icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

lubina
31. okt 2015

v Nemecku maju ine davky a nie male @feri_10 😉

feri_10
31. okt 2015

Kazdy si chce pomoct jak sa len da preco nie 🙂 ale dakujem za info

liebling98
31. okt 2015

@evittam veď to... alebo minule mi zdvihla tlak otázka jednej mamičky, ktorá to mala prešpekulované, že teraz je na RD s dieťaťom otec, ona porodí druhé, otec pôjde na MD (lebo ona nikde nepracovala) a ona bude na RD so starším dieťaťom. Na to som ani neodpovedala, lebo by to nebol slušný príspevok.

evittam
31. okt 2015

@feri_10 No áno ale hádam len z toho kam prispel, či?! To nie je pomáhanie si ale využívanie a napádajú ma aj iné slová - prepáč ale je to tak. A tam budeš mať 8x také rodinné prídavky ako na SVK - či ich radšej vymeníš za tie naše?!

evittam
31. okt 2015

@liebling98 No veď nech ide, ale dostanú buď len materskú, na ktorú pôjde manžel alebo len rodičovský, na ktorom bude ona - do jednej rodiny jedna dávka. Nebude on dostávať na mladšie MD a ona na staršie rodičovský. 😉

feri_10
31. okt 2015

Teoreticky by sa dalo vybabrat aj s kocikovim stacilo bi len zenu prihlasit spet na sk a tu je ona prihlasena ako dovolenkar a mohla by aj tu porodit ze je na dovolenke :Dd

lubina
31. okt 2015

ak by bola zdravotne poistena na Sk a rodila by v NEmecku, este aby sa ti nestalo, ze si budes musiet ten porod zaplatit ....len tolko k tomu vybabraniu.....staty EU sa uz brania takym roznym chytrakom, co by chceli vsade len benefity brat a v podstate nic nerobit...nic v zlom @feri_10

feri_10
31. okt 2015

@lubina hej len mozes byt poistena aj v dvoch statoch cize aj sk a de🙂

9lf9
31. okt 2015

@feri_10 zdravotne poistenie nemoze mat v dvoch statoch, zena by musela preukazat ze na SK sa zdrziava, ze tu absolvovala prehliadky, ze tu dieta ma detskeho lekara, ze tu ma zdravotnu poistovnu ze tu absolvovalo ockovania a prehliadky a potom sa dava aj vyhlasenie o bydlisku nie trvalom pobyte a tym ze je to vysok adavka tak sa tam chodi aj na terenne setrenia ci sa zena s dietatom zdrzuiava ja Sk takze onio to nie je take lahke ako si clvoek mysli...spadate pod soc. system De a beriete to co poskytuje, vsetky vyhody a j nevyhody....nie ze si vyberate ze z SK chem toto a z DE hento...

lili177
31. okt 2015

ale sa tu hasterite...ak je moznost preco ju nevyuzit, obavam sa vsak ze prave tato moznost bola zakonom uz zmenena, takze si to treba pozistovat na urade co sa da a co pre to treba urobit, urcite sa ale sa byt poistena v de a porodit na svk vdaka tlacivu..E...neviem cislo, vdaka ktoremu vas aj osetria ked su doma ludia co pracuju v zahranici

slnecnica174
31. okt 2015

@feri_10 Tak aby som ti trochu pomohla. Na tych 800,- EUR zo SR som pocula, ze narok uz mat nebudete. Este by som si to na tvojom mieste overila na UPSVAR v SR, alebo mozno sa o tom docitas aj na ich webstranke. Mali na to narok vsetky Slovenky, ktore rodili vramci EU, cize aj v Nemecku, ale myslim, ze to zrusili. Co sa tyka DE, ty dostanes Kindergeld, musis si podat ziadost, ked sa dieta narodi. Malo by to byt 184,- EUR. Tvoja zena, ked v DE nepracovala, dostane prvy rok po narodeni dietata Elterngeld 300,- EUR, tiez samozrejme treba podat ziadost. Elterngeld sa da vybavit aj elektronicky+poslat potrebne doklady, netreba tu chodit po uradoch.

feri_10
31. okt 2015

Ok a ak sa dieta narodi v De a ja mu chcem vybavit pak rod.list na sk aj obcianstvo sk jak to je pak comu tu jaky narok moze zaniknut

slnecnica174
31. okt 2015

@feri_10 Nechapem tvojej otazke?

feri_10
31. okt 2015

@slnecnica174 ja chcem pak pre dieta vybavit sk rodny list lebo bude narodene v Nemecku a nechceme mat nemecky rodny list ci tam nebude problem pak s nejakou materskou ci tak ak bude mat dieta sk rod. List

fidorka7
31. okt 2015

@feri_10 no ved práve o tom píše... v nemecku hrozienka povyberám a to isté chcem na slovensku...

fidorka7
31. okt 2015

@feri_10 no take jednoduche to nie je..

slnecnica174
31. okt 2015

@feri_10 Prosim ta pekne, v Nemecku ti vystavia nemecky rodny list. To nie ze nechces to sa tak robi na celom svete, ze ti rodny list vystavia v krajine, kde sa dieta narodilo. Zoberies ten nemecky rodny list, na ktory si vybavis apostilu a das prelozit sudnym tlmocnikom do slovenciny na zaklade toho dostanes slovensky rodny list a slovensky pas pre dieta. Toto nic nema spolocne s vyplacanim pridavkov. Byvas tu, pracujes tu, byva tu tvoja manzelka a dieta, poberate vsetko tu.

lubina
31. okt 2015

@feri_10 nemozes byt poisteny v dvoch statoch - to je pravidlo EU a ak zamlcis jedno positenie, tak ked to zistia tak ho budes vracat....pozri si to koordinacne nariadenie EU co som o nom uz pisala. Osoba je vzdy poistena iba v jednom state - zakladne pravidlo.

wilagrande
2. nov 2015

@yanni ahoj tak mame to cislo ale ja som myslela ze cislo sa konci cislami od 1-9 ale ja mam na konci 0 je to mozne??

rencika969
2. nov 2015

@slnecnica174 ahoj všimla som si že píšeš že o elterngeld sa dá požiadať aj elektronicky to je super a aj o kindergeld to platí taktiež?

slnecnica174
2. nov 2015

@rencika969 Tu som vygooglila link https://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/Fo..., ale my sme ten formular odovzdavali v praci.

yanni
2. nov 2015

@wilagrande ano aj nula moze byt.

wilagrande
3. nov 2015

@yanni to potom ktoreho bude chodit? 🙂)

yanni
3. nov 2015

@wilagrande ved si najdi. Ujo googel ti vypluje vsetko 😉 Nula je zaciatkom mesiaca, 5.-6.
http://www.kindergeld-auszahlungstermine.de/201...

wilagrande
3. nov 2015

@yanni ja som na toto antitalent preto sa radsej opytam...a dakujem 🙂

tinuska1112
23. nov 2015

Ahojte, som úplný začiatočník, nemecky hovorím len pasívne, tak sa mi ťažko orientuje - poprosím o radu vás skúsenejšie. Manžel má nastúpiť od 15.01.2016 na zmluvu v Nemecku, teda po odpracovaní niekoľkých dní /myslím 183 tam je/ by mal mať nárok aj na prídavky. Neviete, ako sa to vybavuje? Má si o ne požiadať na začiatku? Vyplatia mu ich spätne? Vybavuje sa to v práci, alebo na úrade nejakom? Čo všetko k tomu potrebuje mať preložené? /rodné listy, sobášny list/.. ešte niečo viac? Naše prídavky mám zrušiť? Vôbec v tom neviem chodiť, preto mi každá rada pomôže 😉 Vopred ďakujem 😉

drahoslava5678
14. dec 2015

Dobry den je tu niekto kto ma skusenosti s elterngeld? Prosim napiste dakujem ;)

hijobanan
30. dec 2015

Ahojte baby. Pridava sa k vam chlap 🙂 Urcite to tu niekde vo forach uz riesili a mozno aj zodpovedali ale verte mi ze sa mi to cele nechce prehrabavat. A aj tuna vidim zipar veeeelmi podobných otázok ale odpovede nevidim. Mozno v sukromnej sprave ste dostali odpoved. Takze... Ja aj manzelka pracujeme v nemecku, obaja mame zmluvu na neurcito + vsetky odvody standardne. Manzelka je tehotna a teraz ta otazka, je mozny nasledujuci sposob? Tehotenstvo si odchodime k lekarovi v nemecku (vsetky prehliadky, vysetrenia) ale odrodit by sme chceli na Slovensku a nasledne aj prvotnu vychovu mat na Slovensku. Ja by som nadalej pracoval v nemecku ale manzelka by proste po porode ostala na materskej na Slovensku. Moze to takto byt? (Teraz nechcem pocut ze mame ostat rodit v Nemecku a pod.). Proste nam ide o nasledujuce veci:
- mozeme notrmalne ziadat o matersku v Nemecku a rodinne ak manzelka ostane vychovavat na Slovensku (Ale na matersku ide z Nemecka)
- niesu ziadne povinnosti ze musíme ostat v nemecku a tam chodit po narodeni na vysetrenia?
- postaci ak zacneme platit dobrovolne zdravotne poistenie na Slovensku aby sme mohli odrodit na SR a potom aj chodit dalej k lekarovi s babom na SR?

Asi chapete o co mi ide 🙂 Ma to nejake zadrhele alebo nie? Vdaka 🙂

drahoslava5678
4. jan 2016

Hallo. Je tu nejaka zlata dusa ktora ma skusenost s Elterngeld...? Presnejsie ktora porodila na svk a poberala Elterngeld z Nemecka? Za kazdu info Vam vopred dakujem 🙂

maculik
4. jan 2016

@drahoslava5678 ahoj,pozeram,ze mas uvedene v profile Nemecko,teda automaticky patris do skupiny Nemecko a tam su Elterngeld casto spominane a super kocky,ktore rady poradia. Skus tam napisat 🙂