Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
Ahojte dievčatá neviete mi prosím Vás poradiť ako to je s kindergeld manžel pracuje v nemecku rok a pol na nemeckú zmluvu my sme sa tu presťahovali teraz v júli a začiname vybavovať kindergeld sme tú normálne nahláseny na prechodný pobyt, sme tu poistení a deti tu chodia do školy 11 a ročné dievčatá a smalým ročným som doma od akého mesiaca máme nárok na kindergeld od toho kedy podáme žiadosť , alebo od toho kedy sme sa tu nahlásili na pobyt alebo ako to je mám v tom zmätok. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoved 🙂 🙂
Pracujem v Nemecku a chcel by som si vybavit kindergeld.
Uz som si stiahol z netu formular, len ho nebudem asi veiet
vyplnit lebo moja nemcina nieje nejak valna
Mam dvoch vysokoskolakov ,ktory u nas poberaju rodinne.
Prosil by so preto nejaku dobru dusu aby mi pordila ked to
budem mat vyplnene ktore doklady budem potrebovat
a ci ich treba dat uradne relozit a kam ich zaniest .
Dalej co treba vybaviť na Slovensku atd
Tiez sa chcem opytat do ktoreho roku dietata sa v Nemecku
rodinne vyplacaju .
Za odpoved vopred dakujem
Vas jozino.
@natahli 😉 už je to všetko v poriadku-odľahlo mi,ja som mala obavy že to bude zase taká neskutočná papierovačka ako predtým 🙂
@katuska777 ahoj, tak to je divne, ze to tak dlho trva, nechapem, ze nad cim spekuluju.
Ten trvaly pobyt moze byt naozaj problem, ale ak by to bol naozaj problem, tak by vam hned na zaciatku poslali
zamietnutie. A kde tam on ten tyzden, co tam je, byva? Asi by bolo ovela lahsie, ak by sa tam prihlasil, to by bol "regulerny" obyvatel a hned by sa dalo vsetko vyriesit. Vie manzel po nemecky? Najlepsie by bolo, ak by siel osobne na Familienkasse a spytal sa, kde je problem. Mam pozitivnu skusenost s nemeckymi uradmi, ze osobne clovek vybavi najlepsie vsetko.
Mas od nich uz nejake pisomnosti? Ak ano, co pisali?
@katuska777 my sme cakali na prídavky 18 mesiacov,potom sme volali na číslo,nejaka ustredna,kde som uviedla moje osobné číslo a ta pani sa čudovala,prečo uz nemame odpoved,,,,do týždna mi prisiel list s odpovedou a o dalsí týžden už aj peniaze....viem,čo to je čakat kazdy mesiac,,,,chvalabohu,uz to mame za sebou so štastlivym koncom...držím paste!!! PS: keby to nemali priznat,uz by to zamietli a nepýtali dalsie papiere.....
@miruska320 to som rada ze to dobre dopadlo 🙂
ahojte 🙂
ja sa chcem zatial len informovat, kedze este ani necakame babatko ale planujeme len prve si vsetko chceme zistit co a ako 😉
tak zijeme s manzelom v Nemecku.Manzel pracuje priamo pod nemcom na zmluvu no ja som nezamestnaana...na SR som odhlasena z uradu z poistovni...tuna v Nemecku mam aj karticku poistenca bola som aj na urade prace sa tu prihlasit, a zajtra ideme na dalsi urad, kde by som mala dostavat niejake peniazky...
mame tu obaja spolocnu adresu...
tak chcem sa Vas spytat, dostavala by som z tadial z DE, niejake prispevky? kde mi treba ist potom vybavit tie papierovacky?? je toho vela 😢 ??a kolko by som dostala??keby som aj tu rodila??
a keby ze som isla na SR rodit aj ku gynekologovi uz by som na SR chodila pocas tehotenstva?? na SR uz ma taha len pretorodit a to, ze neviem nemecky jazyk :( za vsetky odpovede Vam velmi pekne DAKUJEM 😝
Ahojte... Prosim Vas ako to je s rodicovskym prispevkom v nemecku pre slovaka ktory pracuje na nemecku zmluvu?
Zdravím.chcem sa opytat. My s manželom žiadame o kindergeld v nemecku. Stale nič kazdy mesiac nieco chcu najnovsie chcu vediet odkial sme poberali pridavok doteraz. Viete poradit?
@lenka2828 kazdy ziadatel caka minimalne 12 mes.aspon v tehto diskusii sa s tym stretlo viac ziadatelov 😒 .A co vsetko ste uz predlozili?Pretoze nechapem,tomu naco to od vas ziadaju,nakolko my sme dokladali potvrdenie,ze mam pozastavene pridavky na deti na Slovensku,a tiez tam bolo uvedene ktory UPSVaR nam ich vyplacal a do ktoreho datumu nam ho poskytovali
@zuzka_bluzka vieš čo my sme začali vybavovať kindergeld december 2012 ... už je januar 2014 a nič!!!! ... vybavujeme vypomoc od bayernu - nič ... nič, nič, nič ... už mi to pride padnute na hlavu... ja som na SK nemala tky problem ako tu v DE ... všetky papiere sme im dali a prosim pekne vypomoc od bayernu vybavujeme tiež a napisali nam dopis až im posleme papier, že poberame kindergeld - no a to sme im už 2x poslali papiere, že sa to rieši, a vypomoc od bayernu aj kindergeld sa rieši na tej istej adrese
Ahojte baby
Pridavam sa kvam my takisto cakame 3 mesiace a ani neodpovedaju na meil. Len mi poslali na meil indifikacne cislo na malu a len stym cislom sa ma informovat ako to ide. No problem je v tom ze nikde nezvihaju a ani neodpovedaju na meil. Mate uz aj vy to cislo?.. poslali Vam to?...
A dostali te tociso?
No ci vam kindergelt poslal inifikacne cislo na dieta. Lebo mne uz poslali meilom . Ze sa to uz riesi a ziadost je v Nornbergu.
Dobrý večer, manžel pracuje v Dánsku, ale cez nemeckú firmu, ideme požiadať, teda on ide požiadať a rodinné prídavky v Nemecku. Je vlastne potrebné preložiť rodné listy do nemčiny??? A čo všetko potrebujeme k vybaveniu??? Lebo tu je toho hodne popísané...
@benyse
Benyse, vidím, že si zbehlá a navyše ochotná, alebo aj ktokoľvek iný, kto sa tomu rozumie - prosím o upresňujúce info. Muž pracuje od sept. 2013 v nemecku a chcem požiadať o kindergeld (aj spätne). Musím si to však vybavovať sama, lebo sme v rozvodovom konaní, ale ešte nie sme rozvedení. Ja s bývalým nekomunikujem a viem iba názov a sídlo firmy, ani či tam má nejaký prechodný pobyt. Trvalý pobyt na SK si asi ešte nezrušil, má tu niekde v SK aj PO box. Príslušné tlačivá mám, ale neviem, či sa mám ako žiadateľka napísať ja alebo jeho, keď on pracuje v DE? Keď začiarknem políčko, že som vydatá, budú sa čudovať, prečo sa ako žiadateľka uvádzam ja,ale podľa doterajších diskusií bude zase fajn ak uvediem spoločný trvalý pobyt. Mám uviesť, že som rozvedená, aj keď to ešte nie je pravda ? Nie je nutné uviesť jeho prechodný pobyt? Musím nejako dokladovať, že pracuje v DE? A do akej Familienkasse mám poslať doklady, keď on s tou firmou stále chodí po celom Nemecku? Do najbližšej Familienkasse kde má firma sídlo alebo do nejakého ústredia ? - spomínaný tu bol Norimberg. Ja som k rodiným listom musela ešte vybaviť a zaplatiť 4x10 E v kolkoch za apostil. Nie som si teraz istá, či mám poslať tieto originály alebo ešte platiť za overovanie kópií resp. za preklad? Ak by som žiadosti posielala mailom, čo potom z rodnými listami, treba ich poslať poštou zvlášť resp. oskenovať? Vďaka
hm, tak toto je dost tazky pripad. Asi by bolo jednoduchsie to vybavovat, ked budete rozvedeni nie? AJ po rozvode maju narok obaja rodicia na kindergeld. Preto bez vzajomnej komunikacie asi nebude mozne to vybavit. Co ak on si tie peniaze uz vyziadal a pobera ich? Co citam akurat na nete, tak familienkasse udeluje väcsinou ten kindergeld tomu rodicovi, u ktoreho su aj deti. Lenze ten rodic u ktoreho neziju deti, moze toto uplatnit na sude, ked budes ty ziadat o vyzivne na deti, tak on ma pravo dat odratat tuto sumu z vyzivneho.
Nie je vobec mozna komunikacia s nim, ani kvoli detom? Ano, v Norinbergu sidli Familienkasse, co sa zaobera cudzincami, resp. ziadatelmi, co ziju v zahranici. Uplne najlepsie by bolo zavolat tam do Norimbergu a informovat sa. Treba im opisat situaciu. Podla mna naskenovane dokumenty nebudu chciet, chcu vzdy overene kopie, alebo originaly, prelozene samozrejme sudnym prekladatelom.
@zriebatko
Nárok na Kindergeld má ten z rodičov, ktorý pracuje v Nemecku.
@benyse Ďakujem ti veľmi pekne. Dnes idem na úrad práce sa ešte popýtať, ale minule ma informovali len veľmi zbežne. Zarazilo ma, že manžel si prídavky môže odčítať z výživného. Na to je nejaký zákon? On mi totiž platí už druhým rokom, čo sa rozvod ťahá iba 26 eur na 1 dieťa t.j. 30% životného minima ! Ak si prídavky naozaj bude môcť odrátať, bude si naďalej užívať ako doteraz, teda kde bude jeho vklad, resp. osobná zainteresovanosť do výživy vlastných detí ?. Bude sa o ne starať vlastne pokladňa úplne cudzieho štátu? A ak tú prácu stratí, stratí aj nárok na nemecké prídavky, to sa budem musieť znova súdiť o vyššie výživné? Ak je to naozaj tak, a vieš to niečím podoprieť, asi by bolo lepšie počkať do rozvodu. Ale ten tak skoro nerozhodnú. práve pre ťahanice s výživným a zverením detí. A rodinné prídavky si môžem spätne žiadať asi len 3 mes resp. pol roka.
no nie je to vobec jednoducha situacia :( to s tym odratanim som citala na nemeckej stranke, mozno pred slovenskym sudom to nebude moct brat do uvahy, ze to dostavas. Si naozaj v nemilej situaci, tych 26 € na dieta je naozaj ako vtip, hlavne, ked on pracuje v Nemecku :(
tu som to citala o tom kindergelde: http://www.focus.de/finanzen/recht/tid-25644/ge...
urcite by bolo dobre poradit sa s pravnikom, ze ako to je pred slovenskym sudom. Ak budes este nieco potrebovat, kludne napis IP
@benyse
ďakujem ti benyse, že máš ochotu pomôcť, asi by som ju naozaj potrebovala (prepáč, nie som dosť zbehlá, čo to znamená napíš IP?)
V pondelok na tom úrade ma privítala úradníčka so slovami: "to je haluz, asi pred 10 minútami váš muž volal a chcel vedieť, či ste tu boli" Údajne trvá na tom, že si chce podať žiadosť o prídavky on a že ich bude posielať deťom. Keď mu úradníčka povedala, že ja mám prednostné právo, lebo deti žijú u mňa a aj sa o ne starám a sú mi zverené, trval na tom, že aj tak si podá žiadosť aj on." Ja to nemienim vzdať, lebo s ním mám svoje skúsenosti. Ak však budú žiadosti dve, bude asi na vôli nem. úradov, ktorú akceptujú.. Možno zohráva úlohu aj čas, ktorá žiadosť tam bude skôr. Každopádne mám neistotu v tom, do ktorej familienkasse zaslať žiadosť - do norinbergu alebo do sídla firmy. V norinbergu vraj majú rozvedených, čo ešte na papieri nie som. Sídlo firmy Konig je v moringene, ale tam som na internete nenašla familienkasse pre kindergeld (ak som správne pochopila, len pre elterngeld), ani riadnu adresu, ďalšia familienkasse je asi len 20 km odtiaľ v Gotingene. Smola, že neviem po nemecky, angličtina mi tu asi veľmi nepomôže.
Čo sa týka výživného a prídavkov, úradníčka tvrdila, že sú to 2 rozdielne veci a že si ich nemožno zamieňať. ....Ale že viacero otcov to tak robí...pravdepodobne protizákonne, Ak mi vieš a máš možnosť pomôcť, budem nesmierne vďačná.
Ahojte.Chcem sa opýtat,poberam rodinne prídavky z Nemecka skoro rok.Ale tento mesiac mi nič neprišlo a ja neviem prečo.Muž stále pracuje v Nemecku..Má niekto podobný prípad??
@katuska777 Nepotrebuje ziadny prechodny ani trvaly pobyt.Ma na to narok ak je riadne zamestnany aj napriek tomu ze zije na SK.

ano nech ide povedat ze menil pracu aj adresu a bude to v pohode nam to islo dalej ziadna prestavka nic..len mm ma nemecku banku tak jemu sa menilo aj cislo uctu...drzim palce 😉