Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass
Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM
@iva87 tak ked Vam na to pridu, tak ten pol rok budete musiet vratit, nemozete brat plnu sumu z jedneho statu a este dalsie peniaze z ineho statu...Ked zoberiete z AT najkratsiu variantu v plnej sume, tam a SK uz nemozete brat peniaze...Ale aj si pozadate na SK o rodicovsky a schvalia Vam ho, tak z AT Vam vyplaria rozdiel a mozete brat na SK rodicak plnu sumu zo Slovenska a ten rozdiel z AT, a mozete aj tu najkratsiu variantu
@iva87 pochybujem,ze sa to tak bude dať,lebo suma za rok čo vám vyplatia z AT ,keďže máte nárok poberať iba odtiaľ je taká istá ako by vám ju vyplácali za 2,5r. Na Slovensku už nebudete mať nárok,nemozete poberat dva rodičovské príspevky z dvoch krajín,t o by potom všetky takto uvažovali. Čase peniaze co vám oatrua dostanete,len v kratšom čase. A dôvod prečo ste si ich nechali vyplatiť za rok ma dosť prekvapil,lebo ja som názoru,ze príspevok aj prídavky sú určené deťom a matke na pokrytie všetkých potrieb a nie na stavanie domu,ale tak to už je na každom ako nalozi s týmu peniazmi.
@balkica 2 roky sme sa sudili s rakusanmi o rodicovsky, sud sme vyhrali a dostali rodicovsky odtial, na urade prace som bola varena-pecena pocas tych dvoch rokov, po tom ako som im doniesla rozsudok mi sami povedali, ze toho pol roka nam doplatia na Sk, riesilo sa to cele na centrale, takze pochybujem, ze by spravili nejaku chybu...
Inak my sme si neziadali potom toho pol roka v Rakusku na manzela ked mne skoncil, tak mozno preto...
@iva87 tak v tom pripade ano, ten pol rok potom moze byt ok..Ale v tom druhom pripade na ktory sa pytate to nebude mozne..Lebo podla tej logiky ked budete mat variantu 12+2 tak Vam mozu vyplatit tie +2 mesiace zo Slovenska a to bude vsetko, uz potom nic nedostanete, iba pridavky z Rakuska kym tam manzel pracuje
@dada200 inak mi to pride velmi smiesne co ste napisali, lebo z toho mi vychadza, ze kedze som pri synovi 2 roky pokial sme sa sudili nedostavala pridavky ani rodicovsky z AT ani zo SK tak som sa o neho asi nemala ani starat lebo ved som nedostavala ziadne financie na jeho "potreby". Staral sa o nas manzel a vsetko sme pokryvali z jeho platu tak ako aj teraz kedze na malu stale nic nedostavam a teda mi pride uplne normalne, ze ked nam po casu tie peniaze pridu, minieme ich na to na co prave potrebujeme, lebo o deti sa starame stale rovnako, s laskou, ci uz na ne nieco dostavame alebo nie 😉
Ahojte zienky, ktora riesila veci ohladom nevyplatenia cez ombudsmana?
@jessennykvet treba mu napisat, on to poriesi ..bude pravdepodobne chciet kopiu OP a podpisat splnomocnenie, ale do mesiaca bude vybavene
@balkica pozerala som, ale po nemecky velmi neviem. Potrebujem to na finanzamt, pod cim alebo kde to mam hladat? Ide o finanzamt v Tamswegu. A ďakujem za odpoveď🙂
@agira, tam tam treba napisat, ze vidia, kam a ako casto chodite k lekarovi (predpokladam, ze v AT), ze tu mate trvaly pobyt (maju pristup k registru obyvatelstva), manzel tu ma pracu (vidia aktivne poistenie) a ziadne dalsie doklady na dokazovanie centra vasich zaujmov nie je treba. Vypis z konta nie je verejnym udajom a ani dokladom cokolvek dokazujucim, takze povazujete ich poziadavku za snahu o diskriminaciu cudzincov zijucich v Rakusku a v tomto duchu zasielate aj kopiu vasej odpovede ombudsmanovi.
@vroni manzel robi na sk a nieje s nami na trvalom pobyte este kedze som byvala u znameho. Postavali sme ale v AT dom a uz asi buduci tyzden budeme vsetci traja spolu, tak asi imto napisem
Zarovno ked poslem nove meldezettel? Oni mi normalne v liste napisali ze vidia ze na slovensku nakupujem a raz som dopis im poslala z sk z coho je zrejme ze mam wirtschaftlicher mittelpunkt na sk tak mam ziadat tam :( dokonca minstopli fbh na finanzamte - mala som schvalene do marca 20-8 a zrazu dosiel dopis ze len do oktobra 2016 a mam doposlat formulare :( som zufala
baby prosim vas, ja si musim platit zdravotku sama ked mm ziadal rodicak v AT? na urade prace mi nevedia povedat a uz rok to trva co to vybavujeme a stale nic.
@lauraa ja robim v AT. a od bdceho tzdna zu budeme mat aj spolocne byvanie v at. ale aj tak sa differenzzahungu asi nevyhneme vraj ak jeden z rodicov robi v inom state vzdy sa doplaca a prispievaju oba staty :( ale neviem preco mi toto nik nepovedal este v auguste ale chceli po mne normalny antrag :(

@nikulka79 toho pol roka nam doplatili na Slovensku, dokladala som len papier z AT kde bol vypisany datum od kedy, do kedy sme poberali rodicovsky tam...