icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

1975renca
15. mar 2017

@edmi tak posli prehliadky,ockovanie ich nezaujíma,príp.napíš k tomu mail preco stopli,ale podla mna kvôli prehliadkam,treba to dokladovat priebežne

edmi
15. mar 2017

@1975renca dobre odoslem ich a treba to prelozit do nemciny? Dakujem

1975renca
15. mar 2017

@edmi nejaký ten komentár k tým dátumom by sa hodil aby vedeli čo a ako,nič extra netreba prekladat,ved su tam len pečiatky a dátumy

ciska123
16. mar 2017

ahojte,
chcela by som sa zapojit do debaty a mozno aj rovno poprosit o rady.
som zamestnana v rakusku no byvame na slovensku a manzel tu aj pracuje.
od Novembra som uvolnena z prace (stale zamestnana no uz kvazi na materskej) dostavam WG.
Do Krankenkasse musim po narodeni deti poslat rodne listy a aj kopiu Tehotenskej knizky pripadne spravu o cisarskom alebo predcasnom porode. to mi je jasne kvoli dlzke vyplacania WG.
no kedze sa blizi termin porodu zacinam riesit rodicovsky prispevok. co sa vyplaca po ukonceni vyplacania WG. neviem ktore s tym mate skusenosti ale kazda rada dobra 🙂
Vzhladom k tomu ze zijeme na Slovensku a manzel tu pracuje ja musim najprv poziadat o rodicovsky u nas a az potom o dorovnanie z Rakuska?
dakujem vopred 🙂

1975renca
16. mar 2017

@ciska123 ahoj,po skončení WG požiadaj o rodičák na sk aj v AT,nech máš pokoj,lebo požiadat v AT by si mala do pol roka od narodenie dietata,v AT to automaticky len dorovnávajú kedže manžel pracuje na SK,v AT ti po predložení všetkých dokladov vyplatia len alikvotnú čast cca 2-3 eurá na den a po skončení materskej na SK,t.j. po 36 mesiacoch by mali zbytok doplatit ak vydokladuješ,kolko si poberala rodičák na SK

1975renca
16. mar 2017

@ciska123 a hned ako sa bábo narodí tak aj o rodinné prídavky v AT aj na SK ale to asi vieš 🙂

marcah
16. mar 2017

@ciska123 ano, spravne pises, aj ako pise renca, rodicak aj pridavky budes dostavat z SK a z AT si budes ziadat o doplatok. Akurat upresnim, pri KBG sa podava klasicka ziadost (nie je rozdiel vo formularoch ci ide o dolpatok alebo riadne KBG - a podat by si mala najneskor do 6 mesiacov od ukoncenia poberania WG aby si dostala plnu sumu, idealne ale cim skor) ale u pridavkov si musis podat ziadost Differenzazhlung. - je to beih 38

ciska123
16. mar 2017

Dakujem kocky,
o pridavkoch viem lebo uz mame jednu dcerku a tie mi posielaju kzdy mesiac. takze tam doposlem potrebne papiere.
no som troska zmetena kvoli tomu rodicovskemu to nebudem mat kazdy mesiac? veim ze kolegovia co maju doma zeny s detmi ziadali o dorovnanie spatne ale som si tak troska myslela ze to bude jednoduchsie kedze ja som priamo v AT zamestnana. a s WG to nebol problem.
a ako to je teda s tymi variantami KBG? podla ktoreho budu dorovnavat ten rodicovsky?
dakujem moc

1975renca
16. mar 2017

@ciska123 ja mám WG a ešte som napr.za 19.mesiacov čo má malá nedostala ani cent,ani ten paušál...a nie som sama...iné kočky zase dostávajú paušálny poplatok na den 2-3 eurá,iné zas viac...tažko povedat podla čoho to rátajú a zbytok dorovnávajú po 36.mesiacoch ako som už predtým písala,je jedno aku variantu si vyberieš,vždy dostaneš paušál a zbytok doplatia po 3.rokoch,pretože na SK je rodičák 3 roky a musíš vydokladovat kolko ti celkovo dali na SK a potom ti v AT doplatia do celkovej sumy čo by si dostala v AT

kovanka
19. mar 2017

@dada200 predpokladam ze sa pocita plat v hrubom,

dada200
19. mar 2017

@kovanka treba si tam zavolať a zistiť presne,lebo od 1.3. sú zmeny,tak možno aj hranica ročného zárobku je iná. Ak sa nemýlim,tak je to v čistom a nezarátava sa do toho 13 a 14 plat.
Ja to mudem riešiť až v máji,tak zatiaľ mám len všeobecné info.

maji182
19. mar 2017

Ahojte pridavam sa k teme a poprosim vas aj o rady ... v skratke o nas ... cakame s priatelom babo ..on pracuje v AT 7 rokov, ja som tam pracovala minuly rok par mesiacov ale som sa vratila sem na sk lebo studujem... priatel tam ma len prechodny pobyt ... svagrina mi vravela ze by sme mozno mali aj na nieco narok ale neviem ..mate to niektora podobne a poberate nieco aj z AT ?

dada200
19. mar 2017

@maji182 všetky čo sme tu,tak buď sa chystáme poberať (ako ja už druhý krát),alebo uz poberajú baby z AT rodičovský príspevok a prídavky každý mesiac pokiaľ nepracovali,alebo im pracovný pomer skončil,alebo v prípade ze pracovali na SK a pracovný pomer im trvá,tak žiadajú o dorovnanie z AT raz ročne.

edmi
20. mar 2017

Ahojte myslite ze staci takto doklad o preventivkach? Kinderpass

balkica
20. mar 2017

@edmi ja tak posielam

balkica
20. mar 2017

@maji182 jasne..poziadajte si aj na SK a doplatok z AT..

balkica
20. mar 2017

@kovanka ano v HRUBOM

edmi
20. mar 2017

@balkica a kolko by mali byt prehliadok? Niekde som citala ze 9

balkica
20. mar 2017

@edmi tie co su povinne na SK..posled na je medzi 15-18 mesiacom..Je ich asi 9

edmi
20. mar 2017

@balkica dakujeem😉

gvendy0503
20. mar 2017

Ahojte maminy, potrebujem poradiť, vybavujeme s manželom rodičák z AT a poslali nám list, v ktorom žiadajú od nás ešte potvrdenia o absolvovaní tehotenstkých prehliadok a pravidelných kontrolách po narodení dieťaťa. Poslala som im potvrdenie od gynekológa aj detskej doktorky, že som absolvovala všetky kontroly. Im to však takto nestačí. Ako mám postupovať? Tehotenskú knižku mi zobrali v pôrodnici a iné potvrdenie od gynekológa nedostanem. Už som zúfalá. :( Od detskej doktorky chcú, že malý absolvoval vyšetrenie u krčnej, ortopéda a očnej. Čo im mám poslať, keď u nás deti nechodia na očné a krčné vyšetrenie???? Za každú radu vopred ďakujem.

1975renca
21. mar 2017

@gvendy0503 zdravím,kde bývate ked u vás deti nechodia na ORL...tu je ušné vyšetrenie,k ortopédovi a k očnej?pred pôrodom musíš vydokladovat 5 prehliadok u gynekologa a po porode 5 prehliadok vrátane týchto troch vyšetrení u odborného,ale tie nie som si istá či sú vôbec povinné.ak nemáš tehu knižku,stačí si u dokumentačnej v príslušnej nemocnici kde si rodila zaplatit a ona ju prefotí,alebo si jednoducho z karty vypísat dátumy prehliadok a gynekolog to len oštempluje,takisto od pediatra,niekto fotí očkovací preukaz,niekto si vypisuje na A4 dátumy a to dáva potom oštemplovat...tie prehliadky od pediatra musia byt ale v tých mesiacoch absolvvané ako je uvedené v Mutterkindpasse,no a tam su aj prehliadky u ortopeda,ušnej a očnej...ja som to naštastie absolvovala s malou...keby niečo,ale niekto tu písal že ich netreba,tak netusím prečo to od teba pýtajú...

1975renca
21. mar 2017

@gvendy0503 inak máš pravdu,k ušnej keby som nevedela že treba ist ani naša doktorka by nás neposlala...my sme ušné absolvovali v AT v rámci prehliadky a očné už len na SK,no treba zistit u tých ktorí to nemajú ako to poriešili,lebo ako píšem,vraj to treba nebolo...či už je...neviem,ale zrejme asi ano ked to pýtajú alebo zase len natahuju a skúšajú kolko človek vydrží...

marcah
21. mar 2017

@gvendy0503 nebolo to vysetrenie vykonane este v porodnici? V Rakusku to robia este v porodnici - teda mojmu vysetrovali sluch v porodnici....

1975renca
21. mar 2017

@marcah hej,v AT robia hned v pôrodnici vyšetrenie sluchu v rámci ostatných celkových vyšetrení,len ešte extra je vyšetrenie plánované medzi 7.-9. mes. a očné medzi 10.- 14. mes.života dieťaťa,len to neviem či je povinné,myslím že mnohé maminky to na SK neabsolvovali podla diskusií a nepýtali to od nich...

1975renca
21. mar 2017

@gvendy0503 kolko mesačné je bábätko?očne už nestíhate u očnej lekárky?to je do 14.mesiaca,alebo prípadne si to u nejakej známej očnej vybavit že to bolo absolvované...nie je tá možnost?tam ide len o dátum kedy......ušné vykonáva v rámci poradne klasicky pediater,to by mohla byt pečiatka a dátum od neho medzi tým 7.-9. mesiacom

balkica
21. mar 2017

Vy mate povinnosti ako na SR..cize to co je povinne na SR treba absolvovat...Vobec sa nemusite riadit tym ich MKP...

1975renca
21. mar 2017

@balkica presne tak,tiež si to myslím,čiže to zase pýtaju neoprávnene...od jednej kočky zase pýtajú po skončení rodičáku potvrdenie kam bude dieta chodit do jasličiek,resp.do škôlky a či sa vráti do zamestnania...oni už vážne hladaju také veci...len aby sa vyhovárali ako sa dá,netreba sa nechat,odo na zase chceli aby som 2.krát vyplnila žiadost o KBG,čo je blbost pretože tu som včas poslala a poslala som im potom kopiu s patričným komentárom...skúšajú a skúšajú...malá má 19 mesiacov a ešte nedostávam ani ten paušál...ale nedám sa 🙂

marcah
21. mar 2017

@1975renca aha, no tieto vysetrenia sme urcite neabsolvovali a rodicak sme mali schvaleny

1975renca
21. mar 2017

@marcah hej,len oni na SK žijucich ludí skúšaju kadečo a využívajú neinformovanost,pretože nie každý sa vyzná v zákonoch aj povinnostiach a háčikoch...vdaka bohu za tieto diskusie 🙂 ked má kto poradit...