Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@cowboyka1908 najprv reakcia k @9lf9 - má pravdu, keďže si na materskej pracovný pomer Ti stále trvá? To budeš potrebovať od zamestnávateľa potvrdenie pre UPSVAR.
Vyhlásenie o bydlisku nájdeš na stránke UPSVAR, hoď si do Google UPSVAR a vyhlásenie o bydlisku a nájde Ti to. Je to taká 3-stranova tabuľka, jeden stĺpec Ty, druhý manžel a na konci deti. To potrebuješ len pre náš UPSVAR. Oni Ti na základe toho nestopnu prídavky a potvrdia formuláre E411 a E401
@cowboyka1908 samozrejme pokial mas prac.pomer na SK a si na materskej tak t tu davky pojdu normalne a z Nemecka bude doplatok do ich vysky 🙂
@liebling98 tie tlačivá už mám - teda tie E411, 401 vypísané, ešte musím vybaviť ten pobyt, ale vraj to treba ísť na miestny úrad podľa bydliska, či musím bežať na UPSVAR??? a úradný preklad rodných listov a sobášneho musím dať preložiť nejakej prekladateľke 🙂 mimochodom, ďakujem za pomoc kočky
@cowboyka1908 ideš na UPSVAR v mieste Tvojho bydliska, čo máš v občianskom. Je to ich tlačivo, miestny úrad s tým nič nemá. Na základe toho, že to vyhlásenie o bydlisku vyplniš, potvrdia Ti tie formuláre.
Na UPSVAR musíš ísť ale nie tam, kde patríš podľa písmena, ale tam kde majú na starosti agendu EÚ
@cowboyka1908 formular E401 vyplna obec- na obecnom urade alebo mesto na mestskom urade- podla trvaleho pobytu lebo na urade nevidia databazu pobytu, na UPSVaR ti vyplnia E411- to je tlacivo ohlaodm pobeania davok na SK
@liebling98 ok, takže upsvar - ďakujem.....9lf9 - mne obidva formuláre vyplnili na upsvar.
@9lf9 mne tiež E401 potvrdzovali na UPSVAR. Ale máš pravdu, vo formulári sa spomína aj matrika.
@liebling98 je mozne ze to potvrdia ja na upsvar ale po telefonate na mestsky alebo obecny urade, lebo nevidia evidenciu obyvatelstva a trvale pobyty, lebo inak je to len na dobre slovo, ze byvaju spolu na adrese, nie kazdy chodi zmeny pobytov hlasit na vsetky urady 🙂
@9lf9 Áno, to je možné. Nejaký čas to trvalo, kým mi to potvrdili, zrejme si to overovali
takže to vyhlásenie o pobyte ísť potvrdiť na miestny úrad alebo upsvar - som z toho trošku popletená 🙂 ďakujem
@cowboyka1908 vyhlasenie o pobyte potvrdzuje miestny urad.nie upsvar.
viem, že kúsok mimo témy, ale nie je tú nejaká kočka, ktorá žije v Nemecku a bola by ochotná mi niečo prezistiť na úrade ohľadom jazykových kurzov pre cudzincov? Budem povďačná ...
@aduso noo, tam to nepotvrdili, iba ak chcem nový OP alebo len tak potvrdenie o trvalom pobyte - potvrdzuje to UPSVAR v miestnosti EÚ.
@cowboyka1908 tak to je chujovina pretoze ja som si to vybavovala a potvrdenie o pobyte mi dal mestsky urad.daj mi email poslem ti foto ze mi to potvrdili ja mam kopiu.vsetko co som si vybavovala ohladom rodinnych som si prefotila.urad prace mi potvrdil tlacivo E 401 a E 411 na ktorom mas aj odsek potvrdenia na mestsky urad na pobyt.a to ti musia potvrdit.
@dellfi nie nemusis dokladovat ze byvas v Nemecku, ak tam jeden z rodicov pracuje ma tam odvody a uplatnovat si bude pridavky na zaklade toho..iba sa tam donesie tlacivo E401- vyplni obecny alebo mestsky urat podla trvaleho pobytu- potvrdi kto byva na adrese s dietatom na ktore si uplatnuje davky...ale kazdy pripad je individualny,takzo hovorit vseobecne.
Ahojte.Idem si k vam po radu,cakame babatko,ja som nezamestnana a muz robi v nemecku.Ak by ste mi mohli poradit chcela by som presne vediet kedy ste zacali vybavovat rodinne pridavky z nemecka.Ci az po porode alebo ste nieco posielali/vybavovali predtym..?A taktiez od A po Z kde ste zacali vybavovat a co vsetko ste potrebovali.Dakujem za odpovede
ahojte, prosím neviete poradiť ako ďalej postupovať? na staršiu dcéru mi vyplácali prídavky do 18.veku, navštevuje stále strednú školu, tak som im poslala papier o návšteve školy, už 2x a nereagujú, čakám zase už pomaly pol roka a nič, neviem, či mám čakať alebo čo, či poslať znovu nejaké doklady, mladšia nastupuje v sept. do 1 ročníka ZŠ, tak asi aj to mám poslať? otras s nimi, vôbec nekomunikujú, len rovno stopnú ....
kým vôbec začali vyplácať, tak sme čakali 2 roky, to je otras...
neviete prosím nikto poradiť?
@zuzana030 a tvoj muz robi v DE?
@bambulka2015 ano, robí v DE, horkoťažko nám konečne začali vyplácať, lebo majú vraj veľa roboty, čakali sme skoro 2 roky a teraz ako dcéra staršia dovršila 18, tak zastavili, žiadny papier neprišiel ani nič, poslala som znovu potvrdenie o škole a nič, čakáme už zase pol roka, ja si už asi vlasy z nich vytrhám, otras, hlavne nevieme, že čo ako, načo zase čakáme.... 🤐 🤐 🤐
@stellamaris ahoj písala si že vybavuješ Landeserziehungsgeld, mohla by si mi povedať aký doklad poslať so žiadosťou? O U6 skríningu moja detská doktorka nepočula. A vôbec máme nárok na tento príspevok? Ja som s dieťaťom na slovenku , manžel má prechodný pobyt v nemecku. Betreuungsgeld nám schválili. Vopred ďakujem za odpoved, lebo neviem kde začať.
kto mi vie poradit, co mam robit? Caka ma praca v DE na pracovnu zmluvu, so skusobnou dobou 6mesiacov, ale medzicasom som sa dozvedela, ze cakam babatko, som slobodna, takze financne z uradu prace zo SK je nic moc. Mala by som narok na matersku z DE? Ci musim nejake mesiace odrobit? Mam podpisat zmluvu? alebo radsej to s nasim uradom prace vybavovat? pretoze aj tu na SK som len kratko evidovana. Dakujem za kazdu radu.
@zamy ahoj,my sme sa poradili s Jugentamt a bohuzial nesplname podmienky pre Lansdeserziehungsgeld,tak sme ziadost ani nepodavali.U nas bol problem vyssi zarobok,takze by nam tie peniaze nedali.Nech sa manzel poradi s Jugentamt v mieste bydliska,oni poradia. 😉
@stellamaris ahoj dík za odpoved, ja tu mám žiadosť ktorú pošlem ZNFS tak nech sa vyjadria, za aký rok príjem budú požadovať. Keby si mala niekoho kto žiadal a býva na SK s dieťaťom , tak by bolo dobré vedieť ako dopadol.

@liebling98 ešte mám predsa len jednu otázočku, to tlačivo: vyhlásenie o pobyte je niekde dostupné, či stačí, ak pôjdem na miestny úrad a vydajú mi to v slovenčine na ich tlačive? nie je nutné to prekladať do nemčiny?