Skadiaľ budem poberať materskú, keď začnem robiť v Rakúsku?
Ahojte, zaujimalo by ma ak pracujem 3roky na SR a prejdem do pracovat do rakuska a otehotniem hned na zaciatku cize nemam narok na vyplatenie materskej v rakusku, mozem dostat matersku na SR aj ked tam uz nepracujem?
Dakujem
Nie, nedostanes. Zisti si, kolko musis odpracovat v Rakusku, kolko % dostanes matersku po aku dobu a podla toho planuj tehotenstvo.
Ono to zavisí od mnohých veci kde máš trvalý pobyt, ako dlho pracuješ, kde pracuje manžel a pod. a najmä si treba pripraviť pevne nervy na úrady to je asi najdôležitejšie.
@stefi_k Co ma, prosim ta, jej materska ktoru si teoreticky odpracovala s jej manzelom ? Nebodaj jej daju menej, ked manzel pracuje v Rakusku ? Co s tym ma, prosim ta, trvaly pobyt ??? Matersku dostane tam, kde odpracuje. Boha, toto sa citat neda.
Skumaju kde je centrum záujmu, v Rakúsku materskú vypláca krankenkasse na základe rozhodnutia finanzamtu. ak pracujú a žijú obaja v Rakúsku a tam aj žijú majú na všetko plny nárok. Viem o jednom prípade on pracuje v Nemecku ona v Rakúsku časť nároku In vznikol v Nemecku lebo tam žijú a časť v Rakúsku. Na vohengeld ma nárok , na materskú musí mať odpracovaných aspoň pol roka. Len najskôr musí vybaviť finanzamt a ten skúma či ide o dorovnávaju platbu alebo plnú platbu preto je smerodatné aj to kde pracuje manžel.
@miandre v Rakusku musis mat odpracovane na zmluvu 6 mesiacov a mas narok.s tym ze tam musis mat nahlaseny aspon precjodny pobyt.Kebyze otehotnies skor tak by si mala mat narok z Sk ale to bude len 200e.nebuse to 70%percent z platu tych 8m ale od zaciatku len 200e.
@charlie1980 samozrejme ze to zavisi aj od pobytu.napr keby pracovala v rakusku a nemala tam min prechodny pobyt.nic nedostane.

Materska ide predsa od zamestnavatela, preco by ju mali vyplacat na Sk?