icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
25. feb 2016

@00bubka00 dostaneš ak to chcú pošli im to,máš na to nárok tak prečo im to nechat,niekedy si poviem že rok čo rok dokladám to isté a už tam musia mat také štósy papierov...kamoške tiež dlžia za dva roky...tak im daj čo chcú a čakaj,vyplatit to musia ked si to podala už aj vtedy,ak si to neodovzdala osobne tak sa niekedy sa tvária že poštou nič neprišlo,preto odporúčam chodit osobne,samozrejme ak sa dá...

00bubka00
25. feb 2016

@1975renca hej len ked uznali podanie 16.2 .2016 a ja žiadam za rok 2014 , čítala som tu ze iba pol roka spat môžu vrátiť , oni chcú tie papiere e401,411 ale nevedia ze tam bude napísane rok 2014 , aby som zas zbytočne nešla na úrad prace po to a postovne 5 e a ajtak zase nic z toho , uz som im to raz poslala v roku 2014 ale asi bez antragu tak preto to neregistrovali

1975renca
25. feb 2016

@00bubka00 písala si že to tam už raz mali v r.2014,mali tam všetko aj Antrag aj E401 aj E411? A na úrad práce ist nemusíš kedže sa to posiela nepotvrdené do AT a potom oni to pošlu na SK a ked si to tam už raz posielala tak by mala byt relevantná žiadost a dátum vtedy,to že ešte raz niečo chcú alebo niečo potrebujú...nakoniec keby Ti nemali vyplatit alebo len pol roka spätne tak by to nežiadali,nie? skús to,napíš im k tomu že to bolo v r.2014 komplet podané...uvidíš

00bubka00
25. feb 2016

@1975renca neviem či aj antrag som poslala , vtedy som nevedela co robiť a vybaviť teraz to uz vsetko chápem na 100 p vďaka tebe ale uz si myslím ze neskoro

00bubka00
25. feb 2016

@1975renca oni to preto žiadajú lebo si myslia ze to teraz chcem žiadať ked som antrag dala vo februári , ale ked z úradu bude dátum 2014 tak budú vediet , ja chodím na úrad ku nám po 401,411 tam mi to výpisu a dajú pečiatku a dátum a za aký rok žiadam , vy to ako máte s tou 411,401 ako to posielate?

00bubka00
25. feb 2016

A potom to sama posielam do rakuska

1975renca
25. feb 2016

@00bubka00 nie,už je to asi rok opačne,posiela sa to najskôr do Rakuska a oni si to už medzi sebou vymenia,mne to povedala aj u nás na upsvr a aj ked som volala na finanzamt som sa na to pýtala mi to pani potvrdila,nakoniec je to tak určite,ja som odniesla koncom jan.tohoto roku papiere a už v polke febr.som mala rodinné...no neviem,ja by som to riskla ,ved nakoniec stratíš len 5,- eur na poštovnom

1975renca
25. feb 2016

@00bubka00 ale aj ked ste dali Antrag vo februari tohoto roku,tam si pises datum odkedy ziadas,ak si tam mala rok 2014 a pytaju zostatok tak je to o.k.,posli to,ved musis vediet odkedy... aky datum ste ziadali

edmi
25. feb 2016

@kovanka dakujeeem

marienka1703
25. feb 2016

@1975renca tvoje prehliadky su z obdobia tehotenstva, 5 poradni 🙂

1975renca
25. feb 2016

@marienka1703 hej,jasne 🙂 uz som sa zlakla 🙂 dik

myvettka
27. feb 2016

Maminky jak je to s tou dohodou karenzurlaub se zaměstnavatelem? Kdy a jakým způsobem ji musím podepsat a případně, kam se dokládá?

lucinka82
27. feb 2016

Babulky, ktore pravidelne dostavate pridavky kazdy mesiac na deturence.....dostali ste uz v tomto roku peniazky? Lebo my este nie, stale nieco skumaju ci je vsetko v poriadku a neviem kolko im to este bude trvat.... 😒

xlolax80
27. feb 2016

@myvettka to po porode povies zamestnavatelovi ze kolko budes v karenz a on ti posle tu dohodu. Posiela sa krankenkasse kvoli KBG

myvettka
27. feb 2016

@xlolax80 dekuji mockrát

myvettka
27. feb 2016

maminky jeste otazka, pokud jsem svobodna matka bez udani otce v RL mam narok take na FBH, když nebudeme ,,rodina"?

slavinocka16
27. feb 2016

@myvettka pokiaľ máš odpracované pol roka tak máš nárok..

1975renca
27. feb 2016

@lucinka82 ja som dostala,v januari na konci som odniesla papiere a 10.febr.som uz mala peniaze na ucte

lucinka82
28. feb 2016

@1975renca A brala si aj minuly rok?

1975renca
28. feb 2016

@lucinka82 minuly rok mi do maja doplatili naraz,lebo rok a pol meskali a od juna do konca roka mi chodilo mesacne,no a za tento rok mi prislo vo februari za jan.,febr.,schválené mam do konca roka a od marca mi snad bude chodit mesačne

kovanka
2. mar 2016

dnes mi prisiel papier myslim ze ohladom rodicovskeho a asi potrebuju potvrdenie od detskej lekarky do roka, co konkretne mam pytat od doktorky, do 8 mesiacov sme posielali a tam mi vypisali len ockovania. bude stacit zae len tkae nieco?? ci treba cely zoznam kedy bola poradna dakujem

1975renca
2. mar 2016

@kovanka poradne do roka a očkovania,takisto ortoped.kontroly

kovanka
2. mar 2016

@1975renca prefotim zaznam a vysetrenia?

1975renca
2. mar 2016

stačí napísat na A4: kontroly-dátumy,očkovania-aké kedy...ortop.kontroly-dátumy,to podložíš prefotenými záznamami...všetko čo sa absolvovalo stručne spísat a dat opečiatkovat pediatričke...ak sú záznamy od odborných lekárov podložit kópiami,pre istotu...preskenovat a dá sa to poslat aj mailom...alebo poštou

kovanka
2. mar 2016

@1975renca ok dakujem a treba to napisat v nemcine ?

1975renca
2. mar 2016

@kovanka najlepšie v nemcine,ved tych par slov preloz a datumy su datumy

slavinocka16
3. mar 2016

@1975renca prosím ja by som sa chcela ešte opýtať idem vypisovať novú žiadosť na FA mám variantu 20+4...za minulý rok mi schválili a tento rok dám dátum od januára po november? My totiž to nebudeme pýtať tie 4.mes.. Dik za odpoveď

1975renca
3. mar 2016

@slavinocka16 ak ti schvalili do decembra min.roka tak od jan.16 a preco len do novembra ?spominas variantu 20+4,ale to sa tyka rodicovskeho,co s tym ma finanzamt?

marcah
3. mar 2016

@slavinocka16 ty by si teoreticky nemala davat novu ziadost. ale iba doplnit nejake papiere aby ti predlzili to vyplacanie. Pridavky vyplaca FA a nie su vobec zavisle na tom aku variantu si si zvolila na KBG (kinderbetreungsgeld). KBG vyplaca poistovna - krankenkassa. Pokial nebudete menit pracu/pobyt a nezmenia sa zakony, tak na pridavky budete mat narok kym vam dieta nedospeje...... oni vam ich ale uznaju napriklad na rok a po roku ta vyzvu k doplneniu nejakych info aby si preverili ze sa u vas nic nezmenilo a ze nikde nic nepoberate - nic vam neposlali???
KBG ti vyplatia do tych 20 mesiacov pokial mas 20+4, samozrejme aj tam je treba dolozit kopec papierov (ale to uz asi mate za sebou) , ale najdolezitejsie je aby si mala schvalene pridavky z FA, pokial ti FA pozastavi pridavky tak krankenkassa ti automaticky pozastavi KBG dokial nedolozis to co po tebe chcu, ale novu ziadost vacsinou nie je treba.....

1975renca
3. mar 2016

@marcah ja som vzdy musela podavat novu ziadost na pridavky aj so vsetkym ako na zaciatku po prvykrat