icon

Rodičovský príspevok v Rakúsku - Mutter Kind Pass

peta78
2. nov 2012

Ahojte, potrebujem poradiť. Doklady, ktoré treba doložiť k vybaveniu rodičovského príspevku v Rakúsku mám takmer skompletizované, ALE chýba mi jeden dosť dôležitý a to spomínaný Mutter Kind Pass. Má to byť nejaké potvrdenie od gynekológa a detského lekára. Poradíte mi prosím,či existuje nejaké tlačivo alebo ako takéto potvrdenie vybavím??? ĎAKUJEM

dada200
11. dec 2017

@bosorkabb aj mne áno poberam cez 800€

bosorkabb
11. dec 2017

@dada200 to máš super. Ja ešte čakám doplatenie rodičovského.

dada200
11. dec 2017

@bosorkabb tak dúfam,že sa čím skôr poponáhľaju a doplatia čo ti patrí 😊.
Ono je to o nervy milión papierov a stále dookola posielať niečo,ale vždy lepšie ako poberať rodičak a prídavky tu na SK.
My sme si dali najdlhšiu variantu a poberám mesačne.

bosorkabb
12. dec 2017

@dada200 ja poberam aj na Slovensku, Rakúsko len dopláca. Koľko mesačne ti vyratali? Ja som si dala variantu 20+

nikuskakri
17. dec 2017

@bosorkabb chcem sa opýtať, práve riešim detské prídavky, vyzvali nás na zdokladovanie papierov, či nie je nejaká zmena, v septembri sme všetko posielali a teraz opäť. Ale čo ma trochu zarazilo je, že sme žiadali o rodičovský príspevok, bolo to naozaj nadlho mali sme variantu 20+4, malý už mal 2 roky a nám ten príspevok vyplatili zatiať len raz, pochopila som to, že to platia len raz ročne. Vy to dostávate mesačne? A tiež tá suma, ak si ju rozrátam, tak je vo výške slovenskej dávky. Nechápali sme to, ani žiadne vyjadrenie nám neprišlo, že prečo je to tak, len sumy na deň. Podľa čoho to potom vyratávajú? Asi sme sa mali odvolať, ale mysleli sme, že nám to dorovnajú teraz najbližšie. Neviete mi poradiť, čo s tým ďalej, na slovensku nič nepoberáme, manžel pracuje na živnosť v rakusku. A tiež nechápem, prečo potom nemáme tú dávku vyplácanú mesačne.

nikuskakri
17. dec 2017

Ešte sa chcem opýtať, či niekto nemá skúsenosť. Manžel je teraz na PN, má vážnejšie zdravotné problémy, vyzerá to na dlhodobú maródku. Doteraz pracoval na živnosť, ešte ju má aktívnu. Máme v tom prípade nárok na prídavky z AT? Tu nepoberáme nič, ja som doma s malým.

nikuskakri
17. dec 2017

@balkica
čítala som spätne pár strán a spomínate prepočítanie. Je na to nejaký formulár alebo ako žiadať o prepočítanie. Mali sme variantu 20+4, zatiaľ nám peniaze vyplatili len raz v úplne inej dennej výšky ako sme mali dostať, mysleli sme, že nám to po dovršení dvoch rokoch malého doplatia. Zatiaľ nám nič neprišlo. Treba tú žiadosť vypísať opať nanovo. A tiež ako sa to myslí, že si má manžel uplatniť pri tejto variante 4 mesiace, novou žiadosťou na jeho meno?

bosorkabb
18. dec 2017

@nikuskakri pri pridavkoch stačí ak vyplníte priložený formulár, to čo sa zmenilo plus potvrdenie o pobyte. Od nás chceli aj manzelovu pracovnú zmluvu.
Rodičovský neviem poradiť, ten som len podala a čakám.
Najlepšie je zavolať si tam a opýtať sa.

bosorkabb
18. dec 2017

@nikuskakri pokiaľ viem tak tie 4 mesiace si manžel musí požiadať o vyplatenie. Ale to môjmu len v práci hovorili. Tiež som zvedavá ako to bude.

nikuskakri
18. dec 2017

@bosorkabb takže neviete teda ako sa vypláca rodicak, či mesačne alebo ročne? Tých prídavkov čo sa týka, tak od nás chcú všetko ako prvýkrát, máme to tam vypísané. Najhoršie je to s E411, ktorú žiadajú, lebo na upsvar nám nepotvrdia nič, čo si nevyziada rakuska strana priamo od nich a tým sa to len naťahuje, takto sme prišli o niekoľko mesiacov o rodičovský, kým sme čakali na schválenie prídavkov. A koľko tlačív 411 sme poslali-vypisovali sme len prvú stranu a takto posielali do AT, určovali, tu tvrdili, že im nič nedošlo a tam, že čakajú na odpoveď z Sk. Nakoniec sa tetuska z upsvar "akože" zlutovala, že nám to dá priamo do rúk, aby sme si to odniesli sami do AT a aké bolo naše prekvapenie, keď nám dala 3x 411, ktoré sme vypisovali a na jednom z nich bol dátum prijatia pošty starý dva mesiace. Neviem ako to riešite vy, ale tento formulár je pre nás najväčší problém.

bosorkabb
18. dec 2017

@nikuskakri rodicak netuším, ale pokiaľ viem tak mesačne.
Rodinné prídavky sme mali celkom rychlo. V januári podané v máji peniaze pri synovi a pri dcére júl podané a v septembri vyplatene. Podávali sme len raz inak predlzujeme keď príde formulár aktualizácie údajov s AT.
Na rodičovský príspevok som podávala v auguste tuším a odvtedy prišiel papier na doloženie dokumentov a inak nič.

balkica
18. dec 2017

@nikuskakri vsetko sa vyplacca mesacne, ziadost o +4 mesiace sa podava na manzela s tou istou ziadostou a so vsetkymi prilohami..O prepocitanie sa ziada ked dieta dovrsi 3 roky, napisete ze ziadate o prepocitanie KBG. Ale manzel nemoze zarobit viac ako 16.200€ rocne v hrubom..A ze ste prisli o niekolko KBG je Vasa chyba lebo ste mali poslat ziadost hned po dobrati wchg..A ja vzdy posielam E401 a E411 vyplnene a nepotvrdene do AT a vzdy to ide celkom rychlo 👍

nikuskakri
18. dec 2017

@bosorkabb A ako ste riešili 411 vy?

nikuskakri
18. dec 2017

@balkica Ak sme tu žiadosť poslali len na mňa, môže sa ešte dodatočne poslať na manžela? Takže to máme čakať kým dieťa dovŕši 3 roky aj keď žiaden rodicak nepoberáme? Dávali sme Antrag a Antrag bei Hilfe na manžela- to je vlastne žiadosť na tie 4 mesiace?

nikuskakri
18. dec 2017

@balkica
A áno, viem, že je to naša chyba, žiadali sme to po dobrati materskej, akurát sme čakali na papier o priznaní prídavkov a to sa neskutočne naťahovalo, ako som spomenula vyššie. Potom sa to natiahlo o ďalšie dva mesiace tým, že sme žiadosť o rodičovský podali na zlej inštitúcii a kým to došlo na finančný prešli tie dva mesiace. Ale o to nejde, od dátumu priznania nám určili menej ako polovičnú dávku na deň, nechápali sme, mysleli sme, že to doplatia neskôr. Ale zatiaľ nič a už vôbec nie žeby nám to vyplácali mesačne.

bosorkabb
18. dec 2017

@nikuskakri tiež sme 411 poslali priamo do AT, ale iba raz na začiatku tuším.

balkica
18. dec 2017

@nikuskakri @nikuskakri na tie plus mesiace na manzela sa posiela rovnaky antrag ako pred tym, ale ako ziadatel sa pise manzel a ako druhy rodic sa pisete Vy..Inak uplne ta ista ziadost, a to beihilfe zum KBG sa ziada na jeden rok, a ziada sa to za tu dobu pokial sa pobera aj KBG...A ano, treba cakat kym nebude mat dita 3 roky a potom mozete poslat ziadost o prepocitanie a doplatenie.. A ak ste si podali ziadost o KBG hned po wochengelde, tak Vam museli priznat hned od zaciatku, uz ked sa caka na papier o FBH tak to s tym nic nema, priznat musia aj tak od zaciatku pokial je tam ziadost uz podana...Cize ak ste brali wchg dva mesiace, tak ziadost musi byt podana najneskor ked ma dieta 8 mesiacov aby vyplatili od zaciatku naroku na KBG...

balkica
18. dec 2017

@nikuskakri A ziadost na manzela sa podava ak je zamestnanec tak na GKK a ak je zivnostnik tak na SVA....

balkica
18. dec 2017

@nikuskakri A je uplne bezne, ze priznavaju menej ako by mali, a potom to prepocitavaju a doplacaju pripadne pytaju naspat, lebo niekedy priznaju aj viac ako mali...Mne raz tak priznali o par centov viac na den a potom som vracala asi 120€.

balkica
18. dec 2017

@nikuskakri Ale ak to neprepocitali ani raz sami od seba tak to mozno prepocitaju ked podate Antrag auf KBG na manzela, a ak nie, tak az ked dieta dovrsi tri roky (bolo to asi prilis dlhe, tak mi to nechcelo poslat naraz, tak preto takto na viac krat pisem 😀 )

nikuskakri
18. dec 2017

@balkica ďakujem, len my sme podali žiadosť na poistovni a ako vy vravíte, mali sme na SVA, kým si to preposlali, prešlo viac ako mesiac a tiež sme čakali na rozhodnutie na prídavky až tak sme podávali žiadosť na rodičak, ale to je už náš problém, trvalo nám dlho kým sme sa v tomto zorientovali. Malý má 26 mesiacov, tak by sme tých +4 mesiace mali ešte stihnúť. Dá sa žiadať 6 mesiacov spätne, že?

balkica
18. dec 2017

@nikuskakri noo tak to rychlo poslite ziadost, lebo max.6 mesiacov sa da ziadat spatne

nikuskakri
18. dec 2017

@balkica ok, vďaka.

ecuk
19. dec 2017

Baby, ktorej z vás by som mohla napisat ip ohladom poberania materskej a pridavkov z at? Mam v tom neskutocny gulas. Dakujem. 😔

evkakamaratka
27. dec 2017

@zuzanapd
Ja ďakujem za veľmi cenné rady. Ste strašne zlatá ani neviete ako Ste mi pomohli. Kiež by som Vám to mohla odplatiť. Ak by Ste potrebovali doučiť z angličtiny som Vám k dispozícii. Eva

slavinocka16
28. dec 2017

Dievčatá včera som dostala mail od ombudsmanky.. Píše, že karenzvereinbarung poslali môjmu zamestnávateľovi na potvrdenie.. Aby boli dokumenty komplet. Môže to byť? Poznáte to niektorá?

marcah
29. dec 2017

@slavinocka16 je to mozne. so zamestnavatelom sa uzatvara dohoda o tom ako dlho budete na materskej. niekedy si to krankenkassa ziada...

zuzufeky
29. dec 2017

Ahojte, prosím vás, čo presne je Kinderbetreuungsgeld. Sú to materské dávky, rodičovský príspevok, alebo obidve dokopy?

slavinocka16
29. dec 2017

@marcah.. ja som to z mojou šéfkou podpísala a dohodli sme sa.. Sú tam uvedené presné dátumy.. Osobne som to zniesla.. Tak teraz neviem či chcú nejaké nové tlačivo na podpis, alebo mohla by som ombudsmanke, poslať moje staré karenvereinbarung.. Ako postupovať? Lebo moja šéfka je už stará pani a z tohoto podpisovania, je dosť rozrusena.. Tak ako ísť na to citlivo? 😉

ecuk
29. dec 2017