icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

iva87
7. nov 2016

@nikulka79 toho pol roka nam doplatili na Slovensku, dokladala som len papier z AT kde bol vypisany datum od kedy, do kedy sme poberali rodicovsky tam...

balkica
7. nov 2016

@iva87 tak ked Vam na to pridu, tak ten pol rok budete musiet vratit, nemozete brat plnu sumu z jedneho statu a este dalsie peniaze z ineho statu...Ked zoberiete z AT najkratsiu variantu v plnej sume, tam a SK uz nemozete brat peniaze...Ale aj si pozadate na SK o rodicovsky a schvalia Vam ho, tak z AT Vam vyplaria rozdiel a mozete brat na SK rodicak plnu sumu zo Slovenska a ten rozdiel z AT, a mozete aj tu najkratsiu variantu

balkica
7. nov 2016

@iva87 a Vy ste v At alebo muz tam pracuje alebo obidvaja alebo ako to mate?

dada200
7. nov 2016

@iva87 pochybujem,ze sa to tak bude dať,lebo suma za rok čo vám vyplatia z AT ,keďže máte nárok poberať iba odtiaľ je taká istá ako by vám ju vyplácali za 2,5r. Na Slovensku už nebudete mať nárok,nemozete poberat dva rodičovské príspevky z dvoch krajín,t o by potom všetky takto uvažovali. Čase peniaze co vám oatrua dostanete,len v kratšom čase. A dôvod prečo ste si ich nechali vyplatiť za rok ma dosť prekvapil,lebo ja som názoru,ze príspevok aj prídavky sú určené deťom a matke na pokrytie všetkých potrieb a nie na stavanie domu,ale tak to už je na každom ako nalozi s týmu peniazmi.

marcah
7. nov 2016

@iva87 na slovensku by vam doplatili, pokial by celkova suma ktoru ste dostali z Rakuska bola nizsia ako je celkova suma ktora sa vyplaca mamickam na SK. To ale ten pripad nie je, takze zo Slovenska Vam uz nemaju co doplatit.

balkica
7. nov 2016

@dada200
@marcah baby, ale ako pisala, tak pri prvom dietati jej to tak urobili a nechapem ako jej to pracovnocka uradu mohla potvrdit..Ved to je protizakonne

iva87
7. nov 2016

@balkica 2 roky sme sa sudili s rakusanmi o rodicovsky, sud sme vyhrali a dostali rodicovsky odtial, na urade prace som bola varena-pecena pocas tych dvoch rokov, po tom ako som im doniesla rozsudok mi sami povedali, ze toho pol roka nam doplatia na Sk, riesilo sa to cele na centrale, takze pochybujem, ze by spravili nejaku chybu...

iva87
7. nov 2016

@dada200 nemylsim, zeby nasim detom nieco chybalo, z rodicovskeho pri synovi sme kupili pozemok, teraz chceme zacat stavat dom, v nom budeme byvat s nasimi detmi a prave kvoli nim, aby mali lepsie podmienky a viac priestoru, z pridavkov bez problemov pokryjeme vsetky ich potreby 😉

iva87
7. nov 2016

@balkica manzel pracuje v AT, ja som doma s detmi.

iva87
7. nov 2016

Inak my sme si neziadali potom toho pol roka v Rakusku na manzela ked mne skoncil, tak mozno preto...

balkica
7. nov 2016

@iva87 tak v tom pripade ano, ten pol rok potom moze byt ok..Ale v tom druhom pripade na ktory sa pytate to nebude mozne..Lebo podla tej logiky ked budete mat variantu 12+2 tak Vam mozu vyplatit tie +2 mesiace zo Slovenska a to bude vsetko, uz potom nic nedostanete, iba pridavky z Rakuska kym tam manzel pracuje

iva87
7. nov 2016

@balkica dakujem, to som chcela vediet 🙂

iva87
7. nov 2016

@dada200 inak mi to pride velmi smiesne co ste napisali, lebo z toho mi vychadza, ze kedze som pri synovi 2 roky pokial sme sa sudili nedostavala pridavky ani rodicovsky z AT ani zo SK tak som sa o neho asi nemala ani starat lebo ved som nedostavala ziadne financie na jeho "potreby". Staral sa o nas manzel a vsetko sme pokryvali z jeho platu tak ako aj teraz kedze na malu stale nic nedostavam a teda mi pride uplne normalne, ze ked nam po casu tie peniaze pridu, minieme ich na to na co prave potrebujeme, lebo o deti sa starame stale rovnako, s laskou, ci uz na ne nieco dostavame alebo nie 😉

dada200
7. nov 2016

@iva87 ale nič to nemení na situáciu,ze pri zvolenej dlzke vyplácania z AT už po roku nárok na rodičovský z SK na ďalšie dva roky nebudete mať! Budete mať len rodinné prídavky z AT nič viac.

iva87
7. nov 2016

@dada200 dakujem to som chcela vediet 🙂 A vobec nevadi, ze budeme mat len pridavky, vieme predsa, ze su vyssie ako rodicovsky + pridavky, ktore by sme dostavalli na SK 🙂

balkica
7. nov 2016

@iva87 veru tie pridavky z AT su velmi pekne, tak za ten rok Vam pridu pekne peniaze, tak to treba investovat veru 😉

nikulka79
7. nov 2016

@dada200 ako viem tak ta prva varianta ide aj do danoveho priznania

jessennykvet
8. nov 2016

Ahojte zienky, ktora riesila veci ohladom nevyplatenia cez ombudsmana?

agira
11. nov 2016

@vroni prosim ta odkial je info o tych vypisoch z uctu?dosiel mi dalsi list kde ziadaju zase vypisy od septembra :/ moc by mipohlo vediet odkial je info ze nemaju pravo :(dakujem

balkica
11. nov 2016

@jessennykvet treba mu napisat, on to poriesi ..bude pravdepodobne chciet kopiu OP a podpisat splnomocnenie, ale do mesiaca bude vybavene

vroni
11. nov 2016

@agira , o tych vypisoch to nie je nikde. Urad od teba moze ziadat len to, co v zakone JE. Nakolko tam o dokladani vypisov nie je ani slova, pozadovat ich nesmu. Kto ich vlastne od vas chce? Danovy urad ci poistovna? (od toho zavisi formulacia odpovede)

jessennykvet
12. nov 2016

@balkica pozerala som, ale po nemecky velmi neviem. Potrebujem to na finanzamt, pod cim alebo kde to mam hladat? Ide o finanzamt v Tamswegu. A ďakujem za odpoveď🙂

agira
12. nov 2016

@vroni wgkk teda poistovna. Stale pytaju dalsie vypisy vraj aby videli kde mam stredobod zaujmov

vroni
12. nov 2016

@agira, tam tam treba napisat, ze vidia, kam a ako casto chodite k lekarovi (predpokladam, ze v AT), ze tu mate trvaly pobyt (maju pristup k registru obyvatelstva), manzel tu ma pracu (vidia aktivne poistenie) a ziadne dalsie doklady na dokazovanie centra vasich zaujmov nie je treba. Vypis z konta nie je verejnym udajom a ani dokladom cokolvek dokazujucim, takze povazujete ich poziadavku za snahu o diskriminaciu cudzincov zijucich v Rakusku a v tomto duchu zasielate aj kopiu vasej odpovede ombudsmanovi.

agira
12. nov 2016

@vroni manzel robi na sk a nieje s nami na trvalom pobyte este kedze som byvala u znameho. Postavali sme ale v AT dom a uz asi buduci tyzden budeme vsetci traja spolu, tak asi imto napisem
Zarovno ked poslem nove meldezettel? Oni mi normalne v liste napisali ze vidia ze na slovensku nakupujem a raz som dopis im poslala z sk z coho je zrejme ze mam wirtschaftlicher mittelpunkt na sk tak mam ziadat tam :( dokonca minstopli fbh na finanzamte - mala som schvalene do marca 20-8 a zrazu dosiel dopis ze len do oktobra 2016 a mam doposlat formulare :( som zufala

cica28
13. nov 2016

baby prosim vas, ja si musim platit zdravotku sama ked mm ziadal rodicak v AT? na urade prace mi nevedia povedat a uz rok to trva co to vybavujeme a stale nic.

lauraa
14. nov 2016

@cica28 nie , manzel ta musi pripojistit k sebe v at a vyziadat e106 pre teba

lauraa
14. nov 2016

@agira nechala som vsetko ale pokial budete byvat spolu a manzel plati dane na sk a ty nemas zamestnanie v at tak je pre vas primarne sk , teda at vam bude vyplacat len rozdiel kbg a rodunnych pridavkov

agira
15. nov 2016

@lauraa ja robim v AT. a od bdceho tzdna zu budeme mat aj spolocne byvanie v at. ale aj tak sa differenzzahungu asi nevyhneme vraj ak jeden z rodicov robi v inom state vzdy sa doplaca a prispievaju oba staty :( ale neviem preco mi toto nik nepovedal este v auguste ale chceli po mne normalny antrag :(

xlolax80
15. nov 2016

@ddenaa pridavky na vsetky deti dorovnavaju