icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
3. mar 2016

@slavinocka16 podaj znova ziadost,E401,E411 +vsetko ako prvykrat,napis datum odkedy to chces mat a do...ti urcia oni,vzdy po pozastaveni resp.po dovyplacani to treba predlzovat tymto sposobom a posielat vzdy vsetko k tomu

marcah
3. mar 2016

@1975renca aha, no tak to je pre mna novinka, ja som posielala ziadost len raz, a teraz mi tesne predtym ako mi konci schvalene obdobie poslu uz len vyzvu, co treba dolozit aby mohli pokracovat vo vyplacani. Asi zase zalezi na konkretnom FA, ale v mojom okoli som sa s tym este nestretla aby niekto musel podavat novu ziadost.....

1975renca
4. mar 2016

@marcah asi záleží na zvykoch FA,roky poberam na maleho a vzdy vsetko od A po Z dokladam a raz mi prišlo ze mam doložiť potvrdenie o navsteve skoly,inak nikdy ziadne vyzvy ani info listy,tak to robim automaticky,nosim tam všetko a všetko si vždy aj preberu,dokonca to aj kontroluju ci je tam všetko 🙂

slavinocka16
4. mar 2016

@1975renca ja to tiež rada podám celé aj zo žiadosťou len neviem aký časový úsek tam zadám.?od januára do novembra? Tie ďalšie 4.mes nežiadame! Mala sa narodila v marci.dakujem vám dievčatá.

slavinocka16
4. mar 2016

A ešte otázočka... Po tých 24.mes chcem dať výpoveď.. Môžem dať aj skôr?

1975renca
4. mar 2016

@slavinocka16 nie,normálne napíšte len od jan.2016,toto sa týka rodinných prídavkov,to nemá priamy súvis s tým že do novembra máš rodičovský...čiže pokial tam budeš mat prac.pomer alebo manžel,priatel pokial tam bude robit tak budete rodinné dostávat,čo sa výpovede týka,máš podpísanú zmluvu so zamestnávatelom o rodičovskej dovolenke...to máš dokedy?to je škoda dat výpoved,daj ju až potom následne od dalšieho dna ako ti skončí rodičovská,ale nakolko každý zamestnávatel má interné podmienky,býva okamžitá výpoved,výpoved dohodou,čo by bolo asi najvýhodnejšie do budúcna atd.treba si to zistit priamo v robote ako sa to bude dat,ak máš nejakú výpovednú lehotu tak treba podat výpoved skôr aby ti to presne padlo potom ako končí rodičovská dovolenka... a ked skončíš pracovný pomer a nebude v AT robit ani manžel,priatel,pošli výpoved na FA a oni ti potom automaticky k tomu dátumu prestanú rodinné prídavky vyplácat

marcah
4. mar 2016

@slavinocka16 na pridavky mas narok kym dieta nie je dospele. Samozrejme ak splnas ostatne podmienky. Preto do ziadosti na FA nedavaj datum DO.. Neboj sa, ak by si dala vypoved a skoncil by ti narok na pridavky tak oni ti ich stopnu hned 🙂. Tu variantu 20+4 ktoru spominas to je rodicak. Ale aj oni ti to stopnu po 20mesiacoch. O tie posledne 4 mesiace sa ziada aj tak zvlast . .

1975renca
4. mar 2016

@marcah prosím Ta,môžeš mi ozrejmit ako je to s tými variantami,prečo sa píše 10+2,20+4,30+6,čo znamená to prvé a čo to druhé číslo...ja mám 20+4,čiže nastúpim do práce po 24 mesiacoch od narodenia dieťata...píšeš že sa to žiada potom tie 4 mesiace zvlášt...prečo sa vlastne oddelujú tie 4 mesiace...toto mi stále nie je jasné,prečo sa to takto ráta...môže nastúpit na materskú potom moj partner ak ja nastupim do práce po tých 24 mesiacoch...ja som poberala materskú len z AT,čiže na SK by partner poberat mohol toho pol roka a do roka by bral rodičovský na SK...dik za odpoved

marcah
4. mar 2016

@1975renca no tie 4 mesiace su praveze pre partnera/otca dietata. Takze ty si vyberies tych svojich 20 a na tie dalsie 4 si musi podat ziadost otec dietata. Nie je to problem pokial otec dietata nezaraba viac ako cca 16.200 eur rocne.

slavinocka16
4. mar 2016

Varianta 20+4znamená že prvých 20mes poberá matka a tie4.mes si žiada manžel alebo priateľ.. Podmienka je musí mať spoločnú adresu matky aj dieťaťa a nesmie za rok zarobiť viac ako 16200eur v brutto..ďakujem za odpovede.baby.ja som na Tpp..tak si to zo zamestnávateľom budem riešiť skôr ďakujem za rady

1975renca
4. mar 2016

@marcah no lenže ja mám dohodu so zamestnávatelom že prídem presne po 24.mesiacoch,to znamená že na tie 4. mesiace si podám zvlášt žiadost v AT a potom by mohol byt s dietatom doma partner?ten by poberal len na SK materskú.ktorú som ja na SK nemala,vraj má na to nárok a pokračoval by do 3.rokov rodičovským

slavinocka16
4. mar 2016

@marcah ďakujem dúfam že nebudú problémy s výpoveďou 🙂

myvettka
4. mar 2016

Maminky ako je to s 13 a 14 platom pocas WG a KBG? Mam na to nárok jako kdybych pokračovala v HPP?

xlolax80
5. mar 2016

@myvettka od zamestnavatela v poslednom plate pred mutterschutzom dostanes aliquotnu cast 13 a 14pla
tu. Pocas WG tiez od krankenkassy aliquotnu cast. Pocas KBG nic.

vroni
5. mar 2016

@1975renca, nie. Ako si sa dohodla so zamestnavatelom je pre poberanie rodicovskeho prispevku uplne irelevantne. Peniaze budes dostavat do 20 mesiacov a dost. Partner moze zaziadat o zvysne 4 mesiace, ty uz nemas narok.

1975renca
5. mar 2016

@vroni aha,čiže partner zažiada v AT za tie 4 mesiace aj ked ja pojdem do práce po 24.?A už nemôže po 24 mesiacoch poberat nič na SK ked zostane s malou doma ked ja pojdem do práce,hej? ani tu materskú toho pol roka na SK?

1975renca
5. mar 2016

@vroni ved on nemôže predsa žiadat 4 mesiace ked budem doma ja...čiže si ich žiadat nebudeme môct,alebo nastupim do práce po 20.mes.a 4 mes.zostane doma on,tým pádom si môže zažiadat v AT 4 mesiace on,možno pôsobím ako nechápavá,len chcem mat v tom jasno 🙂 dakujem

vroni
5. mar 2016

@1975renca, preco pol roka? Moze poberat slovensku matersku az do troch rokov dietata, ale vyplatenu sumu mu z tych styroch mesiacov rakuskej materskej odrataju (cize dostane tych cca 650€ x 4 mesiace minus cca 200 € x 12 mesiacov od Slovakov.) Viac by mal z toho, keby po uplynuti tvojich 20 mesiacov rovno ziadal o RP na Sk. Ci to schvalia uz je ina vec....

vroni
5. mar 2016

@1975renca, lenze to nikoho nezaujima, ci si doma ci nie. Proste ty mas narok na 20 mesiacov, muz na styri. Ci budete doma obaja, jeden z vas alebo ani jeden, to je krankenkasse uplne fuk (pokial nezarabate privela)

1975renca
5. mar 2016

@vroni jasne,ďakujem,konečne to chápem,pekný víkend 🙂

zuzcao8
6. mar 2016

baby prosím vás, rodičák vyplácaný z Rakúska spätne je vyplácaný naraz alebo po častiach? Díky 🙂

kovanka
6. mar 2016

@zuzcao8 spatne by mali doplatit sumu naraz a potom by uz malo nabehnut na mesacne. aspon si myslim

zuzcao8
6. mar 2016

@kovanka Ďakujem 🙂

mercedes12
9. mar 2016

Ahojte maminky. Potrebovala by som poradit. Kedy sa podava ziadost o kinderbetreuuerungsgeld? A formular odkial zozeniem? Musim si ist pon do At? Zajtra ma maly mesiac. Dakujem.

mercedes12
9. mar 2016

Tak a teraz som z toho uplne jelen. Ako mam teda od zaciatku postupovat. Wochengeld mi vyplacaju. A teraz ako dalej?

marcah
9. mar 2016

@mercedes12 ziadost o familiebeihilfe na finanzamr si zu podala - to je zaklad.
KBG ziadost najdes tu https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/...
Z AT budes ale asi potrebovat formulare E401 a E411, ktore si nasledne das potvrdit na UPSVR v SR.

mercedes12
9. mar 2016

@marcah nie nepodala. A to ako? Dakujem.

marcah
9. mar 2016

@mercedes12 Familiebeihilfe FBH su pridavky, vyplaca ich Finanzamt. Dokial ti Finanzamt neuzna narok na pridavky, tak nedostanes ani KBG. To je zakladna podmienka. Ale ziadosti mozes podat obidve naraz aby si nepresvihla 6 mesiacov na KBG.
Ziadost o FBH na Finanzamt - https://www.help.gv.at/at.gv.brz.linkaufloesung...

mercedes12
9. mar 2016

@marcah takze to vyplnim a odoslem to je vsetko? A potvrdenia z mutterkind passu z tehu nepotrebuju?

marcah
9. mar 2016

@mercedes12 no idealne je ak k tej ziadosti prilozis zatial aspon rodny list maleho, tvoju pracovnu zmluvu. Oni si urcite este kopec veci vyziadaju. Mali by ti poslat formulare E401 a E411 ktore si musis dat potvrdit nasledne na UPSVR na SK.
Zijes v AT? Mas moznost zajst na Finanzamt osobne? ak ano urcite si zajdi, daju ti tie formulare na pockanie a usetris vela casu....
Mutterkindpass budes potrebovat k ziadosti o KBG. Ofot si to a posli to spolu so ziadostou na krankenkassu. Aj tu urcite priloz rodny list maleho. Zvysok si vyziadaju.....