icon

Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka

mathias2009
5. jan 2012

ahojte,

chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem

olivka26
25. jan 2016

@leeenka26 cize teraz mi lek,potvrdi ze je dcerka sposobila ist do skolky,ano?nic take ako ekzem tam ona nepise?vsak??a potom pre 3rokom podam papiera napredlzenu rd,?

leeenka26
25. jan 2016

nie som si tym ista ale logicky mi vyplyva ze lekarka ti tam kludne moze dat ze je sposobila ale mozno bude musiet uviest aj dg. ved to nie je dovod na nechodenie do skolky. Tebe vlastne ak bdue dcerska chodit do skolky schvalia/neschvalia rodicovsky prispevok nie rodic. dovolenku. Lebo predpokladam ze budes pracovat?

leeenka26
25. jan 2016

@olivka26 ano staci podla mna tak v auguste podla mna to nema vyznam o moc skor lebo neda sa poberat 2 davky sucasne ale toto by som ti klamala ja som si tiez dala zaidost ale este to mam len rozbehnute takze neviem ti povedat uplne presne a my uz mame davno po 3. roku.

olivka26
25. jan 2016

@leeenka26 ved to ze neviem ci si najdem pracu u nas.,,preto som chcela aj rp predlzeny...
a ake 2davky naraz myslis?

leeenka26
25. jan 2016

@olivka26 no myslim keby si podala skor tak nemozes poberat naraz 2 rodicaky ale tuto to asi neplati. Ved skus sa este popytat kedy si mas podat ziadost lebo toto neviem

olivka26
25. jan 2016

@leeenka26 jooj tak to urcite 2rodicaky nedaju 🙂

simmi80
25. jan 2016

@olivka26 ja veru neviem ako to je..ale zase logicky...dr mi napise v marci ze je sposobily a v lete uz zrazu nebude sposobily ist do skolky? lenze presne, ak mi nepriznaju platenu predlzenu RD, a ani nebudem mat prihlasku do skolky, tak... ani neviem kde by mi vedel kto poradit. lebo ked som volala do SP tak tam mi velmi neporadili..
a predlzenie vraj staci podat v lete, lebo aj ten posudok nesmie byt neviem ako velmi stary..

leeenka26
25. jan 2016

@olivka26 ja viem to sa neda

leeenka26
25. jan 2016

@simmi80 lenze je rozdiel predlz. rodicovsky prispevok a rodicovska dovolenka. Ty mozes kludne dieta umiestnit do skolky a ty ist do roboty.

simmi80
25. jan 2016

@leeenka26 aha 🙂))
A aky je rozdiel ked si chcem predlzit rodicovsky prispevok alebo predlzit rodicovsku dovolenku? uz som z toho jelen..

leeenka26
25. jan 2016

@simmi80 ono ziadost sa podava furt ta ista nie je rozdiel v ziadosti, je to len trochu taka slovna hracka. Rozdiel by mal byt v tom ze ked si predlzujes dovolenku si doma s dietatom nadalej a poberas prispevok ale ono je to vlastne skoro to iste a zas ked chces len poberat prispevok z dovodu nepr. stavu dietata das ho do skolky na 4 hod alebo aj 8 a ides pracovat. Asi sa to tak rozlisuje len kvoli tomu aby to davalo ludom vyznam. Lebo na mna sa maleho dr pozerala prekvapene ze chcem si predlzit rodicovsku a pritom chcem chodit do roboty ako na cudnu ze to sa neda. Pritom sa to da tak hovori aj zakon.

olivka26
29. jan 2016

@simmi80 ved to,,aby nebol problem,,ze vypise ze moze ist do skolky,,a potom bude vybavovat ze nemoze?resp.predlzenu RP?

marcincinova
31. jan 2016

Pekný večer prajem.Chcem sa spýtať,podala som si žiadosť o predlženú rodičovskú zo zdravotných dôvodov Zatiaľ mi nedošla odpoveď,ale chcela by som vedieť,že keď v papieroch mám napísané od pediatričky a krčného´že neodporučajú kolektív,môžem ho dať aj tak do škôlky, aspoň na pár hodín?Kontroluje to niekto?

1magda
31. jan 2016

@marcincinova nikto to nekontroluje, moze tam byt aj cely den, ale ja by som to neodporucala, lebo ked deticky spia tak chytaju najviac bacilov, a zbytocne je dieta chore....

marcincinova
31. jan 2016

To máte pravdu,ale on už chodí do škôlky od septembra a stále dookola to isté,choroby.A teraz som si až podala žiadosť,ale uvidíme či ju schvália.

leeenka26
31. jan 2016

@marcincinova aj my mame napisane od alergologicky ze neodporuca do kolektivu ale ja s nim nemozem ostat doma.

marcincinova
31. jan 2016

Mne napísala pediatrička,potvrdil to alergológ a aj krčný,že neodporúča kolektív.Ja chodím do práce,ale to je také týždeň v škôlke a dva týždne doma,celý december doma,po vianociach týždeň v škôlke a teraz už druhý týždeň doma.Vtedy to človek neriešil,lebo som bola na rodičovskej,čiže keď bola staršia doma,bola som doma stále s mladším.Oni to majú obaja od mala,stále dookola.Len či to schvália,lebo dnes treba všade známosti.

jantyy
31. jan 2016

Prosim, kolko dopredu treba podat ziadost o predlzenu rodic.dovolenku pred dovrsenim 3 rokov? Ked bude mat 3 v auguste, kedy mam zaziadat? Mozem aj teraz,ci je to nejak urcen! Ako dlho im trva kym poslu odpoved?
Dakujem

marcincinova
31. jan 2016

Majú nato 30 dní.

behulka
31. jan 2016

@marcincinova kolektív tvojmu dieťatku môže uškodiť, tu nejde o to, či to niekto skontroluje alebo nie, ide o zdravie drobca.

1magda
1. feb 2016

@jantyy ja som na august tiez vybavovala a v juni som to podavala lebo cez leto maju vsetci dovolenky, doktori, na urade ci posudkovy lekari.... Aby to aj sthli....a aby som nebola v strese....

leeenka26
23. mar 2016

Vie mi prosim vas niekto poradit? Neviem sa to nikde dopatrat. Schvalili mi predlzenu rd a nadalej ostavam pracovat. Je mozne ist napr na ocr ked bude maly chory alebo pn? A mam nejaku prihlasovaciu povinnost voci vszp alebo soc poist? Dakujem vopred

m.stanka
29. mar 2016

Prosiiiiim Vas, kto mi poradi? Syn mal v Dec 2015 3 roky, ja som momentalne na urade prace, od Novembra je vsan malicky stale v teplotach, boli sme kvoli tomu aj v BA v nemocnici a odporucili nam vyradit skolku a bez kolektivu. Mam si podat ziadost o RD do jeho 6. rokov teraz, ked je opakovane chory, alebo az po skonceni pol roka poberania prispevku v nezam.? Dakujem

janka2501
30. mar 2016

@leeenka26
Mozes mat pn aj ocr. Ja som na predlzenom RP a bola pre par dnami na pn. Vsetko do sp riesi zamestnavatel.jemu odovzdas bud pn-ku alebo ocr-ku.

leeenka26
30. mar 2016

@janka2501 aha a to dostanes normalne rodicovsky a potom este aj ocr alebo pn? aj sa niekde prihlasujem, resp. vznika mi nejaka oznamovacia povinnost ked som zamestnana? dakujem.

janka2501
30. mar 2016

Ano. Bola som 10dni pn. To plati zamestnavatel.
Dlhsiu pn plati SP a rodicovsky UPSVaR. To 2 rozne institucie. Ty sa neprihlasujes. Vsetko riesi zamestnavatel ak chodis do prace. Pokial si doma(zamestnavatel je upovedomeny o predlzenimRP) tak nemas narok na pn ani ocr. Lebo si doma s dietatom

tinkaaa
7. apr 2016

Ahojte - predtým ako som bola na RD som nikde nepracovala ,teraz som doma s malou na predlženeje RD zo zdravotných dôvodov - môžem popri tom aj pracovať a malá chodiť na celý deň do škôlky?Kde treba nahlásiť,že poberám RP a pracujem.Resp musí aj škôlka vedieť že som na rd a poberám príspevok?

janka2501
7. apr 2016

@tinkaaa
Pracovat mozes,aj ja pracujem a nemali nic proti tomu. Do skolky neviem,moja dcerka nesmie do skolky chodit,ale myslim ze moze byt cely den v skolke. Nahlasovat nemusis nikomu ze si na predlzenej RD a ze aj pracujes.

aduskaalola
8. apr 2016

žienky prsim vas-neviete mi poradit-s dcerkov som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov-do 6r dietata-teda feruar 2017. teraz ju idem zapisat na september do skolky-na cely den. ked bude ona od septembra v skolke-mozem ja do februara poberat rodicak-a ak ano tak len ked udem doma ci aj vtedy ked si najdem pracu. neviem ako to je-na urade mi povedali ze ako nahle nastupi dcerka do skolky ze pridem o rodicak-primarka povedala ze mozem ju dat do skolky na 4h a nepridem o rodicak a mam zname ktore dali deti do skolky na cely den a neprisli o rodicak-a to jedna je doma a jedna pracuje a aj tak beru rodicak.

gapa
10. apr 2016

@aduskaalola podla teraz účinného zákona máš nárok na RP aj ked budeš pracovať, len zabezpečíš riadnu starostlivosť o dieťa právnickou osobou alebo plnoletou fyzickou osobou. A škôlka je vlastne právnickká osoba, tj. splnaš aj podmienku riadnej starostl. o dieťa. Len ak začneš pracovať, treba odhlášku na soc.poistovni, lebo nemôžeš byť dôchodkovo poistená štátom, ked ti trvá dôch.poistenie zamestananca.