icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

cowboyka1908
18. jan 2015

@liebling98 ešte mám predsa len jednu otázočku, to tlačivo: vyhlásenie o pobyte je niekde dostupné, či stačí, ak pôjdem na miestny úrad a vydajú mi to v slovenčine na ich tlačive? nie je nutné to prekladať do nemčiny?

liebling98
18. jan 2015

@cowboyka1908 najprv reakcia k @9lf9 - má pravdu, keďže si na materskej pracovný pomer Ti stále trvá? To budeš potrebovať od zamestnávateľa potvrdenie pre UPSVAR.
Vyhlásenie o bydlisku nájdeš na stránke UPSVAR, hoď si do Google UPSVAR a vyhlásenie o bydlisku a nájde Ti to. Je to taká 3-stranova tabuľka, jeden stĺpec Ty, druhý manžel a na konci deti. To potrebuješ len pre náš UPSVAR. Oni Ti na základe toho nestopnu prídavky a potvrdia formuláre E411 a E401

9lf9
18. jan 2015

@cowboyka1908 samozrejme pokial mas prac.pomer na SK a si na materskej tak t tu davky pojdu normalne a z Nemecka bude doplatok do ich vysky 🙂

cowboyka1908
19. jan 2015

@liebling98 tie tlačivá už mám - teda tie E411, 401 vypísané, ešte musím vybaviť ten pobyt, ale vraj to treba ísť na miestny úrad podľa bydliska, či musím bežať na UPSVAR??? a úradný preklad rodných listov a sobášneho musím dať preložiť nejakej prekladateľke 🙂 mimochodom, ďakujem za pomoc kočky

liebling98
19. jan 2015

@cowboyka1908 ideš na UPSVAR v mieste Tvojho bydliska, čo máš v občianskom. Je to ich tlačivo, miestny úrad s tým nič nemá. Na základe toho, že to vyhlásenie o bydlisku vyplniš, potvrdia Ti tie formuláre.
Na UPSVAR musíš ísť ale nie tam, kde patríš podľa písmena, ale tam kde majú na starosti agendu EÚ

9lf9
19. jan 2015

@cowboyka1908 formular E401 vyplna obec- na obecnom urade alebo mesto na mestskom urade- podla trvaleho pobytu lebo na urade nevidia databazu pobytu, na UPSVaR ti vyplnia E411- to je tlacivo ohlaodm pobeania davok na SK

cowboyka1908
19. jan 2015

@liebling98 ok, takže upsvar - ďakujem.....9lf9 - mne obidva formuláre vyplnili na upsvar.

liebling98
19. jan 2015

@9lf9 mne tiež E401 potvrdzovali na UPSVAR. Ale máš pravdu, vo formulári sa spomína aj matrika.

9lf9
20. jan 2015

@liebling98 je mozne ze to potvrdia ja na upsvar ale po telefonate na mestsky alebo obecny urade, lebo nevidia evidenciu obyvatelstva a trvale pobyty, lebo inak je to len na dobre slovo, ze byvaju spolu na adrese, nie kazdy chodi zmeny pobytov hlasit na vsetky urady 🙂

liebling98
20. jan 2015

@9lf9 Áno, to je možné. Nejaký čas to trvalo, kým mi to potvrdili, zrejme si to overovali

cowboyka1908
20. jan 2015

takže to vyhlásenie o pobyte ísť potvrdiť na miestny úrad alebo upsvar - som z toho trošku popletená 🙂 ďakujem

aduso
28. jan 2015

@cowboyka1908 vyhlasenie o pobyte potvrdzuje miestny urad.nie upsvar.

cowboyka1908
3. feb 2015

viem, že kúsok mimo témy, ale nie je tú nejaká kočka, ktorá žije v Nemecku a bola by ochotná mi niečo prezistiť na úrade ohľadom jazykových kurzov pre cudzincov? Budem povďačná ...

cowboyka1908
3. feb 2015

@aduso noo, tam to nepotvrdili, iba ak chcem nový OP alebo len tak potvrdenie o trvalom pobyte - potvrdzuje to UPSVAR v miestnosti EÚ.

aduso
3. feb 2015

@cowboyka1908 tak to je chujovina pretoze ja som si to vybavovala a potvrdenie o pobyte mi dal mestsky urad.daj mi email poslem ti foto ze mi to potvrdili ja mam kopiu.vsetko co som si vybavovala ohladom rodinnych som si prefotila.urad prace mi potvrdil tlacivo E 401 a E 411 na ktorom mas aj odsek potvrdenia na mestsky urad na pobyt.a to ti musia potvrdit.

dellfi
4. feb 2015

@9lf9 a s tymi prepkadkami je to fakt pravda. A co musis vydoklasovat, ze tam naozaj byvas?

9lf9
4. feb 2015

@dellfi neviem rozlustit to jedno slovo kde je preklep 🙂 tak neviem na co odpovedat...

dellfi
4. feb 2015

@9lf9 vydokladovat. Myslim dokazat, ze tam byvas. Myslim v Nemecku, nie v SR.

9lf9
4. feb 2015

@dellfi nie nemusis dokladovat ze byvas v Nemecku, ak tam jeden z rodicov pracuje ma tam odvody a uplatnovat si bude pridavky na zaklade toho..iba sa tam donesie tlacivo E401- vyplni obecny alebo mestsky urat podla trvaleho pobytu- potvrdi kto byva na adrese s dietatom na ktore si uplatnuje davky...ale kazdy pripad je individualny,takzo hovorit vseobecne.

simonnka2014
4. feb 2015

Ahojte.Idem si k vam po radu,cakame babatko,ja som nezamestnana a muz robi v nemecku.Ak by ste mi mohli poradit chcela by som presne vediet kedy ste zacali vybavovat rodinne pridavky z nemecka.Ci az po porode alebo ste nieco posielali/vybavovali predtym..?A taktiez od A po Z kde ste zacali vybavovat a co vsetko ste potrebovali.Dakujem za odpovede

zuzana030
15. feb 2015

ahojte, prosím neviete poradiť ako ďalej postupovať? na staršiu dcéru mi vyplácali prídavky do 18.veku, navštevuje stále strednú školu, tak som im poslala papier o návšteve školy, už 2x a nereagujú, čakám zase už pomaly pol roka a nič, neviem, či mám čakať alebo čo, či poslať znovu nejaké doklady, mladšia nastupuje v sept. do 1 ročníka ZŠ, tak asi aj to mám poslať? otras s nimi, vôbec nekomunikujú, len rovno stopnú ....
kým vôbec začali vyplácať, tak sme čakali 2 roky, to je otras...

zuzana030
16. feb 2015

neviete prosím nikto poradiť?

bambulka2015
16. feb 2015

@zuzana030 a tvoj muz robi v DE?

zuzana030
16. feb 2015

@bambulka2015 ano, robí v DE, horkoťažko nám konečne začali vyplácať, lebo majú vraj veľa roboty, čakali sme skoro 2 roky a teraz ako dcéra staršia dovršila 18, tak zastavili, žiadny papier neprišiel ani nič, poslala som znovu potvrdenie o škole a nič, čakáme už zase pol roka, ja si už asi vlasy z nich vytrhám, otras, hlavne nevieme, že čo ako, načo zase čakáme.... 🤐 🤐 🤐

zamy
22. feb 2015

@stellamaris ahoj písala si že vybavuješ Landeserziehungsgeld, mohla by si mi povedať aký doklad poslať so žiadosťou? O U6 skríningu moja detská doktorka nepočula. A vôbec máme nárok na tento príspevok? Ja som s dieťaťom na slovenku , manžel má prechodný pobyt v nemecku. Betreuungsgeld nám schválili. Vopred ďakujem za odpoved, lebo neviem kde začať.

de099
23. feb 2015

kto mi vie poradit, co mam robit? Caka ma praca v DE na pracovnu zmluvu, so skusobnou dobou 6mesiacov, ale medzicasom som sa dozvedela, ze cakam babatko, som slobodna, takze financne z uradu prace zo SK je nic moc. Mala by som narok na matersku z DE? Ci musim nejake mesiace odrobit? Mam podpisat zmluvu? alebo radsej to s nasim uradom prace vybavovat? pretoze aj tu na SK som len kratko evidovana. Dakujem za kazdu radu.

stellamaris
23. feb 2015

@zamy ahoj,my sme sa poradili s Jugentamt a bohuzial nesplname podmienky pre Lansdeserziehungsgeld,tak sme ziadost ani nepodavali.U nas bol problem vyssi zarobok,takze by nam tie peniaze nedali.Nech sa manzel poradi s Jugentamt v mieste bydliska,oni poradia. 😉

aduso
23. feb 2015

@zamy ahoj ako dlho sa ti vyjadrovali k betreuungsgeld? Lebo my sme on teraz žiadali.

zamy
23. feb 2015

@aduso s Betreuungsgeld žiaden problém. Behom mesiaca to bolo schválené .

zamy
24. feb 2015

@stellamaris ahoj dík za odpoved, ja tu mám žiadosť ktorú pošlem ZNFS tak nech sa vyjadria, za aký rok príjem budú požadovať. Keby si mala niekoho kto žiadal a býva na SK s dieťaťom , tak by bolo dobré vedieť ako dopadol.