Rodičovský príspevok vezmú tým, ktorí pracujú

gesypa
3. júl 2013

Ministerstvo práce mení dávky pre rodičov, bohatí o ne neprídu. Matka, ktorá nepracovala, má získať menej ako tá, čo bola pred pôrodom zamestnaná.

Pracovať sa oplatí. To chce dokázať ministerstvo práce v súbore noviel, ktoré predložilo do pripomienkového konania a mali by platiť od budúceho roka.

Pre mamy a otcov, ktorí poberajú rodičovský príspevok, to však nemusí platiť. Ministerstvo práce im chce totiž zakázať pracovať, aby mali na príspevok nárok.

Dnes si popri starostlivosti o dieťa môže rodič, ktorý príspevok poberá, privyrobiť.

Koľkých ľudí sa zmena dotkne, nie je jasné. Príspevok dostáva asi 140-­tisíc ľudí, koľkí z nich pracujú, štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian nevedel.

Zmeny však nezasiahnu rodičov, ktorí už dnes poberajú niektoré príspevky, ale len tých, ktorí o ne podľa nových pravidiel budú žiadať.

Čo sa mení?
Príspevky
•Rodičovský príspevok sa rozdelí.
•Ženy, ktoré pracovali, dostanú 260 eur počas prvých dvoch rokov, tretí rok 160 eur. Tie, ktoré nerobili, dostanú celé tri roky 160 eur.
•Zvýši sa príspevok na starostlivosť o dieťa z 230 na 260 eur. Rodičom sa však preplácajú v tomto prípade reálne náklady na materskú školu či opatrovanie.

„Nie je to šťastná zmena,“ hovorí Soňa Holíková z Únie materských centier. Tvrdí, že ak je matka schopná pracovať desať hodín týždenne, nemal by jej v tom štát brániť.
Môže ísť o matky, ktoré na dve hodiny zveria dieťa manželovi či starým rodičom a vtedy doučujú jazyky.

„Nemám štatistiky, ale zvyčajne si zarobia do sto eur,“ hovorí Holíková. Matka si tak podľa nej môže aj počas pobytu doma zachovať kontakt s prácou či získať prax.

„Sťaží im to návrat do práce,“ pridáva sa exminister práce Jozef Mihál, ktorý v roku 2010 zaviedol, že popri rodičovskom príspevku môžu rodičia pracovať.

„Ak je človek na rodičovskom príspevku, mal by sa plne venovať dieťaťu,“ vysvetľuje zmenu Burian.

Tvrdí však, že sa diskutuje, či nenájsť vhodnú sumu, alebo počet odpracovaných hodín, na ktoré by bola výnimka.

Keďže však nevedia zistiť, či rodič vykázal správne peniaze, tak s výnimkou budú čakať až na zavedenie jednotného výberu daní. To by malo prísť v rokoch 2016 až 2017, odhadol Burian.

Ak chce matka pracovať, môže si vybrať príspevok na starostlivosť o dieťa, cez ktorý štát preplatí materskú školu, odkazuje Burian. Tento príspevok sa má od budúceho roku zvýšiť z 230 na 260 eur. Preplatia sa však len reálne náklady na materskú školu.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/6856756/rodicovsky-pr...

moon1979
3. júl 2013

@gesypa už sa tu o tom diskutuje, stačilo použiť vyhladávač 🙂

gesypa
autor
3. júl 2013

nenašla som to tu, tak idem ešte pohladať, dík

gesypa
autor
3. júl 2013

@moon1979 vdaka

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moon1979
3. júl 2013

@anetkaadamko jednotný RP spravodlivý nebol ... predtým ako som sa rozhodla priviesť deti na svet som makala celé roky, aby som ako tak zabezpečila všetko pre deti a po materskej som na tom bola rovnako ako tá, čo nikdy nerobila a ani nikdy robiť nebude len cicať štát na sociálnych dávkach ... ak človek platí štátu celé roky, tak v čase "núdze" by sa štát mal o neho adekvátne postarať ... minimálne rozlíšením výšky príspevku ... z rodičovského sa vyžiť nedá, je to almužna, nedá sa to ani nazvať "náhradou príjmu" lebo to tak naozaj nie je, ale kedže sa to považuje za príspevok pre matku a nie dieťa ako je to všeobecne definované, tak hold je na mieste urobiť rázny rozdiel medzi matkou, ktorá odvádzala štátu odvody a tou, ktorá nie ...

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moon1979
3. júl 2013

@anetkaadamko mali by tieto prípady zohladniť ... lebo stáva sa aj také bohužial ...