ma doplatit AT
@kovanka ono sa to nelisi,at len dorovnava do vysky rodinnych poberanych v at,zaujimave ked tam nepracujete obidvaja ze poberate plnu sumu odtial,mne to tak priznali len ked sme obaja pracovali v at,akonahle sa exzamestnal na sk tak mi tu znovu rodinné priznali a AT mi doplacaju zvysok
@kovanka
@1975renca renca ma pravdu. Pokial aspon jeden z vas pracuje v SR a aj v SR trvalo zijete tak potom by vam pridavky a rodicak mali vyplacat z SR - AT doplaca iba ten rozdiel do vysky celej sumy. V podstate je to jedno, celkova suma je ta ista, akurat je to asi trochu viac papierovaciek.
Pokial si na SK ako nezamestnana tak potom je to samozrejme iny pripad....
No sama som zvedava ze ako vam to v AT schvalia, daj potom vediet.
@marcah no ja som bola v case pred materskou na upsvar nezamestnana a tam mi povedali tento postup ze u nas ani nemam ziadat ani priadvky a ani rodicak upozornili ma na to este ked som bola tehotna, pan na socke mi ochotne vypisal vsetky papiere formulare a uz som len dolozila rodny list, prac. zmluvu a potvrdenie o byvani. teraz sme sa s priatelom zobrali a ideme vybavovat na moju dceru z predosleho manzelstva vraj ked sme zobrati mame narok aj na nu a to asi bude at doplacat at. rodicak stale cakame

baby posielali ste naraz ziadost o rodinne a rodicovsky? ci staci najskor rodinne riesit a potom ked príde schvalenie poslat komplet na SVA?