Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
@luba28
@pusa1806 No ono je ešte rozdiel či je zamestnanec alebo SZČO. Ak je zamestnanec tak prakticky platí dane hneď tak sa to dá začať vybavovať skôr. Ak je však SZČO ako napríklad môj tak sme to začali vybavovať až po pol roku (vlastne až keď sa stal rezidentom v zahraničí - čo je po 183 dňoch) - ako som už písala a vlastne potom aj tak chceli doložiť daňové priznanie-čo ešte nemáme tak sme dokladali, že má ekonomickú činnosť v DE a potom poslali peniažky ale až keď sme zaplatili prvý preddavok na daň - čiže si myslíme, že presne na to čakali či zaplatíme. 😉
Dakujem Vám dievčata,este mam otazku,ci ste sa nestretli s tým,ze niekto vonku robi na zmluvu a na slovensku má živnost....nemal by byt s tým problem,vsak?
@pusa1806 No chceli daňové z DE - ale oni majú čas do konca roka, tak sme len poslali kópie faktúr - že vlastne má ekonomickú činnosť v DE - prečo to chcú na to sa mňa nepýtaj... 😉 Ale ako som už napísala - podľa nás čakali či zaplatíme preddavok na daň ,ktorý nám vyrubili a až potom poslali prídavky.
@pusa1806 Daňové v DE - tam mu podáva firma pre ktorú robí......Ja som tiež čakala-mali sme posunuté do 30.9. ale bolo mi povedané, že nech podám, lebo oni majú čas. Takže dane sa platia tam, tu len podáš DP a príjmy, ktoré má v DE sú vyňaté z daňovej povinnosti na SVK,nakoľko dane bude platiť tam - už sme dokonca platili preddavky za 2 štvrťroky. A on nerobí na zmluvu ako zamestnanec.
Ahojte baby, chcem sa opýtať - potvrdenia o návšteve školy ste dávali aj prekladať? Potrebujem aj potvrdenie o návšteve materskej školy? A ešte jedna otázka - formulár E402 slúži len pre stredoškolákov a vysokoškolákov? Alebo ho musím dať aj na základnú školu potvrdiť? Ďakujem 🙂
@tinuska1112 My sme potvrdenie o návšteve školy nedávali vôbec.
@pusa1806 určite najskôr potvrdí Familienkasse v DE - oni už vedia ktoré body majú potvrdiť, ja som manželovi poslala len vyplnené body o deťoch a o nás, oni to potvrdili v DE a teraz mi to vypĺňajú na UPSVaR u nás. Práve dnes idem pre to /chceli to poslať do DE, ale ja to chcem skompletizovať a poslať manželovi všetko pokope/. Len teraz som dávala ešte deťom potvrdenia o návšteve školy vyplniť, lebo u nás to potrebujú na UPSVaR-e.
@evittam môj muž má tak ako tvoj zmluvu v nemeckej firme .. nechce sa mi spätne vracať v správach ... vám uznali prídavky? Môj manžel pracuje od 01.02.2016, teraz som len čakala že deti nastúpia do školy, aby som všetko doložila spolu.. doteraz som sa s tým nestretla žeby nebolo potrebné potvrdenie o návšteve školy.. ? Mám jednu škôlkarku, jednu ZŠ, jednu gymnazistku.
@tinuska1112 No môj je SZČO na SVK a má zmluvu ako SZČO s nemeckou firmou - syn chodí na ZŠ s malou som na RD, žiadne potvrdenie o školskej dochádzke nechceli. RP už dostávame.
@evittam jaaj, tak nám asi bude treba len na gymnáziu.. na to by mal slúžiť formulár E402. Len nie som si istá, tu na UPSVaR mi veľmi nevedia poradiť...
@tinuska1112 Tak to ti neporadím.

@tinuska1112 Ahoj nevies mi poradit ohladne formulárov E401 a E411
ktoré body vo formulári E411 vypisujeme my? viem ze bod 1,2,3,
a 4 a 5 kto vypisuje?
je pravda,ze najprv ich treba v zahranici u zamestavatela potvrdit a az tak u nas na upsvar?
nevidim totizto kolonko pre nich...