icon

Skadiaľ budem poberať materskú, keď začnem robiť v Rakúsku?

miandre
28. júl 2016

Ahojte, zaujimalo by ma ak pracujem 3roky na SR a prejdem do pracovat do rakuska a otehotniem hned na zaciatku cize nemam narok na vyplatenie materskej v rakusku, mozem dostat matersku na SR aj ked tam uz nepracujem?
Dakujem

saska.t
28. júl 2016

Materska ide predsa od zamestnavatela, preco by ju mali vyplacat na Sk?

charlie1980
28. júl 2016

Nie, nedostanes. Zisti si, kolko musis odpracovat v Rakusku, kolko % dostanes matersku po aku dobu a podla toho planuj tehotenstvo.

liz_lemon
28. júl 2016

@saska.t materske vyplaca socialna poistovna, nie zamestnavatel

stefi_k
29. júl 2016

Ono to zavisí od mnohých veci kde máš trvalý pobyt, ako dlho pracuješ, kde pracuje manžel a pod. a najmä si treba pripraviť pevne nervy na úrady to je asi najdôležitejšie.

charlie1980
29. júl 2016

@stefi_k Co ma, prosim ta, jej materska ktoru si teoreticky odpracovala s jej manzelom ? Nebodaj jej daju menej, ked manzel pracuje v Rakusku ? Co s tym ma, prosim ta, trvaly pobyt ??? Matersku dostane tam, kde odpracuje. Boha, toto sa citat neda.

stefi_k
29. júl 2016

Skumaju kde je centrum záujmu, v Rakúsku materskú vypláca krankenkasse na základe rozhodnutia finanzamtu. ak pracujú a žijú obaja v Rakúsku a tam aj žijú majú na všetko plny nárok. Viem o jednom prípade on pracuje v Nemecku ona v Rakúsku časť nároku In vznikol v Nemecku lebo tam žijú a časť v Rakúsku. Na vohengeld ma nárok , na materskú musí mať odpracovaných aspoň pol roka. Len najskôr musí vybaviť finanzamt a ten skúma či ide o dorovnávaju platbu alebo plnú platbu preto je smerodatné aj to kde pracuje manžel.

lucinka511
29. júl 2016

@miandre v Rakusku musis mat odpracovane na zmluvu 6 mesiacov a mas narok.s tym ze tam musis mat nahlaseny aspon precjodny pobyt.Kebyze otehotnies skor tak by si mala mat narok z Sk ale to bude len 200e.nebuse to 70%percent z platu tych 8m ale od zaciatku len 200e.

lucinka511
29. júl 2016

@charlie1980 samozrejme ze to zavisi aj od pobytu.napr keby pracovala v rakusku a nemala tam min prechodny pobyt.nic nedostane.

saska.t
29. júl 2016

@liz_lemon je to mozne ale v De vyplaca matersku zamestnavatel 13 tyzdnov tak som myslela ze v AUT je to podobne