icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

00bubka00
5. feb 2016

@1975renca no celé je to zle všetci mame s toho mis mas , raz tam raz tu ani nedúfam ze mi nieco vyplatia niekedy

1975renca
5. feb 2016

@00bubka00 zaujímavé lebo ked len jeden pracuje v AT tak sa poberaju rodinné normalne na SK a AT len doplaca...ale uz tu jedna pani pisala ze to mala tak ako ty,co všetko si poslala na finanzamt kvôli rodinnym a kedy?poslala si vsetky dodatky co potrebovali?pisala si ze rok a pol čakáš,to ta absolutne nekontaktovali postou?

marcah
5. feb 2016

@00bubka00 no mas to trochu komplikovane ale asi by si mala podat ziadost o dorovnanie - takze beih38. SK ti potvrdi kolko a kedy ti vyplatili, AT by ti malo doratat ten zvysok (pravdepodobne ti tych par mesiacov doplatia plnu sumu)

1975renca
5. feb 2016

@00bubka00 vieš čo no neni to tak zle ako to vyzerá len je to takto radiť onicom,je to na dlho,napis mi do spravy t.c. a spojime sa telefonicky

marcah
5. feb 2016

@1975renca staci ze iba jeden pracuje v AT pokial ten druhy nie je na SK ekonomicky aktivny, tj nepracuje

00bubka00
5. feb 2016

@1975renca poslala som e401,e411, beih1, tehotenskú knižku , rodný list , občianske a pasy som poslala na finančný a potom sa mi ozvali z tgkk ze chcú mutterkind pas a trvalý pobyt doklad

1975renca
5. feb 2016

@marcah no je to komikovane,hlavne papiere co k tomu treba su na nervy dokladat,ona musi ziadat aj tak aj tak,oni v tom maju tiez určite chaos a doteraz nic neriešili

1975renca
5. feb 2016

@00bubka00 najlepšie ak si zavolame,je tona tebe...

marcah
5. feb 2016

@1975renca a myslis ze je mozne podat na finanzamt dve ziadosti?
@00bubka00 ja byt tebou, vezmem vsetky doklady a idem na najblizsi finanzamt a spytam sa co s tym. Ja som to stale tak spravila a vzdy som sa pohla niekam, rozhodnutie som mala vzdy do mesiaca.

1975renca
5. feb 2016

@marcah jasne ved ona bola na materskej 🙂 cize nepracovala

00bubka00
5. feb 2016

@1975renca a preco mi povedali ked sa dieta narodilo ze si mam žiadať v Rakúsku peniaze a nedali mi nic , myslis ze mi mali dať a Rakúsko malo doplatiť ? A preco ked na našom úrade zistia ze sa od odhlásil z úradu ze išiel do rakúska , preco mi hned pozastavia peniaze až kým zase nepríde na Slovensko

marcah
5. feb 2016

@1975renca ??? Nechapem co tym myslis?

1975renca
5. feb 2016

@marcah treba sa spýtať ich ako a o co treba poziadat,fakt najlepšie lebo takto bude cakat bez vyrozumenia od nich a nikde sa nepohne,kef toma chvilu tak a potom inak

marcah
5. feb 2016

@00bubka00 pretoze nikto z vas na SK nepracoval, preto vam to malo vyplacat AT. Akonahle manzel prestane pracovat v AT tak AT vam nema dovod nieco vyplacat a zase to ostava na SR kde zijete.

9lf9
5. feb 2016

@00bubka00 lebo su to socialne davky a tam spadate pod soc. system krajiny kde sa odvadza so soc systemu a kedze ty si na SK neni zamestnana tak za obdobie kym pracuej otec dietata v At tak vam musi platit plnu sumu Rakusko, dovody mas predsa pisane v tych rozhodnutiat na zaklade coho ti to zastavuju a urcite ti to aj na urade povedali. doplatok sa riesi iba ak matka dietata na SK pracuje alebo pokial je pracujucu rodic v takej krajine kde dana davka nie je a na Sk taka davka je tak sa moze vypalcat ako vyrovnavacia davka

1975renca
5. feb 2016

@00bubka00 nie,to je o.k. ty si bola na materskej,cize nebola si aktivna,preto ti povedali ze mas ziadat plnu sumu tam,podla mna si nevydokladovala vsetko a oni uz nevypisuju z finanzamtu,uz som roky od nich nedostala ziadne vyrozumenia

9lf9
5. feb 2016

@1975renca pokial je na SK narok na MATERSKE (nie na rodicovsky) abydlisko rodiny je na SK tak Sk je primarne komp. krajina na platna AT by platila len doplatok, ale necitala som vsetky predchadzajuce prispevky ake boli skutocnosti

1975renca
5. feb 2016

@00bubka00 vieš čo,zober sa a chod tam osobne aj na financak aj do poistovne,zober papiera co mas,oni ti povedia co este potrebuju,inak sa nepohnes dalej

1975renca
5. feb 2016

@9lf9 hej,to vieme !

1975renca
5. feb 2016

@9lf9 par don za ten vykricnik,mal tam byt smajik 🙂

9lf9
5. feb 2016

@1975renca v pohode :D

00bubka00
5. feb 2016

@1975renca hmmmm 1000km sa mi nechce trieskať ale asi zbehnem do viedne , ale ked oni mi tam nevedia povedať či vlastne maju tie moje papiere či kto ich ma, jedine ak by to mali vsetko naskenované v nejakom programe a da sa to pozrieť hocikde na finančnom

marcah
5. feb 2016

@1975renca tiez som si vravela ze renca nejak znervoznela 🙂
Ale suhlasim, najlepsie osobne. Videla som to na vlastne oci ked som tam bola - 3 zamestnanci si ma prehodili kym som sa dostala k pani ktora vedela co s nami. Predpokladam ze keby som nebola osobne tak moja zlozka ostane lezat hned u prveho ktory netusil ktora bije

00bubka00
5. feb 2016

Baby ste super ze mi kúsok pomáhate v mojom zmetku , ked ja ani nechcem z rakúska žiadne peniaze nech mi dajú pokoj s týmto všetkým , len zase ked odíde tak budem bez peňazí , no 200 e nas uz nezabije veľmi mesačne ale uz chcem mat s týmto pokoj , pri druhom dieťati som povedala ze radšej neudam meno otca nech zase neriešia Rakúsko a mam pokoj 3 roky aspoň 🙂

9lf9
5. feb 2016

@00bubka00 len tym padom by si zbytocne prisla o davky v AT a tie su podstatne vyssie ako tie na SK 🙂

marcah
5. feb 2016

@00bubka00 to je vtipne riesenie 🙂. Neboj, ked sa ti to podari vybavit budes rada. Ale presne viem co myslis, ked mi prvykrat na upsvr zahlasili ze nic nedostanem se smer AT, skoro ma kleplo, nevedela som kde zacat, tiez som chcela len tych par eur z SK a hlavne bez komplikacii. A manzel ked pojde zase do AT tak to nemoze poriesit?

00bubka00
5. feb 2016

@9lf9 hej ale ked viem ze hovno vybavím tak radšej 200 ako nic , kebyže som v Rakúsku tak to vybavím ale takto na diaľku 1000 km je to na prd

00bubka00
5. feb 2016

@marcah no on sa o to vôbec nezaujíma nevyzná sa do toho , musel by sa tomu povenovat aby vedel o co ide a hlavne my tie papiere ani nevieme vypísať poriadne , samé hlúposti sa tam pýtajú , on nevie tak dobre po nemecky hovoriť spisovne a hlavne odborne

00bubka00
5. feb 2016

Baby a este posledná otázka co sa posiela na tgkk? Tam sa vybavuje kinderbetreuungsgeld ? Posielali ste tam ten mutterkind pas a trvalý pobyt alebo co vsetko

00bubka00
5. feb 2016

A tehotenskú knižku