icon

Rodinné prídavky z Nemecka. Ako a kde začať vybavovať?

hanulienka82
26. jan 2013

Viem, že mám nárok na poberanie rodinných prídavkov z Nemecka, ale neviem, kde a čo k tomu vybaviť, prosím poraďte mi a pomôžte mi ušetriť čas. Čo by som mala vedieť a načo sa pripraviť? Aké doklady si mám prichystať? Ďakujem za každú dobru radu

pusa1806
5. sep 2016

@evittam Ahoj,prosim ta,ak ma manzel trvalý pobyt na svk, a v nemecku ma prechodný,alebo neviem ako sa to poviem,proste je prihlásený na pobyt, v Antrag of Kindergeld mam uviest u dajoch ziadatela,jeho adresu na svk alebo v de? nevies mi poradit?

evittam
5. sep 2016

@pusa1806 No my sme čo sa týka dokladov čo sme vypisovali tu na SVK uvádzali trvalý pobyt na SVK, neviem ako vyplňovali doklady, ktoré sa priamo posielali odtiaľ. Bohužiaľ.

pusa1806
5. sep 2016

@evittam a kto vám ich tam vyplnal? neposielali ste tam vsetko vyplnené?

evittam
5. sep 2016

@pusa1806 No tie základné vypĺňal chlap v DE za pomoci niekoho - neviem koho, viem že sa aj dokladoval ten pobyt v DE, zmluva s DE firmou, potom chceli od nás ďalšie veci.

pusa1806
9. sep 2016

@evittam este ta poprosim ,kolko cca stoji preklad rodných listov do nemčiny,aj s overením...nech som v obraze...dakuejm

evittam
9. sep 2016

@pusa1806 Prepáč, ale to fakt netuším. Veď si nájdi vo svojom meste agentúru, ktorá sa tomu venuje a pozri na ich stránky alebo si zavolaj. Fakt akože za teba nemienim zisťovať takéto základné veci. 😉

pusa1806
9. sep 2016

@evittam prepáč,nechcem od teba,aby si to zistovala,len som myslela,ze ked si to robila ty,tak mi vies povedat,kolko to stalo,ja som si to u nas zistovala,ale zdalo sa mi to vela,tak som len chcela porovnat...prepac

luba28
9. sep 2016

@pusa1806 ja idem do agentury a oni všetko vybavia...stojí to cca 100 eur,ale nebudem si ja ničiť nervy a dokladovat každý mesiac niečo....

evittam
9. sep 2016

@evittam No mňa stále jedna normostrana - nie úradne overená okolo 15Eur.

evittam
9. sep 2016
tinuska1112
7. okt 2016

Baby, stalo sa vám že posudzovanie prídavkov v Nemecku Vám presúvali z úradu, pod ktorý ste patrili na úrad do iného mesta? Mužovi prišiel dnes taký list. Príde mi to divné.

pusa1806
25. okt 2016

Neviete mi poradit,do akej skupiny spada manzel, ak je v nemecku,je zenatý a ma 2 deti?...teraz ma 1 a treba mu ju zmenit

dakujem

lenkula1
3. nov 2016

Vsetky papiere ta budu stat cca 300 €,uradne potvrdene. Vsetky papiere musia byt prelozene do nemciny.

yanni
3. nov 2016

@pusa1806 a ty robis? Moze si dat trojku.
Zosobaseni maju bud 4-4 (to je rovnaka sadzba ako 1. Oplati sa to tym, co zhruba rovnako zarabaju alebo su tam len minimalne rozdiely).
Ked jeden nerobi alebo zarobi podstatne menej, je tam pre toho lepsie zarabajuceho 3 a pre toho bez prijmu alebo malo zarabajuceho 5.
Ono je to ale v podstate aj tak jedno, pri danovom priznani sa to aj tak vsetko da dokopy a bud budete doplacat alebo vam nieco vratia.
Co sa deti tyka, moze si dat vsetky na seba.
Ale nech si zajde primamo na Finanzamt, tam mu uz poradia. Predsa je tu ten problem, ze ty si asi na SK, vask?

pusa1806
7. nov 2016

Este mam otázku na vás.
ak manzel zacal pracovat v nemecku v juli,žiadost o prídavky sme este nepodali, ak nahodou skončí pracovný pomer, chce ist do rakuska.za tie mesiace co robil v nemecku nam daju tie prídavky aj spatne?
dakujem velmi pekne

tinuska1112
10. nov 2016

ja som už z toho vybavovania na nervy.. manžel od februára pracuje v Nemecku na zmluvu, v auguste sme začali riešiť prídavky, v septembri nám prišiel papier že celý spis posielajú do iného mesta z organizačných dôvodov, v októbri od nás zase žiadali ďalších xy papierov. A to mi bolo povedané, že stačia E401,E411, preložené rodné listy, sobášny list a potvrdenia zo škôl, manželovú pracovnú zmluvu a potvrdenie o pobyte. Teraz nám zase poslali nejaké formuláre, chcú nájomnú zmluvu manželovu, potvrdenie že nemá dlhy za nájom, zase nejaké potvrdenie zamestnávateľa, potvrdenie z Finanzamtu.. atď atď.Tiež to je systém.. niekomu stačia základné papiere, iný potrebuje o tebe vedieť ešte aj číslo topánok /obrazne/. Aké máte vy skúsenosti s vybavovaním?

evittam
10. nov 2016

@tinuska1112 My sme začali vybavovať v októbri 2015 a peniaze prišli v júli 2016 - doplatok za 16 mesiacov a už chodia normálne každý mesiac. A to sme mali že vraj šťastie - poznám ľudí čo to vybavujú aj roky......Takže ak ste začali len v auguste tak to ste na tom ešte dobre.... 😉

luba28
10. nov 2016

@tinuska1112 my to ideme riešiť cez agenturu tj legal.....a to až po podaní daňového priznania v nemecku....tiež mm pracuje od februara....oni všetko by telefonujú,v ybavia..

tinuska1112
10. nov 2016

@evittam no tak to super... dúfam že už nebudú chcieť nič, lebo to je des stále lietať po úradoch..Ja som sa práve minule stretla s opačným prípadom, kedy za dva týždne po odovzdaní žiadosti mali peniaze na účte. Ale to asi natrafili na ,,dobrú tetu 😀 😀 ", lebo dokonca nemali nič ani preložené. .. A jej muž robil len piaty mesiac, čo mi bolo tiež divné, pretože som čítala že minimálne 6 mesiacov musí robiť. Tak som si myslela, že to zas len my máme smolu 😝 . Ale pozerám že nie, tak OK 🙂

tinuska1112
10. nov 2016

@luba28 ja už teraz tiež začínam rozmýšľať že sme to mali takto riešiť. .. Ale dúfam, že tento-krát už budú mať všetko. Natrápila som sa pri vypisovaní tých všetkých formulároch strašne, a to moja kuchynská nemčina nic moc 😀 . A ešte otázka, oni berú za každé dieťa tú čiastku čo majú v cenníku? Alebo je to za žiadosť akú takú a nezáleží na počte detí?

luba28
10. nov 2016

@tinuska1112 nie,jednorazovo za všetky deti jedna suma

emili89
12. nov 2016

Ahojte baby chcem sa spitat ze ked robi moj priatel v hamburgu uz 5mesiacov a chceme tam vibavit pridavky.potrebujeme nato byt aj sobašeny?dakujem za rady

9lf9
12. nov 2016

@emili89 nie, staci ze je na rodnom liste

evittam
12. nov 2016

@emili89 Nie. My nie sme manzelia a poberame pridavky z DE. Len sa pripravte na viac papierovačiek.

emili89
12. nov 2016

@evittam .prosim vas a viete mi priblizne poradit ake papiere tam bude potrebovat priatel ci mam zastaviť pridavky a matersku na SK?a tam v De moj priatel ma kriblizne kde odozdať tie dokladi?som stoho popletena.dakujem☺

evittam
12. nov 2016

@emili89 Tak nam to vybavovala firma u ktorej pria

evittam
12. nov 2016

@emili89 Tak nam to vybavovala firma, u ktorej partner pracuje. Ono zalezi aj od toho ako tam pracuje-ci zamestnanec al.SZCO. Dalej ci ty pracujes a podobne. Od nas chceli napriklad potvrdit,ze zijeme v spolocnej domacnosti a vychovavame spolu nase deti.

emili89
12. nov 2016

@evittam. no ja nepracujem a priatel tam robi cez nemecku agenturu a nejak v januvari bi sa mal dostat pod firmov .

emili89
12. nov 2016

@evittam prosim ta a to mi nevies poradiť ze či vie socialka pomoc s nejakim byvanim lebo by sme chcely tam ist aj s deťmy?dakujem za radu☺☺

evittam
13. nov 2016

@emili89 Takéto veci bohužiaľ neviem. To si treba všetko pozisťovať cez nemecké úrady.
Čo sa týka tej práce - ja som to myslela tak, že či tam robí ako zamestnanec alebo ako SZČO. Z toho čo píšeš znamená, že pravdepodobne ako zamestnanec-tam sa hneď odvádzajú odvody aj dane - takže s týmto by nemal byť problém. No ďalej potrebuje určite vypísané tlačivá čo sa rodinných prídavkov týkajú, neviem aké veľké máš dieťa a či si na RD alebo ako-tam potrebujú aj potvrdenie o výške rodinných prídavkov tu na SVK a myslím, že aj rodičovského - to neviem či idete žiadať aj o ten. No a potom určite tam musí mať pobyt a my sme museli doložiť potvrdené ich tlačivo o tom, že žijeme spolu a vychovávame svoje deti spoločne - to som ti už písala a s tým bol tu na SVK dosť veľký problém - žiadny úrad nám to nechcel potvrdiť.