icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

dagyna
1. sep 2014

Ahojte. Prosím vás viete mi poradiť ako mám zistiť v akom štádiu su prídavky? Telefonicky nie nakoľko ja neviem a manžel vie ale nie až na takej úrovni . Ďakujem.

mirko2011
10. sep 2014

Ahojte tak to presne sa chcem pýtať aj ja, manžel podal žiadosti cca. začiatkom augusta, počula som že trvá to dlho ale ako dlho???Teoreticky tam všetko dodal E formuláre overené úradom Rodné listy atď.......Prídu vôbec do Vianoc?

ditka6
10. sep 2014

@mirko2011 nechcem brať nádej,my sme čakali rok a pol 🙂 🙂 ..hádam to pojde u vás rýchlejšie,prajem vám to!

mirko2011
10. sep 2014

@ditka6 to vážne ?A prečo tak dlho?Veď ak sú doložené všetky papiere mohlo by to ísť rýchlo,u mňa netrebalo žiadne pap . z roboty, nakoľko som na md a predtým som nerobila nikde.. .zatiaľ mu nedosla žiadna posta. ..

ditka6
11. sep 2014

@mirko2011 My sme tiež všetko mali a nič sme dodatočne dedokladali,jednoducho to tak trvalo,zakazdym nam povedali,ze mame cakat,posielali nam listy,ze sme v poradí a maju toho vela.....ale tak ...nakoniec sme sa dočkali 🙂

zuna89
15. sep 2014

baby, potrebovala by som poradiť, určite to tu bolo už vysvetlené, len ja to nejak neviem pochopiť. Mohli by ste mi to niekto vysvetliť ako blbému? Pobehali sme už x úradov aj na SVK aj tu.
Manžel je v Nemecku študentom - dokončuje si tu doktorandúru. Ja som už na materskej - mám ju priznanú a vyplácanú na SVK. Žijeme obaja v Nemecku - máme tu vybavený prechodný pobyt. Aj rodiť budem tu. Ja som odišla na materskú ako zamestnaná (môj pracovný pomer stále trvá) čiže na Slovensku mi panie na sociálnej poisťovni aj na sociálke tvrdili, že v tomto prípade, keďže manžel je doktorand a hoci zarába - považuje sa to za štipendium nie za plat, čiže ja som braná ako živiteľ rodiny a tak mám nárok na vyplatenie všetkých prídavkov, príspevkov a neviem čoho ešte na Slovensku. Materskú mi tých 34 týždňov bude vyplácať tiež Slovensko, lebo mám na ňu na základe odpracovaných rokov nárok a vraj im je jedno, kde žijem. Inak sa to už bude vraj riešiť s rodičovským príspevkom potom. Ale ako je to s prídavkom na dieťa (kindergeld - ak si to s niečim nepletiem)? Vraj si ho mám vybaviť na SVK a tu mi doplatia rozdiel? Či ako to vlastne je? Ďakujem za každú ochotnú odpoveď hoci aj v IP. Pekný deň.

cappili
15. sep 2014

@frantiska1983 Dakujem velmi pekne za tvoje rady, velmi mi pomohli 🙂

palma0608
23. sep 2014

@katuska777 a kde ste pridavky vybavovali v norimbergu ak ano mate cislo na nich aj my vyse roka a pol cakame

palma0608
24. sep 2014

@miruska320 a kolko to vysiel ten slovensky urad my uz rok aj 10mesiacov cakame na pridavky z nemecka

mirko2011
8. okt 2014

Baby na milé prekvapenie musím povedať že prídavky nabehli za necelé 2 mesiace čo som bola milo prekvapená, čítala som tu že niektoré čakali veľmi dlho, neviem od čoho to závisí 🙂

tetasofia
8. okt 2014

Ahojte, čítam, čítam, ale nikde prípad podobný ako náš. Manžel vyše roka pracuje v Nemecku. Je vodič kamiona, takže pobyt tam nemá, načo aj, každý deň je prakticky inde. Mohol by to byť problém? Tvária sa, že áno. Ďalší problém, že vraj musí byť unbeschränkt Steuerpflichtig, čo vraj nie je, pátram a poriadne tou nerozumiem- neviete niekto poradiť? Ďakujem každému za ochotu odpovedať 🙂 🙂 🙂

frantiska1983
8. okt 2014

baby..... tuna sa pozrite...
https://m.youtube.com/guide_ajax?debug_prerolls...

a ja by som vam odporucala necak dlhsie ako dva a pol mesiaca na pisomnu odpoved od Familienkasse

frantiska1983
8. okt 2014

taktiez si vyhladajte na googli " ako podat ziadost o diferenzzahlung" rozdiel pridavkov na dieta v Nemecku

frantiska1983
8. okt 2014

tetasofia: radila by som ti aby sa muz niekde zahlasil / na trvaly pobyt/
- ak pracuje na memecku zmluvu/t.j. dane musi odvadzat Nemecku/ , tak je automaticky unbeschränkt steuerpflichtig- a mate vyrieseny problem

frantiska1983
8. okt 2014

dagyna: radu a odpoved najdes na konci tochto videa :

frantiska1983
8. okt 2014

pre VSETKYCH co cakaju dlhsie nez tri mesiace na odpoved na PnD z Nemecka:

rada nad zlato:
po podani ziadost vam odporucam a radim podat opätovne pisomne list v ktorom ziadate aby sa k veci vyjadrili:
Vzor najdete v tomto videu:
prosim o "like"

tina2010
8. okt 2014

Ahoj, neviem, ci ti toto pomoze, ale moj manzel pracuje v Nemecku. Ja som s detmi doma. Na obe mi SVK posiela pridavok na dieta, z Nemecka dostavame tiez Kindergeld na starsie dieta, na mladsie (17 mesiacov) sme este nic nedostali. Cakame ako cakanky .... zo skusenosti dufam, ze pridu potom naraz. Im vsetko dlho trva ....

frantiska1983
8. okt 2014

tina: odpoved mas v komentari nahore ktory som pisala o 21:49

monyka1988
8. okt 2014

Ahojte mi akurat vybavujeme pridavky z Nemecka za rok 2011 co manzel pracoval. potrebovali sme len vypisat na Slovensku E401 a E411/UPSVaR to potvrdi/ v nemeckom jazyku.pracovnu zmluvu + sobasny list a este jeden papier co poziadali v nemecku o pridavky. vsetko sme to potom poslali. ak ste v tom obdobi na rodicovskom nak mate narok na cele pridavky a ak pracujete tak vam len doplatia co tiez neni malo. len si treba dat pozor lebo vam na Slovensku pozastavia pridavky. radsej sa treba informovat na UPSVaR

9lf9
8. okt 2014

@monyka1988 na Sk sa zastavia pridavky len v tom pripade ze na SK ani jednemu z rodicov netrva pracovny pomer a jediny zamestnani pracuje mimo SK..ak je pracovny pomer aj na Sk tak zahranici robi len dolatok do ich vysky a na Sk vsetko nadalej bezi

frantiska1983
8. okt 2014

monyka..... tak ty si teda vedla: rodicovsky prispevok neovplyvnuje vysku pridavkov na dieta

mirko2011
9. okt 2014

@tetasofia napíšem ti správu budes niečo podobné

rikamf
9. okt 2014

Ahojte chcem vas poprosit o radu, manzel vycestoval za pracou do nemecka v roku 2012 a ze od vtedy ma narok na rodinne pridavky, ja som na rodicovskej dovolenke, v roku 2013 sme sa rozviedli, pridavky na dieta poberam ja tu na slovensku, v roku 2012 bola podana ziadost o rodinne pridavky, tohto roku 2014 mi byvaly manzel oznamil ze rodinne pridavky z nemecka nebudu ze vraj zamietli ziadost nakolko ze vraj dvaja rodicia nemozu poberat pridavky, je mozne ze pobera a ja o tom neviem?ze ma iba oklamal aby som do toho nerypala? medzi tym si zalozil aj novu rodinu,

tetasofia
9. okt 2014

@frantiska1983 ahojček, ďakujem za reakciu, včera som volala na Finanzamt, pani mi tvrdila, že má Steuerklasse 1, tak je beschränkt - tomuto nerozumiem, nevieš bližšie?

frantiska1983
9. okt 2014

@tetasofia je to hlupost co ti povedala, urcite si ju zle rozumela. steuerklasse 1 je kazdy automaticky. Ked na Finanzamt predlozis sobasny list - uz sa mu zmeni status na steuerklasse 3. steuerklasse 2 je clovek samostatne zijuca t.j. slobodna,y /rozvedena,y mamicka , otecko. My sme z EU ja si neviem predstavit ze je beschränkt.....je on SZCO??
toto som nasla: neviem ci vies po nemecky,
http://www.steuerlinks.de/sr-die-unbeschraenkte...
to znamena ze jeho status sa po podani ziadosti zmeni na unbeschränkt, v kazdom pripade, odporucam ti ist osobne na finanzamt.....pretoze to co ti nataraju do telefonu a vobec sa mnohokrat nepozru na konretny pripad.....
chod osobne, vezmi vsetky Unterlagen(podklady..........

frantiska1983
9. okt 2014

@tetasofia
tu mas ziadost...
http://www.fm.nrw.de/allgemein_fa/service/formu...

podla toho , sa domnievam ze tvoj muz pracuje v Nemecku, ale nema Meldezettel(nieje zaevidovany na matrike.) Tak nech sa niekde zaeviduje......

frantiska1983
9. okt 2014

@rikamf tak to ze zamietli,,,,,je normalny postup od Uradu v Nemecku. Treba podat odvolanie....Je to pekna sumicka.....treba za tie peniaze bojovat

tetasofia
9. okt 2014

@frantiska1983 díky, po nemecky viem, ale žijem na SK, takže osobne je pre mňa obtiažne, najmä, keď tam muž nemá ani byt atď, mám pocit, že len tárajú, neviem, stále to riešim

tetasofia
9. okt 2014

@frantiska1983 nie je SZČO a po podaní žiadosti myslíš žiadosti na Elterngeld? či mi niečo ušlo?