Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
ahojte, predĺžili mi rodičovský príspevok kvôli zdravotnému stavu dieťaťa, chcela by som vedieť či a kolko by mohol byť v škôlke a či treba niekde predložiť doklad o predĺžení...ďakujem
@pistalka2202 ak sa mozem spytat pre ake dovody? Nevyryvam, len sa pyram lebo aj ja by som to chcela riesit.
Ahojte, chcela by som sa opytat, chlapec bude mat v decembri 3 roky, kedze byva casto chory odporucali mi poziadat o predlzenu MD. Lenze aktualne som na MD s 3 mesacnym dietatkom. Mam ziadat o rodicovsky prispevok o 3 mesiace na mense dieta, alebo uz teraz na to trojrocne?
@leeenka26 ja si myslím, že dôvody ktoré udávaš sú dostatočné na predĺženú RD. Určite si podaj žiadosť.
@pistalka2202 v škôlke môže byť 8 hodín a ty môžeš pracovať.
Ak je predĺžená RD zo zdravotných dôvodov, tak môže chodiť do škôlky na 8 hodín a ty pracovať, aj keď je to dosť diskutabilné.
@slnecnica28 zrejme ti odporučili predĺženú RD nie MD....teraz poberáš MD na mladšie dieťa, po jej ukončení žiadaj RD na mladšie dieťa nakoľko ti je zbytočné žiadať predĺženú RD na staršie - rodičovský príspevok sa vypláca len jeden aj keď máš doma viac detí pretože ak je v rodine viac detí do 3 rokov, resp. 6 rokov veku (dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, zverenie do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov), vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok.
A podľa zákona o rodičovskom príspevku je vylúčený súbeh materského a rodičovského príspevku, t.j. oprávnená osoba nemôže poberať materské a rodičovský príspevok zároveň. Nárok na rodičovský príspevok (staršie dieťa) vám zanikne, akonáhle vám vznikne nárok na materské (mladšie dieťa).
Ja som tiez na predlzenom platenom RODICSKU malého som malá normalne prihláseného do škôlky no len ked som zistila ze som opet tehotná som si vybavils tento rodicsk no ale nám doktorka neodporúčils do škôlky tak som si v skolke dala odklad a malý mi nastupuje po novom roku do škôlky a ja uz na matersku som este popri RODICSKU aj pn lebo mne v robote predlzeny rodicsk neuznali a nsstup teda nehrozil ked som pracovala v cr a vtej dobe tam aj žila.takže som toto všetko musela riešiť.
@mimikas dakujem. je to pre mna este len tema ktoru "riesim" prvy den, takze musim prezistit vela veci a ci vobec sme "vhodny"adpet na platenu predlzenu RD. Syn je hypotonik, takze do kolektivu moze ist. len ma velmi slaby chrbatik a brusko a chodime cvicit + hippoterapia + plavanie, prip. liecenie.
@simmi80 veru neviem, akurat mi to raz spominala jedna maminka zo skolky ze jej syn ma tiez problemy s chrbatikom a je to skolka specialne pre deti, ktore potrebuju trosku ine cvicenia na svaly ale mentalne su uplne v pohode. Viem ze ju preplaca poistovna na 3 mesiace, skus sa popytat, mozno by ste sa tam dostali a pomohli by.
@gapa ahoj chcem sa ťa spýtať o predlženú rodičovskú dovolenku. Momentálne som na rod. dov. do 31.3. 2016 potom vyberiem dovolenku a nastúpim na svoje pôvodné miesto asi zač. mája. Malý je často chorý a už sme aj boli na imunologii a 25.1. ideme na odbery, kde predpokladám že mu niečo zistia, dačo s imunitou ak sa mi potvrdí moje tušenie tak by som chcela potom platenú rod. dov. zo zdravotných dôvodov.
Ale ak nastúpim do práce skôr, ako toto všetko vybavím,,,,, nebude problém znova prejsť na RD platenú?
ja by som chodila do práce a malý do škôlky od septembra na celý deň, ďakujem
@mimi36 nie jeproblém. Ved môžeš aj pracovať a poberať RP (teda ak ti to spätne priznajú, tak si požiadaš aj spätne ale v práci požiadaš o rodič.dovolenku neskôr, ak budeš chcieť byť s ním doma. Treba písomne a predložíš aj doklad, dokedymáš schválený nepriaznivý zdr.stav. Nezabudni na odhlášku na so.poistovnu po ukončení Rd a pri násstupe najneskôr prvý den. Urob si kopie, daj potvrdiť prevzatie a založ najlepšie do dôchodku k zápočtovým listom. Na zdr.poistovnu si potom môže zavolať a overiť, či je nahlásené poberanie RP ok, či treba zájsť s nejakým potvrdením dokedy a aokedy si poberala RP.
@gapa 1. takže ja to v práci- ak budem pracovať, nehlásim, resp. nenastupujem znova na rd.... ak mi schvália platenú rd -chápem to dobre nahlásim len ked by som chcela zostať doma....
2. kopie čoho si mám dať urobiť a kde ich dať potvrdiť, -som z toho jeleňlebo v soc. poisť. ti nedávajú žiadne papiere - myslím ak sa odhlasujem
@mimi36 tiež neviem, či ti rozumiem, či chceš, či nechceš pracovať (niektoré mamičky chcú) Neviem, ako ti schvália rozhodnutie (či spätne aby ti to nadväzovalo od 3rokov alebo odo dna, kedy dávaš žiadost na upsvar na posúdenie nepriazn.zdr.stavu), potom ked papiere budeš mať, môžeš žiadať o RD v zamestnaní., teda žiadaš o RD od dátumu, kedy chceš, aj ked v zákone je písané aspon mesiac popredu žiadať. Ale ty asi budeš pracovať, tak dávaš len odhlášku na soc.poistovnu a poberať RP môžeš aj popri práci. Tlačivo na soc.poistovni ti samozrejme dajú.
@mimi36 tak to radšej zhrniem
ak teda budeš pracovať/čerpať riadnu dovolenku po dovršení 3rokov a ukončení rodič.dovolenky, tak:
- odhláška na soc.poistovni do 8dní po ukončení RD
ked ti priznajú nepriaznivý zdr.stav a požiadaš o rodič.príspeovok (oni ti neschávlia RD ale RP, lebo RD, je volno v práci, to treba rozlišovať), tak oznámiš na zdr.poistovnu sama, že poberaš RP a tiež ked prestaneš, zase oznámiš, že si prestala poberať. (tj. budeš určitý čas dvojmo zdravotne poistená, aj ako zamestnanec a aj štátom ako poberaatel RP) . Oboje - začiatok aj ukončenie poberania RP predpokladám treba potvrdenie z upsvar o tom, hlavne ak máš všzp.
- tiež ak nebudeš mať schválený RP po dovršení 3rokov treba nahlásiť, k to sa o dieťa stará.
Môžem sa zapojiť???? Som mamička skoro 4 ročných dvojičiek....mám predĺženu rodicovsku z nepriaznivého zdravotného stavu ....chodia do respiracneho sanatória. Mám to nahlásiť na úrad práce? A rovnako chcem začať pracovať, ale to je ok....vďaka
@mimi36
@gapa mozem sa opytat? ale kedze ma dieta nepriaznivy zdr. stav, tak predsa dr. na prihlasku do skolky nemoze napisat ze je "sposobily" nastupit.
Pytam sa preto, ak mi viete poradit, lebo v sept. bude mat moj syn 3 r. ale rozpravala som sa s dr.pediatrickou a ta mi povedala ze ona neodporuca nastupit do skolky do 4r. aby zbytocne nenachytal bacile atd. aby som si pytala nejake potvrdenie od neurologicky..lebo proste aby mu zase nieco nenapadlo jeho organizmus, (je hypotonik, neskor zacal sediet, chodit, atd....chodime na rozne cvicenia.). no a ja som sa jej pytala ci si mam podat pre istotu ziadost do skolky, kt sa podava v marci a ak by som chcela predlzenu RD tak to staci podat az v auguste..aby sa nestalo ze mi to neschvalia a ja nebudem mat ani prihlasku do skolky.. a dr. mi povedala ze ale nemoze mi dat najprv papier na prihlasku ze je OK a nakoniec potom v lete ak budem vybavovat predlzenu RD, platenu, ze nie je ok...
@84matulik myslíš,či nahlasovať, že idä do sanatoria? nemyslím, ale neviem, na ako dlho. Skús sa prp. opýtať. Ale počkaj, ak stále poberáš RP, tak myslím si ani nemusela nahlasovať, kto sa o dieťa stará, až pri ukončení poberania. Ale toto nemám nejako preštudované. Viem, že niektorý oznámili, aj ked nemuseli, pre istotu.
Ďakujem veľmi pekne, myslím že nemusím
Tak som si pamatala..🙂
@simmi80 ahoj,,moja dcerka bude mat tiez 3roky v sept,,tiez neviem presne ako postupovat..?dcerka silny at.ekzem,,casto navstevujeme koznu ambulanciu..
mam ist podat prihlasku do skolky a lekarka mi tam napise ze moze navstevovt skolku?to ze ma at,ekzem sa tam udavat nebude?potom predlzeny rodicak sa vybavuje kedy?v jun-jul?ako sa caka dlho na rozhodnutie?a ako to je s tou skolkou?ja by som chcela dcerku davat na 4hod,,je to mozne?
@olivka26 mozes davat dcerku na 4 hod. To je na tebe a mozes aj pracovat a mozes ju davat aj na cely den to je na tebe. To ci je sposobila dcerka navstevovat skolku ano, nech ti napise dr normalka ano lebo ak ti neschvalia predlz. rd alebo skor prispevok rodicovsky, tak nebudes mat dcerku kam umiestnit. Ziadost o rd si vypis po dosiahnuti 3 r. malej. Ziadost si kludne podaj uz v auguste trva to dlho kym to prejde celym tym procesom.

@iwuskaaa napr minuly rok bol v zimnom obdobi chory kazdy mesiac. Dostal napr. Laryngitidu na to hned zapal priedusiek a na to znova laryngitidu. V tom obdobi ked byva chory aj ma skaredy ekzem. Teraz som pocitala ze za tento mesiac bol v skolke 8 dni. Aj v auguste bol chory. Velmi casto byva. Kazde 2-3 mes. A v zimnom obdobi aj kazdy mesiac alebo aj castejsie. No a logopedicka nam odporucila len polden lebo ostane zlaknuty ked maju ist deticky spat. Ma 3. Najtazsi stupen zajakavosti. Ma vsetky 3 priznaky ale este sa nevie ci to je len vyvinova neplynulost alebo prava zajakavost. Ked bol babo bol trosku oneskoreny s pmv a mal hypertonus, cvicili sme vojtovku. Neviem ci to vsetko obstoji a ci to ma vobec zmysel ci im nebudem na smiech. Maly zadaptovany ani nie je, hocikedy cez den place ale najviac rano. Ale co sa tej chorobnosti tyka katastrofa.