icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

lauraa
7. apr 2016

@peta28 ano, len kedze si pracovala na sk a poberas rodicak tak nemozes byt vedena ko nezamestnana...nezamestana mozes byt ked ti skonci rodiack

balkica
7. apr 2016

@peta28 ale ked si mala doteraz zo sk tak mozes dalej poberat zo SK podla mna..Daj si ziadost na SK a musia Ti poslat oficialne potvrdenie z akeho dovodu Ti neuzbnavaju lebo povedat Ti mozu hocico co chcu..

peta28
8. apr 2016

Tak neviem tak mi povedali na urade prace. Lebo teraz mame narok na doplatok z at, kedze som zamestnana a ked uz nebudem tak by mali vsetko platit z Rakuska, lebo ze hlavny nas prijem je z At. Ze ked mi skonci vypovedna doba, tak mam prist a oni mi pozastavia vsetky davky.

balkica
8. apr 2016

Ale ked mate variantu 20+4 tak potom uz nebudete poberat z at rodicak..teda by ste ho mali dostat zo sk...keby ste mali 30+6 tak by Vam zo sk nic neplatili a vsetko by ste mali z at..ale takto by to mali doplacat zo sk do troch rokov

xmilix
8. apr 2016

@ddenaa ahoj, mne sa stalo to iste minuly rok. Som mala variantu 20+4 v juni mala dcera 20 mesiacov a v auguste mi zacal mutterschutz a tiez mi zamietli matersku. Na slovensku tiez nemam narok. Mne argumentovali tym ze mi poistenie mi skoncilo v roku 2014. Kedze stale cakam na dorovnanie rodicaku z rakuska za prve dieta, este stale dufam, ze mi ptedlzia versicherung do tych 20 mesiacov dietata a narok na matersku spatne uznaju

zuzana1p
8. apr 2016

Ahojte, prosím mohli by ste mi niektorá poslať presný postup ako požiadať o dorovnanie rodičovského príspevku v rakúsku? Manžel pracuje v rakúsku a ja som na rodicovskej s dvojickami. Bývame v SR a ja som zamestnanec v SR. Rodinné prídavky uz poberame. Moc by mi to pomohlo. Ďakujem.

tmonika
8. apr 2016

BABY V AKOM VEKU TREBA POSLAT NAPOSLEDY TIE PREHLIADKY DIETATA?

balkica
8. apr 2016

@tmonika vraj medzi 12-14 mesiacom..ale odo mna chceli pri prvom aj ked mal 18 mesiacov

balkica
8. apr 2016

@zuzana1p v prvom rade treba poziadat o pridavky na finanzamte tam treba-ziadost o diferenzzahlung, formular E401 a E411 s vypisanymi osobnymi udajmi, potvrdenie o trvalom pobyte rodicov a deti, pracovnu zmluvu manzela, a ak by este nieco potrebovali tak sa ozvu a zaroven trepa poslat ziadost o rodicovsky KBG na WGKK-ziadost o differenzzahlubg a v podstate tie iste papiere ako na pridavky a ked pride papier o schvaleni pridavkov, tak aj ten treba poslat na WGKK, lebo bez toho neschvalia KBG..vsetky dokumenty najdete na internete, staci si vygooglit 🙂 http://www.opatrovanie-rakusko.sk/

tmonika
8. apr 2016

@balkica a to oni vyziadaju ci ty mas automatycky posielat? lebo a som posielala uz vsetky do 17 m, a teraz ci aj dalej treba ci nie

zuzana1p
8. apr 2016

@balkica Ďakujem, moc si mi pomohla

balkica
8. apr 2016

@tmonika nemusis a uvidis co oni na to 🙂 asi uz netreba a ak ano tak si vyziadaju, alebo ak by Ti zacalo chodit menej penazi, tak asi preto, ze im to treba doposlat

veronicka12
10. apr 2016

Ahojte prosim vas prislo uz niekomu vyrovnanie rakuske pridavky? Dakujem

1975renca
11. apr 2016

@veronicka12 mne chodia každý mesiac od februára,v januári som na syna predlžovala a na malú žiadala od narodenia,ony by mali aj tak chodit,od schválenia...ak chýba platba pozadu doplatia naraz a potom mesacne vyplácajú až kým neskončí doba pokial schválili,potom treba požiadat znovu

sirinka
11. apr 2016

Kočky co ste teraz vybavovali KBG a FB, je nutne mat prehliadky v tehu a poradne original v mutter kind pass knizke, alebo staci slovenska materska knizka a vypis zo zdravotnej karty? Dakujem.

1975renca
11. apr 2016

@sirinka vraj stacia aj z SK papiere a potvrdenia

sirinka
11. apr 2016

@ddenaa treba podat namietku proti rozhodnutiu, ja mam rozdiel medzi prvym a druhym dietatom 22 mesiacov a matersku mi vyplatili, je to uz par rockov dozadu, pokial sa narodi druhe dieta do dvoch rokov, malo by sa na narok na wochengeld vztahovat este poistenie za poslednych 24 mesiacov. Pri tretom, ktore bolo tiez po 22 mesiacoch uz mi ziadost zamietli s tym, ze uz nespadam do tej doby.

sirinka
11. apr 2016

@1975renca tak ja som pri vsetkych detoch mala iba sk papiere, ale uz je to par rokov dozadu, tak ci sa nahodou nieco nezmenilo....

1975renca
11. apr 2016

@sirinka nie,kočky čo sem píšu chodia normálne na SK k lekárovi na gyndu a aj s detmi chodia len na SK k pediatrovi,to problém nie je,postačí všetko aj z SK doložené a opečiatkované

1975renca
11. apr 2016

@peta28 ano,je to tak akonáhle ti skončí prac.pomer na SK a už tu nebudeš zamestnaná,máte nárok na výplatu všetkých dávok v plnej výške z AT ked tam otec dietata pracuje

sirinka
11. apr 2016

@1975renca dakujem

ddenaa
11. apr 2016

@sirinka
Ďakujem za info. Možem sa ešte spýtať, na akú dobu ste žiadali KBG? Ďakujem.

sirinka
11. apr 2016

@ddenaa ja som ziadala na 20+4, tusim tak to bolo, no ale v podstate to bolo jedno, lebo aj tak mi to pri kazdom dietati vyplacali iba raz rocne ako dorovnanie, pri poslednom my vyplatili za dva roky iba 500 eur a az po ukonceni poberania na sk po troch rokoch mi doplatili zvysok.

luslus
12. apr 2016

Prosim vas o rady. Pred mesiacom sme sa prestahovali do viedne. Nasla som si pre malu doktorku, uz sme boli aj na vysetreni lebo bola chora. Doktorka chcela odo mna mutter kind pass ale ten nemam kedze mala sa narodilq na sk a doteraz tam aj zila. No a dr mi hovori,ž ani ona nema. Bola som vo wgkk a ze oni tiez nemaju. Co si ho mam teraz vykuzlit ci odkiaľ ho mam zobrat? Dakujem za rady

nikulka79
12. apr 2016

a pediatricka na sk vam nedala taku malu knizku kde znacila kontroly?ja kopirujem aj tuto knizocku ked posielam papiere na kbg

luslus
12. apr 2016

@nikulka79 mala som len taky papierik kde mi znacila na kedy som objednana a ked bol plny som ho vyhodila. druhy mam ale tam je len posledne ockovanie
tam je len

sirinka
12. apr 2016

@luslus pediater by ho mal mat podla mna, tu je popisane, kto kazdy ho moze dat. Ked ste sa nechavali poistit v krankenkasse mali ste sa na to informovat, ako a kde sa k nemu dostanete
http://svagw.at/portal27/portal/svaportal/conte...

sirinka
12. apr 2016

@luslus aj tu mas info, kde vsade sa da dostat.
https://www.karenz.at/mutter-kind-pass.html

luslus
12. apr 2016

@sirinka ano dakujem uz som sa dozvedela,ze na gesundheitsamt

zuzcao8
13. apr 2016

baby náhodou...existuje okrem google translate ešte niečo na presnejšie preloženie? Týka sa to nemčiny... Ďakujem