Rodila som ako 17 ročná a nedostala som prídavky na malú.
Ahojte baby som zúfalá mamička. Malá sa mi narodila 22.06.2019 mala som 17 rokov. S Partnerom som sa rozišla takže som slobodná. S mamou sme sa rozhodli že požiadame na súd o rodičovské práva keď sme sa dostavili na ten súd sudkyňa nám povedala takto // nemusíte si žiadať o rodičovské práva keďže za pár mesiacov budete mat 18 rokov // tak s toho súdu sme nemali nič co sme chceli 03.09.som mala 18 rokov. Sudkyňa mi povedala 03.09 sa dostavte na UPSVaR a mam povedať takto že som si nemusela požiadať o rodičovské práva pretoze za krátky čas dovrsim 18 rokov že kým oni to na súde potvrdia tie rodičovské práva zatiaľ budem mat aj 18 rokov že to dlho trvá že mám právo na peniaze a to sú prídavky, rodičovský, a pôrodné plus bolestné. Malá Rebecca má 4 mesiace a za ten čas som dostala len pôrodné prídavky 830e tak nejak. A potom o mesiac ci ako som dostala 1. Mesačnú materskú. A to je všetko. Ďalej dostávam len materskú a prídavky 240e... Ale za tie 3 mesiace života malej Rebeci som peniaze nevidela ani len cent. Prosím ako mam ďalej postupovať? pomoobrátiť mam pravo na tie peniaze ci na koho sa mám obrátiť nie?
Pred nedávnom mi bolo povedané na UPSVaR takto že ak sa zosobasime s partnerom tak dostanem peniaze spätne za 3 mesiace 660€ A druha úradná pracovníčka mi povedala takto že sme mali požiadať o rodičovské práva že ak sa o hlavu chytím peniaze neuvidíme myslíte si že by sa s tým dalo ešte niečo spraviť? Na súde ešte tak povedala ta sudkyňa že na UPSVaR mi peniaze musia dať že mi to patrí že mám žiadať len im na UPSVaR sa nechce vyplácať peniaze som naozaj zúfalá hneď ako sa mala Rebecca narodila som i hneď všetko vybavovala aby nenastali nejaké komikacie a aj tak sú prosím vás ak mi vie nejako pomôcť poteším sa ♥️ ďakujem 😔
V prvom rade si musis ujasnit pojmy - sama mas v tom zmatok a potom asi ani nevies panickam na urade vysvetlit, co od nich chces.
Nepoberas matersku (ta sa dostava vtedy, ked si pracovala), dostavas rodicovsky prispevok a rodinne pridavky.
1x si dostala RP a pridavky, potom uz nie?
na stranke MPSVaR pisu: Nárok na rodičovský príspevok nevzniká maloletému rodičovi, ktorý nemá priznané rodičovské práva a povinnosti podľa osobitného predpisu.
cize tu bude zrejme problem kvoli tym rodicovskym pravam. Obratila by som sa teda opat na pani sudkynu, ktora vam v uplnom uvode radila, aby vam poradila, ako z toho teraz von.
Takže baby vyskúšala som už že naozaj všetko možné nikto mi nevie pomôcť na UPSVaR som podala všetky papiere vyplnené bez chybički prídavky rodičovský príspevok a pôrodné a aj tak tam úradná pracovníčka poslala len pôrodné a rodičak stále tam vznikne niečo vždy sa niečo nájde keď tam žiadam o pomoc niečo sa spýtam nevedia mi odpovedať aj keď tak somarinu. Jedna úradná pracovníčka mi povie ze dostanem tie peniaze druhá mi povie ze nedostanem tie peniaze... Ja už naozaj neviem...
Teraz si zbytočne požiadam o rodičovské práva keďže mam 18 rokov však? A keby požiada o rodičovské práva moja mama? Alebo partner? Dalo by sa to nejak? Prosím ďakujem vám veľmi pekne 🙂
Ked uz mas 18, vypln novu ziadost o RP a pridavky. Plus zaziadaj o spatne vyplatenie
Veronikaszabova ako to urobím? 🙂)
Co ako urobis..??
Vsetko vybavis na Upsvar
Pôrodné si dostala, rodinné prídavky sú vo výške cca 23 eur plus máš nárok na rodičak, to je všetko. Na materskú nárok nemáš. Kto mal rodičovské práva kým si nemala 18? Nedostávala peniaze tvoja mama?
A požiadaj si o výživné od otca dieťaťa.
Marcelatje, Áno to som dostala, ale som nedostala za 3 mesiace rodičovský príspevok... mám na myslí rodičovský príspevok. Prepáčte pomýlila som sa... Viete ja som mala 17 rokov šli sme s mamou na súd a požiadali sme o rodičovské práva a tam na súde mi povedali ze nemám žiadosť o rodičovské práva pretože za krátky čas dovrsim 18 rokov že kým to súd potvrdí tie rodičovské práva tak to potrvá... Nikto nedostával nič tento mesiac dostanem 2 prídavky na dieťa a a rodičovský príspevok chcela by som aby mi vrátili moje peniaze spätne za tie 3 mesiace 🙂 ďakujem ♥️
@laury__ a kto tie rodičovské práva mal? Kto bol zákonným zástupcom dieťaťa počas tých 3 mesiacov?
Marcelatje, no predsa ja otec nieje uvedený v rod. Liste pretože on je neplnoletý ma len 17 rokov. A keď mama sa pýtala na UPSVaR že či môže ona byť ako zákonny zástupca môjho dieťaťa a poberať peniaze tak nám odpovedali že to sa nedá to všetko je také zamotane neviem co mam ďalej robiť na jeden strane mi radi tak na druhej strane tak... Ach jaj...
Ved ale dieta musi mat zakonneho zastupcu. To co je za blbost.
Kto vybavoval zdravotnu? To napriklad vybavuje zakonny zastupca
Chod s papierom zo sudu na upsvar aj s mamou, ze si netreba ziadat rodicovske prava a vysvetli situaciu
Dieta nemoze byt "nikoho"mne tiez poradili zle na upsvar to je bezne.Alebo nech Ti to daju pisomne
@laury__ ty si nemohla byť jeho zákonný zástupca keďže ako neplnoleta si sama nejakého potrebovala.
No za tie 3 mesiace kym si nebola plnoleta Ti rodicak neprinalezi a myslim ze Ti ho teda ani nevyplatia. Otazkou je,ze kto bol tie 3 mesiace zakonnym zastupcom tvojej dcery lebo ten kto bol mal poziadat o rodicak. Ale Tebe podla mba nedoplatia nic,rodicak Ti patri odo dna kedy si dovrsila 18rokov.
Baby keď som vybavovala dcérke zdravotnú tak s a mi zdá ze mama bola zákonným zástupcom ale keď sme na UPSVaR hovorili ze mama moja chce byť dcére zákonným zástupcom ale oni mi na to ze nie to nemôžte nie nedá sa a keď sme zas a znova niečo chcela vyskúšať tak nám trápili hoco do hlavy že teraz je všetko po novom že vyšli nové zákony atd... Skúsim zajtra zájsť na UPSVaR a porozprávať sa s nimi a dnes som si aj pre fotila papier zo súdu som zvedavá co mi na to povedia a po prípade zájdem aj do Rim soboty za tou sudkynou ak by mi vedela nejako pomôcť...
Nehnevaj sa, ale ty ani nevies, kto bol zakonny zastupca tvojej dcerky?
"Sa mi zda, ze mama bola..."
No keby bola, tak mala ona vybavit RP
Veronikaszabova ja som jej zákonny zástupca... Nie moja mama chápete ma? Mama moja chcela byť aké nedovolili nám to ze vraj nemožme to tak ze sa nedá že po novom vychádzajú stále nové zákony takže tak ďakujem pekne
@laury__ kazdy chape, ze si teraz jej zakonnym zastupcom ty. Ale baby sa ta pytaju, kto bol jej zakonnym zastupcom tie 3 mesiace, ked si ty este nebola plnoleta?
Prepac, ale necudujem sa, ze sa ti nepodarilo vyzistit co a ako spravit, lebo je s tebou velmi tazka komunikacia.
@laury__ takto, mám pocit, že ste buď zle niečo pochopili alebo vám bolo niečo zle vysvetlené, ale nemôže predsa nastať situácia, že 3 mesiace nemá dieťatko zákonného zástupcu, takže môžeš skočiť za pani sudkyňou (resp. ste sa to mali opýtať hneď) a opýtať sa, ako to riešiť a ako sa mohlo stať, že dieťa nemá zákonného zástupcu. Mala ňou byť tvoja mama, keďže si nebola plnoletá a myslím, že ste to mali vybaviť tak či tak, aj keď by to trvalo dlhšie, kým by súd rozhodol, ale tým pádom by ste si mohli spätne žiadať o rodičovský.
@laury__ https://blog.onlinepriznanie.sk/ako-vybavim/ako...
Ak tomu dobre chápem mal prebehnúť súd o rodičovské prava aby si to mohla žiadať tvoja mama pravdepodobne sa k tomu už nedostaneš, ale zase na druhej strane ako mohla vybavovat zdravotnú poistovnu?
@svetkaadamko mohli byť uvedené do omylu od sudkyne, že načo to vybavovat na 3 m.Ale prvá vec, ktorá by ma zaujímala, že čo bude s rodicovskym?

Zavolaj na UPSVaR pre miesto tvojho trvaleho bydliska alebo tam zajdi osobne v ramci prechadzky s malou. Tam ti presne poradia, co vsetko potrebujes k tomu, aby ti spatne vyplatili chybajuce rodicovske prispevky.
Neodkladaj to - spatne vies poziadat max 6 mesiacov.