Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@mercedes12 no podla mna prve co by si mala urobit je ist na finan´zamt, podat si ziadost o pridavky, na ktore mas momentalne tak ci tak narok, minimalne do doby kym si na wochengeld.
A zaroven sa na Finanzamt informovat ako to bude dalej ked nemas pracovny pomer v AT - pretoze ked ti stopnu pridavky tak na KBG nebudes mat tak ci tak narok.
A co sa tyka poistenia a planovanej operacie, to si tiez radsej over na krankenkasse.
Ja osobne by som ten trvaly pobyt na cierno asi neriskla (my sme pred tymi par rokmi ked nam zrusili davky mali trvaly pobyt v AT, dokonca sme vlastnili v AT dom, susedia boli v poho, ale ked nam pani na Finanzamt vravela ze take pripady si riadne preveruju tak sme to neriskli).... ked ti na to pridu, nechcem vidiet tie palky ktore mozu po tebe ziadat. Staci ze ta nejaky zavistlivec nahlasi....
@marcah oki tak velmi pekne dakujem za vsetky rady. Ste vsetky zlate. Zajtra tam pojdem vsetko zistit.
@mercedes12 drzim Ti palce, urcite daj vediet ako si dopadla.
Este k tomu pobytu, ono nejde vobec o to kde mas trvaly pobyt nahlaseny, ale dolezite je kde mas centrum svojich zaujmov. Trvaly pobyt mame v AT uz roky, ale to nikoho velmi nezaujimalo.
Dolezite je, kde pracujete, kde mate lekarov, kde mate skoly, skolky (a to teraz hovorim o vsetkych clenoch rodiny) - to znamena ze ak by si to chcela risknut, bolo by dobre, aby si manzel vybavil E106 aby mohol mat lekarov v AT. Pretoze ich bude zaujimat ako casto cestujete na SK, kolko casu travite v AT, atd atd. Ste obidvaja cudzinci, bez pracovneho pomeru v AT - ver tomu, ze na vas si urcite posvietia.
Na finanzamt nam vraveli ze si to overuju aj u susedov,.... predpokladam ze keby mna vtedy doma ten kontrolor nenasiel tak by siel k susedom - mas taku doveru, ze vies ze Vasi pripadni rakuski susedia vam potvrdia ze tam ozaj zijete?
Ako vravim, moj manzel je rakusak, nase deti maju rakuske obcianstvo, mame tu dom, ma tu celu rodinu, dokonca tu ma dve deti z predchadzajuceho vztahu, ktore tu trvalo ziju a predsa si nas preverovali z kazdej strany....
@mercedes12 daj vediet ako si dopadla, aj ja som zvedava, k tomu trvalemu pobytu v at , nie je to take jednoduche, hlavne ked ste obaja slovaci, manzel pracuje na sk, tym padom by znamenalo pre vas vsetkych poistenie zdravotne cez sk a do rakuska doniest E 106, dalej ako ti pisala @marcah na Fa poukazat ze platite najom, ucty, lekar v at , pediater, auto a pod... take jednoduche to tiez nie je...nestaci len travly pobyt ale potrebujete vsetci anmeldebescheinigung.
@mercedes12 najjednoduchsie by bolo sa zamestnat aspon na par hodin tyzdenne popri rodicaku
@lauraa a krby som sa zanestnala tak budem mat na vsetko narok? Ci ako to presne myslis?
@mercedes12 pokial bude platit dane v at tak ano... v at popri rodicaku mozes zarobit 16200 rocne , neviem kde si pracovala a ci by sa ti dalo popri dietati pracovat ale moznost by to bola....
@lauraa ako predavacka v pandorfe. A to keby som isla na par hodin do prace tak co vlastne budem dostavat. Ja som si chcela zvolit tu variantu 30+6. Ja sa vobec nevyznam.
@mercedes12 vsak rodicak pri tvoje Variante 430 € , rodinne podla veku dietata, a vyplatu od zamestnavatela, len musis robit viac ako geringfügig.
@lauraa a zamestnat sa mozem aj po podani ziadosti? Zajtra idem na finanzamt aby som neurobila nieco nespravne
Dobrý večer.prosím vás vie mi niekto dat informáciu?dneska nám prišiel rodičovský ako výmer A že 5,05 je to možné V rakusku tak málo veď na Slovensku je viacej,že prečo tak málo A čo mám robiť.dakujem
@fabovazuzana odvolaj sainak ano moze to byt mozne, totiz niekedy ked ziadas o diferenzazhlung vyplacaju len cast a vyucotvanie ti spravia az ked skoncis poberanie rodicaku na sk...
@fabovazuzana zvyknu schvalovat takto malo aj menej..a potom sa po styroch rokoch ziada doplatenie
Ale ja nepoberam nič na Slovensku A to je strasne malo nato
@fabovazuzana tak nechapem co im zase je...mozno ked sa dolozia lekarske prehliadky dietata, tak to prehodnotia
@balkica A aké to mám len od doktorky papiere vypytat
@fabovazuzana a uz si minuly rok dostavala Kbg?
@lauraa nie prvý krat
ahojte. žiadala som differ.zahlung k Fam.beihilfe. Zatial len za 4 mesiace. Syn má 5 rokov, takže suma je neakých 120 eur pluss 58 dan. bonus minus 23 eur čo dostavam na SR. prišlo mi neakých 400, takže dan. bonus mi asi neprišiel. Mali by ho poslať automaticky? Alebo podla čoho je vyplácaný dan. bonus?
teraz som to pozerala cez int.banking. žiadal to priatel, v AT je zamestnaný od 4.8.2015 žiadala som to do novembra 2016. je tam vidieť že to poslali za mesiace 9/2015-11/2015. neviem prečo tam aj august nezarátali. na tento diff. je potreba aby dieťa malo meldezzetel v AT a aby tam chodilo do škôlky? to som dokladovala doteraz, ale teraz tam už nebývame tak už nato nárok mať nebudeme? Syn nieje priatelov vlastný syn.
No pokial nie ste zobrati, tak ma dieta narok na pridavky iba ak tam ma jeho rodic alebo dieta trvaly pobyt
Keď mám dcéru z prvého manželstva má terajší manžel nárok na rodinne na ňu ak sme zobrati?lebo bol tam A povedali že nie
@fabovazuzana určite nie,nie je to jeho dieťa
Keď sa tu píše že hej

@marcah jaj no pekne sa to skomplikovalo. Neviem co skor riesit. Co mi teda odporucate baby?