Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?
Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu
Baby, stalo sa vám že posudzovanie prídavkov v Nemecku Vám presúvali z úradu, pod ktorý ste patrili na úrad do iného mesta? Mužovi prišiel dnes taký list. Príde mi to divné.
Neviete mi poradit,do akej skupiny spada manzel, ak je v nemecku,je zenatý a ma 2 deti?...teraz ma 1 a treba mu ju zmenit
dakujem
Vsetky papiere ta budu stat cca 300 €,uradne potvrdene. Vsetky papiere musia byt prelozene do nemciny.
@pusa1806 a ty robis? Moze si dat trojku.
Zosobaseni maju bud 4-4 (to je rovnaka sadzba ako 1. Oplati sa to tym, co zhruba rovnako zarabaju alebo su tam len minimalne rozdiely).
Ked jeden nerobi alebo zarobi podstatne menej, je tam pre toho lepsie zarabajuceho 3 a pre toho bez prijmu alebo malo zarabajuceho 5.
Ono je to ale v podstate aj tak jedno, pri danovom priznani sa to aj tak vsetko da dokopy a bud budete doplacat alebo vam nieco vratia.
Co sa deti tyka, moze si dat vsetky na seba.
Ale nech si zajde primamo na Finanzamt, tam mu uz poradia. Predsa je tu ten problem, ze ty si asi na SK, vask?
Este mam otázku na vás.
ak manzel zacal pracovat v nemecku v juli,žiadost o prídavky sme este nepodali, ak nahodou skončí pracovný pomer, chce ist do rakuska.za tie mesiace co robil v nemecku nam daju tie prídavky aj spatne?
dakujem velmi pekne
ja som už z toho vybavovania na nervy.. manžel od februára pracuje v Nemecku na zmluvu, v auguste sme začali riešiť prídavky, v septembri nám prišiel papier že celý spis posielajú do iného mesta z organizačných dôvodov, v októbri od nás zase žiadali ďalších xy papierov. A to mi bolo povedané, že stačia E401,E411, preložené rodné listy, sobášny list a potvrdenia zo škôl, manželovú pracovnú zmluvu a potvrdenie o pobyte. Teraz nám zase poslali nejaké formuláre, chcú nájomnú zmluvu manželovu, potvrdenie že nemá dlhy za nájom, zase nejaké potvrdenie zamestnávateľa, potvrdenie z Finanzamtu.. atď atď.Tiež to je systém.. niekomu stačia základné papiere, iný potrebuje o tebe vedieť ešte aj číslo topánok /obrazne/. Aké máte vy skúsenosti s vybavovaním?
@tinuska1112 My sme začali vybavovať v októbri 2015 a peniaze prišli v júli 2016 - doplatok za 16 mesiacov a už chodia normálne každý mesiac. A to sme mali že vraj šťastie - poznám ľudí čo to vybavujú aj roky......Takže ak ste začali len v auguste tak to ste na tom ešte dobre.... 😉
@tinuska1112 my to ideme riešiť cez agenturu tj legal.....a to až po podaní daňového priznania v nemecku....tiež mm pracuje od februara....oni všetko by telefonujú,v ybavia..
@evittam no tak to super... dúfam že už nebudú chcieť nič, lebo to je des stále lietať po úradoch..Ja som sa práve minule stretla s opačným prípadom, kedy za dva týždne po odovzdaní žiadosti mali peniaze na účte. Ale to asi natrafili na ,,dobrú tetu 😀 😀 ", lebo dokonca nemali nič ani preložené. .. A jej muž robil len piaty mesiac, čo mi bolo tiež divné, pretože som čítala že minimálne 6 mesiacov musí robiť. Tak som si myslela, že to zas len my máme smolu 😝 . Ale pozerám že nie, tak OK 🙂
@luba28 ja už teraz tiež začínam rozmýšľať že sme to mali takto riešiť. .. Ale dúfam, že tento-krát už budú mať všetko. Natrápila som sa pri vypisovaní tých všetkých formulároch strašne, a to moja kuchynská nemčina nic moc 😀 . A ešte otázka, oni berú za každé dieťa tú čiastku čo majú v cenníku? Alebo je to za žiadosť akú takú a nezáleží na počte detí?
@tinuska1112 nie,jednorazovo za všetky deti jedna suma
Ahojte baby chcem sa spitat ze ked robi moj priatel v hamburgu uz 5mesiacov a chceme tam vibavit pridavky.potrebujeme nato byt aj sobašeny?dakujem za rady
@emili89 Takéto veci bohužiaľ neviem. To si treba všetko pozisťovať cez nemecké úrady.
Čo sa týka tej práce - ja som to myslela tak, že či tam robí ako zamestnanec alebo ako SZČO. Z toho čo píšeš znamená, že pravdepodobne ako zamestnanec-tam sa hneď odvádzajú odvody aj dane - takže s týmto by nemal byť problém. No ďalej potrebuje určite vypísané tlačivá čo sa rodinných prídavkov týkajú, neviem aké veľké máš dieťa a či si na RD alebo ako-tam potrebujú aj potvrdenie o výške rodinných prídavkov tu na SVK a myslím, že aj rodičovského - to neviem či idete žiadať aj o ten. No a potom určite tam musí mať pobyt a my sme museli doložiť potvrdené ich tlačivo o tom, že žijeme spolu a vychovávame svoje deti spoločne - to som ti už písala a s tým bol tu na SVK dosť veľký problém - žiadny úrad nám to nechcel potvrdiť.

@evittam Ahoj,prosim ta,ak ma manzel trvalý pobyt na svk, a v nemecku ma prechodný,alebo neviem ako sa to poviem,proste je prihlásený na pobyt, v Antrag of Kindergeld mam uviest u dajoch ziadatela,jeho adresu na svk alebo v de? nevies mi poradit?