icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

pusa1806
30. aug 2016

@tinuska1112 Ahoj nevies mi poradit ohladne formulárov E401 a E411

ktoré body vo formulári E411 vypisujeme my? viem ze bod 1,2,3,
a 4 a 5 kto vypisuje?
je pravda,ze najprv ich treba v zahranici u zamestavatela potvrdit a az tak u nas na upsvar?
nevidim totizto kolonko pre nich...

luba28
30. aug 2016

@pusa1806 najprv potvrdzuje tam a potom tu na Sk

pusa1806
30. aug 2016

@luba28 a ktory bod tam sa potvrdzuje...

luba28
30. aug 2016

@pusa1806 teraz neviem presne,,ale najdes tieto formuláre aj v slovenskom jazyku....a budes všetko vedieť...daj si do googlu

pusa1806
31. aug 2016

@luba28 teraz neviem,lebo baby pisali,ze najprv upsvar a potom zahranicie...tak teraz ako..ty si to kedy podavala? tohto roku?

luba28
31. aug 2016

@pusa1806 ja som ešte len som bola na Upsvar u nas sa informovať a tak mi povedali....

luba28
31. aug 2016

@pusa1806 až teraz budeme riešiť,lebo musí odpracované 6 mesiacov v DE ....skôr ti aj tak nepotvrdia

pusa1806
31. aug 2016

@luba28 niektoré baby písali, ze netreba čakať,ze ked odvádzas dane, ze to je hlavná podmienka, tak teraz ako to je...

luba28
1. sep 2016

@pusa1806 no mne u nas tak povedali...

evittam
1. sep 2016

@luba28
@pusa1806 No ono je ešte rozdiel či je zamestnanec alebo SZČO. Ak je zamestnanec tak prakticky platí dane hneď tak sa to dá začať vybavovať skôr. Ak je však SZČO ako napríklad môj tak sme to začali vybavovať až po pol roku (vlastne až keď sa stal rezidentom v zahraničí - čo je po 183 dňoch) - ako som už písala a vlastne potom aj tak chceli doložiť daňové priznanie-čo ešte nemáme tak sme dokladali, že má ekonomickú činnosť v DE a potom poslali peniažky ale až keď sme zaplatili prvý preddavok na daň - čiže si myslíme, že presne na to čakali či zaplatíme. 😉

pusa1806
2. sep 2016

Dakujem Vám dievčata,este mam otazku,ci ste sa nestretli s tým,ze niekto vonku robi na zmluvu a na slovensku má živnost....nemal by byt s tým problem,vsak?

evittam
2. sep 2016

@pusa1806 Môj muž má SVK živnosť a pracuje na zmluvu v DE s nemeckou firmou. 😉

pusa1806
2. sep 2016

@evittam Ani nevies,ako si ma potesila 🙂 🙂 🙂 prepač,ze sa tolko vypytujem,trosku mimo temy,ale konecne som nasla niekoho podobného, ako ste riesili poistné,(sociálne a zdravotné.)..akurat to riesim,platite v oboch státoch ?

pusa1806
2. sep 2016

@evittam akurat citam, ze tvoj muz ma zivnost na slovensku,preco cakali za danovym priznanim,vsak zivnost ma na slovensku,nie v nemecku...

evittam
2. sep 2016

@pusa1806 Nie, platí tu ako SZČO, tam sa odvádzajú dane a majú komerčnú poistku. Som rada, že som ťa potešila. 😉

evittam
2. sep 2016

@pusa1806 No chceli daňové z DE - ale oni majú čas do konca roka, tak sme len poslali kópie faktúr - že vlastne má ekonomickú činnosť v DE - prečo to chcú na to sa mňa nepýtaj... 😉 Ale ako som už napísala - podľa nás čakali či zaplatíme preddavok na daň ,ktorý nám vyrubili a až potom poslali prídavky.

pusa1806
2. sep 2016

@evittam pockaj,som z toho trosku jelen,ale chceli danové priznanie, z tej roboty,co robi na zmluvu?
ci danové priznanie zo živnosti? na slovensku

evittam
2. sep 2016

@pusa1806 Daňové v DE - tam mu podáva firma pre ktorú robí......Ja som tiež čakala-mali sme posunuté do 30.9. ale bolo mi povedané, že nech podám, lebo oni majú čas. Takže dane sa platia tam, tu len podáš DP a príjmy, ktoré má v DE sú vyňaté z daňovej povinnosti na SVK,nakoľko dane bude platiť tam - už sme dokonca platili preddavky za 2 štvrťroky. A on nerobí na zmluvu ako zamestnanec.

pusa1806
2. sep 2016

@evittam a ako robí? ved si pisala ze na zmluvu v DE s nemeckou firmou...ci som to zle pochopila?

evittam
2. sep 2016

@pusa1806 No veď áno na zmluvu ale ako slovenský SZČO nie ako zamestnanec -má normálne zmluvu s firmou v DE.

pusa1806
2. sep 2016

@evittam no moj tiez ma zmluvu,ale normálne ako zamestananec...nevedela som ze aj takto ako szco sa da na zmluvu..dakujem

evittam
2. sep 2016

@pusa1806 Nemáš za čo. A ešte raz - môj nemá zmluvu ako zamestnanec. 😉 A viac-menej všetko sa dá. 🙂

pusa1806
2. sep 2016

@evittam este raz dakujem krásne,ucite ta este budem otravovat..hi hi

tinuska1112
5. sep 2016

Ahojte baby, chcem sa opýtať - potvrdenia o návšteve školy ste dávali aj prekladať? Potrebujem aj potvrdenie o návšteve materskej školy? A ešte jedna otázka - formulár E402 slúži len pre stredoškolákov a vysokoškolákov? Alebo ho musím dať aj na základnú školu potvrdiť? Ďakujem 🙂

evittam
5. sep 2016

@tinuska1112 My sme potvrdenie o návšteve školy nedávali vôbec.

tinuska1112
5. sep 2016

@pusa1806 určite najskôr potvrdí Familienkasse v DE - oni už vedia ktoré body majú potvrdiť, ja som manželovi poslala len vyplnené body o deťoch a o nás, oni to potvrdili v DE a teraz mi to vypĺňajú na UPSVaR u nás. Práve dnes idem pre to /chceli to poslať do DE, ale ja to chcem skompletizovať a poslať manželovi všetko pokope/. Len teraz som dávala ešte deťom potvrdenia o návšteve školy vyplniť, lebo u nás to potrebujú na UPSVaR-e.

tinuska1112
5. sep 2016

@evittam môj muž má tak ako tvoj zmluvu v nemeckej firme .. nechce sa mi spätne vracať v správach ... vám uznali prídavky? Môj manžel pracuje od 01.02.2016, teraz som len čakala že deti nastúpia do školy, aby som všetko doložila spolu.. doteraz som sa s tým nestretla žeby nebolo potrebné potvrdenie o návšteve školy.. ? Mám jednu škôlkarku, jednu ZŠ, jednu gymnazistku.

evittam
5. sep 2016

@tinuska1112 No môj je SZČO na SVK a má zmluvu ako SZČO s nemeckou firmou - syn chodí na ZŠ s malou som na RD, žiadne potvrdenie o školskej dochádzke nechceli. RP už dostávame.

tinuska1112
5. sep 2016

@evittam jaaj, tak nám asi bude treba len na gymnáziu.. na to by mal slúžiť formulár E402. Len nie som si istá, tu na UPSVaR mi veľmi nevedia poradiť...

evittam
5. sep 2016

@tinuska1112 Tak to ti neporadím.