Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@00bubka00 čo sa rodičovského týka, ja som posielala po narodení rodný list malej a Antrag aufs Kinderbetreuungsgeld,+ správu o pôrode ale (toto neviem či netreba len k materskej)teraz mi odpísali a chcú odo mna všetky rodné listy...malá, ja aj priatel,potvrdenie o trvalom pobyte od všetkých,potvrdenie že som požiadala o rodinné prídavky v AT,dohodu so zamestnávatelom o materskej,kopiu mojej prac.zmluvy...mutterkindpass budem dokladat po roku lebo malá má len 5 mesiacov...a toto rok čo rok...inak neviem ako tebe poradit ked si tak daleko,skús nejakú agentúru čo to vybavuje lebo ty to máš na dlho,nakolko raz je priatel na SK a raz v AT...ked je v AT potrebujete aj vydokladovat jeho zamestnávatela,od UPSR potrebuješ papier že ti pozastavujú rodinné a na základe čoho,ked je doma zas potrebuješ doklad že je doma a potvrdenie zase od zamestnávatela alebo z uradu práce že už je na SK a z UPSR zase doklad že ti priznávajú dávky...a toto vždy dokola ak sa situácia zmení...okrem iného teda do papierov do AT dátumovo vyčlenit kedy žiadaž o plné vyplatenie a kedy o doplatenie...na to podla mna budeš potrebovat dve žiadosti nakolko na jedno tlačivo sa to dat nedá...pretože k tomu bude doložené z nášho UPSR kolko si poberala,odkedy dokedy...tebe ak si si požiadala do pol roka od narodenia dietata budu doplácat rodičovský len v tých mesiacoch kedy priatel pracoval tam,na to treba takisto všetky zmluvy so zamestnávatelom kedy tam robil,odkedy dokedy...ak si si nepožiadala hned do pol roka o rodičovský tak vyplatia spätne len pol roka od podania žiadosti po predložení všetkých dokladov...čiže najlepšie spojit sa s agenturou čo to vybavujú a oni to obehajú a vybavia všetko za teba...kedže neviete papiere vypýsat,to bude asi najlahšia varianta pre vás
raz sem dala jedna pani ,že agentúra,, tj.legal.com,, to vybavuje,tak si pozri kontakt a poinformuj sa
@1975renca + teda zároven ako som žiadala na krankenkasse o rodičovský som požiadala na finanzamte o rodinné prídavky,pretože bez nich rodičovský nevybavíš...len samozrejme ešte to nemajú spracované takže na potvrdenie čakám...ale nevadí,trochu času ešte je...takto to vybavujem ja...neviem ako ostatní...rodinné poberám na staršieho syna už dlho a teraz k tomu pribudla dcéra...kedže majú odlišného otca a v tých formulároch sa vypisujú kolkonky aj čo sa otcov týka vrátane zamestnávatela a je tam len jedna kolonka tak som to vypisovala dvojmo, aj tlačivá aj žiadosti a pán to tam kontroloval a povedal že o.k. a potvrdenie mi pošlú poštou po spracovaní
Ahojte.vie mi niekto poradiť.uznali nám rodinne pridavky A máme žiadosť na rodičovský príspevok A chcem vedieť či mám ten papier ísť tam ukázať alebo oni to tam pošlú.
@fabovazuzana ak mes potvrdenie o priznani pridavkov posli to na krankenkassu kde si ziadala o rodicovsky,oni to tam neposlu urcite
@1975renca ahoj nevies nahodou ci je mozne zavolat na finanzamt ohladom schvalenia rodinnych pridavkou? Uz som ich mala schvalene na prvy rok teraz som posielala znovu a uz cakam 4 mesiac a nic... Ziadna odpoved... Ci maju ok podklady ci je vsetko v potiadku a tak neak pripomenut sa?
@1975renca to ani nevrav...ze tak dlho...kamoskam poschvalovali vzdy a vsetko do 2 t max mesiaca...prvy krat som cakala asi 8m, tak sa tesi, vybrala som si variantu 20+4 sice oni maju cas to aj poslat vsetko naraz a nakonci....jaj nemam slov a platit odvody treba vzdy a nacas...len neviem s coho...to neberu do uvahy...dakujem za info
@tmonika počkaj my sme sa doteraz bavili o rodinných prídavkoch,mne povedal osobne pán ked som tam bola pred dvoma týždnami osobne že nám zahraničným to bude trvat dlho až do roka...no ja na malého dostávam už dlho a ešte NIKDY mi nevyplatili skôr ako za rok ,čiže už vyplácali spätne...najdlhšie rok a pol trvalo minulý rok do konca roka...rodičovský...to je niečo iné ked tu spomínaš variantu 20+4 neviem nakolko má moja malá len 5 mesiacov,požiadala som hned pretože do pol roka musíš požiadat,ale kedy a ako komu vyplácajú je tiež vo hviezdach...ale kočky čo tu píšu dostávajú raz ročne ked za celý rokm vydokladujú kolko poberali na SK za ten rok
@tmonika teda raz ročne ale či dostanú len čast alebo za celý rok doplatenie tak to netuším...no varianta je aj za tri roky raz...spätne,tak to mala moja kolegyna... ked tu končí babám rodičovská dovolenka...to je len o ludoch na koho natrafíš a ako dlho trvá kým to spracujú...a ako sa im chce...žialbohu
@miskacool ahoj,o rodicovsky si mala poziadat do pol roka od narodenia dcery,teraz ti preplatia uz len pol roka dozadu,posli tam ziadost kde zaskrtnes variantu a rodny list malej,oni si potom vyziadaju ostatne veci krorych je dost...mas schválené rodinné prídavky v AT na malu?lebo to je jedna z podmienok...rodne listy musia byt,prelozene dokladam odjakživa radsej všetko,ci to byt musi neviem,len viem ze kad sa niečo posiela neprelozene trva to raz tak dlho všetko
Baby,schvalenie KBG vo WGKK trva tiez tak dlho ako v SVA??
@miskacool rodne listy prelozene byt nemusia - potvrdili mi to niekolkokrat priamo na Finanzamt - ci to ovplyvni dobu vybavenia neviem. Inac naposledy som davala potvrdenie z UPSVR na Finanzamt v slovencine (ziaden Formular, iba obyc A4), dopisala som vlastny preklad a nebol problem, vybavene bolo za 2 tyzdne
@miriam05
@1975renca mna teda stale prekvapuju tie doby vybavovania, ktore tu baby uvadzate (tym nechcem povedat ze tomu neverim 🙂 ).... neviem ci mam stastie na konkretny Finanzamt a krankenkassu (som v steiermarku, STGKK), ale ja som mala ropzhodnutie doma stale max do mesiaca. Naposledy v novembri 2015 som mala preverovanie kvoli predlzeniu pridavkov, no bolo to tak rychlo vybavene ze som vlastne nemala pridavky vobec pozastavene, ani par dni .....
Ja odporucam, pokial je to mozne, chodit na Finanzamt osobne
Ja pisem z vlastnej skusenosti co sacakacej doby tyka,ja vybavujem vo Viedni,teras som bola osobne,napisem kolko to trvalo
@marcah napr.som v oktobri všetko posielala na Finanzamt a tak isto na WGKK,v januári na konci som bola pre potvrdenie že som požiadala o rodinné kvoli rodičovskému a ešte to nemali ani spracované...znovu som tam všetko nechala a pán povedal že to môže trvat aj rok...čo ma neprekvapilo kedže vo Viedni sú také čakacie doby...s WGKK komunikujem len mailami,samozrejme že posielam všetko aj poštou a klape všetko ako hodinky,aj odpíšu aj reagujú na mail...takže je naozaj rozdiel kde si čo vybavuješ...určite že by ma potešilo keby som dostala vyrozumenie aj peniaze do mesiaca,dvoch...v čo ani nedúfam...ved dám vediet,možno sa karta obráti konečne 🙂
@1975renca ahoj. No to uz som zistila ze iba pol roka dozadu... Zamestmala som aa tam 04/15, v lete sme predavali byt,stahovali sa,menili adresy tak som si povedala ze nebudem to podavat so starou adresou keby mi tam chodila nejaka posta tak nova majitelka by mi to mozno ani nedala,nevsimla by si atd :/ novu adresu mam od decembra a rozkyvala som sa az teraz :( neboj uz som si aj poplakala,1200 e mat a nemat... Co uz. Ked som tam nastupila dcera mala 18m. Otec pracuje na sk. Rodicovsky z sk poberam stale ja. V at poziadam len o diferenzahlung. A aj tak nemam tehotensku knizku :( Vsetko zle! A to som tam isla pracovat tak skoro z rodicovskej hlavne kvoli tymto peniazom.. Ale na zaciatku tejto diskusie v r.2012 baby cosi pisali ze miesto muuter-kind pasa je nejaky formular,ale na nete som nic nenasla...

Alebo kde ste co posielali , lebo ja mam pocit ze všade chcú to iste