Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
nie som si tym ista ale logicky mi vyplyva ze lekarka ti tam kludne moze dat ze je sposobila ale mozno bude musiet uviest aj dg. ved to nie je dovod na nechodenie do skolky. Tebe vlastne ak bdue dcerska chodit do skolky schvalia/neschvalia rodicovsky prispevok nie rodic. dovolenku. Lebo predpokladam ze budes pracovat?
@olivka26 ja veru neviem ako to je..ale zase logicky...dr mi napise v marci ze je sposobily a v lete uz zrazu nebude sposobily ist do skolky? lenze presne, ak mi nepriznaju platenu predlzenu RD, a ani nebudem mat prihlasku do skolky, tak... ani neviem kde by mi vedel kto poradit. lebo ked som volala do SP tak tam mi velmi neporadili..
a predlzenie vraj staci podat v lete, lebo aj ten posudok nesmie byt neviem ako velmi stary..
@simmi80 ono ziadost sa podava furt ta ista nie je rozdiel v ziadosti, je to len trochu taka slovna hracka. Rozdiel by mal byt v tom ze ked si predlzujes dovolenku si doma s dietatom nadalej a poberas prispevok ale ono je to vlastne skoro to iste a zas ked chces len poberat prispevok z dovodu nepr. stavu dietata das ho do skolky na 4 hod alebo aj 8 a ides pracovat. Asi sa to tak rozlisuje len kvoli tomu aby to davalo ludom vyznam. Lebo na mna sa maleho dr pozerala prekvapene ze chcem si predlzit rodicovsku a pritom chcem chodit do roboty ako na cudnu ze to sa neda. Pritom sa to da tak hovori aj zakon.
Pekný večer prajem.Chcem sa spýtať,podala som si žiadosť o predlženú rodičovskú zo zdravotných dôvodov Zatiaľ mi nedošla odpoveď,ale chcela by som vedieť,že keď v papieroch mám napísané od pediatričky a krčného´že neodporučajú kolektív,môžem ho dať aj tak do škôlky, aspoň na pár hodín?Kontroluje to niekto?
@marcincinova nikto to nekontroluje, moze tam byt aj cely den, ale ja by som to neodporucala, lebo ked deticky spia tak chytaju najviac bacilov, a zbytocne je dieta chore....
To máte pravdu,ale on už chodí do škôlky od septembra a stále dookola to isté,choroby.A teraz som si až podala žiadosť,ale uvidíme či ju schvália.
@marcincinova aj my mame napisane od alergologicky ze neodporuca do kolektivu ale ja s nim nemozem ostat doma.
Mne napísala pediatrička,potvrdil to alergológ a aj krčný,že neodporúča kolektív.Ja chodím do práce,ale to je také týždeň v škôlke a dva týždne doma,celý december doma,po vianociach týždeň v škôlke a teraz už druhý týždeň doma.Vtedy to človek neriešil,lebo som bola na rodičovskej,čiže keď bola staršia doma,bola som doma stále s mladším.Oni to majú obaja od mala,stále dookola.Len či to schvália,lebo dnes treba všade známosti.
Prosim, kolko dopredu treba podat ziadost o predlzenu rodic.dovolenku pred dovrsenim 3 rokov? Ked bude mat 3 v auguste, kedy mam zaziadat? Mozem aj teraz,ci je to nejak urcen! Ako dlho im trva kym poslu odpoved?
Dakujem
Majú nato 30 dní.
@marcincinova kolektív tvojmu dieťatku môže uškodiť, tu nejde o to, či to niekto skontroluje alebo nie, ide o zdravie drobca.
Vie mi prosim vas niekto poradit? Neviem sa to nikde dopatrat. Schvalili mi predlzenu rd a nadalej ostavam pracovat. Je mozne ist napr na ocr ked bude maly chory alebo pn? A mam nejaku prihlasovaciu povinnost voci vszp alebo soc poist? Dakujem vopred
Prosiiiiim Vas, kto mi poradi? Syn mal v Dec 2015 3 roky, ja som momentalne na urade prace, od Novembra je vsan malicky stale v teplotach, boli sme kvoli tomu aj v BA v nemocnici a odporucili nam vyradit skolku a bez kolektivu. Mam si podat ziadost o RD do jeho 6. rokov teraz, ked je opakovane chory, alebo az po skonceni pol roka poberania prispevku v nezam.? Dakujem
Ano. Bola som 10dni pn. To plati zamestnavatel.
Dlhsiu pn plati SP a rodicovsky UPSVaR. To 2 rozne institucie. Ty sa neprihlasujes. Vsetko riesi zamestnavatel ak chodis do prace. Pokial si doma(zamestnavatel je upovedomeny o predlzenimRP) tak nemas narok na pn ani ocr. Lebo si doma s dietatom
Ahojte - predtým ako som bola na RD som nikde nepracovala ,teraz som doma s malou na predlženeje RD zo zdravotných dôvodov - môžem popri tom aj pracovať a malá chodiť na celý deň do škôlky?Kde treba nahlásiť,že poberám RP a pracujem.Resp musí aj škôlka vedieť že som na rd a poberám príspevok?
žienky prsim vas-neviete mi poradit-s dcerkov som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov-do 6r dietata-teda feruar 2017. teraz ju idem zapisat na september do skolky-na cely den. ked bude ona od septembra v skolke-mozem ja do februara poberat rodicak-a ak ano tak len ked udem doma ci aj vtedy ked si najdem pracu. neviem ako to je-na urade mi povedali ze ako nahle nastupi dcerka do skolky ze pridem o rodicak-primarka povedala ze mozem ju dat do skolky na 4h a nepridem o rodicak a mam zname ktore dali deti do skolky na cely den a neprisli o rodicak-a to jedna je doma a jedna pracuje a aj tak beru rodicak.
@aduskaalola podla teraz účinného zákona máš nárok na RP aj ked budeš pracovať, len zabezpečíš riadnu starostlivosť o dieťa právnickou osobou alebo plnoletou fyzickou osobou. A škôlka je vlastne právnickká osoba, tj. splnaš aj podmienku riadnej starostl. o dieťa. Len ak začneš pracovať, treba odhlášku na soc.poistovni, lebo nemôžeš byť dôchodkovo poistená štátom, ked ti trvá dôch.poistenie zamestananca.

@leeenka26 cize teraz mi lek,potvrdi ze je dcerka sposobila ist do skolky,ano?nic take ako ekzem tam ona nepise?vsak??a potom pre 3rokom podam papiera napredlzenu rd,?