icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

stellamaris
24. feb 2015

@zamy urcite posli,vyskusaj,mozno schvalia.My sme to pocitali podla navodu na ziadosti a vychadzal nam vyssi prijem a ziaden narok na betreuungsgeld.Osobne nepoznam nikoho,kto zije na SK a ziadal o to v DE. 😉

aduso
25. feb 2015

@zamy ahoj. Ale môj malý má 27 mesiacov a kazala nám to na úrade úradníčka žiadať. Keď nám v Nemecku zamietli rodicak. Ale čo som si zistila tak betreuungsgeld sa ziada po 14veku mesiaca dieťaťa.

zamy
25. feb 2015

@aduso áno je to tak a spätne platia asi 3 mesiace

zamy
25. feb 2015

@aduso a rodičák vám prečo zamietli? Nám tiež urobili výpočet že na sk beriem 23,9 na deň čo nieje pravda odpoved nemám, som zvedavá ako to dopadne.

aduso
25. feb 2015

Lebo sme ho žiadali keď mal malý 25mesiacov.to je na dlho. Proste úrad nás Sk. To je škoda slov.

daniela244
27. feb 2015

Prosim vas o radu vyplatia nam pridavky za rok co muz pracoval v nemecku?minuly mesiac dal vypoved ale o pridavky sme poziadali este minuli rok ked tam este pracoval len by som chcela vediet ci dostaneme pridavky za ten cas co tam odpracoval dakujem za kazdu odpoved

zamy
28. feb 2015

@daniela244 ked splnate podmienky nároku tak dostanete, treba tam poslať prefotenú výpoved čo muž dostal

daniela244
28. feb 2015

@zamy tak mi sme im tam poslali vsetky papiere co nam kazali vsetko sme si riadne pobehali.len sme si neboli isty ci dostaneme ked tam uz nepracuje muz.lebo minuli rok v decembri sme to podali a cakame kedy poslu lebo niektory dostali do dvoch mesiacov pridavky tak nevieme. 🙂

zamy
2. mar 2015

@daniela244 čaká sa aj rok

aduso
18. mar 2015

Neviete mi niektorá poradiť či aj v Nemecku sa vypláca niečo také ako u nás daňový bonus? A ak áno kde sa žiada? Ďakujem.

nellbell
23. mar 2015

Chcem sa opýtať, či stačí na poberanie prídavkov na deti prechodný pobyt v Nemecku.

zamy
23. mar 2015

@nellbell áno plus pracovná zmluva

jalotka
3. apr 2015

@aduso priatel zije v SR, takze som sa vratila, matersku mi tuna neuznali, a co ma najviac vytaca je, ze cele minule leto som behala v DE po uradoch a zistovala potrebne informacie, a vsade ma odbili, ze pokial sa vratim na SR, tak veskere davky by som mala poberat tu..a prosim vas, od akej institucie mam tie davky vymahat? Naposledy som pracovala sezonne na dobu urcitu, potom som bola evidovana na urade v DE odkial som poberala davky az do dna, kedy som mala teoreticky nastupit na matersku..min.tyzden som volala do De na UP, ze teda ako to je a tou materskou a o5 mi bolo povedane, ze mam si to vybavit v SR. Tu vsak narok na to nemam, lebo som tuna nebola poistena po dobu 270 dni. Uz som v koncoch...

jalotka
3. apr 2015

@9lf9 dakujem, a odkial ma ziadat tie formulare? S priatelom nie sme sobaseni, pracuje v SR, v skorsom prispevku som to rozpisala...dakujem za kazdu info

9lf9
3. apr 2015

@jalotka ak si nemala odpracoanev DE to ci vyzaduju oni tak ti ani u nich nemusel vzniknut narok na matersku, ak si na Sk aj otec dietata je tu zamestnany a ty narok na matersku na Sk nemas od narodenia mas narok na rodicovsky od narodenia dietata (ak som spravne pochopila ze v De ti netrva ani pracovny pomer a uz ani nepoberas dvku v nezamestnanosti) pridavky na dieta, porodne- vybavuje sa to na urade prace podla miesta trvaleho pobytu. ak ti uz pracovny pomer ani podpora netrva v De tak ti nemaju na zaklade coho nieco dopalcat a davky pojdu len na SK, kedze tu pracuje otec dietata.

daniela244
6. apr 2015

Prosim vas a aky den sa v nemecku vyplacaju pridavky?ci je nejaky datum do kedy v danom mesiaci vyplacaju alebo ako.dakujem 🙂

0silvia0
6. apr 2015

@daniela244 neviem, či je presne stanovený dátum, ale mne chodia okolo 13 dňa v mesiaci, niekedy o deň skôr, niekedy neskôr podľa toho, či padne tento dátum na víkend.

daniela244
6. apr 2015

@0silvia0 jeee dakujem pomohla ste mi nevedela som presne ci to davaju podla priezviska od abecedy alebo ako :D dakujem

0silvia0
6. apr 2015

@daniela244 no to fakt neviem, či je to podľa priezviska od abecedy, je to možné, my máme priezvisko na R 🙂
Ja som to nejak neriešila, hlavne, že chodia 🙂

daniela244
6. apr 2015

@0silvia0 lebo mi sme podali o pridavky v decembri minuly rok od vtedy nam poslali dalsi papier ktory sme vyplnili a poslali.a cakame tak zistujem kedy asi mozeme ocakavat ze kedy asi tak posielaju 🙂 vy ste kolko cakali na pridavky?

0silvia0
6. apr 2015

@daniela244 od podania kompletných papierov asi 2 mesiace. Koncom októbra som poslala papiere a v polovici decembra sme mali doplatené prídavky aj spätne. Ale my sme to poslali všetko hneď naraz a bolo to v poriadku.

daniela244
6. apr 2015

@0silvia0 tak to dufam ze aj my uz budeme mat lebo aj mi sme vsetky papiere hned dali len jeden sme vyplnili zly my sme dali ziadost co maju nemci a nie pre cudzincou tak este to nam dali vypisat ale tomu su uz dva tyzdne.tak Si myslim ze to poslu ked budu vyplacat neviem uvidime 🙂 dakujem pomohli ste mi 🙂

monikamimina
10. apr 2015

@zamy ahojte, ja , ak sa mozem zapojit 🙂

monikamimina
10. apr 2015

potrebujem radu od niekoho komu uz vaplacaju rodinne pridavky z Nemecka, poprosim 🙂

zamy
10. apr 2015

@monikamimina čo potrebuješ vedieť?

monikamimina
10. apr 2015

@zamy mozem do spravy?

zamy
10. apr 2015
monikamimina
10. apr 2015

@zamy uz 🙂

vitrikus
19. apr 2015

inzercia.sk

Otázka č. 167154 v rámci služby Vaša Európa – Poradenstvo
People
GROW-YOUR-EUROPE-ADVICE@ec.europa.eu
To vtrks@yahoo.com
Mar 24
Vážený pán/vážená pani,

ďalej v texte uvádzame odpoveď na Vašu otázku. Upozorňujeme, že rady poskytnuté službou Vaša Európa – Poradenstvo predstavujú nezávislé rady a nemôžu sa považovať za stanovisko Európskej komisie ani inej inštitúcie EÚ alebo ich zamestnancov. Upozorňujeme tiež, že tieto rady nie sú záväzné pre Európsku komisiu ani žiadnu inú inštitúciu EÚ alebo vnútroštátnu inštitúciu.

Dobry den,

na uvod by sme chceli uviest hlavne zasady, ktorymi sa riadia cezhranicne ziadosti o rodinne davky. V EU si kazdy clensky stat urcuje podmienky priznania davok socialneho zabezpecenia, pritom vsak nesmie diskriminovat obcanov inych clenskych statov z dovodu narodnosti. Aby sa ulahcila mobilita migrujucich pracovnikov a ich rodinnych prislusnikov, boli prijate koordinacne nariadenia, ktore maju za ulohu riesit konflikty narodnych systemov socialneho zabezpecenia clenskych statov. Tieto nariadenia su priamo aplikovatelne v kazdom clenskom state EU.

Na rodinne davky ma obcan narok z clenskeho statu, v ktorom je poisteny na ucely socialneho zabezpecenia, samozrejme ak splna aj dalsie podmienky urcene narodnou legislativou predmetneho clenskeho statu. Obcania clenskych statov EU mozu byt sucasne poisteni len v jednom clenskom state. Tento stat sa urci podla koordinacnych nariadeni EU c. 883/2004 a 987/2009 (cl. 11 a dalsie). Zpravidla pojde o stat, kde obcan vykonava svoju pracovnu cinnost – ak nie je na uzemie tohto statu len docasne vyslany z domovskeho clenskeho statu. Vyslany pracovnik totiz zostava poisteny vo svojom domovskom clenskom state (do jeho systemu plati odvody) a tak mu moze vzniknut narok na rodinne davky zo systemu domovskeho clenskeho statu, prave z titulu poistenia tam (vid. cl. 12 ods 1 nariadenia ES c. 883/2004).
Ak by rodina splnala podmienky na rodinne davky z viacerych clenskych statov, pravidla priority urcia, ktory clensky stat je zodpovedny na vyplatenie davok (cl. 68 a dalsie nariadenia 883/2004). Davky sa totiz nemozu poberat na toho isteho clena rodiny duplicitne z viacerych clenskych statov. Zhrnutie pravidiel prednosti najdete na: http://europa.eu/youreurope/citizens/family/chi...

Vyssie uvedene pravidla vo Vasom pripade znamenaju nasledovne:
ak nie ste len docasne vyslanym pracovnikom v Nemecku, mate narok bud na nemecke rodinne davky (ak matka, s ktorou ziju deti na Slovensku, tam nepracuje), alebo na rozdiel sumy slovenskej a nemeckej davky tzv. Differenzzahlung z nemeckeho systemu (ak matka deti pracuje na Slovensku). V poslednom pripade totiz ma prioritne poziadat o rodinne davky matka deti na Slovensku, avsak kedze nemecke davky su vyssie, Vy mate narok na rozdiel z Nemecka. V Nemecku sa ziadost podava na miestne prislusnom Familienkasse podla Vasho bydliska:
http://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/ser...
http://www.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups...

O tom, ci mozete poberat rodinne davky aj za deti z prveho manzelstva Vasej manzelky, rozhoduje narodna legislativa clenskeho statu, podla ktorej ziadate o davky. Vacsina clenskych statov prizna davku aj tym osobam, ktore sa staraju o dieta, zijuce v jeho domacnosti, aj kde nie je jeho biologickym rodicom. Podmienkou vsak je, ze biologicky otec tychto deti nepobera za ne svojim ucelom a charakterom podobne davky.

Viac o nemeckom a slovenskom naroku na rodinne davky najdete na
http://www.bmfsfj.de/BMFSFJ/Service/publikation...
http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/Fami...
http://www.upsvar.sk/tv/odbor-socialnych-veci-a...

Texty vyssie uvedenych koordinacnych nariadeni v aktualnom zneni najdete v systeme EUR-lex, alebo aj na nizsie uvedenom portali:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&l...

Ak mate dalsie otazky, nasa sluzba je Vam nadalej k dispozicii. Ak Vasa nova otazka suvisi s nasou predchazdajucou odpovedou, uvedte prosim jej cislo vo Vasej novej otazke.

S pozdravom,

Ak máte ďalšie otázky, neodpovedajte na tento e-mail, ale navštívte webové stránky Vaša Európa – Poradenstvo.

Vaša pôvodná otázka znela:
Dobry den.

Pracujem v nemecku na pracovnu zmluvu a mam tam prechodny pobyt moja zena s detmy byva na slovensku.Mam dva nevlastne deti teda manzelky z predchadzajuceho manzelstva a jedno spolocne....mam narok na nemecke pridavky na deti na vsetky teda vlastne aj nevlastne? A kde a aku ziadost podat v nemecku?
Dakujem za odpoved....

S úctou

Vaša Európa – Poradenstvo

vitrikus
19. apr 2015

A konecne po cakani od 1.7.2014 do vcera 19 april 2015 prisla vytuzena odpoved po 10 mesiacov....pridavky schvalene na tri deti vlastne aj nevlastne a vsetko nam spetne vyplatia z 10 mesiacov....na prve dva deti 184 eur a na tretie 190 eur... 🙂