icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

fidorka7
27. okt 2015

@mirkaandrej nemáš pravdu, v prvom rade sa vždy posudzuje zárobková činnosť jedného z rodičov, keďže ty si na slovensku nepracovala, primárne príslušná krajina je nemecko, slovensko až sekundárne z titulu pobytu dieťaťa. Nakoľko v de je rodičovský príspevok len do 1 roka, minulý rok ti ho nemohli vyplatiť lebo tvoje dieťa už malo viac ako jeden rok a preto ti ho vyplácalo slovensko ako 100% vyrovnávaciu dávku.
Bydlisko matky s dieťaťom je posudzované až vtedy, ak obaja pracujú každý v inej krajine alebo nepracujú vôbec, je to v zmysle pravidiel prednosti. U Vás je podľa tohto pravidla jednoznačne príslušnou krajinou tá, kde muž pracuje, nakoľko ty nepracuješ.

rencika969
27. okt 2015

@fidorka7 nevieš náhodou či sa to vypláca aj spätne? teda ten rodičák

zamy
27. okt 2015

@rencika969 prídavky na deti si vybavíš na tomto úrade: https://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/Fo...

všetko na základe žiadosti, ku ktorej prikladáš už tu na fore spomenuté prílohy, rodné listy, sobášny atď.

Elterngeld - rod. príspevok si vybavíš na inom úrade http://www.zbfs.bayern.de/familie/elterngeld/re...

tu sa treba poponáhľať vyplácajú do 12 mes. veku dieťaťa a spätne 3 mesiace. Žiadosť je zložitá mne ju robila agentúra v nemecku, ale musíš ju podať. Pretože koniec vyplácania znamená že nárok od 13 mesiaca budeš mať na slovensku čo tu musíš na upsvare riadne zdokladovať.

katus1974
27. okt 2015

No mne sa stala teraz taka vec' ze ked som podala ziadost som este pracovala' ale teraz som evid.na urade prace. Ma niekto skusenosti v tom? Kedze som v case podani ziadosti som pracovala' pridavky mi nestopli' ale dostavame doplatok. Mam na nieco narok kedze som na urade prace?

fidorka7
27. okt 2015

@rencika969 ako ktorá krajina, rakúsko myslím že len 3 mesiace spätne, nemecko sa mi zdá 6 mes.

fidorka7
27. okt 2015

@katus1974 každú rozhodujúcu zmenu si povinná písomne oznámiť platiteľovi do 8 dní, ak si tak neurobila, naprav to čím skôr.
ak si neoznámením spôsobila preplatok, budeš ho musieť vrátiť.

rencika969
29. okt 2015

@zamy zaujímalo by ma či sa to dá aj nejak inak ako osobne, poštou, prípadne mailom...

rencika969
29. okt 2015

@fidorka7 tak to aby som sa poponáhľala, nevieš či sa čas ráta od podania žiadosti?

fidorka7
29. okt 2015

@rencika969 ano od podania

katus1974
30. okt 2015

@fidorka7 existuje nejaké tlacivo na to, alebo staci to napisat normalne vo word .
Ale ked som na urade prace aj tak mame pravo na pridavky.

yanni
30. okt 2015

@katus1974 detske pridavky=Kindergeld nema nic spolocne s tym, ci robis alebo si nezamestnana. Tykaju sa len dietata a zmien v jeho statuse. Do 18 rokov ich budes dostavat, od 18. roku len v tom pripade, ak dieta chodi este do skoly, studuje atd. Najdlhsie vsak len do 25 rokov. Zmeny treba vzdy nahlasit.

katus1974
30. okt 2015

@yanni staci ked im poslem rozhodnutie urad prace ze som od 1.augusta som evidovana? Treba im to prelozit?

yanni
30. okt 2015

@katus1974 Ty si na SK? Tak to neviem, ci im to treba prelozit. Zavolaj si tam, co im treba a ci im vobec nieco treba. My sme v DE a co viem, na Kindergeld sa hlasi len zmena, co sa tyka dietata a co sa tyka rodicov len vtedy, ak sa nejak zmeni Steuerpflicht, t.j. ak ten rodic, co pobera rodinne pridavky uz nie je v DE steuerpflichtig, nema narok ani na rodinne pridavky.

katus1974
30. okt 2015

@yanni ja som na sk s dcerou v nemecku je manzel jemu sa nic nezmenilo stale pracuje na nemecku zmluvu. Tak mozno ani netreba im poslat ze som na urade prace.

fidorka7
31. okt 2015

@katus1974 napíš to akokoľvek, len to písomne oznám. Prídavky nárok nemáš.

feri_10
31. okt 2015

Dobry den, pracujem v nemecku a moja zena je tu somnou obaja tu mame prechodny pobyt. Ja pracujem na nemecku zmluvu ale zena este nepracovala preto sa chcem spytat ci jej matersku pak vypocitaju s mojho zarobku ?? Dakujem za info

feri_10
31. okt 2015

Pls potrebujem poradit🙂 dieta sa narodi v nemecku ale nemci nemaju kocikove da sa pozidat on na Sk stale tam mame trvaly pobyt

katus1974
31. okt 2015

@fidorka7 akoze narok nemam

9lf9
31. okt 2015

@katus1974 kedze ty si bez PP na Sk a muz robi v DE tak treba oznamit ze ty si na urade evidovana- ale zalezi aj na tom ci mas narok na podporu z Sk alebo nie..ak na podporu po ukonceni TPP nemas tak platit musia plnu sumu Nemci a na SK ti pridavky zastavia. ak podporu poberas na Sk tak kym ti na nu neskonci narok tak poberas PnD zo SK a DE robi stale doplatok, ked podposu doberiet tak plnu sumu platia Nemci. Ale kazdu zmenu ktora mavplyv na narok davky ste povinny hlasit.

9lf9
31. okt 2015

@feri_10 Pokial s dietatom na SK nazijete na porodne z SK nie je narok a spadate pod soc. sistem Nemecka cize mate narok na to na co ma narok v Nemecku kazda ina zena ktora tam zije.

9lf9
31. okt 2015

@feri_10 matersku jej nemaju z coho vyrata ked nepracovala bude mat narok na rodicovsky.

lubina
31. okt 2015

v EU je dolezity "normaly" pobyt, to znamena ten pobyt kde si viac ako 185 dni v roku. Vas pobyt na SK je v podstate len formalny, nesplnili ste si s manz. zakonnu povinost ohlasit vasu dlhotrvajucu nepritomnost na uzemi SR, ale nie je za to nastastie zatial ziaden postih. Ale narok na prispvok pri narodeni dietata nebudete mat, kedze sa zdrzujete v Nemecku ...@feri_10

feri_10
31. okt 2015

Ok ale pokial v de neni kocikove a ja som obcanom sk moje dieta sa prakticky narodi v de ale ziadat budem o xk obcianstvo pre dieta alebo oboje tym padom by som mal narok nie??

lubina
31. okt 2015

NIe je podstatna narodnost a ani statne obcianstvo, ale to pod ktory socialny system spadas. Je to nariadenie EU o koordinacii systemov sociálneho zabezpecenia. A dieta bude mat iba statne obcianstvo SR, nema automaticky narok na nemecke obcianstvo iba preto, ze sa narodi v Nemecku... @feri_10

evittam
31. okt 2015

@feri_10 Nehnevaj sa, ale žijete v DE, pracuješ v DE, odvádzaš tam poistenie, tvoja žena je tam s tebou, tam chce rodiť a vy chcete príspevok od SVK?! A ani na SVK sa nevypočítava materská z platu manžela... 😀

feri_10
31. okt 2015

Ok a jaky davaju nemci prispevok pri prvom dietati??

evittam
31. okt 2015

@feri_10 Veď tam žiješ, tak si to zisti na ich úradoch.

liebling98
31. okt 2015

@feri_10 nie. Na kočíkovné na SK nebudete mať nárok. Občianstvo a trvalý pobyt nie sú dostatočné dôvody. Ak by mala manželka zamestnanie na SK, tak by nárok mala. Žijete v Nemecku, spadáte pod ich legislatívu a sociálny systém.

evittam
31. okt 2015

@liebling98 Inak nechcem nikoho súdiť, ale ľudia odídu akože za "lepším" a potom ak náhodou tam niečo nemajú, tak to chcú "cicať" z nášho štátu, kde neodvádzajú nič? 😝 Len im by to zrazu vyhovovalo....

feri_10
31. okt 2015

Evittam dakujem za info len sa mi jednalo o tych kocikovych cca 800 eur lebo v nemecku to nedavaju tak reku len ten prvy prispevok vybavit na sk