icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

benyse
17. feb 2013

@koralovka ahoj Koralovka! som Ti pisala spravu, teraz vidim, ze si pisala aj sem. V Nemecku, ak ma aj prechodny pobyt, tak nemecke urady to beru ako trvaly pobyt a nevadi, ak ma este k tomu aj trvaly pobyt na Slovensku - moze mat 2 trvale pobyty. Teda vychadzam z toho, ze tam ma nejake ubytovanie (adresu), alebo? Kedze ste manzelia, on moze poziadat o prispevok, je to kopec byrokracie, ale ako som uz do privatnej spravy pisala, najlepsie je, ak zavola do stuttgartu do centraly familienkasse - kde mu presne poradia. inak formular som nasla tu: http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/...

benyse
17. feb 2013

@koralovka este som si precitala diskusiu, co tu prebiehala - ak poziada tvoj muz, ON BUDE DOSTAVAT tie pridavky a bude to o dost jednoduchsie, kedze ma nemecky ucet v banke a adresu.
ziadat by si to musela ty iba v tom pripade, ak by ste NEBOLI zobrati. Takze to mas jednoduchsie a moze ziadat tvoj manzel.

nadula01
17. feb 2013

@koralovka my to mame kazdy mesiac! drzim palce a samozrejme ,ze to musi vybavit v DE!v ktorom meste je?

miruska320
21. feb 2013

Fiha baby ja vam zavidim,ale v dobrom-neviem ci my sme jediny pripad ked sa to tak dlho vlecie alebo co-vcera som bola po infosky na Upsvar ci sa im uz ozvala Nemecka strana co je s pridavkami na nase deti-ze nie este--ja uz nechapem.Pytala som sa teda ci by sme nemohli poberat pridavky na deti aspon zo Svk a to teda ze v ziadnom pripade,ze to by zase musel Famillienkasse vydat doklad ze tam to nepoberame-som uz z toho znechutena 😉 Uz je to rok co nepoberame pridavky na deti z nikade,je pravda ze pokym manzel podal ziadosti a nasiel niekoho kto s nim zasiek na urad-ale aj to bolo niekedy v juli minuleho roku a stale nic

88srdco
6. mar 2013

@miruska320 Chcela by som Vas poprosit o radu Mi sme davaly este v auguste prelozene do nemciny rodne listy deti,sobasny list .A vyplnal manzel aj Nemecke tlaciva a ja tu na Slovensku tie dve tlacivka E401,E411.A uz je marec a nic akorad v oktobri nam prisiel nejaky papier chcem sa spytat aj vam prisla daka odpoved ,alebo este treba im nieco zaslat dakujem pekne .Kedze ja som na Slovensku na neplatenej materskej

88srdco
6. mar 2013

@miruska320 Viete mi sme na tom tak isto mi sme to vsetko podaly v auguste a nic . A mozem sa spytat prisla Vam daka odpoved domov nam prisla ,ale vobec sa s toho nevieme vysomarit .som s toho uz nestastna uz nam to chyba poradte ak by ste nieco vedela dakujem pekne

miruska320
6. mar 2013

@88srdco no nam praveze neprisla do dnesneho dna ziadna odpoved-a preto som cez slovensky UPSVaR poziadala o vyrozumenie a nic-manzel sa bol pytat cca pred 2 tyzdnami povedala zev najblizsich dnoch mu uz pride odpoved a zatial nic-ja len verim ze je to uz na spadnutie.Aj my sme vyplnali formulare ktore nam kazali vytlacit teda E 401 a 411 v nemcine,ked ich mm predkladal v Nemecku na urade dali mu tie iste akurat v cestine 😢 ,ale inac to iste-rodne listy sme neprekladali ze netreba mu povedala rovno pracovnicka na urade-a ja tiez od aprila budem na neplatenej materskej ale to sa asi nevztahuje-neviem

88srdco
13. mar 2013

@benyse Dobry den ,mi uz sme tiez v koncoch nikto sa nam neozyva a nevieme co s tym daly sme aj rod.listy aj sobasny prelozit aj tam vypisoval manzel papiere a stale nic Vobec nevieme co s tym a k tomu ani nevieme po nemecky iba ten daky zaklad .Mohly by ste nam poradit ? posielaly sme tam aj maily a zavolat si netrufame ked nevieme Nemecky .Manzel tam je od augusta .Uz sme dostaly aj tu papier zo social. aby sme predlozily kolko poberame rod. pridavky ,ale nemame co .Dakujem pekne .Pekny den.

88srdco
13. mar 2013

@nadula01 Ja sa chcem spytat preco nam to tak dlho trva davaly ste tam aj nejake ine papiere okrem tych co sa tam vypisuju .Manzel je tam od augusta a nic sme nedostaly moc by nam to pomohlo .mame dve deticky ja som doma na Slovensku a Nemecky nevieme iba tie zaklady to tak kazdemu trva ? Dakujem pekne a pekny den

nadula01
13. mar 2013

@88srdco ved nech si tam zavola manzel a spyta sa ,aj nam to dlhsie trvalo a vsetko spatne preplatili ,ale vo vasom pripade to uz trva nejako dlho a nechceli po vas este nejake papiere navyse,ktore ste mozno nedodali?!

88srdco
13. mar 2013

Mi by sme si aj zavolaly ,ale bohuzial nevieme nemecky iby zaklad .Vobec nevieme co s tym aj so soc.tam pisaly mail a nic .Uz sme s toho nestastny neviem co by nam tam mohlo este chybat .Aj keby tam nahodou uz nepracoval musia nam to vyplatit? A vy ste si to podavaly tiez hned ako tam zacal robit manzel a za kolko Vam to asi poslaly .Dakujem za rady pekne.

nadula01
13. mar 2013

@88srdco no to je potom tazko nieco riesit,ked neviete jazyk a to tam manzel sa ako dohovori?nemoze tam zavolat trebars jeho kolega nejaky?cez maila by som to vobec neriesila,podla mna aj keby tam skoncil,tak za to obdobie ,co mal na to narok by mu to vyplatili ,ale fakt treba zistit ,ci este nieco nechcu,nezda sa mi to ,ze to tak dlho trva.U nas to bolo par mesiacov, 3 snad.

88srdco
13. mar 2013

Tam sa ttie zaklady dohovori a su tam po polsky hovoriaci. Lenze manzel je teraz na Slovensku ebo su tam mrazy a sneh .Nevieme sa k tomu dopatrat u nas na socialnom tiez nic nevedia myslela som si ,ze nam aspon tu pomozu ,ale aj oni si to musia dat len prelozit ☹ .Cakame teraz 3 babetko a bojim sa zasa toho vybavovania kolk to bude trvat a tak .Dakujem za odpovede

nadula01
13. mar 2013

@88srdco no tak ked je doma,tak najdite niekoho kto vie nemecky ,to predsa nemoze byt problem a nech tam zavola.

nadula01
13. mar 2013

@88srdco manzel tam pracuje ako nemecky zamestnanec?

88srdco
13. mar 2013

Ano je ako nemecky zamestnanec .Prave kazdy sa nam vyhovara nevie ci by to vedel takto po telefone no stale niekoho hladame uz asi len ist na kurz ☹

nadula01
13. mar 2013

@88srdco este ma napadlo ,ked nam chybali nejake dokumenty ,dostali sme od nich list do schranky v Nemecku.vy ste tam aku adresu zadali?mozno aj nieco poslali ,ale ked je manzel doma.nemal to ani ako prebrat

nadula01
13. mar 2013

@88srdco tak si zaplatte prekladatelku,zial musite preto nieco urobit.nieco to asi bude stat ,ked nemate nikoho po ruke :(

88srdco
13. mar 2013

No keby je v Nemecku tak zoberie dakeho kolegu co vie a pomoze mu

88srdco
13. mar 2013

Myslite ,ze sa to da ako ist do agentury ,ze by nam tam zavolaly jedine tak skusime sa opytat.a chcem sa este spytat vy ste potrebovaly aj zo Slovenska papiere z uradov ?

88srdco
13. mar 2013

Nam prisiel list v septembry sa mi zda ,ze nam tam asi nieco chyba ale mame tam uz vsetko prislo nam to na Slovensko

nadula01
13. mar 2013

@88srdco Ano chceli od nas pottvrdenie napriklad odo mna kolko som poberala matervysku ,v akej vyske aj rodicovsky

88srdco
13. mar 2013

neviem co by este mohly chciet

88srdco
13. mar 2013

Na firme mu povedaly ,ze je to vsetko ok

88srdco
13. mar 2013

Vidite opytam sa manzela ci sme taky papier davaly lebo tu sme vypisovaly E401 a E411 tak sa mi zda a tam vyplnal papiere

adriana1ova
13. mar 2013

Ahojte mamicky moj manzel pracuje v Nemecku a ma narok na rodinne pridavky tak sme sli na Upsvar, aby sa odhlasil zo SR a na moje prekvapenie mne nasurovo odnali rodicovsky prispevok. Z Nemecka dodnes este nemam ziadne vyrozumenie ci mi ho vobec budu vyplacat, medzicasom ukoncil pracovny pomer v Nemecku a na SR mi prispevok naspat priznat nechcu. Stretli ste sa s niecim takym v okoli?
Dakujem za odpovede

adriana1ova
13. mar 2013

Este co sa tyka rodinnych pridavkov na deti v Nemecku tak zo skusenosti manzelovych kolegov mali to vsetci vyplatene a taha sa to od 6 mesiacov do roka ale spatne mali naraz vsetko vyplatene a dalej v pokracujucich mesacnych intervaloch.

adriana1ova
13. mar 2013

@nadula01
Ahoj ja som pisala co mam za problem, vies mi poradit co musim urobit preto aby mi naspat priznali rodicovsky prispevok na SR?
Dakujem

nadula01
13. mar 2013

@adriana1ova ahoj ,akoze a to na UP nestaci uradnickam ukoncenie zmluvy manzela o praci v Nemecku?

nadula01
13. mar 2013

@adriana1ova ja to mam tak ze z SK dostavam rodicovsky,nie z Nemecka.