Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@benyse ahoj prosím nevieš mi poradiť? dcéra dosiala 18 rokov a stopli nám kindergeld, študuje ale na strednej škole a chce aj na výšku ísť, má podla mňa nárok na prídavky pokial študuje, čo im treba doložiť aby dávky doplatili? ďakujem moc....ak vieš poradiť...
už si z nich asi vlasy vytrhám, tak po skoro 2 rokoch sa nám to pohlo a vyplácali AŽ 2 mesiace a zase nič...ide ma trafiť šlak
@zuzana030 Ahoj Zuzana, ak dcera studuje, mas nadalej narok na kindergeld a to do dovrsenia 25 rokov dcery. Ona dokonca popri studiu moze aj pracovat do 20 hodin tyzdenne.
To rozhodnutie, co Ti poslali, tak musis co najskor poslat Widerspruch a zaslat im povrdenie z dcerinej skoly. Toto potvrdenie budes musiet posielat kazdy semester.
Tu je o tom podrobnejsie napisane:
http://www.kindergeld.org/kindergeld-in-ausbild...
@benyse Ďakujem už som im to dnes poslala - potvrdenie o škole, nevieš náhodou, pošlú to hneď v ďalšom termíne ako vyplácajú, alebo znovu budem musieť čakať?
no posielali sme im už v auguste papier, že navštevuje školu, aj tak to stopli, vyplácali nám len do novembra..
a čo je prosím ten widerspruch?
ja som im poslala len list s tým, že žiadam o prídavky aj naďalej, nakoľko študuje a to potvrdenie som priložila, tak snáď im to stačí...
to je zlé, že oni nekomunikujú a potom nič neviem, že čo ako...
dík aj za link....už len nemecky keby viem lepšie... 😒
@zuzana030 ok,dolezite je, ze si im to poslala. Widerspruch je vlastne to, ze sa proti ich rozhodnutiu obratis a poziadas a znovuotvorenie tvojho "pripadu". Ako som na nete citala, maju pravo na to pytat castejsie potvrdenia, tak sa na to pripravte. Ale skola to potvrdenie bez problemov vzdy vyda, ak bude treba.
Bohuzial neviem, ze ako dlho to bude trvat, maju toho strasne vela...ale dostanes vsetko spätne, takze aspon nieco. Treba ich stale otravovat, pytat sa ich na stav atd...drzim prsty 🙂
@benyse ja som poslala len žiadosť o to, aby platili naďalej, do ukončenia štúdia, nič iné som tam neuviedla, tak hádam to stačí, potvrdenia v pohode, minulý rok som im poslala aspoň 10 a nič,zabrdol do toho solvit, tak sa prebrali, inak by som čakala doteraz asi, viem že majú veľa, ale zas 2roky to neverím, že toľko sa nato nemá kto pozrieť,
pikoška...3mesiace som im každý deň poslala 2xemail a nič, už len pre moju zaujímavosť, či mi odpíšu a oni nič.
ďakujem ale za pomoc, ono fajn je to naraz, ale mesačne to veľmi chýba, keď nie sú žiadne príjmy ☹
no dúfam, že v decembri nám to pustia a nebudú robiť prieťahy
Ahojte baby ja viem ze ste tu uz asi pisali milion krat ale potrebovala by som poradit ...manzel bude od 1.1.2015 zamestnanec nemeckej firmy a mame syna ako postupovat a co vsetko treba na vybavenie nemeckych pridavkov? lebo ci sa nahodou nieco nezmenilo mohli by ste mi napisat ako postupovat? Ja so synom som zatial na Slovensku ale chceli by sme tam ist od januara za manzelom. vopred dakujem za ochotu 🙂
po trinastich mesiacoch CAKANIA a po dvoch zalöb podanych proti familienkasse, rozhodli sa nadalej platit! juhuuuuuu, pekny darcek pred vianociami
@frantiska1983 Franti gratulujeme....konečne za aké nervy ale tá to stalo....
@aduso dakujem,...dnes mi uz aj peniazky nabehli na ucet.. TIE S.v.i.n.e. pochopili ze som mnou sa zahravat nebudu.... ja sa len tak nedam., lebo to JE CELKOM NORMALNY POSTUP Z FAMILIENKASSE... ODMIETNUT PLATIT PRIDAVKY NA DETI, hlavne u rozvedenych osobach... TAKZE JEDNA RADA: nevzdavat sa a domahat sa svojho!! za kazdu cenu!!
@aduso ale jasat budu az ked si budem od nich ziadat odskodne!! len tak lahko sa im to neprepeciee!!!
@frantiska1983 to je supeeeeer, my sme čakali, kým sa rozhýbali 1,5 roka, aj to som riešila cez jednu spoločnosť, tá mi to vymohla a platili až 2 mesiace, lebo staršia dovršila 18r. nestačí im, že dostali potvrdenie zo školy...ach des.....som zvedavá, dokedy budem čakať teraz, od 15.11. ešte neprebrali ani poštu, čo som znovu posielala potvrdenie...ja sa z nich už zbláznim raz
a teda neviem, či im to stačí alebo čo.... ☹ ☹ ☹
a čo bude zase na rok? znovu dookola, pustia peniaze a potom znovu zastavia, alebo ako to je?
@frantiska1983 držím ti palce, nedaj sa a vysúď čo sa len dá, ja by som im to tiež nedarovala, potom sa možno spamätajú a nebudú sa vyhovárať, že toho majú veľa....akože aby si za 2 roky nenašli čas na spis? to kde sme ....!!!!!!!!!!!!
@zuzana030 samozrejme ze maju DOSTATOK CASU NA ÜREVERANIE SI SPISU, ale len preto ze nemame "nemecky pas" -tak si vezmu casu kolko len chcu! myslis si ze taky nemec si necha taketo nieco "pácit"?!! urcitie nie...
@frantiska1983 no isto nie, my sme ich ale bombardovali písomne a ani sa neunúvali nám nič odpísať, trvalo to skoro 2 roky a teraz zase neviem, čo mám robiť.. ☹
Ahojte maminky 🙂 posledne dva roky som pracovala v Nemecku, pokusam sa vybavit socialne davky z Nemecka, nakolko som sa rozhodla vratit, porodit a zostat na SR, uz mi konecne prisliel aj formular PD U2 z Nemecka, a teraz sa chcem spytat, ked si chcem vybavit Kindergeld aj Elterngeld ( viem, ze k tomu budem potrebovat aj rodny list dietata) , mozem poslat ziadost uz teraz na Familienkasse? Alebo si mam vypytat formulare E 401 a E 411? Alebo ako? Vie mi niekto poradit? Alebo mozem poberat matersku zo Slovenska?
Dik za kazdu radu
ahojte, mňa by zaujímalo, čo všetko potrebujem dokladovať, ak idem požiadať o detské prídavky v Nemecku? Ja žijem na Slovensku aj s deťmi a manžel pracuje v Nemecku, tam odvádza aj dane. Ďakujem za radu
Chcem sa spytat.Zijem v Nemecku a teraz po roku som dostal vypoved v praci.Ako to bude teraz s kindergeld,lebo uz ich mavam a teraz nic.Dakujem
@cowboyka1908 ahoj.na slovensku ti uz stopli rodinné pridavky?prvom rade musíš ísť na svoj UPSVAR..doneses tam manzelovu zmluvu a úradníčka ti tá potvrdenie..formulare.je to strasne zdĺhavé a príprav sa na papierovacky.manžel musí dokladovat ze ma pobyt prechodny v nemecku...plus pracovnú zmluvu...ale to by mu mala dať ich uctovnicka.nam to trvalo 7mesiacov kým sme to vybavili a po 11mesiacoch nám to začali vyplácať.držím palce a pevné nervy.ešte rodné listy detí a plus matricny doklad ..o tvojom pobyte a deti.
@jalotka aby si mala narok na davky na Sk sleduje sa pr. pomer oboch rodicov- ci si ty v Nemecku pracu ukonila ak ano odkedy ci tam mas narok na nieco ako podporu ak si bola na zmluvu, kde pracuje otec dietatka...ak ti vznikol z pr. pomeru narok na matersku v nemecku musis si ju tam uplatnit a aaj rodicak, to ci budu davky vyplacane aj na sk zalezi na pr.pomere otca dietata, urcite pre Nemecko budes potrebovat aj prelozeny RL dietata aj E411 a E401 + pr. zmluvu...z Sk matersku poberat nemozes lebo si ju nepracovala a na to aby si mohla poberat rodicak na sk otec dietata tu musi mat pr pomer..na vsetky davky mas narok len ak budes s dietatom zit na Sk
@cowboyka1908 na to sa muz musi spytat v Nemecku na urade kde spada zobrat a vyplnit ich ziadost o pridavky a tam mu napisu vsetky prilohy o budu potrebovat
@aduso nestopli, normálne idú naďalej. na úrade nám vypísali tlačivá v slovenčine E401, 411 = nevadí?
tie rodné listy a sobášny musia byť úradne overené??
ďakujem za info.
@9lf9 bol sa pýtať, no dali mu len tlačiva Anlage, Antrag auf deutsches Kindergeld a o žiadnych prílohách nehovorili, ale už vyššie mi ich napísala aduso.
@cowboyka1908 nemám síce priamo skúsenosti s Nemeckom, ale EU legislatíva je približne rovnaká pre všetkých členov. Tvoje prídavky na SK Ti nestopnu, keďže s deťmi žiješ tu. Nemecká strana Ti bude doplácať do ich výšky. Pre nemeckú stranu potrebuješ žiadosť (Antrag auf Kindergeld), formuláre E411 a E401 potvrdené na UPSVAR, úradne preložené rodné listy detí, či aj sobášny, to nech sa spýta manžel priamo u nich. Na Slovensku keď pôjdeš dať potvrdiť tie formuláre (kľudne aj v slovenčine, oni sú totožné v akejkoľvek reči, Nemci ich musia akceptovať), budeš musieť vypísať tlačivo vyhlásenie o pobyte. Záleží aj od konkrétneho UPSVAR, môžu od Teba chcieť potvrdenie o návšteve školy/ škôlky detí, potvrdenie od detskej lekárky, že sú v jej starostlivosti na SK, od Teba potvrdenie od zamestnávateľa, že si zamestnaná (pokiaľ si). Proste potrebujú zdokumentovať, že na SK s deťmi skutočne žiješ a tak je slovenská strana primárne príslušná vyplácať prídavky na deti.
@cowboyka1908 to, čo Ti napísala aduso nie je v Tvojom prípade tak celkom pravda, @9lf9 Ti dala lepšie informácie.
UPSVAR bude zaujímať, či Ty s deťmi žiješ na SK, manželovo zamestnanie v zahraničí im dokladovať nemusíš. On musí v Nemecku pri žiadosti o Kindergeld dať potvrdenie od zamestnávateľa, že odvádza odvody v Nemecku.
@liebling98 dakujem za podrobne info
@cowboyka1908 to ci ti na Sk stopnu davky zalezi ci druhy rodic na Sk robi alebo nie. ak tu na SK nikomu z rodicov pr. pomer netrva tak budu davky zastavene a plnu sumu musi platit zahranicie ak na Sk pr. pomer trva tak tu normlane davky pojdu a v zahranici si mozete poziadat o doplatenie do ich vysky..ale len za podmienky ak deti ziju na sk ak odide rodina do zahranicia za rodicom ktory tam pracuje na Sk nie je narok na davky
@9lf9 nooo, ja som zamestnaná na Slovensku, momentálne som štvrtý mesiac na materskej a ja s dvoma deťmi žijem na Slovensku. Možno časom pôjdeme do Nemecka, to je ešte otázka budúcnosti, tak do úvah pripadá skôr to doplatenie z nemeckej strany a na slovenskej strane mi pravdepodobne naďalej budú chodiť rodinné prídavky ako doteraz.

Prosím viete poradiť niekto? konečne nám po skoro 2 rokoch vyplatili prídavky, na ktoré máme nárok, vôbec s nami nekomunikovali, no ťažká situácia, keď neviete načo a dokedy čakať....ale teda, začali platiť...tak som sa tešila až dva mesiace a dnes prekvapko, vyplatené len na 1 dieťa...!!! predpokladám, že stopli kôli tomu, že 2 dieťa dovršilo 18 rokov, ale v sept. sme dokladali, že navštevuje strednú školu, tak nechápem...čo mám teraz robiť? nič neprišlo, žiadny papier, nič...a doklady majú aktuálne, teda na školský rok tento....tak čo zase? čakať ? dokedy a načo...viete prosím poradiť? ja už mám ťažkú depresiu z týchto naťahovačiek , ale hlavne z ich absolútnej tichosti, žiadna odozva...môžem volať písať ...a niiiiič.....
prosím poraďte...veľká vďaka...