icon

Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka

mathias2009
5. jan 2012

ahojte,

chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem

nikolca
22. okt 2012

@nikak23ja som si podala tiež žiadosť o predlženu platenu,tu by mi mali schvaliť,piše sa tu že sa môže poberať rodičovska,dieťa môže chodiť do škôlky a matka pracovať,ja som sa na urade pytala či môže mala po priznani chodiť do škôlky a povedali mi že nie 😖zatial chodi od 8.00-11.30,tak neviem ked mi pride rozhodnutie či ju mam celkom odhlasiť 😕,no nerada by som mala nejake problemy,dokonca v spravach mam uvadzane že je dieťa potrebne minimalne nechať ešte rok s matkou doma

adra22
23. okt 2012

@nikolca Som na predĺženej rodičovskej dovolenke z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa, podľa nového zákona môže chodiť dieťa aj na viac ako 4 hodiny denne do škôlky?

V novom zákone už nie je ustanovenie, ktoré by vymedzovalo túto otázku, toto obmedzenie bolo zrušené. Oprávnená osoba, ktorá zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa do šiestich rokov veku, ak má dlhodobo nepriaznivý stav, môže starostlivosť zabezpečiť osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou rovnako ako oprávnená osoba, ktorá zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa do troch rokov veku. Taktiež môžete pracovať a neprídete o RP.
Zdroj : http://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodin...
Čiže dieťa môže ísť do skolky aj na celý deň.

nikolca
23. okt 2012

tak neviem prečo mne povedali že ju nemôžem dať do škôlky 😠 a to som sa pytala minuly tyžden na urade prace v dverach kde je odbor posudkovych činnosti a povedala mi že by som si protirečila lebo v papieroch je uvedene že dieťa škôlku nezvlada,ma zostať doma s matkou a ked som jej povedala že zatial chhodi ani nie na 4 hodiny,od 8.00-11.30tak sa ma začala vypytovať ako škôlku zvlada tych par hodim,chodi na kratko aj to 2-3 dni v tyždni a ani by som to nechcela meniť chcela by som ju nechať tak ako chodi do teraz 😉 ,len som sa bala či si to oni potom nejak nebudu preverovať a nakoniec reodičovsky budem musieť vratiť 😒

nikolca
23. okt 2012
libusa2
16. nov 2012

neviete mi poradiť, či si môžem podať žiadosť na predĺženie materskej, keď môj syn už dovŕšil 4.roky, zdravotné problémy má.Ďakujem.

katecameron
16. nov 2012

@libusa2 ano mozes

libusa2
16. nov 2012

a nevadí, že ja pracujem a malý chodí do škôlky, aj keď tento rok bol od septembra pre zdravotné problémy v škôlke dokopy asi tri týždne s prestávkami. Ďakujem

libusa2
16. nov 2012

@katecameron takže nevadí, že mi materská skončila pred rokom a teraz ju chcem obnoviť pre zdravotný stav malého.Ďakujem

evita68
16. nov 2012

@libusa2
Neskončila ti materská, ale rodičovská dovolenka..
Zamestnávateľa požiadaš znovu o rodičovskú dovolenku, ale ak ju chceš mať platenú, musí ti to posudková komisia schváliť pre zlý zdravotný stav dieťaťa..

katecameron
18. nov 2012

@libusa2 nie nevadí aj ja som tak isla ked mal maly 4roky tak mi schvalili

libusa2
18. nov 2012

ja len nechápem, prečo sa o tom, že mám nárok na predĺženú rodičovskú dovolenku nehovorí viac, vedela som, že sa to dá, len som nevedela, že je aj platená a aká posúdkova komisia?
@katecameron

evita68
18. nov 2012

@libusa2
posudková komisia na upsvar, ktorá ti schváli, že budeš osobou, starajúcou sa o dieťa z dôvodu jeho zlého zdravotného stavu.. ak ti to neschváli, rodičovský príspevok nebudeš poberať..

libusa2
18. nov 2012

@evita68 Ďakujem 🙂

lenka92891
22. nov 2012

dobry den, rada by som získala informáciu o tom, vychadza mi termin porodu, ze mi akurat skonci rodicovsky prispevok a nastupujem na dalsi, chcem sa opytat ked to vychadza presne mam narok na materske pol roka, ked som pred tou prvou materskou bola zamestnana? dufam, ze som to nenapisala blbo 🙂

moysha11
29. nov 2012

dobry den,som na platenej predlzenej materskej a dieta mohlo chodit do skolky len na 4 hodiny,no teraz som pocula ze to zas zmenili a mozes uz aj na cely den...vedel by mi k tomu niekto nieco povedat,bo to neviem nikde najst...dakujem krasne

evita68
29. nov 2012

@moysha11 môže aj na celý deň, ak mu to zdravotný stav dovoľuje..

dorkica
12. dec 2012

@moysha11 ahoj takze uz moze chodit aj na cely den? my sme od septembra stale chory uz som hotova z toho a ako slobodna matka by sa mi aj nejake to euro hodilo na viac:(( akurat mi skoncila podpora v nezamestnanosti tak asi to bude moja jedina moznost dufam za mi to priznaju 😒

jarus1
16. dec 2012

ahojte...hľadám info akým spôsobom sa skončí predlžená materská dovolenka...či iba uplynutím termínu alebo treba ešte nejaké lekárske správy?
ďakujem

jarus1
16. dec 2012

pardon predlžená rodičovská dovolenka🙂

matthiasko
7. jan 2013

ahojte,potrebujem poradit,prave som prisla zo socialky s oznamenim ,ze mi schvalili PRP pre dlhodobo nepriaznivy stav dietata,ze ci to musim ist nahlasit do zdravotnej poistovne,lebo na socialke mi povedali,ze nemusim,ale mne sa to nezda...,alebo im staci poslat postou,prefotene rozhodnutie....dakujem... 😉

nikolca
7. jan 2013

@jarus1 ja mam predlženu do jula 2013,potom zrejme treba znovu vypisať žiadosť+lekarske spravy,pokial by som nedoložila automaticky stopnu
@matthiasko ja som tiež bola na socialke tam si to len pozrela povedala že oni to tam nepotrebuje a v zdravotnej poisťovni som musela podpisať papier že dieťa nebude do škôlky chodiť na viac ako 4-hodiny 😉

mathiasenko
7. jan 2013

Ahojte kočky aj ja by som potrebovala poradiť či nemáte s tým skúsenosti ako to je vlastne teraz od nového roku s predlžením rodičovskej dovolenky, Malý bude mať v máji 3 roky a počula som že ked je dobrý posudok od lekára vedia schváliť prdlžený rodičák do 6 rokov zo zdravotných dôvodov dieťaťa. Ako to vlastne je lebo na úrade boli fakt ochotný somnou jednať 😒 a dalej sa chcem opýtať ja vlastne opatrujem svojich starých rodičov a malý mi chodí na dedinke aj do škôlky či je možné poberať tento predlžený rodičák. A tiež som tu čítala že mám isť do zdravotnej poistovni o žiadosť na predlženie rodičáku to mi nie je celkom jasné ...Dakujem za pomoc 😉

jarus1
7. jan 2013

@nikolca už mi prišla výzva na doloženie správy od imunologa, nie staršie ako 6 mesiacov a čakám na záver od posudkového lekára

janeette
8. jan 2013

Ahojte,niečo sa zmenilo v odvodoch pre brigády od 2013.Som na predlž.rodič."dovolenke"a chcem pracovať brigádne,na úp mi nevedela povedať 😀 to už čo je toto.....

evita68
8. jan 2013

@janeette z dohôd sa budú platiť odvody.. poberáš rodič. príspevok? máš trvalý prac. pomer?

čo chceš poradiť?

jujka
10. jan 2013

ahojte, chcem dat maleho do skolky ma 2,5r, a chcem sa spitať, že mi ostane rodičovský príspevok alebo ho zoberu a preplatia iba skolku?

evita68
10. jan 2013

@jujka môžeš ho dať do škôlky, RP ti nezoberú

jujka
10. jan 2013

@evita68 dakujem. tak uz len dufam, že ho zoberu zajtra rano este im musim zavolat.

anonym695
23. jan 2013

Ahojte,chcela by som vas poprosit o radu...dcera bude mat v septembri 3 roky ale ja by som ju chcela dat do skolky az od 4 rokov a chcela by som si predlzit rodicovsky,resp.matersku dovolenku a potrebovala by som vediet ci sa to da aj ked mala nema ziadne zdravotne problemy? ci si ju mozem len tak predlzit aspon na rok a ci si v takom pripade sama platim odvody do zdravotnej a socialnej poistovne? Dakujem

dadulka25
31. jan 2013

ahojte.chcela by som vediet nieco viac o predlzenej rd.moj syn mal29,1,2013 3 roky.a chcela by som si vybavit predlzeny rp.mali je prihlaseny do skolky nastupuje od februara ale zacal sa mi pocikavat.mala by som narok na plateny predlzeny rp?dakujem