icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
15. mar 2016

@fabovazuzana nie,musel by si ho osvojit,ved dieta má otca,v tlačivách uvedieš jeho otca a teba ako matku a ani jeden nebudete pracovat v AT tak nie,ak tam nebývate a neuplatníš si Ty,ale spýtaj sa na Finanzamte

fabovazuzana
15. mar 2016

Veď to že sa pýtal A nič.

balkica
15. mar 2016

@wildcat
@fabovazuzana kamoska sa vydala a jej terajsi manzel pracuje v Rakusku na TPP a berie pridavky aj na jej dceru z prveho vztahu

fabovazuzana
15. mar 2016

@balkica tak to je sila a môjmu povedali že nie

balkica
15. mar 2016

@fabovazuzana treba podat ziadost a pockat na vyjadrenie, lebo povedat Vam mozu, ale pisomne Vam musia odpovedat aj s odovodnenim

fabovazuzana
15. mar 2016

A čo tam treba poslat?
@balkica

1975renca
15. mar 2016

@fabovazuzana ved skuste,uvidite,treba poslat Antrag, E401 a E411 +všetko vydoklafovat,rodne listy,pobyt,sobasny...atd

wildcat
15. mar 2016

@balkica a ta kamoska s dcerou byvaju na slovensku alebo v AT?

wildcat
15. mar 2016

@fabovazuzana moj priatel dostal diff. k fbh na mojho syna, v AT sme mali spolocnu adresu,asi koli tomu. Najskor mi hovorili ze si to mam ziadat ja a potom ina pani povedala ze to ma ziadat priatel. Tak si podaj ziadost, to bude najlepsie

balkica
15. mar 2016

@wildcat na sk byvaju vsetci

1975renca
16. mar 2016

@wildcat ak byvate v At tak ano,ked na Sk tak nie,ale ved skuste

wildcat
16. mar 2016

@balkica a na SK maju asi spolocnu adresu. My nemame spolocnu. Ved uvidim,vdaka

zuzcao8
16. mar 2016

baby ak manžel mení zamestnanie v Rakúsku, mal by to nahlásiť aj na Finanzamt aj Krankenkasse? Ďakujem pekný deň

balkica
16. mar 2016

@wildcat tak potom nie, ani ziadost neposielajte

balkica
16. mar 2016

@zuzcao8 urcite ano 🙂

1975renca
16. mar 2016

@zuzcao8 samozrejme

linka2002
17. mar 2016

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu..snažíme sa vybaviť RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK v AT. (RODINNé PRíDAVKY Už POBERáME). Manžel pracuje na zmluvu v AT, bývame spolu na SK.Mne teraz v máji skončila materská ( malá má 8 mesiacov) a chceme požiadať o dorovnanie rodičovského príspevku. Čítala som v predchádzajúcich príspevkoch, že žiadosť treba poslať do 6 mesiacov dieťaťa, ked má dcérka teraz 8 mesiacov už nemáme nárok na vyplácanie rodičovsk. príspevku, alebo áno? Viem že spätne mi ho nevyplatia, lebo ak poberám materskú, rodičovský príspevok je pozastavený.. Neviete mi dať kontakt na niekoho, kto tieto záležitosti vybavuje za poplatok? Ďakujem krásne

1975renca
17. mar 2016

@linka2002 už som Vám odpísala ako postupovat do správy 🙂

1975renca
17. mar 2016

@linka2002 skúste tj-legal.com...treba tam zavolat,jedna baba to sem raz dala,že sa tým zaoberajú

dalila25
17. mar 2016

@zuzcao8 a načo by to nahlasoval? Poistenie prihlasuje predsa zamestnávateľ a taktiež ten ho prihlasuje na odvadzanie všetkých dani, takže on nemá žiadnu povinnosť, za neho to robí zamestnavatel

vroni
17. mar 2016

@zuzcao8, nie, nic netreba nahlasovat

1975renca
17. mar 2016

@zuzcao8 treba sa spýtať zamestnávateľa,nie kazdy to totiž nahlasuje automaticky

marcah
17. mar 2016

@zuzcao8 zamestnavatel je povinny kazdeho noveho zamestnanca prihlasit do poistovne takze manzel sa nemusi nikde nahlasovat

vroni
17. mar 2016

@1975renca, kazdy zamestnavatel ma zakonnu povinnost kazdeho jedneho zamestnanca prihlasit a odhlasit. Su za to drakonicke pokuty a sialene potahovacky, takze to nikto neriskuje (pokial nie je profi podvodnik)
Usmevne je, ze pokuty za neodhlasenie su niekolkonasobne vyysie nez za neskore prihlasenie....

1975renca
17. mar 2016

@vroni ved hej len uz som sa stretla s tym ze ruky od vsetkeho prec a zamestnanec si všetko riesil sam,preto sa treba rovno spytat akj ked povinnosť je povinnosť

vroni
17. mar 2016

@1975renca, verim, ze mozne je vsetko, ale kym zamestnanca neodhlasim, musim zanho platit odvody (daniari su lezerni, ti to az tak vazne neberu) a ked sa zacnem branit, skasne ma poistovna o trojnasobok platu ako "zmluvnu pokutu" za neskore odhlasenie (a s potesenim to aj praktizuju), takze aky blbec (zamestnavatel) toto riskne, je mi zahadou. Ked sa zamestnanec neodhlasi (sam), tak sa mu nestane vobec nic, takze preco by sa mal vobec namahat?

bluka2
17. mar 2016

@vroni Mozne je veru vsetko. Ja mam skusenost, ze s nahlasovanim si az tak tazku hlavu nerobia. 2x po skonceni materskej, som dosla k lekarovi a ze mi nenacita e-card, lebo som uz neni poistena. Ja ze ako, ve som spat v praci a on len, ze ak si to nevybavim, vystavi mi fakturu 😀 Ale 2x som len zavolala do poistovni a vsetko bolo do par dni potom znovu OK. A to nie je zamestnavatel nejaky neskuseny debilko, ale firma s 1000+ zamestnancami. Obidva krat som sa cudovala

vroni
17. mar 2016

@bluka2, za neskore nahlasenie sa plati maximalne 50€, z toho hlava nikoho neboli, vyvalit par tisic za zamestnanca, ktory uz je prec je ina vec 😉

bluka2
17. mar 2016

@vroni Aha, skoda, mali mi dat radsej +100 eur k vyplate a vyslo by ich to rovnako 🙂

slavinocka16
18. mar 2016

Baby ako ste vypisovaly E-formulare..?1,2,3,a stačí? Ďakujem