icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

zuzana030
5. apr 2014

@zanetak ahoj, prosím ťa nevieš mi poradiť ohľadom prídavkov? my čakáme už od januára min. roka a stále nič, vypisujem emaily na familienkasse už pol roka a žiadna odpoveď, ide ma už rozhodiť, lebo nemecky neviem, všetko sme odovzdali, tu máme RD zastavené a min. rok v sept. sme posielali posledný papier, ktorý som potvrdzovala tu na slovensku na úrade, že sme RD tu zastavili. odvtedy stále čakáme a nevieme vôbec nič, nechceli od nás žiadne rodné listy ani potvrdenie o návšteve školy, čo mi je divné. Neviem si už poradiť, že čo mám robiť a do kedy čakať, čo znovu všetko vybavovať alebo čo, ostalo od nich ticho....:(
peniaze by sa mi dosť zišli teraz a tvoja rýchlosť je neuveriteľná.
manžel tam pracuje na zmluvu, má prechodný pobyt, podklady, čo prišli sme všetky vyplnili a nič, už som zúfalá...veď je to už druhý rok, čo nepoberám prídavky 😢 😢 😢

katuska777
Odpoveď bola odstránená
myawilkinson
21. apr 2014

Ahoj.. chcela by som sa opytat ci náhodov neviete ked som poistena na Slovensku v Dôvere a bývam v Nemecku som tu nahlásena mam minijob priatel pracuje normalne uz rok v jednej firme... neviem ci je to podstatne tieto veci co som práve napísala... ale keby nahodov.... a chcela by som vediet , ci ked som poistena na Slovensku môžem navštíviť lekára-gynekologa tu v Nemecku normalne bez nejakych priplatkov velkych kedze cakam prve babatko a som nejak v 4 tyzdni priblizne a mam strasny strach chcem vediet ci je zdrave ci to nahodov nieje mimomaternicove tehotenstvo a podobne... PROSIMMMMMMMM AK NIEKTO VIE O TOMTO NIECO BLIZSIE BUDEM VELMI VDACNA ZA RADU ....

rikamf
22. apr 2014

ahojte viete mi poradit, byvali manzel ziadal o rodinne pridavky v nemecku na nasu dceru, medzitym ma novu rodinu. ale ze vraj ked pytal tie rodinne pridavky na nasu dceru ze vraj uradnicky od neho nepytali rodny list dieteta, co sa mi verit nechce, a teraz si pyta rodne cislo odo mna, troch sa mi to zda nelogicke ze od dieteta rodne cislo nechcu ale od jeho byvalej manzelky ano, myslim na tie papiere co sa vypnovali tu na slovensku formulare E401 a 411, ze ani jeho rod. cislo netreba nakolko on ta ma danove cislo a ze od dcery staci datum narodenia tak nechapem preco che moje rodne cislo, neviete mi k tomu nieco povedat? prosim poradte

beruska2311
23. apr 2014

neviete mi niekto poradit nejaky mail ...prestali nam chodit pridavky vsetky papiere mame v poriadku neda sa tam ani dovolat ani na maily neodpisuju

zuzana030
23. apr 2014

@katuska777 jeeeej, tak to je super, konečne ste sa dočkali...🙂
asi sa opijem tiež, aj keď nepijem, my čakáme už rok a pol a nevieme čo ďalej, neodpovedajú na emaily, nedvíhajú tel., ja som už na nervy, čakáme od januára 2013, zastalo to min. rok v sept., číslo pridelené máme, potvrdzovali sme tu na socke, že prídavky na sk neberieme, len čo bolo vyplácané a odvtedy nič, žiadna komunikácia, nepýtali od nás žiadne rodné listy, ani sobášny a ani potvrdenia o škole. Nevieš poradiť, čo robiť?
trošku som nepochopila, že teba sa to podarilo vďaka Solvitu, vysvetlíš...?
juj ale v dobrom vám závidím, kurnik ja už neviem čo ako, teraz ich aj dosť súrne potrebujeme a nič...nevieme sa zariadiť... ☹ ☹

janulla999
23. apr 2014

@beruska2311 ahoj, odkedy ti nechodia prídavky? mne od augusta min. roku...nedovoláš sa im určite na centrálu, jedine ak máš nejaké rozhodnutie a na ňom pod koho patríš je aj číslo. my sme volali asi pred 2. mesiacmi a veľmi milo odpovedali, že už to hneď vyriešia a peniaze mám max. do 10 dní a NIČ :(

beruska2311
24. apr 2014

od decembra...zamestnavatel tam zasielal este raz vsetky potvrdenia a stale nic..cez tel. neodpovedaju ani na maily..pritom nám 22 roky chodili vkuse

janulla999
24. apr 2014

@beruska2311 no čoskoro tam zavoláme a dám vedieť čo nám povedali

beruska2311
25. apr 2014

Okickoo daj mi vedieť alebo ak máš ciselko

katuska777
Odpoveď bola odstránená
katuska777
Odpoveď bola odstránená
nika181989
26. apr 2014

Benyse ma pravdu..Mamicky maju narok na kindergeld z de ak je slobodna zijuca na slovensku a manzel ma prechodny pobyt a pracu v De..Zijem v Nemecku s priatelom a akurat pred tyzdnom sme odovzdali antrag a vsetky vypisane papiere+rodny list atd atd kedze ma byv.priatelku na svk s dcerou a poslali na familiankasse do Nagold a uz len čakat 🙂)) aj ked....papierov hodne a vypisovaciek tiez dost ale stoji to zato.. 180e je slusny peniaz len Nemčiska su precízny velmi niekedy to trva 2 mesiace inokedy aj polroka kazdeho beru individualne tak uvidime 🙂)

nika181989
26. apr 2014

@myawilkinson ahoj no neviem ako to je s gynekologmi ale kamoska tu tiez pracuje v karlsruhe minijob reiningung a je poistena na svk všeobecka a neplatila nic u zubara lebo ma europsku zdravotnu kartu zo vseobecky ked mad uz eu nemala by si platit 🙂) kazdopadne je najlepsie si vybavit tu zdravotku a mat pokoj a nestresovat .som v Aok v Nemecku poistena a spokojna 🙂 drzim palce nech je mimčo zdravucke..a sup sup lekarovi.

myawilkinson
27. apr 2014

nika181989 ahoj.... ale kedze ja mam iba minijob a nie moc dobre plateny lebo som zatial nic lepsie nenasla tak si nemozem dovolit platit AOK... kedze to je nejakych 150eur myslim... a viem , ze sem nepatri otazka kt. teraz polozim ale mozno budete vediet poradit.. mam strasnee stresy z potratu som asi v 5 tt a prestala som citit bolesti v podbrusku (co ked ich citim vraj znamena ze je vsetk v poriadku) a ja ich necitim uz 2 dni ale prsia ma stale bolia ... citala som tu ze ustupujuce priznaky mozu znamenat potrat a este s ami o tom aj snivalo :((( ze som potratila na niekolko sposobov ....cize uz som uplneeee nervooozna kedze cakam na nejake formulare zo svk aby som mohla ist do tej AOK a 12teho AZ mam termin u gynekologa tu v DE tak ma do vtedy kyyym ubehnu tie dva tyzdne asi poraziii neviete mi niekto poradit ??? co to moze znamenat ? :(

dadula06
28. apr 2014

@myawilkinson neviem ako to funguje pri minijobe, ale ak maš v nemecku odvody, tak automaticky by si mala mat nemecké poistenie.neprišli ti papiere z AOK? ak nemáš nemecku zdravotnu kartičku tak by si sa asi mala obrátit bud na kanceláriu AOK alebo sa opýtať gynekologa v nemecku či bude mať problém so svk zdravotnou kartoou..každopádne to rieš, tehotenstvo musí byť kontrolované..vela zdaru prajem

dadula06
28. apr 2014

@myawilkinson vobec nič to neznamena iba tolko, že je všetko v poriadku. mala by si sa v prvom rade pozitívne naladiť, prestať stresovať a tešit sa z požehnaného stavu..mam 4 deti a bolesti na začiatku som mala len pár týždnov.bolesti by vobec nemali byt, len ak tak malé akoby pichanie. to je normál. to že sa ti niečo sníva sú tvoje obavy. hovorim, pozitivne sa naladiť, tešít sa a uživať si tehotenstvo, to je teraz tvoja úloha, prvoradé je bábatko 🙂

dadula06
28. apr 2014

@rikamf no mne sa zda, že bývalý manžel môže požiadať iba na deti, s ktorými má rovnaký trvalý pobyt, ak nemá, tak na to potrebuje váš písomný súhlas.môj bratranec tak chcel, ale bolo to dosť komplikované .záleži či s tým vy súhlasíte alebo nie. ak si nieste istá obrátte sa na svk na oddelenie rodinných prídavkov kam patríte a tam vám poradia.

dadula06
28. apr 2014

@miruska320 Ahoj, ako som už spomínala po vzájomnej dohode medzi vami sa to dá vybaviť, bez toho sa nepohne v nemecku. to čo by dostal by ti musel celé dať, lebo to je prídavok na dieťa a patrí dieťaťu.okrem toho by musel platiť aj riadne výživné.je to birokraticky velmi náročné..v prípade rozvedených rodičov duplom. tak ja neviem ako ty, ale ja by som sa na to asi..🙂 ale je to na tebe..

dadula06
28. apr 2014

@gloria78 je nutné mať min. prechodný pobyt a vyplacajú spätne k dátumu uzavretia prac. zmluvy ak súhlasí s prihlásením na pobyt.

gloria78
29. apr 2014

@dadula06 ďakujem 😉

rikamf
30. apr 2014

@dadula06 ahoj dakujem za odpoved uz som sa par krat obratila tu na urad ale uradnicky mi nevedeli nic povedat ohladom tych rodinnych pridavkov, ze oni mi jedine vypnia formulare E401 a 411 tieto papiere som mu uz aj poslala naspet a teraz sa caka, ale velmi byvalemu manzelovy neverim nakolko neplati ani riadne vyzivne a sa dost bojim ze ked mu pride na ucet tie rodinne pridavky tak on mi to posle ako riadne vyzivne a nebudem si vediet skontrolovat nakolko do poznamok aj tak nenapise nic

ditka6
4. máj 2014

@rikamf ak nežijete spolu,urad v nemecku bude posielat peniaze na tvoj učet,nie na jeho!!!

rikamf
4. máj 2014

@ditka6 bolo by to celkom fajn lenze on uviedol svoj ucet v nemecku takze pojdu najprv na jeho lebo on si moj ucet ani nepytal

ditka6
4. máj 2014

@rikamf pokial mate rozdielne trvale bydlisko,myslím ty s detmi a on inde,vtedy si vypytaju tvoje číslo učtu,aby sa zabranilo tomu,že sa peniaze nedostanu k detom,lebo patria im......podla svojej skusenosti 🙂

rikamf
4. máj 2014

@ditka6 dakujem za info ta uvidime co z toho, bo nic ine odo mna nepytal iba moje rodne cislo, co sa mi zdalo trocha nelogicke kedze ani od dieteta ze vraj netrebalo rodny list, ale na to cislo uctu som naozaj zvedava zatial so ho odo mna nepytal

ditka6
4. máj 2014

@rikamf treba tam aj prefotený rodný list ,preloženy do nemčiny,aby bolo jasné,ze on je otec,,,,skoda,ze sa takto k tomu stavia,my sme tiez od seba,no v tomto sme pekne spolupracovali,ved su to peniaze pre deti,,,,mozno neskor aj on dozrie,potom vam to doplatia spiatocne,,,i ked viem,ze kazda koruna sa zíde aj teraz....prajem vela stastia a nech sa ex čoskoro umudri

rikamf
4. máj 2014

@ditka6 dakujem pekne ale pochybujem ze on dakedy dozrie a sa umudry kedze uz ma druhu manzelku a druhe diete a este stale sa neumudril. ved uz aj tresne oznamenie som nanho podala ze neplati vyzivne

fidorka7
4. máj 2014

ditka6 požiadaj o spoluprácu úpsvar, kde patríš. my na úrade bežne v prípade rozvedených manželov ktorí sa nevedia dohodnúť, resp. otec nie je schopný použiť prídavky na to, na čo sú určené, žiadame príslušný úrad v zahraničí o to, aby peniaze poukazovali k rukám matky a v drvivej väčšine prípadov nám vyhovejú.

fidorka7
4. máj 2014

dadula06
tvoje informácie sú nepresné,
-dieťa nemusí mať prechodný pobyt v zahraničí na to, aby otec dostával naň prídavok, ak ten otec riadne pracuje v danej krajine a odvádza všetky povinné odvody
-vybaviť prídavok v prípade rozvedených manželov je rovnako náročné, ako v prípade keď rozvedení nie sú - neviem o akej byrokracii navyše píšeš
-matka dieťaťa nedáva otcovi nijaký súhlas k vybaveniu prídavku, ani otec nemusí s dieťaťom mať spoločný pobyt
-podmienkou na výplatu prídavku nie je to, že rodičia sú manželmi, prídavok sa poskytuje rodičovi - je jedno či slobodnému, ženatému alebo rozvedenému - v prípade, že splnil podmienky (na základe precedensu a rozhodnutia európskeho súdneho dvora v tzv. kauze"slanina" kde boli prídavky priznané v rakúsku i rozvedenému otcovi detí - slovákovi pracujúcemu v rakúsku sa v obdobných prípadoch rozhoduje rovnako).