icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

mercedes12
1. nov 2016

@1975renca a mne doslo az teraz vobec prvy krat nieco od nich od kedy som podala. Uz som sa tam bola trikrat pytat.

1975renca
1. nov 2016

@mercedes12 ako to?musíš tam mat dátum,obvykle to býva v tabulke..od...do...odkedy sa bábo narodilo predpokladám...do...dátum,ked si sa bola pýtat čo ti povedali?,odfot mi papiere do ip,napíš mi tam,pozriem to,tam dátum musí byt dokedy schvalujú

edmi
1. nov 2016

@1975renca dakujeem,uz mame vybavene 😉

mercedes12
1. nov 2016

@1975renca nejde mi to poslat ip. Dakujem. A ked som sa bola pytat ze ako dlho to bude trvat povedali ze uz nie dlho a toto mi doslo. Teda skor ako dosiel listy nabehli peniaze.

1975renca
1. nov 2016

@mercedes12 no len to mas jasne napisane od feb.16 - maja 16,takze poziadaj znovu a daj datum od juna 2016...do...nepíš,to urcuju sami a vždy treba ziadat o predĺženie na tych istych formularoch a s tymi vsetkymi papiermi co k tomu potrebuju mat doložené

1975renca
1. nov 2016

@mercedes12 nechápem síce preco ti schvalili len na 3 mesiace,tak ale asi oni vedia,vždy si pozri datum dokedy to mas schválené,lebo to pozastavia a hotovo...kym znovu nepoziadas

mercedes12
1. nov 2016

@1975renca dakujem. Takze je to to spravne vyjadrenie vsak? Vzdy to takto vyzera to schvalenie? Takze teraz opät tie iste formulare vypisat a podat? A potom kgb bude automaticky chodit? Tam mam uz tiez ziadost podanu.

1975renca
1. nov 2016

@mercedes12 no s kbg je to na dlhe lakte,ja som pred rokom podala ziadost a doteraz som nedostala ani korunu,takisto je to individuálne,co sa tohoto tyka,vzdy to vyzera takto a pokial nemas schválené toto,nedostanes ani kbg,toto ku kbg treba tiež vzdy doložiť...ohladom kbg ti napíšu co treba vydokladovať,lenže ako píšem,ja tam mam všetko a doteraz ani euro,tak to pôjdem riešiť inak ak sa do konca novembra nezobudia

mercedes12
1. nov 2016

@1975renca takze teraz mam cakat kym ma bude kontaktovat kgb? Takze opät vypisat formulare pre finanzamt a ist to podat? Tak budem na teba mysliet a dufam ze sa to aj u teba pohne. Neskutocne ze takto musime zobrat.😬

1975renca
1. nov 2016

@mercedes12 hej,ohladom kgb by ti mali poslať pisomne co potrebuju k ziadosti doložiť,a pridavky znovu požiadať,cize to iste ako na začiatku,vypísať a podat na FA

mercedes12
1. nov 2016

@1975renca dakujem este raz za pomoc. Pekny vecer.

1975renca
1. nov 2016

@mercedes12 za málo,kedykoľvek,pekný zvyšok večera aj Tebe 😊

andrejka_misko
1. nov 2016

Ahojte , prosim vas nemáte skúsenost ze by sa dali tieto veci, materska a prídavky,doriešiť s právnikom? Popripade nejaký kontakt na overeného právnika z at? Nase rodinne a Materska sa riešia od mája 2015 syn mal pred mesiacom 2 roky a ani raz žiadne vyrozumenie nic a ani €..iba co tam manzel chodil osobne a stale sa nic nepohlo.. podla ich slov mame vsetko podané , zasluu vyrozumenie len toto počúvame uz rok.. manzel je tam riadne poistený a zamestnaný.. ja na SVK nezamestnaná na materskej..uz je to neúnosné nepomohlo ani kontaktovať ombudsmana.. postúpiť vec právnikovi ktory sa vyzná bude asi najefektivnejsie.. mate skúsenost? Kontakt? Budem vďačná za každé odporúčanie!! Dakujem !!

marcah
2. nov 2016

@mercedes12 k tomu KBG, tak mne stacilo im dat iba info o tom, ze prídavky boli predlzene a KBG mi na zaklade toho predlzili tiez, takze akonahle budes mat nove rozhodnutie z finanzamt ohladne pridavkov, tak posli hned kopiu na krankenkassu...

mercedes12
2. nov 2016

@1975renca ahoj. Tak som tam teda volala velmi neprijemna pani mi povedala ze uz viac nemam narok na pridavky lebo nie som uz zamestnana a ani poistena. Mala som uraz a dostala som na pn vypoved a potom sa nam podarilo otehotniet a z pn som isla na wochengeld. Takze toto mi vyplatili iba za obdobie od narodenia do konca wochengeld. Teraz mam aj tak poslat toto co mi doslo na kgb? Budem mat narok na tie peniaze do konca wochengeld? Teraz riesim ci sa zamestnat ako sammstagkraft. Bude to stacit aby som mala narok na vsetky pridavky a prispevky z At?
@marcah

marcah
2. nov 2016

@mercedes12 co sa tyka KBG, tak to sa vyplaca az po dobrati Wochengeld, tj nemozes sucasne poberat aj wochengeld aj KBG, to znamena ze asi nemá vyznam nieco posielat... co sa tyka sammstagkraft, neviem urcite, ale pokial mas mesacny prijem do cca 412 eur (tj geringfügig beschäftigung) tak nie si v AT poistena
Neviem ci si to uz pisala, ale ty zijes v AT alebo na SK?

mercedes12
2. nov 2016

@marcah nie zien na Sk. Len dlhe roky pracujem v At a teraz so mnou takto .... neviem co spravit. Takze sa musim zamestnat aspon na teilzeit? Neviem ani na koho sa obratit.

marcah
2. nov 2016

@mercedes12 no pokial chces byt v AT zdravotne poistena tak musíš sa zamestnat tak aby si mala plat viac ako 415 eur. Vtedy uz bude za teba zamestnavatel odvadzat aj zdravotne poistenie.
Ale ci geringfügig beschäftigung staci na poberanie pridavkov, to ti ozaj neviem povedat...

dada200
2. nov 2016

@mercedes12 už máš aj odpoveď prečo ti schválili pridavky len do mája 2016. Pokiaľ už nie si zamestnaná v At a tvoj manžel pracuje na SK a tebe netrva žiadny pracovný pomer a nemas v At ani trvalý pobyt,nemaš nárok na žiadne príspevky ani pridavky odtiaľ.

mercedes12
2. nov 2016

@dada200 ja som si to aj myslela ze preto len ked som este v tehu vybavovala vsetko katdy mi trvdil ze narok mam. A teraz toto. Mne sa jedna o to ze som tam pracovala vela rokov a teraz nemam akoze narok. Skusim najst nejaku moznost ako sa zamestnat pri malom aj ked mi to srdce trha. Kazdu jednu z vas by to nenachalo chladnou cestovat kazde rano v zapchach cele hodiny a makat do vecera a chodit neskoto vecer domov a aj soboty a to roky a nakoniec nic nedostanem.

dada200
2. nov 2016

@mercedes12 veď ja ťa úplne chápem,tiez by ma to nahnevalo,ale tak to bohužiaľ je. Tvoj zamestnávateľ sa nezachoval tiež férovo,ked ti na PN dal výpoveď ,ale tiež si nemohla vedieť,ze dostaneš tehotná. Predpokladám,ze z SK si ale po skončení materskej z AT ,dostávala,alebo dostávaš rodinné prídavky a rodičovský normálne. Ak nie,rychlo vybaviť a žiadať spätné od mája nech tu SK ,všetko dorovna. Som zvedavá,co čaká nas od mája 2017,ci to bude také jednoduché ako pri dcére v 2007,ake ja som iný prípad,mne tam pracuje manžel už 15 rokov nepretržite,t ak sú myslím,ze nebude problém. Ešte musíš ratatcs tým,ze ak sa zamestnáš teraz v AT,narok na rodičovský budeš mať len vtedy ak manžel zostane doma so synom a nebude pracovať. Rodinné prídavky dostaneš bezproblémové,ake iba raz ročne dorovnanie,ak manžel pracuje na SK.

1975renca
2. nov 2016

@mercedes12 no je to uplne na nič,nevedela som že si dostala výpoved,to žialbohu mení celú situáciu,a presne ako píše dada200,na rodičák budeš mat nárok len v tom prípade z AT ak sa zamestnáš a s malým zostane doma otec,tým pádom požiadaš na neho,čiže si treba dobre rozmysliet ako sa to vyplatí viac,no a utekat rýchlo na SK povybavovat aj rodičák aj rodinné,lebo taktiež na SK doplácajú len pol roka dozadu

marcah
2. nov 2016

@mercedes12 ak sa zamestnáš tak hranica prijmu, ktory mozes mat pri sucasnom poberani KBG je 16.200 Eur rocne. Manzel moze pracovat dalej. Pokial ty neprekrocis uvedenu sumu, KBG mozes poberat na seba.
Inac viem ako sa cítíš, podobnu situaciu sme pred par rokmi prezivali aj my, ked sa nam narodil starsi syn. Uz som to tu aj niekde pisala. Manzel rakusak, mal odpracovanych v Rakusku 25 rokov ale bol vyslany do ciech, kde z danovych dovodov dostal aj cesku pracovnu zmluvu (zamestnavatel ostal ten isty). A nam stopli vsetko! Manzela skoro kleplo, citil sa vtedy velmi ukrivdeny, ze po tolkych rokov mu jeho krajina neda na jeho dieta ani cent... ale bohuzial.... 😒

1975renca
3. nov 2016

@marcah ahoj,chcem Ta poprosit o radu,v oktobri 2015 so prvýkrát žiadala o KGB,doteraz mi neprišla síce ani koruna,ale neviem či treba požiadat každý rok,to znamená či mám znovu požiadat teraz,nakolko oktober je už fuč alebo mam čakat na nejaké vyjadrenie z ich strany a požiadat až potom...len nedávno som posielala E formuláre pretože oni mi ich na upsvr neposlali,tak chcem ešte chvílu počkat...žiadost sa posiela od prvého razu každý rok alebo každý kalendárny rok,nevieš? a na akom tlačive,ako prvýkrát?vdaka za odpoved 🙂

marcah
3. nov 2016

@1975renca ahoj, no koruna ti od nich ani nikdy nepride 😀 ... ale nejakeho eura sa snad dočkáš.
Ale k veci. Podla mna by si mala počkat na nejake vyrozumenie. Dokedy mas schvalene pridaky? Od toho to bude asi dost zavisiet.
Mne ked schvalili KBG tak som mala v rozhodnuti uvedeny datum dokedy to mam schvalene (bol to samozrejme datum dokedy som mala schvalene aj pridavky) a potom tam bola poznámka ze po tomto datume im mam dolozit potvrdenie o predlzeni poberania Famileinbeihilfe. Takze uz som neposielala ziadnu novu ziadost, iba som im poslala kopiu rozhodnutia o predlzeni pridavkov a oni mi poslali nove rozhodnutie s predlzenou dobou poberania....

1975renca
3. nov 2016

@marcah no hej,eurá 🙂 🙂 no prídavky mi schválili hned od začiatku do konca tohoto roku a hned podám o predĺženie,ale prečo už vyše roka nič ohladom kgb...všetko majú doložené...ked sa neozvú do konca nov.píšem ombudsmanovi...predĺženie rodinných podávaš na akom formulári...či klasika...dik

kovanka
3. nov 2016

Ahojte 🙂 mozem sa zamestnat na slovensku pokial beriem rodicak z AT? mame variantu 30+6 a mala ma jeden a pol roka, nepozastavia mi ho? dakujem

dada200
3. nov 2016

@kovanka skús požiadať o pomoc @vroni ona vie všetko ako to funguje na 100%

kovanka
3. nov 2016

@dada200 dakujem🙂

agira
3. nov 2016

@alpenskinka dobry vecer uz mate vyplatene KBG?