Škôlka a predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte,
chcem poprosit o radu,ci mate skusenost s predlzenou materskou s poberaním rodicovskeho prispevku, a chodením dietata do skolky??? je nieco take mozne??? moze matka pracovat alebo ake su pravidla???? dakujem
@stonozka ahoj, viem, ze to uz davnejsie, co si sem dala tento prispevok, ale prosim ta, zaujimalo by ma ako ste to vyriesili? moze mamicka na RP, kvoli zlemu zdrav. stavu dietatka pracovat ako SZCO a dostavat RP?????????????????????????????????????????
@sunshine85 môže
@sunshine85 no može ale ako to je teraz po novom kvoli odvodom to naozaj neviem...
trosku postavene na hlavu, to mam ist za dr., nech mi napise potrvdenie, ktore dostanem pri zapise do skolky, ze je zdrava, a na druhy papier z uradu, ze ma problemy, kvoli predlzenej rodicovskej?????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Ahojte, chcem sa spýtať, či by mi vedel niekto znalý poradiť:
keď by som si požiadala o predĺženú RD do 6 rokov dieťaťa - ale nie zo zdrav. dôvodov - vtedy zrejme nebudem dostávať od štátu žiaden príspevok, či?
... ako je to so zamestnávateľom - som u neho stále vedená ako zamestnankyňa na RD alebo ako?
a bude za mňa platiť naďalej odvody štát?
a môžem popri tom pracovať napr. na dohodu?
vďaka za odpovede.
A viete mi poradit, ci moze byt dieta v skolke na 8 hod., ked mam predlzenu rodicovsku dovolenku zo zdravotnych dovodov na syna, ale momentalne som len doma a hladam si pracu?
Evita dakujem krasne, lebo ma to dost mata, aby som neprisla aj o tych 200 eur, ktore dostavam. Bala som sa, aby tam nebol nejaky zadrhel, ze ked som doma a dieta v skolke, tak mi ten rodicak zoberu.
@bika Dieta moze byt v skolke 8h aty mozes chodit na brigadu.Aj ja som na predlzenej RD zo zdravotnych dovodou a tiez som chodila na brigadu.
@evita68 ahoj, nam lekarka navrhla z dovodu castej chorobnosti predlzenu RD. v pripade ak mi ju schvalia:
- mozem dat dieta do skolky len na 4 hodiny ci aj na cely den?
- mozem aj pracovat (aspon na VPP)? ak ano, odvody mi bude platit zamestnavatel a stat mi len vyplati cistu davku RD tj tych cca. 190e?
vobec som totiz s tym neratala takze teraz fakt neviem ako sa zariadit, rada by som aj pracovala pretoze ten prijem z RD je nedostacujuci, takze ci je to vobec pre mna realne potom ziadat o predlzenu RD...
dakujem za radu.
@rainee ak budeš mať aj dohodu, musíš sa odhlásiť zo SP, štát už dôchodkové za teba platiť nebude.. odvody bude strhať zamestnávateľ z tvojho príjmu..
zo zdravotky sa neodhlasuj.. ale ak budeš mať príjem za rok viac, ako 2918,70, štát prestáva byť platiteľom zdr. odvodov za teba a budeš si musieť doplatiť zdravotné za dni, kedy nebudeš pracovať.. to ti pošle zdr. poisťovňa, ked spraví ročné zúčtovanie
A môže byť popri RD aj hlavný pracovný pomer?
Predlzena RD a jeden hlavny pracovny pomer
ak sa môžem zapojiť, čo viem, tak keď sa poberá platená predĺžená rodičovská dovolenka, tak dieťa je možné dať do škôlky na maximálne 4 hodiny, inak by si mala platiť sama zdravotné poistenie. Skopírovala som informáciu zo zdravotnej poisťovne.
Štát platí poistné za :
fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov
Za osobnú celodennú a riadnu starostlivosťsa na účely tohto zákona považuje starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa
navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
pravidelne ambulantne navštevuje liečebno-rehabilitačné zariadenie,
je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.
to som tak aj myslela, keď žena je doma, nepracuje, je jasné, keď pracuje, tak za ňu zamestnávateľ odvádza zdravotné poistné, čiže dieťa môže dať do škôlky na koľko hodín chce.
@mo1973 nechápem.. veď si písala toto:
ak sa môžem zapojiť, čo viem, tak keď sa poberá platená predĺžená rodičovská dovolenka, tak dieťa je možné dať do škôlky na maximálne 4 hodiny, inak by si mala platiť sama zdravotné poistenie. Skopírovala som informáciu zo zdravotnej poisťovne.
@mo1973 ak si doma na platenej predlzenej RD tak mozes mat dieta v skolke aj na 8 hodin a stat za teba plati aj zdravotne poistenie...
ak si vedena v poistovni ak osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a nepoberas RP tak mozes dat dieta len na max. 4 hodiny do skolky aby za teba stat platil zdravotne odvody..
takze bud mas RP a dieta moze byt aj 8 hodin v skolke..
alebo nedostavas nic a dieta v skolke len 4 hodiny...
Neriesme spravodlivost a logiku takto to aktualne je

predĺžená RD sá dá poberať len pri dlhodobom nepriaznivom zdravotnom stave dieťata ,inak môžeš nastúpiť na neplatenú RD .